Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Candlekeep Mysteries: Όλα όσα θα δούμε στο επόμενο βιβλίο

Το επόμενο επίσημο βιβλίο του Dungeons & Dragons ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία με το όνομα “Candlekeep Mysteries”. Δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμο στα ράφια μας πριν από τις 16 Μαρτίου, καθώς μέχρι τότε τα τυπογραφία της Wizards of the Coast θα τυπώνουν σαν δαιμονισμένα!

Αφού περιμέναμε λίγες μέρες να καταλαγιάσουν οι θεωρίες συνωμοσίας, οι Κασσάνδρες και οι τρελοί που βγήκανε πάνω στα δέντρα, πάμε να δούμε μερικές πληροφορίες που έχουν τσεκαρισμένα διαρρεύσει!

Quick Summary

Παρακάτω θα βρεις αναφορικά τα στοιχεία του βιβλίου:

  • 17 περιπέτειες, όλες τύπου one-shot
  • Επίπεδα ηρώων 1-16
  • Αφίσα με τον χάρτη του Candlekeep
  • Λεπτομερής καταγραφή του Candlekeep
  • Νέα τέρατα και μαγικά αντικείμενα
Αριστερά το κλασικό εξώφυλλο του βιβλίου, δεξιά το limited edition

Συγγραφική ομάδα

Για αρχή στο συγκεκριμένο βιβλίο ηγείται ένας γνωστός βετεράνος στον χώρο του D&D, ο αγαπημένος μας Chris Perkins, ο οποίος είχε ηγηθεί και στο Cursed of Strahd (καλό σημάδι). Η συγγραφική ομάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα που έχει συγκεντρωθεί για συγγραφή βιβλίου της 5ης έκδοσης, αποτελούμενη από 19 dungeon masters and mistresses. Για το περιεχόμενο του βιβλίου γνωρίζουμε λίγα, όμως άκρως ενδιαφέροντα πραγματάκια!

Για αρχή το βιβλίο έπειτα από απαίτηση του κόσμου, αλλά και των σημείων των καιρών (Ain’t Nobody Got Time for That), θα αποτελείται από μια ανθολογία με 17 αυτοτελείς ιστορίες τύπου One Shot που (μάλλον) δε συνδέονται μεταξύ τους σε μορφή campaign (όπως το Saltmarsh). Έτσι, ο κάθε ένας μπορεί να ανατρέξει σε μια βραδιά που η παρέα θέλει κάτι για να παίξει στα γρήγορα, ή ένας μερακλής Dungeon Master να εισάγει στο homebrew campaign του. Ο χρόνος ελάχιστος στις ενήλικες ζωές μας, η όρεξη για να ρίξουμε ζάρια μεγάλη, οπότε μια συλλογή από μικρές ιστορίες μοιάζει και γαμώ τις ιδέες (Well-played Wizards, well-played)!

Η επιβλητική βιβλιοθήκη του Candlekeep από τον Vincent Proce

Το Φρούριο του Candlekeep

Aπό το πρώτο λεπτό της δημοσίευσης του βιβλίου, το όνομά του και μόνο, μας έδωσε την κεντρική πόλη ενδιαφέροντος, που είναι το Candlekeep στον κόσμο των Forgotten Realms. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν και άλλες πόλεις ενδιαφέροντος εκτός του κόσμου των Forgotten Realms μιας και πρόκειται για ανθολογία, αν και δε θα πόνταρα τα χρυσά μου νομίσματα σε κάτι τέτοιο. Όμως, τι είναι το Candlekeep για όποιον δε γνωρίζει;

Η τοποθεσία αυτή πρόκειται για μια από τις παλαιότερες αναφορές στο lore του D&D από τη γέννηση του παιχνιδιού και υπάρχει σε σκονισμένα βιβλία κανόνων των πρώτων εκδόσεων, σε λογοτεχνικά βιβλία, μέχρι και σε video games όπως το Baldur’s Gate. To Candlekeep είναι ένα επιβλητικό φρούριο, με θέα τη Θάλασσα Των Σπαθιών (Sea of Swords) στο οποίο μπορεί να φτάσει κανείς ακολουθώντας τον Δρόμο Του Λιονταριού (Way of the Lion).

Φτάνοντας στο τέλος αυτού του εμπορικού δρόμου κανείς, θα αντικρίσει τις πανύψηλες και επιβλητικές πύλες του φρουρίου/βιβλιοθήκης. Τα ισχυρά και θεόρατα τείχη του, με πύργους που χάνονται ψηλά στον ουρανό, προστατεύουν την απόκρυφη γνώση ολόκληρου του Faerûn συλλεγμένη απ’ όλες τις απομακρυσμένες γωνίες του.

Για να εισέλθει κανείς μέσα από τις κεντρικές πύλες του, πρέπει να πληρώσει σε είδος τη γνώση που θέλει να λάβει, δωρίζοντας ένα σημαντικό βιβλίο, μαγικό πάπυρο ή κάτι παρόμοιο μεγάλης αξίας. Τα απαραβίαστα μυστικά του φυλάσσουν οι Μοναχοί του Avowed (Ορκισμένοι, Ομολογητές κτλ), το φάντασμα ενός ασημένιου δράκου που κείτεται στις κατακόμβες κάτω από το φρούριο (ούπς) και διάφορα μαγικά αμυντικά συστήματα, που θα οδηγήσουν σε πολλά death saving throw (διαβολικό γέλιο).

Τώρα που κεντρίσαμε το ενδιαφέρον σου με την τοποθεσία, πάμε να δούμε λίγες πληροφορίες για τρεις (από τις δεκαεπτά στο σύνολο) περιπέτειες που έχουν διαρρεύσει ως τώρα!

Το φρούριο του Candlekeep από ψηλά, από τον William O’Connor

Οι Περιπέτεις

Η ανθολογία αυτού του βιβλίου συνδέει τις περιπέτειες, που θα κυμανθούν από 1 έως 16 level, με ένα κοινό στοιχείο: όλες σαν αρχικό hook έχουν ένα μυστηριώδες βιβλίο. Οι ήρωες θα αποκτήσουν ένα βιβλίο, το οποίο με τη σειρά του θα τους οδηγήσει σε μια σειρά από περιπέτειες μέσα και έξω από το φρούριο του Candlekeep.

The Canopic Being

Μια περιπέτεια του βιβλίου θα έχει όνομα “The Canopic Being”, η οποία είναι γραμμένη από την Jennifer Kretchmer σε μόλις 10-12 σελίδες και διάρκεια να βγαίνει σε ένα και μόνο session (γκούχου-γκούχου συγγραφείς του Προστάτες της Κάντια).

Κανωπικά αγγεία κατά την αιγυπτιακή ιστορία, ήταν τα αγγεία που χρησιμοποιούνταν κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης ενός ευγενή, στα οποία αποθήκευαν και διατηρούσαν τα όργανα του φραγκάτου νεκρού (στομάχι, έντερα, πνεύμονες και συκώτι)! Η περιπέτεια είναι τοποθετημένη στην πόλη Tashluta η οποία είναι χτισμένη στην ανισόπεδη και δύσβατη καλντέρα ενός ηφαιστείου.

Η Jennifer πάσχει από σύνδρομο Ehlers-Danlos και χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο κάτι που την ενέπνευσε να προσθέσει στον συγκεκριμένο σχεδιασμό της, dungeon crawling περιπέτειάς της, ράμπες και μαγικούς ανελκυστήρες που θα κάνουν της πρόσβαση από χαρακτήρες με κινητικά προβλήματα πιο εύκολη.

Σαν ιδέα είναι αρκετή ενδιαφέρουσα και είναι κάτι που είδαμε ξανά να συμβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο Critical Role, όταν ένας ήρωας χρησιμοποιούσε ένα Combat Wheelchair! Προσωπικά έχω τις επιφυλάξεις μου, όχι φυσικά ως προς τη συγγραφέα, αλλά ως προς την εκτέλεση και τις προθέσεις της WotC.

Grand Library από τον TJ Foo

Kandlekeep Dekonstruktion

Γραμμένη σε επίσης 10-12 σελίδες, από την Amy Vorpahl η συγκεκριμένη περιπέτεια είναι τοποθετημένη εντός των τειχών του Candlekeep.

Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με ένα κίνδυνο που απειλεί τη βιβλιοθήκη σε έναν από τους πύργους του φρουρίου, όπου μαθαίνουν και κομμάτι της αρχαίας ιστορίας του. Η Amy εδώ θα μας παρουσιάσει ένα καινούργιο είδος τέρατος, το μηχανικό Skitterwidget, το οποίο έχει ρίζες από το θρυλικό κόσμο του Spelljammer!

Πρόκειται για τη δεύτερη αναφορά στο συγκεκριμένο setting έπειτα από το “Waterdeep: Dungeon of the Mad Mage”. Για όποιον δε γνωρίζει, οι φίλοι του D&D είδαν για πρώτη φορά το Spelljammer setting κατα τη 2η έκδοση του παιχνιδιού το μακρινό 1989! Πρόκειται για ένα κόσμο που περιλαμβάνει ταξίδι στο διάστημα, υψηλή τεχνολογία συνδυασμένη με μαγεία και αστραφτερά ξίφη, ενώ μπορεί να επιτρέψει στους ήρωες να ταξιδέψουν από το ένα setting στο άλλο, όπως για παράδειγμα από το Dragonlance στα Forgotten Realms. Από εμένα είναι ΝΑΙ!

Greedy Djinn από τον ArtDeepMind

Zikran’s Zephyrean Tome

Τη συγκεκριμένη περιπέτεια έχει επιμεληθεί ο Taymoor Rehman και περιστρέφεται γύρω από ένα τζίνι παγιδευμένο σε ένα βιβλίο (πού αλλού θα μπορούσε). Το τζίνι προσφέρει στους ήρωες μια ευχή, με αντάλλαγμα να βρουν έναν τρόπο για να σπάσει τα αιώνια δεσμά του και να ελευθερωθεί.

Ο συγγραφέας υπαινίχθηκε πως όπως και με τα αραβικά παραμύθια με τα οποία ο ίδιος μεγάλωσε, οι ήρωες αν παίξουν σωστά τα χαρτιά τους, το τζίνι ενδέχεται να τους ακολουθήσει ως σύντροφος σε μια μελλοντική τους περιπέτεια.

Συνοψίζοντας, θεωρώ πως η WotC πρόκειται να μας εκπλήξει ευχάριστα με το Candlekeep Mysteries, φέρνοντας ένα παλιό άρωμα που όλοι έχουν ανάγκη, σε μια συσκευασία που ακολουθεί τον παλμό της εποχής. Το μεγάλο της όπλο εδώ είναι η τεράστια συγγραφική ομάδα που έχει συγκεντρώσει, η οποία θεωρώ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο κάθε επιμέρους κομμάτι της.

Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο μπορώ να πω πως μου τρέχει το σαλάκι, ενώ το χέρι μου είναι βαθιά χωμένο στην τσέπη, σφίγγοντας τα ευρώ που θα τρέξω να δώσω στον αρπιτζόβιβλιοπώλη της γειτονιάς μου!

Πώς σας φαίνεται σαν πρώτη ματιά το Candlekeep Mysteries, θα το δοκιμάζατε; Πείτε μας με ένα σχόλιο παρακάτω!

Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Τακτικό μέλος │ Πρόεδρος Δ.Σ. │ Αρχισυντάκτης

georgeavramidis21@gmail.com

Κατά κόσμον Γεώργιος Ε Αβραμίδης συνήθιζε να γυρνάει στο μαθηματικό τμήμα του Ηρακλείου Κρήτης, με άσπρη ρόμπα και μια γάτα στο χέρι, που Νεοκλίδες φοιτητές του φιλούσαν ευλαβικά το χέρι. Τα καλοκαίρια στήνει αντίσκηνο σε παραλίες (από αφραγκία) από άποψη με το σκύλο του. Από χόμπι έχει πολλά, όπως το να αφήνει γυαλιστερούς κροτάφους, τη λογοτεχνία του φανταστικού, κόμιξ, D&D και πολλά άλλα που σιγά σιγά ξανά ράβουν τον παρθενικό υμένα του. Όταν δε σερβίρει υπέροχη, περσινή, ζεστή μπύρα στην ταβέρνα, ελέγχει θεωρίες συνωμοσίας για το που μπορεί να εμφανιστεί ο Doctor Who για free ride και γιατί απορρίφθηκε η επίσημη αίτηση για Erasmus που έκανε στο Χογκουαρτς. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει κανονικός ταβερνιάρης και να σταματήσει να γράφει στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, Gollum! Gollum!