Λογαριασμός Μέλους

Back to Top
 

Dedreamental Syndrome

Dedreamental Syndrome

Μαγική, Μη-θανατηφόρα, Εσωτερική, Ήπια, Οξεία

Ευχαριστούμε τον Ιάσονα Μπάκο και τον Θέμη Παρασκευά που παραχώρησαν μέρος του βιβλίου τους στην ελληνική γλώσσα για τους φίλους του κυρίου Γκόμπλιν!

«Ο πιο γρήγορος δρόμος για την καρδιά ενός άντρα είναι με ένα ξόρκι της αγάπης. Όλοι ξέρουν την κλασσική ιστορία με την πριγκίπισσα που αγόρασε το φίλτρο από την γριά μάγισσα και το έδωσε στον αντίπαλο βασιλιά για να σταματήσει τον πόλεμο. Εξαίροντας την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια πολύ ωραία ιστορία με ένα υπέροχο μήνυμα για τα παιδία. Ε, αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν και κάνουν όνειρα για να βρουν κάποτε αυτό το φίλτρο και να αποκτήσουν όποιον θέλουν. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα φίλτρα της αγάπης τα φτιάχνουν ανίκανοι τσαρλατάνοι που προσπαθούν να πλουτίσουν από την ανωριμότητα αυτών των ρομαντικών νέων.»

Το Dedreamental Syndrome είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι ακαδημαϊκοί και οι γιατροί για  την δηλητηρίαση από φίλτρο αγάπης. Η ασθένεια είναι απλή στην βάση της, αλλά ο ιστός των ανθρώπινων σχέσεων και συναισθημάτων που την περιβάλλει είναι τόσο σφιχτά υφασμένος που δυσκολεύονται να τον ξετυλίξουν.

Απαρχές

Υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή που χρησιμοποιούν οι ψευτοαλχημιστές και οι μάγισσες που υπόσχεται να κάνει όποιον το πιει να ονειρεύεται μόνο αυτόν που του το έδωσε. Παρόλο που φυσιολογικά είναι εφικτή η δημιουργία του, η συνταγή είναι τόσο ντελικάτη που κανείς από αυτούς τους τσαρλατάνους δεν μπορεί να την φτιάξει. Το παραμικρό λάθος θα χαλάσει το φίλτρο, και θα οδηγήσει στο σύνδρομο αυτό.

Αιτιολογία

Τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να εκδηλωθούν μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε χαλασμένου φίλτρου αγάπης. Το μαγικό μείγμα μπορεί να καταναλωθεί με μια πληθώρα από τρόπους, όπως από το στόμα κατανάλωση, εισπνοή (ως ατμοί από τον βρασμό του), μέσω μιας βελόνας, ή μέσω χρόνιας έκθεσης (αν για παράδειγμα το στρώμα του κρεβατιού εμποτιστεί με αυτό). Αν ένα πλάσμα εκτεθεί στο φίλτρο με οποιοδήποτε τρόπο, πρέπει να επιτύχει ένα DC 15 Constitution saving throw, ή να επηρεαστεί από τα συμπτώματα.

Συμπτώματα

Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως τον εγκέφαλο του πάσχοντα, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και ως μία περίπτωση οξείας τροφικής δηλητηρίασης. Προκαλεί σοβαρή διάρροια και χρωματίζει τα σωματικά υγρά του δηλητηριασμένου ροζ. Το πλάσμα νιώθει αδύναμο, αλλά όχι στο σημείο που δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι. Για κάθε δεύτερη μέρα που πάσχει από την ασθένεια, το πλάσμα παίρνει ένα point of exhaustion.

Το μυαλό του ασθενούς επηρεάζεται, κυρίως όταν ονειρεύεται. Κάθε νύχτα, βλέπει το ίδιο όνειρο.

Το πλάσμα που σε δηλητηρίασε παίρνει το χέρι σου και σε οδηγεί μέσα από πολλούς διαδρόμους σε ένα άδειο δωμάτιο. Η μορφή του είναι ορατή αλλά θολή. Εκεί, οι πόρτα κλείνει και το πλάσμα μετατρέπεται σε ένα παραμορφωμένο τέρας, αηδιαστικό και τρομακτικό στην μορφή του. Οι τοίχοι γίνονται γιγάντια στόματα που ουρλιάζουν το όνομα του πλάσματος με απόγνωση. Όλη αυτή την ώρα ο ασθενής φωνάζει στον ύπνο του και παλεύει να βγει από αυτόν τον εφιάλτη. Ξαφνικά ξυπνάει, ανασαίνοντας βαριά, με μια ανεξήγητη ανησυχία να το έχει κυριεύσει.

Ο ασθενής παίρνει 5 (2d6-2) psychic damage και δεν λαμβάνει τα πλεονεκτήματα ενός long rest. Για την επόμενη ώρα είναι αποπροσανατολισμένος και έχει disadvantage σε όλα τα ability checks ή attack rolls. Αν έρθει αντιμέτωπος με το πλάσμα που τον δηλητηρίασε, αποκτά το Frightened Condition για αυτό.

Διάγνωση

Η ασθένεια απαιτεί την συμμετοχή ενός έμπειρου διαγνώστη για να διαλευκανθεί. Την στιγμή της δηλητηρίασης, το θύμα πρέπει να επιτύχει ένα Wisdom (Perception) ή ένα Intelligence (Arcana) check, του οποίου το DC διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης. Αν είναι επιτυχές, καταλαβαίνει τι έγινε, οπότε μπορεί να το πει και σε όποιον προσπαθεί να βγάλει την διάγνωση. Αν ο ασθενής ξέρει τι έγινε, για να γίνει η διάγνωση πρέπει ένα πλάσμα να επιτύχει σε ένα DC 10 Wisdom (Medicine) check. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το DC για όλη την διάγνωση (αιτιολογία, συμπτώματα, θεραπεία) είναι 20.

Θεραπεία

Η νόσος αυτή ευτυχώς έχει πολλές αποτελεσματικές θεραπείες. Ένα πλάσμα proficient με το Medicine Kit μπορεί να δημιουργήσει ένα αντίδοτο. Τα υλικά είναι κοινά και κοστίζουν 20 gp και για να το παρασκευάσει, πρέπει να επιτύχει σε ένα DC 16 Medicine Kit check. Το ξόρκι επίσης σπάει αν ο ασθενής φιλήσει τον δηλητηριαστή.  Ξόρκια θα γιατρέψουν την ασθένεια αλλά υπολείμματα του φίλτρου θα μείνουν στο σώμα του ασθενούς, τα οποία μπορεί να μην απενεργοποιηθούν από τις μαγικές δράσεις. Αν ένα ξόρκι που γιατρεύει χρησιμοποιηθεί, υπάρχει μια 50% πιθανότητα (ρίξτε ένα νόμισμα) να μην γιατρευτεί πλήρως η νόσος. Σε αυτή την περίπτωση, η νόσος θα υποτροπιάσει σε 5 ημέρες.

Πλάσματα με ανοσία στα δηλητήρια έχουν πλήρη ανοσία σε αυτή την ασθένεια.

Τρόποι να χρησιμοποιηθεί η νόσος

Αυτή η ασθένεια είναι άλλη μια που θα μπορούσε να δημιουργήσει ενδιαφέρονται σενάρια εάν χρησιμοποιηθεί είτε σε χαρακτήρες των παιχτών είτε σε NPCs,αν και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ευχάριστα για τους παίχτες. Το να μην κερδίζεις τα πλεονεκτήματα ενός long rest είναι πάρα πολύ βαρύ, άλλωστε. Όλοι μπορούν να πέσουν θύμα κάποιου ατόμου με αμφίβολη ηθική και μια ανισόρροπη ερωτική ζωή, που θα δοκιμάσει τα πάντα για να πάρει αυτό που θέλει. Συνειδητοποιούμε ότι έρχεται στο μυαλό η στερεοτυπική εικόνα της τρελής γυναίκας όταν αναφερόμαστε σε φίλτρα αγάπης, αλλά σας παροτρύνουμε να το καλοσκεφτείτε πριν ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι. Άλλωστε, μπορεί να είναι αναζωογονητικό να υπάρχει μια ιστορία όπου ένα κατά τα άλλα φυσιολογικό άτομο, οποιουδήποτε φύλου ή σεξουαλικότητας, καταφεύγει στην χρήση ενός τέτοιου εργαλείου για οποιοδήποτε σκοπό έχει, είτε είναι για στοργή, από ζήλεια, με στόχο το κέρδος, είτε από μια ανάγκη για έλεγχο. Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό να αναφερθεί είναι πως προτείνουμε να μην λησμονηθεί και ο ρόλος του πραγματικού κακοποιού στην υπόθεση, του τσαρλατάνου που φτιάχνει αυτά τα φίλτρα, καθώς πρέπει οι ήρωες μας να τον βρουν και να σταματήσουν αυτή την τρέλα που μεταδίδει. Σκεφτείτε μάλιστα πόσο επικίνδυνο θα ήταν εάν ένας επιτυχημένος και ιδιαίτερα χαρισματικός μάγος πήγαινε από πόλη σε πόλη και πουλούσε παρτίδες από αυτά τα φίλτρα. Τα αποτελέσματα θα οδηγούσαν σε μια ολόκληρη επιδημία.