Λογαριασμός Μέλους

Back to Top
 

Druid’s Curse

Druid’s Curse

Διαπεραστική, Φυσική, Θανατηφόρα, Εμφανής, Βαριά, Υποξεία

Ευχαριστούμε τον Ιάσονα Μπάκο και τον Θέμη Παρασκευά που παραχώρησαν μέρος του βιβλίου τους στην ελληνική γλώσσα για τους φίλους του κυρίου Γκόμπλιν!

Από όλες τις ασθένειες αυτού του βιβλίου δεν υπάρχει καμία πιο μυστηριώδης. Η προέλευση αυτής της θανατηφόρας ασθένειας έχει χαθεί στον χρόνο. Ακούστε την ιστορία του μυθικού δρυίδη.. μια ιστορία φτιαγμένη από εκδίκηση. Μια πανδημία που ερήμωσε τον πολιτισμό και λύγισε τον κόσμο.

Βασισμένη στην ασθένεια που προκαλεί το βακτήριο Yersinia Pestis. Η ασθένεια που είναι περισσότερη γνωστή ως Πανούκλα μπορεί να εκδηλωθεί ως Βουβωνική Πανώλη (πρησμένοι και πιθανώς αιμορραγικοί βουβωνικοί λεμφαδένες) ή ως Μαύρη Πανούκλα (υποδόρια αιμορραγία και απουσία πρησμένων λεμφαδένων).

Απαρχές

Υπήρχε κάποτε ένας δρυίδης. Ένα ειρηνικό ξωτικό που περνούσε τις μέρες τους σε ένα βάλτο με μερικά άλλα ξωτικά μελετώντας την τέχνη των δρυίδων. Μια καταραμένη μέρα Ορκ επιτέθηκαν στο ιερό τους και αναγκάστηκε να κρυφτεί στον βάλτο μαζί με άλλα τρία ξωτικά για να σωθεί. Έτσι πέρασαν το βράδυ σε μια σπηλιά γεμάτη ψύλλους. Τρεις νύχτες αργότερα, όταν το φεγγάρι βρισκόταν στην κορυφή, ο πρώτος από τους συντρόφους του άρχισε να αιμορραγεί από τον λαιμό του και τα δάχτυλα του μαύρισαν. Οι υπόλοιποι ακολούθησαν και μια εβδομάδα αργότερα βρισκόταν μόνος, ως εκ θαύματος άθικτος. Σε εκείνο τον βάλτο ο δρυίδης κατάλαβε ότι η φύση ήταν γεμάτη θάνατο και ότι ακόμα και τα μικρότερα έντομα μπορούσαν να σκοτώσουν τα δυνατά ξωτικά του δάσους. Γεμάτος με οργή, χρησιμοποίησε τις ικανότητες του για να δαμάσει τη δύναμη των εντόμων και μόλυνε τον καταυλισμό των Ορκ. Όλα τα Ορκ αιμορραγούσαν μέχρι θανάτου. Παντοδύναμοι πολεμιστές που δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για το φονικό του όπλο. Ο δρυίδης ορκίστηκε εκδίκηση εναντίον των πρασινόδερμων και επέστρεψε στον βάλτο.

Αιτιολογία

Η ασθένεια μεταδίδεται από μολυσμένους ψύλλους. Μεταφέρονται στις πόλεις πάνω σε μικρά ζώα, ποντίκια και σκίουρους. Οι ψύλλοι δαγκώνουν οποίο πλάσμα συναντούν και η ασθένεια εισέρχεται στο αίμα μολύνοντας ολόκληρο το σώμα του πλάσματος. Εφόσον δαγκωθεί, ένα πλάσμα πρέπει να πετύχει ένα DC 20 Constitution saving throw αλλιώς μολύνεται με την ασθένεια.

Η ασθένεια είναι διαπεραστική. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μολύνει και πλάσματα που φυσιολογικά έχουν ανοσία στις ασθένειες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ξεκινούν 5-6 ημέρες μετά την μόλυνση. Πυρετός, ναυτία και φωτοφοβία είναι τα πρώτα συμπτώματα. Την επόμενη μέρα οι λεμφαδένες στο λαιμό και την βουβωνική περιοχή πρήζονται και ξεκινούν να αιμορραγούν. Οι περισσότεροι πεθαίνουν μετά από 2 ή 3 μέρες λόγω της αιμορραγίας.

Όποιο πλάσμα έχει μολυνθεί από την ασθένεια έχει disadvantage σε Perception Checks όταν βρίσκεται στο φως του ήλιου. Όταν αρχίσει η αιμορραγία, το πλάσμα πρέπει να ρίχνει ένα DC 10 Constitution Saving Throw κάθε ώρα. Εάν αποτύχει, η μέγιστη ζωή του μειώνεται κατά 5. Κάθε 6 ώρες το DC αυξάνεται κατά 2.

Διάγνωση

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής της ασθένειας κάνουν την διάγνωση εύκολη, αλλά συνήθως είναι ήδη πολύ αργά. Κάποιος που έχει μελετήσει την ασθένεια μπορεί να διακρίνει επιδημίες της ασθένειας, καθώς συνήθως προσβάλλει ολόκληρα χωριά ενώ μεμονωμένα περιστατικά είναι σπάνια. Η διάγνωση μπορεί επίσης να γίνει ανιχνεύοντας ψύλλους με μοβ σχέδια κοντά σε προσβεβλημένα άτομα ή σε ζώα που τις μεταφέρουν. Με ένα πετυχημένο DC 14 Wisdom (Medicine) Check, μπορεί κάποιος να συνδέσει τα τσιμπήματα από τους ψύλλος με την ασθένεια.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει εύκολη θεραπεία για την ασθένεια αλλά έχει παρατηρηθεί ότι θύματα της ασθένειας που ζουν σε βάλτους επιβιώνουν για μερικές βδομάδες. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που ασθενείς έχουν θεραπευτεί μετά από την αφαίρεση των προσβεβλημένων λεμφαδένων. Μια τέτοια επέμβαση εμπεριέχει πολλούς κινδύνους και μόνο πολύ έμπειροι θεραπευτές μπορούν να την φέρουν εις πέρας.

Ένα πολύ σπάνιο φυτό, γνωστό ως Sparkleaf μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια. Για να βρει κάποιος ένα τέτοιο φυτό πρέπει πρώτα να εντοπίσει ένα Shambling Mound που ζει σε βάλτους και να αφαιρέσει το μωβ αυτό φυτό από το σώμα του πλάσματος. Στη συνέχεια πρέπει να φτιάξει ένα τσάι από αυτό. Ένα πλάσμα με proficiency σε Herbalism Kit να επιτύχει σε 3 ή περισσότερα από τα 5 DC 16 Checks  με το αντίστοιχο skill.

Όταν ο δρυίδης έφτιαξε την ασθένεια, σιγουρεύτηκε να υπερνικά ξόρκια που θεραπεύουν ασθένειες. Ξόρκια όπως το lay on hands ή το cure disease μόνο αναστέλλουν την εξέλιξη της ασθένειας, αποτρέποντας το DC της ασθένειας να αυξηθεί κατά 2 για τις επόμενες 6 ώρες.

Τρόποι να χρησιμοποιηθεί η νόσος

Αυτή η ασθένεια πιθανώς είναι η πιο θανατηφόρα σε αυτό το βιβλίο. Σκοπός της είναι να χρησιμοποιηθεί σαν μια πανδημία που θα καταστρέψει τον κόσμο ή τουλάχιστον μια επιδημία που θα απειλήσει μια πόλη. Οι ήρωες μας ή κάποιος που ξέρουν μπορεί να έχει μολυνθεί από την ασθένεια και για αυτό πρέπει να βρουν μια θεραπεία. Αντίπαλος τους είναι ο χρόνος και οι επιλογές τους λιγοστές. Ένα πιθανό σενάριο είναι να ψάξουν για τον δρυίδη που την δημιούργησε, εγχείρημα που μάλλον θα αποτύχει. Ένας άλλος τρόπος είναι να αναζητήσουν το Sparkleaf. Δυστυχώς ένα φυτό επαρκεί για μόνο 6 θεραπευτικές δόσεις, που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν ένας στρατός από Shambling Mound για να θεραπευτεί μια πόλη.

Χρησιμοποιείστε αυτή την ασθένεια μα προσοχή. Μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός ρολογιού που μετράει αντίστροφα για τους ήρωες μας και να γίνει η αφορμή να σώσουν τον κόσμο.