Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Soulmist: Ένας οδηγός επιβίωσης για τα ζοφερά Darklands

Οι παλιοί κόσμοι του Μυστηρίου πέθαναν.

Τους σκότωσαν οι κινηματογραφικοί προβολείς που φώτισαν την αραχνιασμένη κόγχη του βρικόλακα, τα τραινάκια της Disneyland που διασχίζουν φορτωμένα με τουρίστες τα υπόγεια περάσματα στο βασίλειο του Underdark, ενώ οι δαιμονικοί κόσμοι που άλλοτε μας τρόμαζαν, τώρα γίνονται σκηνικά για τα αποκριάτικα παιδικά πάρτι. Μόνο τα τέρατα επιβίωσαν, συμβιβασμένα, άκακα και στο κατάλληλο μέγεθος για να χωρέσουν στις χιλιάδες «συλλεκτικές» κούτες παιχνιδιών του Jumbo. (Θέλετε το Cthulhu Baby σε μωβ ή σε ροζ απόχρωση;)

Κι όμως η ανάγκη για εξερεύνηση των άφατων μυστηρίων που κρύβονται έξω απ’ τα καλά καθορισμένα σύνορα της ασφαλούς και βαρετής ζωής μας δεν καταλάγιασε ποτέ. Δεν πάψαμε να επιθυμούμε τα ταξίδια προς το Άγνωστο, να ονειρευόμαστε περιπέτειες φανταστικές σε κόσμους εξωτικούς και επικίνδυνους. Και τώρα, που όλα αυτά που κάποτε μας γέμιζαν δέος μοιάζουν πια τετριμμένα, ίσως να έχει έρθει η ώρα να βιώσουμε έναν κόσμο διαφορετικό, φτιαγμένο από τους πιο πρωτόγονους εφιάλτες μας.

Τον κόσμο του Soulmist.

Λίγα λόγια για το Soulmist

Όσα ήδη γνωρίζουμε: Ο κόσμος του Soulmist, του εξαιρετικού, νέου ελληνικού παιχνιδιού ρόλων, δημιούργημα της αγαπημένης μας Black Lantern, έχει ήδη αναλυθεί εκτενώς από το φίλο, Δημήτρη Κολοβό σε μια τριλογία άρθρων του Goblin’s Tavern. Ας μιλήσουμε, όμως, λίγο γι’ αυτό για όλους εσάς που δεν έχετε ήδη διαβάσει τις προηγούμενες δημοσιεύσεις μας.

Εν αρχή ην η Fyera: Το εισαγωγικό βιβλίο σε μεταφέρει στον συναρπαστικό κόσμο της Fyera. Και όσο βυθίζεσαι στις σελίδες του, νιώθεις μπροστά σου ν’ ανοίγεται μια πύλη μαγική που σε βγάζει σε διαστάσεις αλλόκοσμες και ζοφερές, όπου όλα όσα ήξερες έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί. Κι αναρωτιέσαι: «Πώς μαμήθηκε έτσι η κατάσταση;»

Το σημείο καμπής: Και μαθαίνεις πως το κομβικό σημείο που άλλαξε τη μοίρα του κόσμου του Soulmist αποτέλεσε ένα κοσμογονικό γεγονός γνωστό ως Ruination. Το αποκαλυπτικό αυτό συμβάν κλόνισε συθέμελα τον κόσμο της Fyera, καταδίκασε τη μία της πλευρά (τα Darklands) στο αιώνιο σκοτάδι και την αποτελείωσε όταν μέσα απ’ τα σεισμικά ρήγματα των βιβλικών της καταστροφών αναδύθηκαν μυστηριώδη πλάσματα ανείπωτης κακίας.

Καλωσήρθατε στα Darklands

Οι πολιτισμένες φυλές: Και τώρα, μπροστά στην απειλή του πλήρους αφανισμού, πλάσματα, που σ’ άλλες περιπτώσεις θα ήταν ορκισμένοι εχθροί, σφυρηλατούν την πιο αρραγή ενότητα. Κι από τις στάχτες του παλιού κόσμου γεννιέται μια κοινωνία τόσο πολυσυλλεκτική, ώστε φιλειρηνικοί πολιτισμοί να ζουν αρμονικά με φυλές βάρβαρων και στυγερών φονιάδων και μια ενότητα τόσο άρρηκτη ώστε Ιερείς του Φωτός να θυσιάζουν τη ζωή τους για να σώσουν τους Βαμπίρ συμπολεμιστές τους. Αυτός ο κόσμος των άκρων είναι ο κόσμος του Soulmist

Η συνειδητοποίηση: Και, καθώς διαβάζεις το βιβλίο, κάτι σε βασανίζει! Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες με τις καταπληκτικές δυνάμεις των φυλών, τα νέα skills και τα παντοδύναμα feats των ηρώων, την πρόσβαση σε  ξόρκια απαγορευμένα, φτάνεις να αναρωτιέσαι: «Τί στο διάολο  πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτοί οι ήρωες και τους έχουν κάνει τόσο τούμπανα;»  

Και τότε διαβάζεις το νέο ένθετο της Black Lantern και καταλαβαίνεις…

Ο Κόσμος των Darklands

 

Δεν έχει εδώ νερό παρά μονάχα βράχια…

Εδώ κανείς δεν μπορεί να σταθεί ούτε να

πλαγιάσει ούτε να καθίσει

Δεν έχει μηδέ σιωπή μέσα στα βουνά

μόνο ο ξερός κεραυνός στείρος χωρίς βροχή

Δεν έχει μηδέ μοναξιά μέσα στα βουνά

μόνο πρόσωπα βλοσυρά σαρκάζουν και

γρυλίζουν…

                                                                                                                                          T.S.. Elliot, Έρημη Χώρα, απόσπασμα σε μετάφραση Γ. Σεφέρη

Τρόπος Παρουσίασης: Όχι, το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται σ’ εσένα. Απευθύνεται στους ήρωες της Fyera και είναι σχεδιασμένο για να παρέχει κάθε δυνατό πλεονέκτημα επιβίωσης απέναντι στα πλάσματα της σκοτεινής πλευράς. Στις σελίδες του θα βρεις γνώσεις και εμπειρίες πολύτιμες, κερδισμένες με αντίτιμο χιλιάδες θανάτους, βασανιστήρια και ακρωτηριασμούς στα χέρια του ζωντανού εφιάλτη. Πιο χρήσιμες, όμως, θα βρεις τις συμβουλές των συγγραφέων του, των Λογίων των φωτεινών Φυλών, που σχολιάζουν παράπλευρα τις πληροφορίες του βιβλίου με απόψεις συχνά αντίθετες μεταξύ τους, απηχώντας τη διαφορετική οπτική και νοοτροπία του λαού τους.

Fun Fact: Δες για παράδειγμα τις διαφορετικές συμβουλές για το ίδιο τέρας: Λόγιος Yildrasyr: «Όταν σας πάρει στο κυνήγι μια αγέλη από αυτά τα πλάσματα αφήστε πίσω τους πληγωμένους…», Λόγιος Primus: «Ανάψτε φωτιές αν ταξιδεύετε με πληγωμένους και έτσι ίσως σωθείτε…» Μα πώς είναι αυτός ο κόσμος;

Εσωτερικό peak στο βιβλίο

Οι περιπέτειες: Όλα τα σχετικά χωρία του βιβλίου δεν σταματούν να υπονοούν το μάταιο των ενεργειών σου στα Darklands. Κάθε στοιχείο που διαβάζεις φωνάζει πως δεν μπορείς να κατακτήσεις τις περιοχές πέρα απ’ το σκοτάδι, πως τα αιμοβόρα του πλάσματα και οι ζοφεροί του άρχοντες είναι πέρα απ’ τις δυνάμεις σου. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, λένε, είναι να στρέψεις το κακό εναντίον του εαυτού του και να ελπίζεις στο τέλος της ημέρας πέρα απ’ τη ζωή σου να έχεις διατηρήσει και την ψυχή  σου. Είναι όντως έτσι;

Η Δυστοπία: Και ξεκινάς την περιήγησή σου. Και σε κάθε σου βήμα διαπιστώνεις πως τα Darklands συνιστούν μια αποτρόπαια Δυστοπία. Έναν τόπο απόλυτου σκότους, όπου οι παγωμένες εξώτερες περιοχές του μετατρέπονται, όσο εισέρχεσαι σ’ αυτές, σε άνυδρες ερήμους, με το νερό να έχει χαθεί σε ερεβώδη βάραθρα, απότοκα ηφαιστειακών εκρήξεων και τιτάνιων σεισμικών δονήσεων. Μόνη σπίθα ελπίδας στα σκοτάδια αποτελούν οι πανίσχυροι Φάροι της Επαγρύπνησης, πανύψηλοι και καλά οχυρωμένοι φορείς φωτός κι ελπίδας που προειδοποιούν τις πολιτισμένες φυλές για τις επερχόμενες ορδές των πλασμάτων του σκότους. Ας δούμε, όμως κάποιες πληροφορίες και για τους κατοίκους των Darklands…

Η Κοινωνία των κολασμένων

 

Μάχη για εξουσία: Πώς είναι η ζωή στην αντίπερα όχθη; Οι περιγραφές των Λογίων αποκαλύπτουν τα μυστικά της κοινωνίας των κολασμένων και μέσα απ’ τα γραπτά τους αναδύεται μια κοινωνική οργάνωση όμοια με μια αιματοβαμμένη, τιτάνια Πυραμίδα Δύναμης. Και σ’ όλο της το ύψος πλάσματα της σκοτεινιάς παλεύουν μανιασμένα ν’ ανεβούν τα γλιστερά της σκαλοπάτια με όπλα την φιλοδοξία, τον αδίστακτο καιροσκοπισμό και την ακλόνητη αποφασιστικότητα. Φόνος, απάτη, ξελόγιασμα, κλοπή… τίποτε δεν είναι πέρα απ’ τη φαντασία σ’ ένα τέτοιο θανάσιμο παιχνίδι. Για πες μου… θα ήθελες να δοκιμάσεις κι εσύ το πρώτο βήμα της ανόδου;

Fun fact: Κι όμως, τα πλάσματα των Darklands δεν αντιπροσωπεύουν το απόλυτο κακό. Μέσα στις σκοτεινές ψυχές τους κρύβονται ακόμη θραύσματα ανθρωπιάς που μπορεί να δώσουν κίνητρο στους παίκτες είτε να δοκιμάσουν να τα εξιλεώσουν είτε να τα εκμεταλλευτούν για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Και το βιβλίο βοηθά τον DM να τους ζωντανέψει με πίνακες που βοηθούν να αναδείξει αυτή την πλευρά τους στους παίκτες.

Dark Saints

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στους Ηγέτες των Darklands, γνωστούς ως: Dark Saints, Dark Apostles, Dark Lieutenants ή Ebon Champions

Η εισαγωγή: Πώς να προετοιμαστείς για τη συνάντηση με την ενσάρκωση του ίδιου του Κακού, με την προσωποποίηση των πιο άγριων ενστίκτων και των πιο έκφυλων παρορμήσεων;  Ήδη από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου αισθάνεσαι τον τρόμο των Συγγραφέων για τα δέκα πανίσχυρα αυτά πλάσματα που ηγεμονεύουν στη ζοφερή πλευρά της Fyera.  Στις περιγραφές τους διαβάζεις για τις σφαγές που σημάδεψαν την είσοδό τους στη σκηνή της Ιστορίας, τις δολοφονίες των προκατόχων τους για να αποκτήσουν τον έλεγχο των Επικρατειών τους και για το Σκοτεινό Στέμμα που κάθε ένας τους έχει στην κατοχή του, τη Μαύρη Άλω (Black Halo) που τους παρέχει δύναμη και τους ενοποιεί στο σκοπό της τελικής επικράτησης του Σκότους στη Fyera.

Fun Fact: Κι όμως υπάρχουν φήμες για έναν Σκοτεινό Άγιο που αρνείται να φορέσει το Σκοτεινό του Στέμμα…

O Enhindu

Τo Ιστορικό τους:  Και καθώς διαβάζεις το Ιστορικό κάθε Σκοτεινού Αγίου, ανοίγουν σταδιακά τα πέπλα του μυστηρίου και στη σκηνή του δράματός μας ανεβαίνουν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια οι Δαιμονικές οντότητες, οι ανίεροι απέθαντοι, οι απόκληροι του γένους των ανθρώπων, οι φασματικές υποστάσεις αλλά και οι πλήρως αινιγματικές οντότητες που συνιστούν τους κύριους Ανταγωνιστές των ηρώων μας.

Fun Fact: Ο τρόμος που προκαλεί ο Sagha δεν έχει προηγούμενο…

Οι χαρακτήρες τους: Καταραμένοι, τρελοί, καιροσκόποι, ηδονιστές, τακτικιστές και αδηφάγα κτήνη, οι ηγέτες του στρατοπέδου των «κακών» προσφέρονται για αλληλεπιδράσεις με πολλές συγκινήσεις, αφού τα κίνητρά τους ποικίλουν και μπορούν να ξαφνιάσουν ευχάριστα τους παίκτες, ενώ συχνά ο θάνατος απ’ το σπαθί τους είναι προτιμότερος απ’ το αντίτιμο που θα ζητήσουν για τη σωτηρία των θυμάτων τους. 

Fun Fact: Συχνά δεν θα ξέρεις πώς ν’ αντιδράσεις με τον χαρακτήρα των Dark Saints. Να τους συμπαθήσεις; Να τους λυπηθείς; Να τα κάνεις πάνω σου μόνο με τη σκέψη πως θα τους αντιμετωπίσεις;

O Dagor

Οι δυνάμεις τους, ή αλλιώς: Ένα μάθημα για Murder-Hobos: Κλείνω τα μάτια και στο μυαλό μου εμφανίζεται μια Αρένα. Απ’ τη  μια πλευρά στέκονται οι πιο Murder-Hobos παίκτες που έβγαλε ποτέ το παιχνίδι μας και από την άλλη ένας Dark Saint. Χαμογελώ ειρωνικά με την αυτοπεποίθηση των παικτών, καθώς δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους απέναντι στο ακατάβλητο Ντούκι που έχουν απέναντί τους. Και αναρωτιέμαι: «Πού πας, ρε Καραμήτρο;».

Κάθε αντικείμενο του Dark Saint, κάθε δύναμή του, κάθε θρυλική του δράση είναι σχεδιασμένη να γυρίσει το πλεονέκτημά σου σε μειονέκτημα και να σβήσει από το χάρτη εσένα και τους συντρόφους σου έναν προς έναν και μάλιστα με τρόπο διασκεδαστικό και αρκούντως βασανιστικό. Τα πράγματα μάλιστα χειροτερεύουν αν αποφασίσεις να εισβάλεις απροετοίμαστος στην επικράτειά του, λόγω των δυνάμεων που δίνει στους ακολούθους του γνωστές ως Dark Endowments, ή αν τολμήσεις να πατήσεις το πόδι σου στο ίδιο του το σπίτι, όπου πλέον η κατάσταση αποκτά κωμικοτραγική διάσταση, αφού τίθενται σε λειτουργία τα πανίσχυρα Lair Actions του κάθε Σκοτεινού Αγίου.

Όχι! Άλλος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης ενός τόσο δύσκολου αντιπάλου και αυτόν  δεν θα τον μάθεις ποτέ (λόγω βίαιου θανάτου), αν δεν παίξεις το παιχνίδι με τακτική, αυτοσυγκράτηση, πονηριά και γνώση…

Fun Fact: Πώς να εξηγήσω τη συνταγή για αρνί στιφάδο στην καρτέλα με τις δυνάμεις ενός ιδιαίτερα αινιγματικού Σκοτεινού Αγίου;

Οι τόποι κατοικίας τους: Τίποτα δεν προκαλεί περισσότερο δέος απ’ την πρώτη ματιά στο αιματοβαμμένο λημέρι του τέρατος που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Κι εδώ το ένθετο των Darklands δεν απογοητεύει, προσφέροντας κλεφτές αλλά απολαυστικές ματιές στις εντυπωσιακές πρωτεύουσες των Σκοτεινών Αγίων. Έτσι, άλλοτε οι σελίδες σε ταξιδεύουν στην ελληνική Μυθολογία με τη κόλαση των Ταρτάρων να δεσπόζει ως τόπος κατοικίας ενός Σκοτεινού Αγίου, άλλοτε σε αφηγήματα τρόμου με μια ρουμπινένια Νεκρόπολη να υψώνεται ως παλάτι ενός άλλου Άρχοντα του Σκότους κι άλλοτε σε σαθρούς ερειπιώνες, αινιγματικά μνημεία απροσδιόριστης προέλευσης, ρήγματα γεμάτα ομιχλώδεις αναθυμιάσεις και χάσματα που ακτινοβολούν πολύχρωμες, κρυσταλλικές αύρες.

Fun Fact: Παραφρασμένο χωρίο: «Η αποστολή προχώρησε πολύ βαθιά στα Darklands κι εκεί συνάντησε ένα χάσμα βαθύ και το ακολούθησε ως τα έγκατά του. Μέρες αργότερα βρέθηκε μπροστά σε ένα τοπίο αφάνταστης ομορφιάς με άπειρους κρυσταλλικούς σταλακτίτες να εκπέμπουν την αμυδρή τους ακτινοβολία στο έδαφος ενός πελώριου σπηλαίου. Αυτό, όμως, που δεν έγινε άμεσα αντιληπτό ήταν πως οι ακτίνες τους φωτός εκείνου ήταν οι τοίχοι για τα οικήματα των πολυάριθμων σκοτεινών πλασμάτων που κατοικούσανε στο χώρο, ενώ οι σκιές της ίδιας ακτινοβολίας οριοθετούσαν  δρόμους και πλατείες μιας άγνωστης ως τώρα, αλλά μεγαλόπρεπης πρωτεύουσας του Σκότους. Μόλις τα μέλη της αποστολής αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο, άρχισαν τις διαδικασίες υποχώρησης. Δυστυχώς, τότε…»

Ο Acheron σε καλωσορίζει στη Stygia

Minions of Darkness

Βασανιστικές ερωτήσεις: Προχωράς στα Darklands και σε κατακλύζουν ερωτήσεις. Γιατί η σκιά που αφήνει ο πυρσός στο έδαφος μοιάζει να κινείται ανεξάρτητα; Γιατί η γατούλα που μου τρίβεται έχει ένα μαχαίρι στην ουρά της; Αυτή η πανοπλία στον τοίχο μόλις κινήθηκε ή είναι η ιδέα μου; Τέλος, γιατί η συμπεριφορά των συντρόφων μου έχει αλλάξει, μετά απ΄ το περιστατικό με το σκουλήκι που σκαρφάλωσε στ’ αυτί μου;

Σκληρές επιλογές: Σε μια τόσο καθημαγμένη περιοχή η ανάγκη για φαγητό είναι μεγάλη. Κι εσύ μαζί με τους συντρόφους σου αποτελείτε το καλύτερο μεζεδάκι για τα κάθε λογής όντα που προχωρούν, πετούν, κολυμπούν, σέρνονται, αιωρούνται και τηλεμεταφέρονται στα Darklands. Στα ταξίδια σου συχνά θα έχεις να κάνεις δύσκολες επιλογές. Άραγε να αντιμετωπίσεις την ορδή των κολασμένων που έρχεται κατά πάνω σου ή να αναζητήσεις καταφύγιο στο ερειπωμένο μοναστήρι που κάθε σου ένστικτο σού λέει να αποφύγεις; Choices, choices…

Η ποικιλομορφία τους: Όσο αφορά την ποικιλομορφία των πλασμάτων στα Darklands απ’ όλα έχει ο μπαχτσές: απέθαντους, δαιμονοειδή, ανθρωποειδή, αιθέρια πλάσματα, ζωντανούς εφιάλτες, τιτάνες, τεράστια ιπτάμενα σκουλήκια κλπ. Ένα καλειδοσκόπιο από αγκάθια, κέρατα και δόντια, πλοκάμια και νύχια, ψυχικές δυνάμεις και μαγεία σε μια εντυπωσιακή και πρωτότυπη ποικιλομορφία, που πάντα, όμως, κρύβει έναν σκοπό, μια ανάγκη για εξιλέωση, μια δίψα για ελπίδα. Κι αν θέλεις να φτιάξεις κι εσύ τέτοια τέρατα ή να ενισχύσεις τα υπάρχοντα θα βρεις πίνακες με προτάσεις που θα καλύψουν κάθε ανάγκη.

Fun Fact: Κάθε πλάσμα των Darklands έχει μια έντονη και διακριτή προσωπικότητα. Ανεξίτηλη, όμως, εντύπωση μου προκάλεσε μια οντότητα τόσο εμπεδωμένη σε μια ξένη διάσταση, ώστε, όταν εισέρχεται στη δική μας, προκαλεί παραμορφώσεις στους φυσικούς νόμους, κάμπτοντας την ίδια την πραγματικότητα.

Χαρακτηριστική εικόνα πλάσματος των Darklands

Ένα νέο Αφηγηματικό εργαλείο: Nemesis System

Μια ακόμη καινοτομία: Ενώ το Soulmist ανοίγει ρωγμές στους παραδοσιακούς τρόπους παιχνιδιού με τους ρηξικέλευθους μηχανισμούς του, το ένθετο των Darklands ανοίγει νέους δρόμους στην αφήγηση με το Nemesis System που εισάγει. Έτσι, είτε στην αρχή της περιπέτειας είτε κατά τη διάρκειά της ο παίκτης με τη συμπεριφορά του ή τις πράξεις του αποκτά έναν εχθρό (Nemesis), είτε το επιθυμεί είτε όχι. Αυτό ξεκινά μια σειρά από προκλήσεις (Challenge) που φέρνει ευκαιρίες για μικρές νίκες εναντίον του. Κάθε νίκη φέρνει την επιβράβευση (Gaining the Edge) με την επιλογή απ’ την πλευρά του παίκτη του τρόπου να προχωρήσει τη διαμάχη και να βελτιώσει τη θέση του έναντι του αντιπάλου του. Έτσι, ο αριθμός των επιβραβεύσεων (Edges) καθορίζει και την ώρα της τελικής αντιπαράθεσης (Confrontation), που, σε περίπτωση ισχυρών αντιπάλων ο παίκτης θέλει να επιβραδύνει, ενώ σε περίπτωση ανίσχυρων αντιπάλων επιθυμεί να επισπεύσει.

Fun Fact: Εδώ ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προχωρήσει την ιστορία. Για παράδειγμα, αφού ολοκληρώσει επιτυχώς ένα Challenge και καταλάβει το φρούριο του αντιπάλου μπορεί να αξιοποιήσει το Edge που κέρδισε, δηλώνοντας πως ανακάλυψε ένα χάρτη θησαυρού στο συρτάρι του γραφείου του εχθρού του. Αυτό με τη σειρά του θα φέρει νέο Challenge και ούτω καθεξής μέχρι το τελικό Confrontation.

Οδηγίες προς ναυτιλομένους: Σχεδιάζοντας ένα Campaign

Η μαγεία των Darklands κρύβεται στις εντυπωσιακές παραμετροποιήσεις των τεράτων τους και στην ομορφιά των εναλλακτικών μηχανισμών που υποστηρίζουν το παιχνίδι. ‘Ομως, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά του που ωστόσο μπορεί να φοβίσουν το νέο DM στα πρώτα του βήματα. Στο σημείο αυτό έρχεται να βοηθήσει η τελευταία προσθήκη του εγχειριδίου με το χαρακτηριστικό τίτλο «Planning a Campaign». Μέσα από απλές και κατανοητές οδηγίες δεν θα αργήσει να διαφανεί μέσα από τον τρόμο της Σκοτεινιάς μια συναρπαστική πλοκή γεμάτη Συμμάχους και Εχθρούς, Favors και Nemesis, Challenges, Edges και Final Confrontations που θα μείνει στη μνήμη των συμμετεχόντων ως ένα Campaign – Σημείο αναφοράς για το μέλλον.

H Nycta

Επίμετρο: Η δεύτερη ανάγνωση των Darklands

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα: Ο καθένας παίζει το παιχνίδι μας με τον τρόπο που του αρέσει. Έτσι, άλλοι θα διαβάσουν τα Darklands για να υιοθετήσουν κάποιους απ’ τους μηχανισμούς τους, άλλοι για να πάρουν μια απολαυστική γεύση απ’ τα τέρατά τους, ενώ άλλοι θα το «τρέξουν» για να βιώσουν το σύνολο της σκοτεινής τους ατμόσφαιρας. Άλλοι πάλι, θα το πάνε ένα σκαλί παραπέρα…

Βαθύτερη ερμηνεία των Darklands: Υπάρχουν ανάμεσά μας αυτοί που αναγνωρίζουν τις βαθύτερες προεκτάσεις του παιχνιδιού μας και που αναζητούν τις βαθύτερές του ρίζες. Αυτοί θα ανακαλύψουν στα Darklands το εφαλτήριο για ένα μυθολογικό ταξίδι ενδοσκόπησης και ψυχικής μεταμόρφωσης. Ναι, καλά διάβασες!

Μυθολογική αναφορά: H παγκόσμια μυθολογία αποτυπώνει την ανάγκη αναζήτησης ενός βαθύτερου εσωτερικού νοήματος στους ανθρώπους με Μύθους για τα συμβολικά ταξίδια θεών και ηρώων στον Κάτω Κόσμο. Μάλιστα, το πρώτο πέρασμα από τις πύλες της μεταμόρφωσης βρίσκεται στο Σουμεριακό μύθο της καθόδου της θεάς Ινάννα στον κάτω κόσμο. Στο επικίνδυνο αυτό ταξίδι της η Θεά αποκηρύσσει σταδιακά τις ματαιότητες της ζωής (ομορφιά, πλούτη, φήμη), υποτάσσεται σ’ αυτό που άλλοτε θεωρούσε τελείως ανυπόφορο και μόνο τότε ανακαλύπτει πως αυτή και το αντίθετό της ήτανε σάρκα μία.

Χωράει ο Jung στα Darklands; Η Ψυχολογία αποσυμβόλισε με τη σειρά της τα μυθικά αυτά ταξίδια, αποκαλύπτοντας το κρυφό τους περιεχόμενο. Σύμφωνα με τον εμβληματικό ψυχολόγο Καρλ Γιουνγκ πέρα απ’ τον συνειδητό εαυτό μας που συνιστά το Εγώ, κρύβεται η Σκιά μας, το άλλο μισό του εαυτού μας που κρατά καταχωνιασμένα τα απωθημένα χαρακτηριστικά, τους κρυφούς και απαγορευμένους πόθους και τα καταπιεσμένα συναισθήματά μας. Και όσο πιο πολύ αρνούμαστε αυτή τη «σκοτεινή» πλευρά μας, τόσο πιο άγρια και εκδικητική γίνεται κι αυτή απέναντί μας. Αυτά είναι τα Darklands του εσωτερικού μας κόσμου, ένα πεδίο θαυμαστών και σκοτεινών δυνάμεων και μόνο η θαρραλέα ανακάλυψή τους μπορεί να μας συμφιλιώσει με τον κρυφό εαυτό μας, να μας ολοκληρώσει και να αναδείξει τις θαυμαστές δυνάμεις που κρύβουμε όλοι μέσα μας.  

Αφορμή, λοιπόν, για ένα ταξίδι μεταμόρφωσης: Τί λέτε, λοιπόν, για ένα ταξίδι γνωριμίας με το σκοτεινό εαυτό μας, ένα ταξίδι αυτοκριτικής, αναμέτρησης με τα μύχια της ψυχής μας, συμφιλίωσης με τις καταστροφικές μας δυνάμεις και εξιλέωσης ως θυσία στο βωμό της ολοκλήρωσης του εαυτού μας; Πού είναι κανένας Ψυχολόγος DΜ (ΨΜ) να μας λυτρώσει; (Eva, you know what I’m talking about)

Επίλογος

Αν δεν σε συγκινεί το γεγονός πως μια ελληνική ομάδα δημιούργησε ένα τόσο ωραίο κόσμο, αν δεν σε έπεισαν οι παρουσιάσεις και οι αναφορές στο πλήθος των μηχανισμών, των ιδιαίτερων τεράτων και των ψυχολογικών προεκτάσεων ώστε να αγοράσεις αυτά τα δύο διαμάντια της Black Lantern, τότε, φίλε μου, μάλλον δεν έχεις καρδιά και ίσως ήδη ζεις στα Darklands ως κάτοικος και μας το κρύβεις.

Μίλησέ μας για την εμπειρία σου στα σχόλια.

Εις το επανιδείν.

Χρήστος Κανέλας
Χρήστος Κανέλας
Τακτικό μέλος │ Αναπληρωματικός Γερουσίας

kanelas_1@hotmail.com

Ο Χρήστος θα ήταν σήμερα ακόμη ένας βαρετά προβλέψιμος πιστός της γνωστής θρησκείας: «Πίτσα, Μπύρα, Ολυμπιακός», αν στα μέσα της δεκαετίας του 80 δεν του συνέβαινε ένα συνταρακτικό γεγονός. Σε μια αραχνιασμένη κόγχη της βιβλιοθήκης του σπιτιού του ανακάλυψε ένα μικρό, μαγικό πλασματάκι γνωστό ως «Χόμπιτ», που του κόλλησε το μικρόβιο της φαντασίας και από τότε τον έχασαν τα γήπεδα και τον κέρδισαν οι βιβλιοθήκες. Πολλά χρόνια αργότερα, ως Φιλόλογος πια και ως παθιασμένος παίκτης του D&D, συνάντησε, σε μια του περιπέτεια, και τον κύριο Πίπη και έκτοτε άρχισε να αγαπά τα Γκόμπλιν και να συχνάζει, ως σταθερός θαμώνας, στην όμορφη Ταβέρνα τους.