Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Συντεχνία
Μεταφράσεων

Αρχαίες Γραφές

Όταν κάποιος περιηγείται σε ηρωικούς κόσμους φαντασίας, μπορεί να έρθει σε επαφή με έναν φαινομενικά άπειρο αριθμό γλωσσών, αφού κάθε ομάδα πλασμάτων, από σέκτες παρανοϊκών μυστικιστών και συντεχνίες μάγων μέχρι έθνη ολόκληρα, χρησιμοποιεί έναν ξεχωριστό κώδικα επικοινωνίας, για να εκφράσει τις ιδέες και τα βιώματά της.

Στο δικό μας κόσμο, ωστόσο, τα παιχνίδια ρόλων σπάνια γράφονται στα Ελληνικά, γεγονός που δυσχεραίνει και την ενασχόληση των ντόπιων παικτών με αυτά. Η Συντεχνία των Μεταφραστών (ή αλλιώς Αρχαίων Γραφών), έχει ως στόχο να τα καταστήσει προσβάσιμα στο ελληνικό κοινό, μεταφράζοντας στη γλώσσα μας ξενόγλωσσα κείμενα και ειδικούς όρους με τρόπο σαφή και κατανοητό.

Δημιουργική Ελευθερία

Τα μέλη της συντεχνίας ορίζουν και ξεκινούν αυτοβούλως το αντικείμενο της μελέτης που επιθυμούν, χωρίς να τίθεται όριο συμμετεχόντων σε αυτό.

Προσφορά στην Κοινότητα

Η δουλειά σου βοηθά την κοινότητά μας να διευρύνει τις γνώσεις της αλλά και να εδραιώσει την εμπιστοσύνη όλων μας στη χρήση ελληνικών όρων στα παιχνίδια μας.

Γίνε Μέλος Της Συντεχνίας Τώρα

Η συντεχνία των μεταφραστών  είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες. Πολύχρωμα γράμματα διαφορετικών αλφαβήτων  κοσμούν τους τοίχους, ενώ αφηρημένοι μεταφραστές περιδιαβαίνουν στους αφρόντιστους κήπους, απαγγέλλοντας ρητά σε άγνωστες διαλέκτους ή στέκονται μπροστά σε τεράστια, ανοιχτά λεξικά, αναζητωντας το σωστό ρήμα για μια  φράση που τους βασανίζει εδώ και μέρες. Αντιλαμβάνεσαι αμέσως πως ταιριάζεις τέλεια σ’ αυτόν τον νέο, τρελό κόσμο. 

Ανάπτυξη Ικανοτήτων

Οι μεταφράσεις σε βοηθούν να εξασκείς και να επεκτείνεις τις γνώσεις σου στις ξένες γλώσσες ενώ, ταυτόχρονα, γνωρίσεις εκ των έσω και νέα επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων.

Καταπολέμηση Προκατάληψης

Συμβάλλοντας στη προώθηση ελληνικών όρων για τα παιχνίδια ρόλων, καταπολεμάς την προκατάληψη σημαντικής μερίδας των παικτών υπέρ της αποκλειστικής χρήσης ξένης ορολογίας.

Οι συγγραφείς φτιάχνουν εθνική λογοτεχνία, ενώ οι μεταφραστές φτιάχνουν παγκόσμια λογοτεχνία.

- José Saramago

Πιστεύω ότι η ουσία της μετάφρασης έγκειται στο να μεταφέρεις αυτό που δεν έχει ειπωθεί σε ένα έργο από τη μία γλώσσα στην άλλη. Οι λέξεις έχουν μνήμες, μια δική τους ιστορία. Δεν υπάρχουν δύο λέξεις με την ίδια ακριβώς σημασία. Για να αναδημιουργήσει κανείς το ανομολόγητο σε μια άλλη γλώσσα, πρέπει να καταλάβει τι συνέβαλε στη δημιουργία του πρωτοτύπου- στη συνέχεια πρέπει να το αποσυναρμολογήσει και να το ξαναχτίσει στην άλλη γλώσσα.

- Vivek Shanbhag

Η μετάφραση είναι ένα ταξίδι σε μια θάλασσα από τη μια ακτή στην άλλη. Μερικές φορές σκέφτομαι τον εαυτό μου ως λαθρέμπορο: διασχίζω τα σύνορα της γλώσσας με τη λεία μου από λέξεις, ιδέες, εικόνες και μεταφορές".

- Amara Lakhous

Η διαφορά μεταξύ της σωστής και της σχεδόν σωστής λέξης είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση - είναι η διαφορά μεταξύ της αστραπής και του κεραυνού.

- Mark Twain

Χωρίς τη μετάφραση, θα περιοριζόμουν στα σύνορα της χώρας μου. Ο μεταφραστής είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μου. Αυτός με συστήνει στον κόσμο.

- Italo Calvino

Αν ο μεταφραστής κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει, είναι ευεργέτης της ανθρωπότητας- διαφορετικά είναι ένας πραγματικός δημόσιος εχθρός.

- Miguel Sanz

Το καλύτερο πράγμα για τη μετάφραση το είπε ο Θερβάντες: η μετάφραση είναι η άλλη πλευρά μιας ταπισερί.

- Leonardo Sciascia

Οι μεταφραστές είναι οι σκιώδεις ήρωες της λογοτεχνίας, τα συχνά ξεχασμένα όργανα που καθιστούν δυνατή τη συνομιλία διαφορετικών πολιτισμών μεταξύ τους, οι οποίοι μας επέτρεψαν να καταλάβουμε ότι όλοι, από κάθε μέρος του κόσμου, ζούμε σε έναν κόσμο.

- Paul Auster

Δεν υπάρχει τέλειος, ιδανικός ή «σωστός» τρόπος μετάφρασης. Ο μεταφραστής προσπαθεί πάντα να επεκτείνει τις γνώσεις του και να βελτιώσει τα εκφραστικά του μέσα- κυνηγάει πάντα τα γεγονότα και τις λέξεις.

- Peter Newmark

Δήλωσε ενδιαφέρον στην Συντεχνία των Μεταφράσεων και μάθε περισσότερες πληροφορίες, απλά γράφοντας το e-mail σου εδώ:

5th edition Dungeons & Dragons – SRD

Φυλές

Τα φυλετικά χαρακτηριστικά συνεπάγονται με ένα σύνολο πλεονεκτημάτων και ειδικών ικανοτήτων που κυλάει στο αίμα σου.

Κλάσεις

Το σύνολο δεξιοτήτων και γνώσεων που έχει ένας χαρακτήρας είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και εκπαίδευσης.

Background

Κάθε ιστορία έχει μια αρχή. Το background σου αποκαλύπτει από πού έρχεσαι και που που οδεύεις.

Ability Scores & Skills

Έξι βασικές ικανότητες περιγράφουν με γενικό τρόπο τα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά κάθε πλάσματος.

Adventuring Gear

Χρήσιμα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για κάθε τυχοδιώκτη που σέβεται τον εαυτό του

Actions in Combat

Attack, Spellcasting, Dash, Disengage, Dodge, Help, Ready είναι κάποιες από τις ενέργειες που μπορείς να πραγματοποιήσεις στο γύρω σου.

Fantasy & Historical Pantheons

Οι χαρακτήρες ορίζουν μόνοι την μοίρα τους, όμως υπάρχουν θεότητες να ενισχύσουν την ελπίδα τους.

Between Adventures

Μεταξύ περιπετειών οι ήρωες χρειάζονται χρόνο να ξεκουραστούν, να συνέλθουν και να ετοιμαστούν για την επόμενη το επόμενο ταξίδι.

Υπεύθυνη Συντεχνίας Μεταφράσεων

Η Τυμβωρύχος

Την τυμβωρύχο της Ταβέρνας (a.k.a. Μαίρη Παρασκευά) θα τη βρείτε είτε σε σκονισμένες βιβλιοθήκες να ψάχνει χαμένους θησαυρούς και απαγορευμένες γνώσεις είτε στη Ταβέρνα με ένα ποτήρι μπύρα (ενίοτε δύο) στο χέρι.

Γέννημα θρέμμα του Ηρακλείου και αρχαιολόγος στο επάγγελμα, είναι λάτρης της φαντασίας αλλά και της κάθε αρχέγονης γνώσης, κατάρας και μυστηρίου. Αφού την εντόπισε ο Κύριος Πίπης και τα υπόλοιπα γκόμπλιν που κρύβονταν στα τείχη της Κάντια, μυήθηκε στον κόσμο των RPGs γνωρίζοντας πρώτα το D&D και έπειτα την μεγάλη της αγάπη, το Call of Cthulhu.

Αν θέλετε λοιπόν να μελετήσετε μαζί της απόκρυφες γραφές ή απλά έχετε θέμα με εισβολή από Great Old Ones στη γειτονιά σας, είναι ο άνθρωπος σας.

Προφίλ