Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Unearthing Arcana: Mages of Strixhaven

You’re a wizard, Harry!” είναι το μόνο που λείπει από το τελευταίο unearthed arcana που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021. Μια μεγάλη λίστα από επιλογές subclass για αυτούς που παίρνουν την μαγεία τόσο σοβαρά που πάνε σε πανεπιστήμιο για να την σπουδάσουν. Με την πρόσφατη είσοδο του Magic: the Gathering στον κόσμο του D&D η μητέρα Wizards μας απέδειξε πως η Ravnica και το Theros δε θα ήταν η τελευταία στενή επαφή των δύο παιχνιδιών της.

Το unearthed arcana μας δίνει σαν επιλογές τους πέντε διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης του πανεπιστημίου Strixhaven. Θα μιλήσουμε για σπουδές στην ιστορία του σύμπαντος στο κολέγιο Lorehold, μαγεία διασκεδαστών που χρησιμοποιεί τα στοιχεία της φύσης για να εντυπωσιάσει στο κολέγιο Prismari, μελέτη και διαχείριση των μαθηματικών αρχών της φύσης στο κολέγιο Quandrix, ξόρκια του λόγου που ενθαρρύνουν συμμάχους και τρομάζουν εχθρούς στο κολέγιο Silverquill και αλχημεία ζωής, θανάτου και άντλησης των καταστροφικών ενεργειών τους στο κολέγιο Witherbloom.

Σημαντική Παρατήρηση: Οι σχολές μαγείας του Strixhaven δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένες κλάσεις. Απεναντίας, κάθε σχολή μπορεί να επιλεχτεί από πολλές διαφορετικές μαγικές κλάσεις ως subclass. Αυτό οδηγεί σε μερικές «συγκρούσεις» καθώς ορισμένα class παίρνουν ικανότητες σε διαφορετικά level από άλλα class. Σύμφωνα με το unearthed arcana, τα subclass προσαρμόζονται και αντιμετωπίζονται σαν subclass του class που είναι ο χαρακτήρας που τα επιλέγει.

Επίσης για πρώτη φορά αυτό οδηγεί σε προβλήματα όπως τα εξής: ένα feature για κάποιο class μπορεί να είναι σημαντικά πιο δυνατό/αδύναμο σε σχέση με το ίδιο feature αλλά για άλλο class. Αυτό θα επηρεάσει την ανάλυση των features. Επιπλέον, μπορεί κανείς μέσω multiclass να αποκτήσει πρόσβαση σε πάνω από ένα κολέγιο αλλά το unearthed arcana δεν επιτρέπει ένας χαρακτήρας να επιλέξει το ίδιο κολέγιο πάνω από μια φορά.


Όπως σε όλα τα άρθρα της σειράς, τα features θα αναλύονται με τα ακόλουθα χρώματα. Για κάθε class θα δίνεται πιθανώς ένα διαφορετικό χρώμα:

Κόκκινο: Κακό, αδύναμο ή δυσλειτουργικό
Πορτοκαλί: Οκ σε μερικές περιπτώσεις
Πράσινο: Καλό και χρήσιμο
Μπλε: Πολύ δυνατό και ίσως πάνω από το μέσο όρο των αντίστοιχων features

Artwork από την magic.wizards.com

Mage of Lorehold (Bard, Warlock and Wizard Subclass)

Οι σπουδαστές στο κολέγιο του Lorehold ενδιαφέρονται για τις παλιές, καλές δυνάμεις. Αυτές που κρύβονται πίσω από μεγάλα ιστορικά γεγονότα, μυστικά όπλα αρχαίων μελετητών και εξερευνητών. Ακόμα, γνωρίζουν να καλούν αρχαία πνεύματα στο πλάι τους ώστε να τους προσφέρουν γνώση χαμένη απ’ τα βιβλία αλλά και να τους υποστηρίξουν απέναντι σε κινδύνους.

Features:

Lorehold Spells (Bard): Ένα καλό boost στην μικρή επιλογή spell του bard αλλά κανείς πρέπει να αναλογιστεί αν συνολικά 8 ξόρκια (χωρία καμία δυνατότητα επιλογής) είναι καλύτερα από 3 επιπλέον proficiencies στον lore bard.

Lorehold Spells (Warlock): Το feature αυτό δυστυχώς δεν συνδυάζεται καλά με το pact magic. Πολλά από τα ξόρκια δεν έχουν επιπλέον effects σε μεγαλύτερα levels και ενώ όπως και στο bard αποτελεί μια επέκταση της μικρής λίστας ξορκιών του warlock (δίνοντας του πρόσβαση και στο εξαιρετικό spell spirit guardians) το όφελος σε σχέση με άλλα subclass είναι εξαιρετικά μικρό ενώ για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε ένα μόνο ξόρκι υπάρχουν και feats. Επίσης, ο warlock δεν είναι ritual caster οπότε το comprehend languages με τον αριθμό των spells που έχει ανάμεσα σε rests του είναι άχρηστο.

Lorehold Spells (Wizard): Εδώ φαίνεται για πιο class πραγματικά φτιάχτηκε αυτό το subclass. Επιπλέον ξόρκια για το βιβλίο χωρίς κόστος για να γραφτούν. Πολλά utility spells που σχεδόν πάντα ο wizard αναγκαζόταν να πάρει τώρα του δίνονται ως μέρος του subclass και του ανοίγουν επιλογές για άλλα ξόρκια. Δεν είναι μια τέλεια λίστα αλλά σίγουρα ταιριάζει εδώ πολύ καλύτερα απ’ ότι στον bard και warlock.

Ancient Companion (Bard, Warlock και Wizard): Ένα εξαιρετικό feature ειδικά αν αναλογιστούμε πως δίνεται από το level 1. Από το Tasha’s Cauldron of Everything και έπειτα έχουμε δει μια πολύ δυνατή προσέγγιση στα pets από την Wizards και το ίδιο ισχύει και για αυτό. Το γεγονός επίσης πως αυτό μπορεί να συνδυαστεί με concentration spell το εκτοξεύει σε δύναμη. Τα μόνα αρνητικά του είναι πως πρέπει να έχεις ένα medium άγαλμα κοντά σου για να καλέσεις το πνεύμα και πως σε μεγάλα levels είναι αρκετά αδύναμο.

Υποκατηγορίες:

–   Healerεξαιρετικό σε μικρά level, πρακτικά άχρηστο σε μεγάλα.
–   Sage: Σε campaigns με μεγάλες απαιτήσεις σε knowledge είναι εξαιρετικό.
–   Warrior: Αντίστοιχα δυνατό με τον Sage αλλά εντός combat. Το επιπλέον AC μόνο είναι αρκετό για την μπλε κατηγοριοποίηση.

Lessons of the past (Bard, Warlock και Wizard): Ένα πρακτικά μόνιμο buff που απαιτεί απλώς να έχεις τον companion σου.

Υποκατηγορίες:

–   Healer: Η πιο αδύναμη από τις τρεις επιλογές αλλά μιας και η επιλογή δεν είναι μόνιμη τα επιπλέον HP στα μικρά level είναι πάντα χρήσιμα
–   Sage (Bard, Wizard)Sage (Warlock): Μια αδιαμφισβήτητα εξαιρετική επιλογή για bard και wizard. Στον warlock χάνει σε σχέση με το Warrior εξαιτίας των λιγότερων spell του.
–   Warrior (Bard, Warlock)Warrior (Wizard): Για bard και warlock είναι σχεδόν ξεκάθαρα η καλύτερη επιλογή. Είναι αντάξια με τα πιο δυνατά subclass του καθενός. Για wizards που δεν κάνουν τόσες επιθέσεις με όπλα απ’ την άλλη καλύτερα να κοιτάξουν προς την επιλογή Sage.

War Echoes (Bard, Warlock και Wizard): “PB (Proficiency Bonus)” φορές τη μέρα vulnerability σε συγκεκριμένο τύπο ζημιάς που καθορίζεται από επίθεση συμμάχου. Το ό,τι χρειάζεται saving throw εξισορροπεί κάπως το πόσο δυνατό είναι αυτό το feature. Δεν είναι μπλε απλά επειδή άλλα subclass έχουν ακόμα πιο δυνατά features στα level 10.

History’s Whims (Bard, Warlock και Wizard): Ένα βοηθητικό feature που επιτρέπει στους μάγους μας να μπουν για ένα χρονικό διάστημα στην πρώτη γραμμή της μάχης χωρίς να φοβούνται ιδιαίτερα. Σε χαρακτήρες που πολεμάνε σε melee αυτό το feature είναι μπλε.

Artwork από την magic.wizards.com

Mage of Prismari (Druid, Sorcerer and Wizard Subclass)

Οι μάγοι του κολεγίου Prismari εκφράζονται χρησιμοποιώντας στοιχειακή μαγεία. Θα μπορούσε κανείς να τους χαρακτηρίσει ως «ποζεράδες» του Strixhaven αλλά η εστίαση τους στο να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα ως ένα μαγικό θέαμα τους κάνει και ικανούς διασκεδαστές αλλά και τρομακτικούς στη μάχη.

Features:

Creative Skills (Druid): Ενώ τα επιπλέον Proficiencies είναι χρήσιμα δεν συγκρίνονται με άλλες επιλογές που έχει ο druid στα level 1.

Creative Skills (Sorcerer): Επιτρέπει στο sorcerer να παίξει τον ρόλο του bard. Θεματικά επίσης ταιριάζει περισσότερο και απ’ τον druid και απ’ τον wizard.

Creative Skills (Wizard): Αν υπήρχαν 2 επιλογές intelligence skills θα ήταν πολύ καλό αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν και έτσι κι εσύ δεν έχεις κανένα λόγο να ενδιαφερθείς για αυτό το subclass.

Kinetic Artistry (Druid): Εξαιρετικός συνδυασμός με wild shape και το γεγονός πως μπορείς να το κάνεις PB φορές τη μέρα το κάνει ξεκάθαρα πιο δυνατό από κάθε άλλο subclass του druid στα level 1. Να περιμένετε πως αυτό μάλλον θα πάρει nerf στην τελική του εκδοχή.

Kinetic Artistry (Sorcerer, Wizard): Μπορεί να νομίζετε πως δεν είναι καθόλου χρήσιμο αλλά σκεφτείτε πως μιλάμε πρακτικά για ένα λίγο πιο αδύναμο misty step. Τώρα σας αρέσει ε;

Favored Medium (Druid, Sorcerer και Wizard): Resistance για εσένα (και προσωρινά και για τους φίλους σου) σε ζημιά από ένα element που το αλλάζεις αν θες κάθε μέρα. Περιστασιακό αλλά θεματικό. Θα μπορούσε να είναι βέβαια αρκετά καλύτερο για αυτά τα level.

Focused Expression (Druid, Sorcerer και Wizard): Ένα μικροσκοπικό επιπλέον effect στο favored medium. Περιστασιακό και εξαιρετικά απογοητευτικό για level 10 feature.

Impeccable Physicality (Druid), Impeccable Physicality (Sorcerer και Wizard): Proficiency σε dexterity saves και ελάχιστη ζαριά σε αυτά το 10. Εξαιρετικό σε συνδυασμό με τα wild shape του druid και ένα απλά αποδεκτό feature σε αυτά τα level για τον sorcerer και τον wizard.

Artwork από την magic.wizards.com

Mage of Quandrix (Sorcerer and Wizard Subclass)

Ήθελες να γίνεις Mathemagician? Το κολέγιο Quandrix είναι το μέρος για σένα. Η δύναμή τους στηρίζεται στο ότι αναλύουν τη φύση στις μαθηματικές αρχές της και χρησιμοποιώντας μαθηματική θεωρία την αναδομούν σύμφωνα με τη θέλησή τους. Αν θες να κάνεις το power gaming πραγματικότητα στον κόσμο αυτό είναι το subclass για σένα (άλλωστε τι σημασία έχει να μιλάς για μαθηματικές δομές ή για το πιο είναι το average DPR – Damage per Round των επιθέσεών σου; Οι χαρακτήρες του κόσμου όπως και να έχει τίποτα δε θα καταλάβουν).

Features:

Quandrix Spells (Sorcerer και Wizard): Παράδειγμα σωστής λίστας επιπλέον spells. Το guidance και το guiding bolt είναι εξαιρετικά ανεξαρτήτως class ενώ οι επιλογές των spells στα επόμενα level είναι από τις καλύτερες, περιλαμβάνοντας ξόρκια όπως το haste και το enlarge/reduce.

Functions of Probability (Sorcerer και Wizard): Ένας συνδυασμός bardic inspiration και portent. Κάθε feature που επιτρέπει να πειράζεις τα ζάρια είναι δυνατό και ακόμα περισσότερο όταν μπορείς να το κάνεις σε κάθε σου ξόρκι που καταναλώνει spell slot.

Velocity Shift (Sorcerer και Wizard): Battlefield manipulation στα 30 ft. γύρω σου, μπορείς να το χρησιμοποιείς PB φορές τη μέρα. Εξαιρετικό, θεματικό και χρήσιμο σε πάρα πολλές καταστάσεις.

Null Equation (Sorcerer και Wizard): Κυριολεκτικά αλλάζεις τα μαθηματικά του παιχνιδιού in character. PB φορές τη μέρα όταν κάνεις ζημιά δίνεις για ένα γύρο disadvantage σε strength και dexterity saving throws και μισό damage σε weapon attacks, αρκεί ο στόχος να χάσει ένα saving throw. Σε συνδυασμό με τα άλλα features είναι τραγικά δυνατό.

Quantum Tunneling (Sorcerer και Wizard): Κάνεις shift through τοίχους και πλάσματα, παίρνεις resistance σε physical damage, απλά παίρνεις λίγο damage και δεν κοστίζει τίποτα άλλο για να κάνεις ένα universal treestride!

Artwork από την magic.wizards.com

Mage of Silverquill (Bard, Warlock or Wizard Subclass)

Αν θεωρείς ότι η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει μα κόκκαλα τσακίζει τότε πρέπει να σπουδάσεις στο κολέγιο Silverquill. Οι μάγοι της σχολής αυτής χρησιμοποιούν μαγεία φωτός και σκιάς μέσα από λέξεις είτε προφορικά, είτε γραπτά, είτε με νοήματα.

Features:

Eloquent Apprentice (Bard, Warlock)Eloquent Apprentice (Wizard): Αντί για λίστα ξορκιών εδώ έχουμε επιλογή ανάμεσα σε δύο ιδιαίτερα καλά cantrips και proficiency σε 2 skills από μία λίστα που έχει 4 charisma skills και ένα wisdom skill. Είναι αυτονόητο νομίζω γιατί αυτό το feature είναι καλύτερο σε bard και warlock απ’ ότι σε wizard.

Silvery Barbs (Bard, Warlock και Wizard): Κυριολεκτικά ο ορισμός του adding insult to injury, αυτό το feature αναγκάζει έναν εχθρό να ξαναρίξει ζάρι αν πετύχει σε κάτι και αν τη δεύτερη φορά δεν πετύχει δίνεις και ένα δωρεάν reroll σε ένα σύμμαχο ή τον εαυτό σου. Επίσης αυτή η υπερδύναμη είναι τζάμπα μέχρι να δουλέψει και μπορείς να την ξανακάνεις απλά ξοδεύοντας ένα spell. Αίσχος πια ας μας πει η Wizards πως οι παίκτες μπορούν να διαλέγουν πλέον τι θα φέρει το ζάρι τους να τελειώνουμε…

Inky Shroud (Bard, Wizard)Inky Shroud (Warlock): Κάνουμε το darkness ένα πιο αδύναμο cloudkill και το δίνουμε και δωρεάν μια φορά τη μέρα με δυνατότητα να το ξανακάνει κάποιος ξοδεύοντας ένα τουλάχιστον 2nd level spell slot. Το damage στα creatures μέσα στο darkness επίσης είναι προαιρετικό οπότε μπορείς να επιλέξεις μόνο τους εχθρούς σου να δέχονται τη ζημιά. Ξανά ένα feature πολύ πιο δυνατό απ’ ότι χρειάζεται. Ο μόνος λόγος που στο warlock δεν είναι μπλε είναι επειδή ο warlock έχει λιγότερα spells.

Infusion of Eloquence (Bard, Warlock και Wizard): PB φορές τη μέρα κάνεις ένα ξόρκι σου να κάνει psychic ή radiant ζημιά αντί την κανονική του και προκαλεί frightened ή charmed condition στον στόχο του χωρίς saving throw. Φραπέ φτιάχνει;

Word of Power (Bard, Warlock και Wizard): Το deadly despair είναι απίστευτα δυνατό καθώς προσθέτει και vulnerability σε έναν τύπο ζημιάς της επιλογής σου στο στόχο του silvery barbs. Το selfless invocation από την άλλη σου επιτρέπει να δώσεις resistance σε ένα σύμμαχό σου που δέχεται ζημιά ταυτόχρονα προκαλώντας σου όμως psychic damage. Αυτό είναι παραδόξως balanced. Μακάρι να ήταν έτσι και το υπόλοιπο subclass.

Artwork από την magic.wizards.com

Mage of Witherbloom (Druid and Warlock Subclass)

Μάγοι που βλέπουν την ισορροπία της ζωής και του θανάτου παντού στον κόσμο και θέλουν να χειριστούν την ενέργεια που υπάρχει ανάμεσα σε αυτές τις καταστάσεις ανήκουν στο κολέγιο Witherbloom. Με τις δυνάμεις τους μπορούν να ενισχύσουν τη δυναμικότητα των συμμάχων τους ενώ μπορούν ταυτόχρονα να απορροφούν τη ζωή των εχθρών τους και να τους αποδυναμώνουν.

Features:

Witherbloom Spells (Druid και Warlock): Μια εξαιρετική λίστα που δίνει θετικά και στον druid και στον warlock. Η εύκολη πρόσβαση σε restoration spells και στο revivify είναι εξαιρετικά βοηθητική.

Essence Tap (Druid)Essence Tap (Warlock): PB φορές τη μέρα μπορείς να ξοδέψεις hit die για heal ή να κάνεις unresisted necrotic damage. Ένα εξαιρετικό feature και για τον druid και για τον warlock.

Witherbloom Brew (Druid και Warlock): Φτιάχνεις PB αριθμό φίλτρων κάθε μέρα που είτε θεραπεύουν, είτε δίνουν resistance, είτε είναι δηλητήρια. Θα ήθελα ιδανικά τα φίλτρα να είχαν spell effects παρά 3 προκαθορισμένες επιλογές αλλά είναι ενδιαφέρον. Για level 6 είναι ένα πανίσχυρο support feature χωρίς να είναι «σπασμένο».

Witherbloom Adept (Druid και Warlock): Επιπλέον ζημιά ή healing με βάση το PB σου. Αξιοπρεπές αν όχι λίγο αδύναμο για level 10.

Withering Vortex (Druid και Warlock): Κάνεις heal συμμάχους σου όταν κάνεις ξόρκια που προκαλούν ζημιά και κοστίζουν spell slot PB φορές την ημέρα. Αρκετά balanced και δυνατό feature.

 

Συνοψίζοντας

Τα παραπάνω subclass συνολικά εισάγουν ωραίες ιδέες στην 5th Edition. Θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος αν αυτά ήταν τα πρώτα prestige class της έκδοσης αλλά δυστυχώς δεν έκαναν ακόμα αυτό το βήμα. Είναι όμως εξαιρετικές επιλογές για κάθε spellcaster που τις έχει, ενώ ορισμένες από αυτές είναι απ’ τα πιο δυνατά feature που έχουμε δει στο παιχνίδι. Περιμένω να εξισορροπηθούν κάπως στο μέλλον και να είναι ισάξιες με τις υπόλοιπες επιλογές από τα υπάρχοντα βιβλία. Προσωπικά θα επέτρεπα τον witherbloom, τον prismari και τον quandrix μάγο να συμμετέχει ως έχει σε παιχνίδι μου αλλά ο silverquill και ο lorehold χρειάζονται «κούρεμα» στην υπερδύναμη τους.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας;

Artwork από την magic.wizards.com
Αναστάσης Λιβανίδης
Αναστάσης Λιβανίδης
Τακτικό μέλος │ Ταμείας ΔΣ

alivanidis@gmail.com

Ο Αναστάσης Λιβανίδης από μικρός είχε μια αγάπη για φανταστικούς κόσμους και για επιτραπέζια. Στο D&D ξεκίνησε ως player σε προχωρημένο party επομένως έφαγε στη μάπα τους κανόνες και το character creation με τον πιο ωμό τρόπο (πέσε κολύμπα). Η καριέρα του ως player, παρότι σύντομη είχε μεγάλη ποικιλία μιας και βρέθηκε σε τραπέζια 5e, 3.5e, Pathfinder, καθώς και custom συστημάτων. Ο Αναστάσης βέβαια επιθυμούσε πάντοτε το να τρέξει τη δική του ιστορία στον δικό του κόσμο, και αυτό έκανε. Απ’ την πρώτη στιγμή που έκατσε στην καρέκλα του DM, ήξερε ότι αυτή είναι η θέση που προτιμάει. Τώρα έχει πλέον 4 χρόνια εμπειρία DMing σε 5e και Legend of the Five Rings RPG. Από τον Ιούνιο του 2020 είναι οργανωτικό μέλος και συγγραφέας του Goblin’s Tavern στο ρόλο του Content Manager