Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Unearthing Arcana: Feats 2020

Για μια νότα από άλλο class στο class σας

Με το δεύτερο μέρος της σειράς Unearthing Arcana, μπήγουμε τα δόντια μας στα νέα, ζουμερά και καθόλου ολίγα feats, που ανακοίνωσε η WotC για το 2020. Στο τολμηρότατο Unearthed Arcana: Feats 2020 υπάρχουν έως και δεκαέξι νέοι τρόποι για πιθανό customization!

Με κύριο στόχο το class splicing, καθώς τουλάχιστον τα μισά είναι της φύσης, «τι class να βάλω στο class μου σε 4 level» και με τα υπόλοιπα να ασχολούνται με «είδη ζημιάς και πως να διαπρέψετε σε αυτά», δημιουργείται ένα κλίμα faux-muticlassing, επιτρέποντας σε κάθε παίχτη να βουτήξει τα δαχτυλάκια του σε κάποιο class, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να ξοδέψει ένα (ή παραπάνω) levels σε αυτό και δίνεται λίγο παραπάνω depth στο τι σημαίνει να κρατάς σφύρα αντί για σπαθί, ιδίως στα crits. Υπενθυμίζουμε ότι feats και multiclassing είναι μη-υποχρεωτικός κανόνας του παιχνιδιού, αλλά αν το depth και complexity των feats είναι στις προτιμήσεις σας, αυτό το Unearthed Arcana είναι ότι πρέπει για εσάς.

(Η WotC και η ταβέρνα του κ. Γκόμπλιν δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχών αναταραχές στο παιχνίδι σας που προκύπτουν από αυτές τις γνώσεις. Τυχόν διαμελισμοί, θάνατοι ή κλάματα είναι αποκλειστική ευθύνη του DM που δέχτηκε playtest υλικό)

Όπως σε κάθε πακέτο, θα αναλύονται τα features, με τα ακόλουθα χρώματα:

Κόκκινο: Κακό, αδύναμο ή δυσλειτουργικό
Πορτοκαλί: Οκ σε μερικές περιπτώσεις
Πράσινο: Καλό και χρήσιμο
Μπλέ: Πολύ δυνατό και ίσως πάνω από το μέσω όρο των αντίστοιχων features

Illustration από kotnonekot

Artificer Initiate: Ένα απλό αλλά χρήσιμο feat. Σου δίνει ένα cantrip και ένα 1ου επιπέδου ξόρκι από τον Artificer (Intelligence) και proficiency με ένα artisan’s tools της επιλογής σου, κάνοντάς το και spellcasting focus αν χρειαστεί. Αυτό που το ξεχωρίζει από τα κλασσικά τιποτένια feats του είδους του, είναι ότι μία φορά τη μέρα, το 1ου επιπέδου του Artificer μπορείς να το εκτελέσεις χωρίς να καταναλώσεις spellslot. Take that Magic Initiate!

Chef: Ένα από τα δυνατότερα feats του πακέτου, το οποίο καυχιέται stat boost, tool proficiency, out-of-combat recovery και temporary hp για αυτά τα αδύνατα combat σενάρια τις Τρίτες, κάθε καλού τυχοδιώκτη. Όλα πακεταρισμένα για ευκολία στις γνώσεις ενός foodie, που του αρέσει να μοιράζεται σαν την καλύτερη γιαγιά του γκρούπ. Ένα must-have για κάθε min-max γκρουπάκι που θέλει να σέβεται τον εαυτό του.

Illustration από HwaDoe

Crusher: Ένα feat για όλους όσους κάνουν identify σαν siege weapons για creatures, με stat boost, onceperturn forced movement effect και επιπλέον critical effect, στην μορφή του advantage σε κάθε επίθεση που γίνεται στο creature, έως το τέλος του επόμενου σου γύρου. Ενώ είναι δυνατό feat, είναι incredibly niche και σε αναγκάζει να κυνηγάς μιας μορφής ζημιά. Αν πάλι αυτό σε κάνει χαρούμενο, good news, το armorbreaking, skullcracking flavor σου γίνεται πραγματικότητα.

Eldrich Adept: Θέλεις να αποδείξεις ότι ο μπαμπάκας του Warlock σας τα παραλέει;
Με αυτό το feat παίρνεις ένα μπαμπάκα τσέπης, στην μορφή ενός invocation από το Warlock list με την επιλογή να αλλάζεις invocation κάθε φορά που παίρνεις level. Μπορεί να χρειάζεται να ξέρεις να χειρίζεσαι μαγεία, αλλά αυτό είναι ένα μικρό τίμημα για να αποδείξεις στον τυχάρπαστο συνταξιδιώτη σου, ότι το να δανείζεσαι μαγεία είναι εύκολο.

Fey touched: Για όλους και όλες που βρέθηκαν σαν μωρά σε δάση και έμαθαν από δρυάδες και πλάσματα της φύσης, αυτό το feat σου δίνει ένα versatile stat boost και δύο ξόρκια (misty step και ένα divination ή enchantment 1ου επιπέδου της επιλογής σου), τα οποία, όπως είναι και το theme του συγκεκριμένου UA, μπορείς να τα εκτελείς χωρίς spellslot, μια φορά την μέρα, δωράκι από το Feywild. Ένα αξιόλογο feat για όποιον δεν φοβάται το έμβλημα του χίπη.

Illustration από Ranarh

Fighting Initate: Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο feat για όλα τα martially proficient classes, καθώς δίνει ένα (επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις) fighting style από τους Fighters. Ένα εξαιρετικό wellrounded boost, για όλους όσους αποφασίζουν ότι πολεμούν καλά με παραπάνω από έναν τρόπους και σημείο αναφοράς στο πως είναι ένα καλό feat.

Gunner: Για όλους τους firearm affictionados, που για κάποιο λόγο δεν παίζουν gunslinger. Το feat αυτό δίνει stat boost, firearms proficiency, αφαιρεί το loading penalty και το melee shooting disadvantage, κάνοντας όλους τους Dirty Harrys των γκρουπ να εκστασιάζονται, καθώς πετάνε “do you feel lucky punk” ατάκες σε κάθε κακόμοιρο NPC που είχε την ατυχία να βρίσκεται στο δρόμο τους.

Metamagic Adept: Ακολουθώντας τα χνάρια του Eldrich Adept, αυτό το feat πασπαλίζει το θέμα του Sorcerer στο class σου και σου δίνει 2 metamagic options από το Sorcerer table, 2 metamagic points ανά long rest και την ικανοποίηση να βλέπεις τον Sorcerer του γκρουπ να αναρωτιέται, αν όντως είναι τόσο special όσο νόμιζε. Αν από την άλλη είσαι Sorcerer ετοιμάσου για crazy fun magic times, καθώς τα δύο παραπάνω ποντάκια κάνουν σημαντική διαφορά. All in all ένα well-rounded versatile feat για κάθε μαγικά ενδιαφερόμενο.

Illustration από Takeda 11

Piercer: Αντίστοιχα με τον Crusher, o Piercer ανήκει στην οικογένεια των onetype damage dealers, διατηρώντας τα θετικά και τα αρνητικά της οικογένειας αυτής, με ίσως ένα hint of rng παραπάνω. Mε stat boost, onceperturn onhit effect και επιπλέον critical effect, στην μορφή της επιπλέον ζημιάς on a crit, είναι ένα αρκετά καλό εργαλείο στο οπλοστάσιο όλων αυτών που πολεμούν με τα όπλα των δειλών. Δυστυχώς ξανά είναι incredibly niche και restricting, αλλά για όποιον θέλει να διαπερνά με τις επιθέσεις του ταιριάζει γάντι.

Poisoner: Ένα υπέροχο feat για όλους τους slow and silent killers της D&D σκηνής καθώς δίνει ignore poison resistance, bonus action poison application, και ένα μέτριο αλλά φτηνό on demand poison για τα no-downtime sessions, που ο ανεφοδιασμός είναι δύσκολος. Συνολικά ένα εξαιρετικό feat με αρκετό flavor.

Practiced Expert: Dont you hate it όταν στο backstory του ο χαρακτήρας είναι τέλειος τεχνίτης με τα εργαλεία της επιλογής του, αλλά μέχρι στιγμής τα rolls δηλώνουν ότι διδάχτηκε από τυφλό μεθυσμένο μονόχειρα μια νύχτα χωρίς φεγγάρι; Επειδή και η WotC συμφωνεί, με αυτό το feat, χώρια από το stat boost στο stat της επιλογής σου, παίρνεις ακόμα ένα proficiency σε skill ή tool της επιλογής σου και expertise σε ένα από τα skills ή tools στα οποία είσαι proficient (ναι, και αυτό που μόλις διάλεξες αν το επιλέξεις). Ένα τέλειο feat για να μην θέλεις να αλλάζεις συχνά τα ζάρια σου.

Shadow Touched: Το παράξενο ξαδερφάκι του Fey touched για το οποίο οι συγγενείς δεν μιλούν στα τραπέζια. Λειτουργεί όμοια με το Fey Touched, με την μόνη διαφορά να βρίσκεται στο darkness, αντί για misty step και ότι το δεύτερο spell πρέπει να είναι illusion ή necromancy. Η τέλεια διέξοδος για κάθε edgelord που ζήλεψε τον χίπη.

Shield Training: Ένα αναμενόμενο feat, που πολλοί παίχτες περίμεναν καιρό, το shield training είναι το wet dream του κάθε hardcore tank, που ήθελε έναν πιο σημαντικό ρόλο την ασπίδα του από ένα μίζερο +2 στο AC. Με stat boost σε ένα από 3 stats, shield proficiency, free action don and doff και spellcasting focus στην ασπίδα, μπορεί κανείς να ακούσει tanks να ανατριχιάζουν.

Slasher: Ο μεγαλύτερος αδερφός των Crusher και Piercer, το feat αυτό τους δείχνει πως γίνεται διατηρώντας τα πλέον τετριμμένα των Crusher και Piercer, συν μια πιο defensive crit επίλογη  στην μορφή του disadvantage on attack rolls στο creature που δέχτηκε το crit. Εύκολα το καλύτερο από τα τρία, λόγω κοινοτυπίας του slashing και του control element που προσφέρει.

Tandem Tactician: Ένα ιδιαίτερο feat για ιδιαίτερα τραπέζια καθώς δίνει το help action σαν bonus action και αυξάνει την εμβέλειά του σε 10 feet απόσταση και τους στόχους σε έως 2 (μόνο σε επιθέσεις). Το κύριο πρόβλημα με αυτό το feat είναι ότι αρκετά τραπέζια επιλέγουν τον προαιρετικό κανόνα του flanking καταργώντας έτσι την μισή χρησιμότητα του feat. Ακόμα και σε μη flanking τραπέζια το help action είναι αρκετά situational για να δικαιολογήσει την ύπαρξη ενός feat γύρω του.

Tracker: Για όλους όσους θέλουν την ιδέα του κυνηγού στον χαρακτήρα τους, χωρίς να συνδέεται με ένα από τα χειρότερα classes του παιχνιδιού, αυτό το feat προσφέρει μερικά από τα δυνατά σημεία ενός ranger, όπως advantage στα survival checks για tracking, stat boost στο wisdom και hunters mark (ξανά με την επιπλέον επιλογή της μιας φοράς ανά long rest χωρίς spellslot), χωρίς το βλέμμα αμφιβολίας από το υπόλοιπο γκρουπ.

Illustration από ThemeFinland

Προσφέροντας αρκετά ενδιαφέρουσες επιλογές με τα feats που παρουσιάστηκαν, αυτό το Unearthed Arcana αναμένεται να χτυπήσει το player base σαν σφαλιάρα από φρέσκο, δροσερό, καθαρό αέρα και να ανοίξει τους customisation ορίζοντες, ακόμα και του πιο μούχλα παίχτη. Aυτό το περιεχόμενο είναι τώρα στα χέρια των παιχτών επομένως, πάρτε χαρτιά, μινιατούρες και ένα γκρουπ και

Καλό playtest!

Απόστολος Παναγιωτάκης
Απόστολος Παναγιωτάκης

theronsunstrider@gmail.com

Τις σπάνιες στιγμές που μπορεί κανείς να τον συναντήσει , (επειδή οι servers του WoW κάνουν update), το μυθολογικό πλάσμα, γνωστό στην κοινή ως Απόστολος Παναγιωτάκης, βρίσκει το δρόμο του σε ένα τραπέζι, ζάρια και μερικές αθώες ψυχές να ζαλίσει με τη φλυαρία του προτού περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα και επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί να περνάει και σε αλλά φανταστικά realms, καθώς απ’ ότι φαίνεται είναι γνώστης πάσης μορφής της νερντικής διαλέκτου