Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Unearthing Arcana: Gothic Lineages

Με ένα αναζωογονητικό και απρόσμενο twist περιεχομένου, το πιο φρέσκο Unearthed Arcana του ‘21 έρχεται για να αρπάξει τις καρδίες μας, φέροντας τρεις φυλές βγαλμένες από τα μαύρα βιβλία της ιστορίας του D&D. Φήμες μιλούν για ανίερα όντα. Γόνους βαμπίρ, απόκληροι αποτυχημένων ευχών και στις σκοτεινότερες περιπτώσεις μέχρι και άνθρωποι δίχως σφυγμό. Η αυγή της εποχής όλων των goth enthusiasts, πεπεισμένων να αποδείξουν ότι ορισμένες φορές το μαγικό αίμα είναι κατάρα, και μια νέα εποχή για τους weird και τους twisted.

Σηματοδοτώντας οριστικά την εποχή του αχαλίνωτου customization, που ξεκίνησε με το Tasha’s Cauldron of Everything, καμία από τις παρακάτω φυλές δεν κουβαλάει τα δικά της ξεχωριστά ASI (Ability Score Increase), γλώσσες ή alignments, σπάζοντας μια και καλή τα φυλετικά καλούπια. You be you, boo.

Όπως σε όλα τα άρθρα της σειράς, τα features θα αναλύονται με τα ακόλουθα χρώματα:

Κόκκινο: Κακό, αδύναμο ή δυσλειτουργικό
Πορτοκαλί: Οκ σε μερικές περιπτώσεις
Πράσινο: Καλό και χρήσιμο
Μπλε: Πολύ δυνατό και ίσως πάνω από το μέσω όρο των αντίστοιχων features

Illustration από Just_rascal

Dhampir

Παγιδευμένοι μεταξύ ζωής και θανάτου, καταραμένοι με μια αιώνια πείνα που καλούνται να εξαπολύσουν ή να περιορίσουν, απόγονοι βαμπίρ ή άλλων περιθωριακών πλασμάτων, το βήμα παίρνουν οι Dhampir. Με μια ηχηρή περιφρόνηση στο Sunlight Hypersensitivity, οι αδιαμφησβήτητοι βασιλιάδες των bitey-boi φυλών στο Material Plane.

Παρότι το όνομα προτρέπει εκεί, οι Dhampir δε διψούν απαραίτητα για αίμα. Ζωτική ενέργεια, όνειρα και σάρκα μπορούν να είναι μερικές από τις λιγούρες ενός Dhampir.

Dhampir Traits:

TypeHumanoid και Undead. You get the best of both worlds, αλλά ίσως να μην το πεις στον Cleric σου και μουτρώσει.

SizeMedium ή Small. Τίποτα το σπουδαίο, αλλά μπορείς να το επιλέξεις και αυτό μετράει

Speed35 feet. Σε περίπτωση που χάσεις το seduce και ο υποψήφιος λαιμός-για-δάγκωμα αποφασίσει να το σκάσει.

Darkvision: Βλέπεις στο σκοτάδι σαν να υπήρχε αχνό φως και σε αχνό φως σαν να ήταν δυνατό φως έως και σε 60 feet γύρω σου. Nough said.

Spider ClimbΣκαρφαλώνεις με την ίδια ταχύτητα που περπατάς και ξεκινώντας από 3ο επίπεδο περπατάς σε κατακόρυφες επιφάνειες ή στο ταβάνι. Κοίτα μαμά! Χωρίς χέρια!

Vampiric Bite: To Showstopper. Μια natural weapon επίθεση με τα δοντάκια που βουρτσίζεις περισσότερο. Simple meele weapon, με Constitution και proficiency, για 1d4 piercing, με advantage αν έχεις πολλά βαβά (κάτω από τα μισά hp). Εάν δεν είσαι από τους παράξενους που δαγκώνουν Undead ή Constructs, παίρνεις hitpoits και ένα bonus στο επόμενο ability check ή attack roll, όσο η ζημία που έκανε το δάγκωμά σου! Μπορείς να δαγκώσεις proficiency φορές ανά long rest.

Illustration από Telhona

Hexblood

Τα fae είναι περίεργα, χαοτικά πλάσματα και κουβαλάνε γερές δόσεις από παράξενες γητείες και κατάρες. Είναι σοφό κανείς να μένει στην εύνοιά τους, αν σκοπεύει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή χωρίς εκπλήξεις. Ή μπορεί κανείς να ζήσει σαν Hexblood, όπου, αν όχι ο ίδιος, κάποιος πρόγονός του έφτυσε στο ρόφημα μιας Hag, και τώρα πληρώνει τις συνέπειες σε ένα μαγικά αλλαγμένο σώμα.

Βασισμένοι έντονα σε tropes κλασσικών παραμυθιών και καταραμένων ηρώων είναι ιδανικοί για όσους θέλουν λίγο Disney στο D&D τους.

Hexblood traits:

TypeHumanoid και Fae. Στην εποχή μου τα λέγαμε elves ή eladrin, αλλά τι ξέρω εγώ.

SizeMedium ή Small. Είναι οι μικρές επιλογές που κάνουν τη διαφορά.

Speed30 feet. Εξωφρενικά κοινότυπος.

Darkvision: Βλέπεις στο σκοτάδι σαν να υπήρχε αχνό φως και σε αχνό φως σαν να ήταν δυνατό φως έως και σε 60 feet γύρω σου. Winning.

Fey Resilience: Έχεις advantage στα saving throws για να αποφύγεις ή να τερματίσεις την επήρεια από charm effects. Τα θετικά του να επιβιώνεις κατάρες. Η θέλησή σου είναι δική σου.

Hex Magic: Διαλέγεις ένα spellcasting ability και μπορείς βάση αυτού να κάνεις disguise self και hex μια φορά ανά long rest ή χρησιμοποιώντας τα spellslots σου. Αφού δε σε έσπασε ακόμα, κάνεις την κακουχία σου εργαλείο και τη νεραϊδονονά σου περήφανη.

Magic Token: Μπορείς να εμποτίσεις με μαγεία ένα νύχι, δόντι ή τούφα από τα μαλλιά σου μέχρι να κάνεις long rest. Όσο το αντικείμενο εμπεριέχει μαγεία, βρίσκεσαι στο ίδιο plane και εντός 10 μιλίων από αυτό, μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα έως 25 λέξεις μέσω αυτού. Ακόμα μπορείς να αφήσεις τις αισθήσεις σου πίσω (σε συγκέντρωση), για να δεις και να ακούσεις μέσα από το αντικείμενο αυτό στο σημείο που βρίσκεται έως 1 λεπτό. Το αντικείμενο μετά καταστρέφεται αλλά εσύ είσαι απασχολημένος να γελάς με τον Wizard που ακόμα πληρώνει για τον familiar του.

Illustration από pav237

Reborn

Ο θάνατος δεν είναι παρά ένα εμπόδιο στους κόσμους των TTRPG και οι Reborn το ξέρουν καλά. Με τα νέα τους σώματα να δείχνουν ξεκάθαρα το γεγονός ότι κάποια στιγμή άφησαν τον κόσμο των ζωντανών, ξεκάθαρες ουλές, ακρωτηριασμούς ή μηχανικά άκρα και θολές ή ανύπαρκτες αναμνήσεις φέρνουν Alphonse Elrick vibes με το τσουβάλι. Βασανισμένοι από την έλλειψη της μνήμης τους πριν το θάνατό τους και ψάχνοντας απαντήσεις για τη νέα μορφή ύπαρξής τους, έχουν κάθε σκοπό να εκμεταλλευτούν τη νέα ζωή στο έπακρο.

Reborn Traits:

TypeHumanoid και Construct ή Undead. Διπλός τύπος για διπλή απόλαυση.

SizeMedium ή Small. Το μέγεθος έχει σημασία.

Speed30 feet. Αν δεν έχει χαλάσει, μην το αλλάζεις.

Darkvision: Βλέπεις στο σκοτάδι σαν να υπήρχε αχνό φως και σε αχνό φως σαν να ήταν δυνατό φως έως και σε 60 feet γύρω σου. Τόσες ώρες αϋπνία σε κάνουν να προσαρμοστείς.

Deathless nature: Έχεις advantage σε death saving throws και σε saves εναντίων poison και disease. Έχεις resistance σε poisons και δε χρειάζεται να τρως, να πίνεις ή να αναπνέεις. Δεν μπορείς να κοιμηθείς, έκτος μέσω μαγικού ύπνου, ενώ για ξεκούραση χρειάζεσαι μόνο 4 ώρες ακινησία, διατηρώντας τις αισθήσεις σου. Προνόμια to die for.

Knowledge from a past life: Όταν κάνεις ένα ability check μπορείς να προσθέσεις 1d6 στο αποτέλεσμα, καθώς πλημμυρίζεσαι από θυμίσεις και μνήμες από την περασμένη σου ζωή, proficiency φορές ανά long rest. Εσύ και η Pepperidge farm remember.

Illustration από Just_rascal

All in all, τρείς εξαίσιες προσθήκες από ζουμερό και ευωδιαστό content, αρκετό για να ταΐσει το αδηφάγο playerbase που τις αναμένει για καιρό, δίνοντας αξιοπρεπέστατες επιλογές για τρία αρκετά requested αρχέτυπα. Δίνοντας έμφαση στο νέο σύστημα customization, με τα personalized ASI και τις επιλογές της γλώσσας, ανοίγει πρότερα αδιάβατα μονοπάτια και επιλογές για όλους όσους ετοιμάζονται για το επερχόμενο Ravenloft. Θυμόμαστε ότι τα Unearthed Arcana είναι playtest material και τα δεχόμαστε με ένα μικρό δισταγμό, αλλά όπως πάντα, βιβλία, τραπέζι, μολύβια, DM και

 

Καλό Playtesting

 

Απόστολος Παναγιωτάκης
Απόστολος Παναγιωτάκης

theronsunstrider@gmail.com

Τις σπάνιες στιγμές που μπορεί κανείς να τον συναντήσει , (επειδή οι servers του WoW κάνουν update), το μυθολογικό πλάσμα, γνωστό στην κοινή ως Απόστολος Παναγιωτάκης, βρίσκει το δρόμο του σε ένα τραπέζι, ζάρια και μερικές αθώες ψυχές να ζαλίσει με τη φλυαρία του προτού περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα και επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί να περνάει και σε αλλά φανταστικά realms, καθώς απ’ ότι φαίνεται είναι γνώστης πάσης μορφής της νερντικής διαλέκτου