Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Unearthing Arcana: Spells and Magic Tattoos

Το τατουάζ, ή αλλιώς δερματοστιξία, υπάρχει στον ανθρώπινο πολιτισμό σχεδόν όσο υπάρχουν καταγραφές του, απ’ όταν ο άνθρωπος ζούσε σε σπηλιές και επικοινωνούσε με κραυγές.

Αιώνες αργότερα από την παλαιολιθική εποχή, οι άνθρωποι απέκτησαν ανώτερη νοημοσύνη.. αλλά και μυστικά. Έτσι τα τατουάζ ξεκίνησαν να κρύβουν αποκρυφισμόμυσταγωγικούς συμβολισμούς αλλά και τρομερές ιστορίες, πίσω από ένα απλά όμορφο σχέδιο. Έγιναν μέρος θρησκευτικών τελετών (σαμάνοι), προαπαιτούμενο ένταξης σε κοινωνικές ομάδες (γιακούζα), αλλά και ζωντανά ημερολόγια πλούσιων εμπειριών αλλά και πόνου (ναυτικοί).

Κάπως έτσι, είναι απορίας άξιο που μέχρι τώρα το D&D δεν είχε χρησιμοποιήσει αυτή την ακόρεστη πηγή μαγείας για τους χαρακτήρες του. Το Unearthed Arcana του Μαρτίου όμως, ήρθε για να αναπληρώσει αυτό το κενό (ντάξ’ έχει και κάτι ξόρκια μέσα, θα τα δούμε και αυτά)

Όπως σε όλα τα άρθρα της σειράς Unearthing Arcana, τα features θα αναλύονται με τις ακόλουθες κατηγορίες:

Κόκκινο: Κακό, αδύναμο ή δυσλειτουργικό
Πορτοκαλί: Οκ σε μερικές περιπτώσεις
Πράσινο: Καλό και χρήσιμο
Μπλέ: Πολύ δυνατό και ίσως πάνω από το μέσο όρο των αντίστοιχων features

Μαγική Δερματοστιξία

Το να εμφυσήσει κανείς στις βελόνες και στα μελάνια του μαγεία, με της οποίας το μείγμα θα σημαδέψει για πάντα ένα σώμα είναι εντυπωσιακό (και πιθανή επιλογή πια). Το μέγεθος, το σχέδιο, αλλά και το μέρος του σώματος που κατέχει το τατουάζ, διαφέρουν ανάλογα με την μαγεία που συνδέεται. Ακόμα από την στιγμή που το τατουάζ έχει ολοκληρωθεί, τραύματα ή ζημιά στο ίδιο, δεν αποτρέπουν τη λειτουργία του.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει πως δεν έχει μόνο το τατουάζ αυτές τις ιδιότητες αλλά και άλλες παρόμοιες σωματικές τροποποιήσεις της underground κουλτούρας, όπως ουλοποιήσεις (scarification), εμφυτεύματα ή και εκ γενετής σημάδια.

Να θυμάσαι πως οι σπανιότητες κατηγοριοποιούνται (όπως και τα αντικείμενα) ως εξής: Common < Uncommon < Rare < Very Rare < Legendary. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα τατουάζ που υπάρχουν στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο:

Illustration από Shane Walters

Absorbing Tattoo
Very rare (requires attunement), wondrous item (tattoo)

Το τατουάζ αυτό προσφέρει στον ήρωα, μια φορά την ημέρα, την δυνατότητα σαν reaction να αποκτά ανοσία σε ένα συγκεκριμένο είδος ζημιάς, ενώ το σώμα του απορροφά πίσω τη ζωή (Hit Points) που έχει χάσει, σε αριθμό ίση με το μισό της ζημιάς που θα πάθαινε (η φάση είναι: χτύπα με αλήτη).

Το τατουάζ είναι αρκετά δυνατό και φαντάζει ιδανικό στην εμπροσθοφυλακή της παρέας, όπως οι BarbariansFightersPaladins και λοιποί καρατέκατσάν να πούμε!

Barrier Tattoo
Rarity varies (requires attunement), wondrous item (tattoo)

Απλά τα πράγματα εδώ, εφόσον δεν φοράς πανοπλία, το τατουάζ μεταμορφώνεται δημιουργώντας ένα υγρό μέταλλο γύρω από το κορμί σου. Ανάλογα την σπανιότητα των βελόνων που θα βρεις για το τατουάζ, σου προσφέρει και το ανάλογο AC. Ιδανικό θα έλεγε κανείς για SorcerersWarlocks και Wizards.

Ο μόνος λόγος που με βάζει σε σκέψεις το συγκεκριμένο τατουάζ, είναι σε σημεία του παιχνιδιού που η επιβίωση σε αντίξοες συνθήκες παίζει ρόλο. Όπως για παράδειγμα το βάρος που μπορείς να κουβαλήσεις, οι υπερβολικές θερμοκρασίες ή το αν μπορείς να είσαι αθόρυβος, κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες, μια πανοπλία θα είχε αρνητική επίδραση πάνω σου. Στα θετικά έχεις μια στιγμιαία πανοπλία χωρίς πέναλτι ή περιορισμούς, στα αρνητικά στοιχεία δεν είναι όσο δυνατές είναι οι τυπικές πανοπλίες.

Coiling Grasp Tattoo
Uncommon (requires attunement), wondrous item (tattoo)

Βγαλμένο από την λογοτεχνία του Λόβκραφτ, αυτό το τατουάζ σε κάνει να βγάζεις βλαστάρια φτιαγμένα από μελάνι, τα οποία επιτίθενται σε ένα πλάσμα σε απόσταση 15 ποδιών από εσένα. Με ένα αποτυχημένο Strength saving throw το τραυματίζεις για 3d6 force damage και είναι ακινητοποιημένο (grappled). Περιττό να πούμε σε ποια κλάση ταιριάζει γάντι θεματικά (γκούχου-γουόρλοκ-γκούχου).

Illustration από Moniek Schilder

Eldritch Claw Tattoo
Uncommon (requires attunement), wondrous item (tattoo)

Ιδανικό για Monks το συγκεκριμένο τατουάζ, καθώς το μελάνι συγκεντρώνεται γύρω από τα χέρια σε μορφή δαγκάνων ή άλλων “πριονωτών” μορφών της επιλογής σου και καθιστούν τις άοπλες επιθέσεις σου μαγικές, προσφέροντας σου +1 bonus στις ζαριές επίθεσης και ζημιάς. Σαν bonus action, μια φορά την ημέρα, μπορείς να κάνεις επιθέσεις εξ επαφής έως 30 πόδια από σένα, αφού το μελάνι επεκτύνεται, κάνοντας έξτρα 1d6 force damage.

Blood Fury Tattoo
Legendary (requires attunement), wondrous item (tattoo)

Για σκληρούς καριόλιδες. Το τατουάζ αυτό σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις Critical σε ζαριές ίσες με 19 ή 20 και ως αποτέλεσμα προσθέτεις έξτρα 4d6 necrotic damage. Σαν να μην έφτανε που ο αντίπαλος σου φτύνει γονατιστός αίμα, ρουφάς μέρος της ζωής του, καθώς κερδίζεις προσωρινά Hit Points ίσα με τα 4d6 της necrotic ζημιάς που έκανες. Σε περίπτωση που δεν έχει χεστεί απάνω του και ΤΟΛΜΗΣΕΙ να σε χτυπήσει, σαν reaction έχεις το δικαίωμα να του επιτεθείς με advantage. Κάπως έτσι το συγκεκριμένο τατουάζ έχει τρομερά μεγάλο νόημα να είναι Legendary καθώς όποιος το φέρει, δικαιωματικά θα δειπνήσει στη Βαλχάλα.

Illuminator’s Tattoo
Common (requires attunement), wondrous item (tattoo)

Αρκετά ενδιαφέρον τατουάζ που δίνει την ευκαιρία για καλό Role Play. Όποιος το φέρει στο σώμα του, για μια φορά την ημέρα, μπορεί να γράφει με τα ακροδάχτυλά του σαν να έχει μια ακόρεστη πηγή μελανιού στη διάθεση του. Εφόσον προφέρει το όνομα ενός πλάσματος, το γραπτό του είναι ορατό μόνο για αυτούς του δύο για τις επόμενες 24 ώρες.

Illustration από Stu Harrington

Lifewell Tattoo
Rare (requires attunement), wondrous item (tattoo)

Ο «συλλέκτης φαπών» της παρέας θα εκτιμήσει πολύ αυτό το τατουάζ, αν δεν λιποθυμήσει κλασικά από τον πόνο, κατά την διάρκεια που οι βελόνες θα μπαίνουν στην απαλή επιδερμίδα του! Τα σύμβολα ζωής και αναγέννησης που έχεις αποτυπωμένα στο δέρμα σου, δεν σε αφήνουν να πεθάνεις έτσι εύκολα. Σαν reaction μια φορά την ημέρα, το σώμα σου ενώ πέφτει αναίσθητο με 0 Hit Points επανέρχεται πίσω στις αισθήσεις του με 1 Hit Point. Τίμιο και χρήσιμο κατ’ εμέ, χωρίς υπερβολές.

Ghost Step Tattoo
Rare (requires attunement), wondrous item (tattoo)

Τατουάζ πέρα από το πέπλο του θανάτου. Όποιος φέρει το συγκεκριμένο τατουάζ, μπορεί για 3 φορές την ημέρα, να μετατρέψει το σώμα του σε άυλη μορφή για έναν γύρο. Όντας φάντασμα αντιστέκεσαι (resistance) σε ζημιές τύπου bludgeoningpiercing και slashing από μη-μαγικές επιθέσεις. Ακόμα αφού είσαι φάντασμα δεν μπορείς να ακινητοποιηθείς (grappled) ούτε να περιοριστείς (restrained) καθώς έχεις την δυνατότητα να κινηθείς μέσα από στερεά αντικείμενα ή πλάσματα. Ακούγεται σε πολύ χρήσιμο για τον Rogue του τραπεζιού και όχι μόνο.

Masquerade Tattoo
Common (requires attunement), wondrous item (tattoo)

Καθώς είμαι λάτρης του Role Play και των plot twists δεν θα μπορούσε να μην με εντυπωσιάσει αυτό το τατουάζ. Μια φορά την ημέρα το τατουάζ σου δίνει την δυνατότητα να εκτελέσεις το ξόρκι “Disguise Self” αλλάζοντας την εξωτερική σου εμφάνιση και προκαλώντας χάος στα θύματα σου. Σαν bonus action μπορείς να αλλάξεις την μορφή και το μέγεθος του τατουάζ σου, που σίγουρα ένας ερωτύλος βάρδος μπορεί αξιοποιήσει με μια φαντασμαγορική ιστορία που κρύβει το υποτιθέμενο τατουάζ στα ερωτικά θύματα της ταβέρνας (mr. Goblins approves).

Illustration από Luciano Fleitas

Spellwrought Tattoo
Rarity varies, wondrous item (tattoo) 

Με αυτό το τατουάζ, μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς μαγεία ακόμα και αν δεν την έχει μελετήσει ή έχει γεννηθεί με το χάρισμα που απαιτείται, στην ουσία είναι μια παραλλαγή των μαγικών παπύρων μια χρήσης (scrolls). Ανάλογα την σπανιότητα των βελονών που χρησιμοποιείς, έχεις και το ανάλογο ξόρκι που φτάνει μέχρι το 5ο επίπεδο. Έτσι η μαγεία γίνεται προσβάσιμη σε κάθε κλάση όπως BarbariansFightersRoguesMonks κτλ.

Shadowfell Brand Tattoo
Very rare (requires attunement), wondrous item (tattoo)

Πάντα έλεγα πως όλοι μας κρύβουμε έναν rogue μέσα μας, δεν περίμενα όμως να είναι επιδερμικά. Με αυτό το τατουάζ, έχεις πλεονέκτημα στις ζαριές σου, που αφορούν το Stealth και μια φορά τη μέρα, στην περίπτωση που δεχτείς μια επιτυχημένη επίθεση, μπορείς σαν reaction να μειώσεις την ζημιά κατά ήμισυ. Πρακτικά άχρηστο στους rogue αλλά άξιο θεάματος η φάτσα τους, όταν τους προσπερνάει αθόρυβα στις μύτες των ποδιών τους, η ζωντανή-δίφυλλη-ντουλάπα της παρέας με full plate.

Illustration από Mila Pesic

Ξόρκια

Τα τελευταία Unearthed Arcana του 2020 έχουν κάνει τους Dungeon Master ανα την υδρόγειο να ψιθυρίζουν διστακτικά πως ήρθε η ώρα για την 5η έκδοση του D&D να φιλοξενήσει στοιχεία από κλασικά campaigns που κοσμούν τα χαμηλά και σκονισμένα ράφια της AD&D αλλά και παλαιότερων εκδόσεων, τέτοια όπως SpelljammerPlanescapeDark Sun.

Τα περισσότερα ξόρκια είναι επικλήσεις σε πλάσματα και οντότητες από άλλα planes, από ξεχασμένες αλλά επικές εποχές, τότε που τα τραπέζια μας βασίζοντας σε φαντασία υψηλού επιπέδου και πολύπλοκους κανόνες.

Απλά Ξόρκια

Acid Stream – 1st-level evocation

Το ξόρκι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε Sorcerers και Wizards. Θεματικά δυνατό, ο χρήστης του εξαπολύει οξύ σε ευθεία 30 ποδιών και όποιον πάρει ο χάρος (στην κυριολεξία). Εάν οι στόχοι αποτύχουν το saving throw καλύπτονται με οξύ έως ότου το ξεπλύνουν χαλόντας το action στο γύρο τους. Η ζημιά που κάνει είναι τίμια με 3d4 (μεταξύ magic missile & burning hands), αν κι εδώ στοχεύεις στην ποσότητα και στην περίπτωση που δε θα βγάλουν το οξύ από πάνω τους.

Otherworldly Form – 6th-level transmutation

Το ξόρκι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε SorcerersWizardsClerics και Warlocks οι οποιοί αντλούν δύναμη από τα ανώτερα ή κατώρετα planes του multiverse. Για ένα λεπτό είσαι ο μπροστάρης της παρέας καθώς έχει φτερά και πετάς,  έχεις ανοσία σε δηλητηρίαση, και επιθέσεις φωτιάς (ανώτερα planes), εναλλακτικά σε radiant ή necrotic ζημιά (χαμηλότερα planes). Ακόμα το AC σου αυξάνεται, οι επιθέσεις με τα όπλα σου θεωρούνται μαγικές και μπορείς να τις κάνεις δύο φορές. Καλό, αλλά νομίζω υπερβολικά δυνατό τις περισσότερες φορές.

Spirit Shroud – 3rd-level necromancy

Το ξόρκι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε Clerics, Paladins και Warlocks. Με λίγα λόγια φωνάζεις τα ξαδέρφια, από τα ανώτερα ή κατώτερα planes (good or evil ανάλογα τις ανάγκες σου βρε παιδί μου) τα οποία είναι έτοιμα για «αμφιθεατρικούς τσαμπουκάδες» καθώς παίρνουν θέση γύρω σου. Κάθε επιτυχημένη επίθεση σου κάνει έξτρα 1d8 radiant ζημιά και ο στόχος δεν τα αναπληρώνει μέχρι τον επόμενο γύρω σου. Επιπλέον τα ξαδέρφια είναι σε φάση “Μας θυμάσαι ρε πούστη;” προς ένα πλάσμα που θα επιλέξεις σε 10 πόδια απόσταση από εσένα και το οποίο, όντως κάτι θυμάται, γιατί η ταχύτητα του να κινηθεί μειώνεται κατα 10 πόδια. Πολύ ωραίο ξόρκι για Warlock, οι άλλοι δύο θεωρώ έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν με το concentration τους.

Illustration από Nordsol Kuzmina

Ξόρκια – Επικλίσεις

Τα ξόρκια επικλήσεων απευθύνονται σε κάποιο πλάσμα που καλούν για βοήθεια από διάφορα planes και έχουν όλα τους τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:

  • Διαλέγεις ένα trait από τα διαθέσιμα κάθε πλάσματος.
  • Τα πλάσματα είναι πιο δυνατά αν κάνεις την επίκληση με ένα spell slot μεγαλύτερου επιπέδου.
  • Απαιτούν νοητική συγκέντρωση (concentration) για μια ώρα.
  • Όλα τα ξόρκια είναι της Conjuration σχολής, εκτός το Summon Undead Spirit που θεωρείτε νεκρομαντεία.
  • Οι διαταγές προς το πλάσμα είναι free action.
  • Το AC του πλάσματα είναι ίσο με = 11 + το επίπεδο του ξορκιού.
  • Τα HP είναι ίσα με = το Con modifier του πλάσματος + Spellcasting modifier του μάγου + 10 φορές το επίπεδο του ξορκιού.
  • Όλα τα πλάσματα έχουν πολλαπλές επιθέσεις ίσες με το μισό του επιπέδου του ξορκιού.
Illustration από Rainer Petter

Summon Aberrant Spirit – 4th-level conjuration
Το ξόρκι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε Sorcerers, Warlocks και Wizards. Με υλικά αξίας 400 χρυσών νομισμάτων επικαλείσαι ένα μοχθηρό πνεύμα από μακρινά Planes φρενίτιδας με μια από τις τρεις παρακάτω ιδιότητες:

Slaadi: Το regeneration του δίνει αντοχή στα μέτρια hp του και κάνει καλή ζημιά.
Beholderkin: Λίγη ζημιά από απόσταση. Πετάει αλλά έχεις και άλλες λύσεις για αυτό.
Star Spawn: Η πολλή ζημιά του θα τραβήξει αντιπάλους που δεν αντέχει να κρατήσει.

Summon Bestial Spirit – 2nd-level conjuration
Το ξόρκι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε Druids και Rangers. Με υλικά αξίας 200 χρυσών νομισμάτων επικαλείσαι ένα θηριώδες πλάσμα του οποίου το φυσικό του περιβάλλον είναι ένα από τα παρακάτω:

Water: Στις επιθέσεις κάνει καλή ζημιά και είναι χρήσιμο για scouting μέσα σε νερό.
Air: Χειρότερος μαχητής αλλά πετάει, κάτι που λείπει σε αυτό το επίπεδο.
Land: Επίσης καλή ζημιά και χρήσιμο για κουβαλητής ενώ σκαρφαλώνει (18 STR).

Summon Celestial Spirit – 5th-level conjuration
Το ξόρκι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε Clerics και Paladins. Με υλικά αξίας 500 χρυσών νομισμάτων επικαλείσαι ένα θεϊκής προέλευσης πλάσμα του οποίου οι «διαθέσεις» είναι οι παρακάτω. Γενικά σε σχέση με άλλα στην λίστα δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο και είναι και ακριβούτσικο.

Avenger: Πετάει και κάνει ζημιά, αν πετύχει ποτέ. Ένας τοξότης που πετάει είναι δυνατός, αλλά σε αυτά τα επίπεδα αντιμετωπίζεται.
Defender: Κακή ζημιά αλλά δίνει χρήσιμα temporary Hit Points.

Illustration από Mathias Kollros

Summon Elemental Spirit – 4th-level conjuration
Το ξόρκι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε Druids, Sorcerers και Wizards. Με υλικά αξίας 400 χρυσών νομισμάτων επικαλείσαι ένα πλάσμα φτιαγμένο από ένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Γενικά και τα 4 έχουν φοβερά resistance, καλό κοπάνημα και τέλειο scouting. Ανάλογα το κράμα τους ξεχωρίζουν οι εξής ιδιότητες:

Air: Πετάει, με δύναμη για να κουβαλήσει.
Earth: Αντίσταση σε πολύ συχνό τύπο ζημιάς και σου φτιαχνει τουνελ.
Fire: Άτρωτο σε σχετικά συχνό τύπο ζημιάς.
Water: Άτρωτο σε πιο σπάνιο τύπο ζημιάς, αλλά καλός scout σε νερό.

Summon Fey Spirit – 3rd-level conjuration
Το ξόρκι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε BardsDruids, Sorcerers, Warlocks και Wizards. Με υλικά αξίας 300 χρυσών νομισμάτων επικαλείσαι ένα μαγικό πλάσμα από το Feywild, το οποίο έρχεται με μια από τις τρεις διαθέσεις:

Deceitful: Προστατεύεται από το σκοτάδι του, άρα του επιτίθενται με disadvantage.
Furious: Μέτριος κοπανητής αλλά μόνιμο advantage σε επιθέσεις.
Joyful: Αν θες πολύ να κάνεις charm, κάποια στιγμή θα το περάσει.

Summon Fiendish Spirit – 6th-level conjuration
Το ξόρκι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε Warlocks και Wizards. Κατά την γνώμη μου για 6ου επιπέδου ξόρκι, κάνει λιγότερα πράγματα απ’ ότι θα περίμενα. Με υλικά αξίας 600 χρυσών νομισμάτων επικαλείσαι ένα σατανικό πλάσμα από τα κατώτερα Planes.

Demon: Το ξόρκι κάνει 600 χρυσά, δεν σε νοιάζει αν κάνει 2d10 όταν πεθάνει.
Devil: Καλό ξύλο από απόσταση συν πτήση, το είδαμε και πάνω.
Yugoloth: Βαράει μέτρια από κοντά και φεύγει, προστατεύει τον εαυτό του.

Illustration από Alyson Adams

Summon Shadow Spirit – 3rd-level conjuration
Το ξόρκι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε SorcerersWarlocks και Wizards. Με υλικά αξίας 300 χρυσών νομισμάτων, επικαλείσαι ένα πλάσμα από το Shadowfell το οποίο αντιστέκεται (resistance) σε necrotic ζημιά, βαράει δυνατά και μια φορά την ημέρα ουρλιάζει κάνοντας τα αυτιά όλων να ματώνουν σαν trap τραγούδι. Έρχεται σε τρία συναισθήματα:

Fury: Αν δεν πετύχει το frightened δεν κάνει τίποτα σε σχέση με τα άλλα.
Fear: Δεν του ξεφεύγεις εύκολα, meh.
Despair: Κρύβομαι σαν bonus = advantage σε επίθεση σαν bonus.

Summon Undead Spirit – 3rd-level necromancy
Το ξόρκι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε SorcerersWarlocks και Wizards. Με υλικά αξίας 300 χρυσών νομισμάτων, επικαλείσαι ένα απέθαντο πλάσμα από τον κάτω κόσμο, το οποίο έχει χρήσιμες ανοσίες (immunities) σε συχνού είδους ζημιά και καλά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν οι εξής επιλογές:

Ghostly: Περνά μέσα από τοίχους και κάνει frighten με το χτύπημα που γαμεί.
Putrid: Κάνει poison και paralyze εύκολα.
Skeletal: Η καλύτερη ζημιά από απόσταση.

Illustration από LeoD

Επίλογος

Τέτοιου είδους υλικό θα πάει μπροστά το D&D της Wizards, το οποίο μένει πιστό στο παραδοσιακό του ύφος, ενώ εμπλουτίζεται με τα ερεθίσματα της σύγχρονης εποχής. Μακάρι όλη τους η ενέργεια να συνεχίσει να είναι γύρω από τόσο όμορφα εγχειρίδια που με το σωστό feedback από τα playtest θα μπουν ισορροπημένα στα τραπέζια μας επισήμως.

Καλή επούλωση των τατουάζ σας, κεράστε κανα κουλουράκι ότι πλάσμα καλέσετε από τον άλλο κόσμο, μην είστε τίποτα γαϊδούρια και:

Καλό playtest!

 

Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Τακτικό μέλος │ Πρόεδρος Δ.Σ. │ Αρχισυντάκτης

georgeavramidis21@gmail.com

Κατά κόσμον Γεώργιος Ε Αβραμίδης συνήθιζε να γυρνάει στο μαθηματικό τμήμα του Ηρακλείου Κρήτης, με άσπρη ρόμπα και μια γάτα στο χέρι, που Νεοκλίδες φοιτητές του φιλούσαν ευλαβικά το χέρι. Τα καλοκαίρια στήνει αντίσκηνο σε παραλίες (από αφραγκία) από άποψη με το σκύλο του. Από χόμπι έχει πολλά, όπως το να αφήνει γυαλιστερούς κροτάφους, τη λογοτεχνία του φανταστικού, κόμιξ, D&D και πολλά άλλα που σιγά σιγά ξανά ράβουν τον παρθενικό υμένα του. Όταν δε σερβίρει υπέροχη, περσινή, ζεστή μπύρα στην ταβέρνα, ελέγχει θεωρίες συνωμοσίας για το που μπορεί να εμφανιστεί ο Doctor Who για free ride και γιατί απορρίφθηκε η επίσημη αίτηση για Erasmus που έκανε στο Χογκουαρτς. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει κανονικός ταβερνιάρης και να σταματήσει να γράφει στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, Gollum! Gollum!