Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Unearthing Arcana: Subclasses Part 2

The Suave, The Bondmaker and the Orderkeeper

Με τη δεύτερη φουρνιά από subclasses για το 2020, στην έβδομη προσθήκη του Unearthing Arcana, το βλέμμα μας πέφτει σε τρία νέα subclasses, που γαργαλούν αισθησιακά τη ζυγαριά των δυνάμεων, στην αρχή τουλάχιστον, πριν λούσουν το balance με καύσιμο flavor και αρχίσουν να χορεύουν, γύρω από το φλεγόμενο θέαμα, τον χορό του borderline overpowered. Οι εν λόγω ένοχοι δεν είναι άλλοι από τους Creation Bard, Unity Domain Cleric και Clockwork Sorcerer, οι οποίοι έπεται να αφήσουν μόνιμα το σημάδι τους στα εκάστοτε classes, αν δουν ποτέ το φως του release, με τα cosmos bending, strength–in–unity και balance–through–order οπλοστάσια που κουβαλάνε.

Αν για τον βάρδο της επιλογής σας, η ανυπαρξία και η ύπαρξη είναι ένα τραγούδι δρόμος, για τον κληρικό οι δεσμοί των ανθρωποειδών είναι το καλύτερο πράγμα μετά το ζεστό ψωμί ή θέλετε να ξέρετε what makes your sorcerer tick, κρατήστε τις ανάσες και τις πέρλες σας και let the fun begin.

Όπως σε όλα τα άρθρα της σειράς, τα features θα αναλύονται με τα ακόλουθα χρώματα:

Κόκκινο: Κακό, αδύναμο ή δυσλειτουργικό
Πορτοκαλί: Οκ σε μερικές περιπτώσεις
Πράσινο: Καλό και χρήσιμο
Μπλε: Πολύ δυνατό και ίσως πάνω από το μέσο όρο των αντίστοιχων features

Illustration από raswic

College of Creation

Ενωμένοι από την πεποίθησή τους (και κάποιο PHD στην κοσμολογία), ότι το καθετί στο multiverse είναι αποτέλεσμα του Song of Creation, οι βάρδοι του κολεγίου αυτού επικαλούνται, μεσώ των παραστάσεων της επιλογής τους, την ωμή δύναμη της δημιουργίας σε ό,τι μορφή τους είναι πιο χρήσιμη. Λες και το να είσαι lead performer δεν τραβούσε ήδη αρκετό… attention, το να δημιουργείς πράγματα out of thin air έλλειπε.

Note of Potential (επίπεδο 3): Αν το inspiration από μόνο του είναι ένας ελβετικός σουγιάς για τις περισσότερες κινήσεις του κάθε καλού τυχοδιώκτη, το συγκεκριμένο inspiration είναι μια ανοιχτή εργαλειοθήκη με επιλογές που κάνουν τα regular inspirations να κλαίνε στις γωνιές τους και να αναρωτιούνται τι πήγε στραβά. Αξιοποιώντας στο μέγιστο το inspiration mechanic, σου δίνει είτε ένα AoE (area of effect) ακουστικό κύμα πόνου για όλους τους κακούς γύρω σου, αν έκανες inspire το attack roll σου, είτε temporary HP αν έκανες inspire το saving throw σου. Επειδή ένα κακό inspiration roll, είναι ντροπή για τους προγόνους του κολεγίου, έχεις επιπλέον την επιλογή να ξαναρίξεις το inspiration die και να διαλέξεις το πιο θέλεις, αν κάνεις inspire ένα skill check.
Χρησιμοποιείτε με απληστία. It will take you places.

Animating Performance (επίπεδο 6): Έχοντας αποφοιτήσει από το College of Creation έχεις εξελιχθεί σε μια τόσο suave και ακαταμάχητη ύπαρξη που τίποτα πλέον δεν αντιστέκεται τις παραστάσεις σου, ούτε καν τα inanimate objects. Δημιουργείς κατά βούληση ένα dancing item με δικό του initiative roundstat block και σετ με actionsGood enough? Χώρια από μία φορά τη μέρα, το χρησιμοποιείς όσο έχεις 3ου επιπέδου spellslot. Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπτώσεις, keep this one out of your pants. It’s good.

Performance of Creation (επίπεδο 14): Τίποτα δε σημαδεύει την καλή παράσταση περισσότερο από το απρόσμενο ουάου factor. Και στο College of Creation κανένα ουάου factor δεν είναι εκτός των δυνάμεών σου καθώς, με μερικούς περιορισμού, μπορείς να δημιουργήσεις οποιοδήποτε non-magical αντικείμενο μέχρι το τέλος του γύρου… ή του επόμενου, ή του επόμενου ή τόσες ώρες όσα τα bard levels σου. Η μαγεία αυτού του feature κρύβεται στο ότι the sky is the limit, χρησιμοποίησε τη φαντασία σου και χτίσε suspense για το τί θα βγάλεις από το καπέλο σου αυτή τη φορά.

Illustration από sarasti_art

Domain of Unity Cleric

Clergies δομημένα πάνω στη λατρεία της ένωσης, που δημιουργείται στις θνητές φυλές, από έναν κοινό σκοπό, δεσμό ή πίστη, οι κληρικοί του Domain of Unity, αν και παρεκκλίνουν από τον πατροπαράδοτο τρόπο θεραπείας, βρίσκουν στη διάθεσή τους μισό bag of holding γεμάτο buff ή damage prevention επιλογές, τοποθετώντας τους στο απόγειο των utility support subclass. Τι να το κάνεις το heal άμα δεν περνάει ζημιά.

Domain spells (επίπεδο 1+): Με επιλογές όπως Heroism, Aid, Beacon of Hope, Aura of purity και Greater Restoration είναι ξεκάθαρο το πιο domain έκανε skip το healing class επειδή η buff professor ήταν eye candy. Χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες ωστόσο, καθώς τόσο ειδικευμένα kit αφήνουν κάθε cleric ικανοποιητικό και ικανοποιημένο.

Emboldening Bond (επίπεδο 1): Ένα bless spell μεταμφιεσμένο σε inspiration μεταξύ δύο πλασμάτων σε κοντινή απόσταση, μιας ώρας, χωρίς concentration και με επιλογή πολλαπλών εφαρμογών έναντι spell slots. Χαλαρά από τα δυνατότερα 1ου επιπέδου features για κληρικό ως σήμερα, κάνοντας αυτούς τους clerics να λάμπουν με τη δύναμη της φιλίας.

Channel Divinity – Shared Burden (επίπεδο 2): Έχοντας ήδη ξεκινήσει δυναμικά, το Channel Divinity του Unity Domain σου επιτρέπει να πεις ένα ηχηρό nope στην επόμενη επερχόμενη κακουχία που θα έβρισκε έναν από τους συνταξιδιώτες σου. Σαν reaction μπορείς να επιλέξεις έως Wisdom modifier πλάσματα για να μοιραστούν σαν bros τη ζημιά. Άριστος τρόπος για να μετατρέψεις το smug natural 20 του DM σου σε μερικά φτηνά βαβά σε όλους στο γκρουπ.

Illustration από samflegal

Protective Bond (επίπεδο 6): Σκαλίζοντας με ζήλο τα αρχικά O.P. στο Emboldening Bond, αυτό το smooth upgrade επιτρέπει στους δύο συμμάχους, σαν reaction, να δίνουν resistance ο ένας στον άλλο σε όλα τα είδη ζημιάς, μέχρι το τέλος του γύρου. Hands down ένα παντοδύναμο εργαλείο για όσους θυμούνται να το χρησιμοποιούν.

Potent Spellcasting (επίπεδο 8): Ίσως το πιο μέτριο από τα features αυτού του subclass, κάτι που βγάζει ξεδιάντροπα στη φόρα το πόσο δυνατά είναι τα υπόλοιπα, αφού από μόνο του είναι διόλου ευκαταφρόνητο, σου προσθέτει το Wisdom modifier σε ζημιές cantrip. Από τις ελάχιστες φορές που η επιπλέον ζημία θεωρείται βαρετή.

Enduring Unity (επίπεδο 17): Σαν να μην έφταναν οι προηγούμενες βελτιώσεις στο Emboldening Bond, το τελευταίο feature του Unity Domain του αδειάζει απάνω του ένα σάκο γεμάτο καλούδια. Πλέον απλά χρειάζεται να βρίσκονται οι bonded στο ίδιο plane, και στην τραγικά περίεργη και σπάνια περίπτωση που κάποιος από τους δύο πέσει αναίσθητος, ο άλλος παίρνει advantage στα περισσότερα rolls, resistance σε όλους τους τύπους ζημιάς και τη δυνατότητα να μπορεί να γιατρέψει τον πεσμένο με άγγιγμα. Ότι χρειάζεται για το sweet vengeance σε αυτόν που άγγιξε τον αδελφό σου από άλλη μάνα.

Illustration από samflegal

Clockwork Soul

Με την εγγενή μαγική ικανότητά τους να πηγάζει από τον κόσμο της Τάξης, οι Clockwork Soul Sorcerers καλούνται να απαντήσουν στο what grinds your gears σε κάθε κακόμοιρη ψυχή, που αδυνατεί να κατανοήσει τη δόξα ενός μυαλού σε τέλεια, ορθή, αδιατάρακτη, περίεργη, ανατριχιαστική τάξη.

Manifestations of Mechanus (επίπεδο 1): Χωρίς να είναι κάτι που αλλάζει ή επηρεάζει τα mechanics του subclass, σου δίνεται μια λίστα με πιθανές επιρροές στην εμφάνισή σου, που εμφανίζονται όταν επικαλείσαι τη δύναμη του Mechanus. Flavor που εντείνει το roleplay είναι πάντα μια μικρή νίκη.

Clockwork Magic (επίπεδο 1): Γεμάτοι utility spells όπως Alarm, Find Traps, Otiluke’s Resilient Sphere και Wall of Force, όσοι τους έχουν στο γκρουπ θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, καθώς λίγα πράγματα θα πιάσουν έναν Clockwork Soul Sorcerer με τα παντελόνια κάτω.

Restore Balance (επίπεδο 1): Εκδηλώνοντας τον εσωτερικό κόσμο του Clockwork Sorcerer προς τα έξω, μπορείς να κατευνάσεις τη χαοτική φύση ορισμένων καταστάσεων, στερώντας advantage ή disadvantage από πλάσματα γύρω σου ως reaction, τόσες φορές όσες το Charisma modifier σου. Άριστο για όσους σιχαίνονται τα ρίσκα και πίνουν τον καφέ τους μέτριο.

Bulwark of Law (επίπεδο 6): Δίνοντας ένα defensive spin στον sorcerer, σου δίνεται η ικανότητα να προστατεύεις τους συμμάχους σου χρησιμοποιώντας κάποια από τα sorcery point σου. Αν και αδύναμο, από άποψη flavor, η πιθανή ένταση της ασπίδας ξεπερνά τα περισσότερα damage mitigation ή healing spells του επιπέδου κάνοντάς το ιδιαίτερα χρήσιμο. Από την άλλη ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το πως εξηγείς σε σύμμαχο ότι προστατεύτηκε από την τάξη.

Trance of Order (επίπεδο 14): Συνεχίζοντας στον τομέα της προστασίας, σου επιτρέπεται να μπεις σε μία κατάσταση ηρεμίας που απαγορεύει attack rolls με advantage εναντίον σου, και μετατρέπει τα saving throw σου σε 10ρια, αν φέρεις χαμηλότερα, δίνοντάς σου εξαιρετικά καλοδεχούμενη προστασία από το κακό ζάρι. Your sorcerer has entered safe mode.

Clockwork Cavalcade (επίπεδο 18): Μια από τις πιο well-deserved ultimate ικανότητες ενός sorcerer, έρχεται στη μορφή mass dispel (σβήνοντας κάθε effect από ξόρκι 6ου επιπέδου και κάτω), επισκευής όλων των αντικειμένων, moderate heal, ύψους 100 ζουμερότατων πόντων να τους μοιράσεις όσο orderly κρίνεις και τη δυνατότητα να επαναληφθεί με τον κατάλληλο αριθμό sorcery points, δίνοντάς του δεύτερο (αν όχι περισσότερα) 9ου επιπέδου ξόρκια. Ένα Hail Mary ability που δύσκολα απογοητεύει και κάνει τον healer να σου στέλνει winks και φιλάκια μετά τη μάχη.

Illustration από sux2beme

Ίσως ένα από τα πιο oomph–packed Unearthed Arcana, καθώς περιέχει δύο από τα δυνατότερα subclasses, τίγκα στο πικάντικο flavor, ενδιαφέροντα mechanics και μερικές πρέζες από το Unearthed Arcana special overpower dust. Αν και σίγουρα δεν είναι για όλους τους παίχτες, κανένα από τα τρία subclass δεν αποτυγχάνει στο να δώσει all the right junk in all the right places. Το μόνο που μένει είναι ένας DM, χαρτία, μολύβια και…

Καλό Playtesting!

Απόστολος Παναγιωτάκης
Απόστολος Παναγιωτάκης

theronsunstrider@gmail.com

Τις σπάνιες στιγμές που μπορεί κανείς να τον συναντήσει , (επειδή οι servers του WoW κάνουν update), το μυθολογικό πλάσμα, γνωστό στην κοινή ως Απόστολος Παναγιωτάκης, βρίσκει το δρόμο του σε ένα τραπέζι, ζάρια και μερικές αθώες ψυχές να ζαλίσει με τη φλυαρία του προτού περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα και επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί να περνάει και σε αλλά φανταστικά realms, καθώς απ’ ότι φαίνεται είναι γνώστης πάσης μορφής της νερντικής διαλέκτου