Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Unearthing Arcana: Subclasses Part 4

Καλώς ορίσατε στη νέα σειρά από άρθρα, Unearthing Arcana. Εδώ σιγά σιγά θα σκάψουμε στα βάθη του περιεχομένου, που η WotC (Wizards of the Coast) έκρινε πως είναι αρκετά καλό για να βγει σαν δοκιμαστικό στους παίκτες, αλλά όχι ακόμη σε επίσημα βιβλία. Εκεί θα βρούμε και θα αναλύσουμε subclasses, feats και spells για εσάς, που πολλές φορές βγαίνουν επίσημα μετά το πέρασμα μερικών μηνών (με μικρές αλλαγές). Ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, θα δούμε λοιπόν, ένα προς ένα, τα πακέτα Unearthed Arcana της WotC, από το τέλος προς την αρχή, καθώς τα πιο πρόσφατα είναι και τα πιο έτοιμα για άμεση χρήση (ακόμη και η Wotc μαθαίνει από τα λάθη της!).

Κάθε πακέτο θα αναλύει τα features που έχει, με τα ακόλουθα χρώματα:

Κόκκινο: Κακό, αδύναμο ή δυσλειτουργικό
Πορτοκαλί: Οκ σε μερικές περιπτώσεις
Πράσινο: Καλό και χρήσιμο
Μπλέ: Πολύ δυνατό και ίσως πάνω από το μέσω όρο των αντίστοιχων features

Το πρώτο πακέτο Unearthed Arcana που θα δούμε είναι το Subclasses, Part 4 (μην αγχώνεστε δεν θα χάσετε κάτι αν δεν έχετε δει τα προηγούμενα). Σε αυτό το πακέτο εισάγονται δύο νέα subclass με πιο σκοτεινό θέμα, τέλειο για το oneshot που μας έρχεται τον Οκτώβρη, ο College of Spirits Bard και ο Undead Patron για τους Warlock

Φωτογραφία από Νατάσα Πανταζοπούλου/FOSPHOTOS

College of Spirits Bard

Οι bard αυτής της τάξης μελετούν τις ισχυρές ιστορίες του παρελθόντος. Χρησιμοποιώντας μεταφυσικά εργαλεία (πχ ouija board), επικοινωνούν με τους νεκρούς, χωρίς όμως να έχουν έλεγχο στο τι ιστορία θα βρουν.

Guiding Whispers: Στο 3ο επίπεδο guidance (cantrip) από 60ft απόσταση. Καλό για εκείνες τις στιγμές εκτός μάχης που ένα check παίζει μεγάλο ρόλο. Μην το χρησιμοποιείτε φωνάζοντας στον rogue να κρυφτεί καλύτερα γιατί, αν και λειτουργικό από κανόνες, είναι σαν να ζητάς να φας Player’s Handbook στο κεφάλι!

Spiritual Focus: Στο 3ο επίπεδο μαθαίνεις να χρησιμοποιείς σαν spellcasting focus χαρτιά, κρυστάλλινες μπάλες, κρανία και ότι θα έκανε τη Baba Yaga να κλάψει από περηφάνεια. Επίσης στα 6 κάθε ξόρκι, θεραπείας η ζημιάς, παίρνει 1d6, σε όποιο ζάρι θες; Καθόλου άσχημα!

Tales from beyond: Εδώ είναι το χαρακτηριστικό κομμάτι του subclass! Στο 3ο επίπεδο (και αυτό!), σαν bonus action καις ένα bardic inspiration και θυμάσαι μια ιστορία ενός πνεύματος (τυχαία από ένα πίνακα). Έπειτα σαν action τη χρησιμοποιείς για το αντίστοιχο bonus από τον πίνακα. Αν και τα bonuses είναι συνήθως πάνω από το μέσο όρο, η τυχαιότητα του συστήματος το ρίχνει αρκετά. Σίγουρα είναι πολύ flavorful!

Spirit Session: Στο 6ο επίπεδο, κάνεις μια ωρίτσα παρακάλια στα πνεύματα και σου δίνουν ένα spell Divination ή Necromancy, της επιλογής σου και από οποιοδήποτε class. Scry, True Seeing, False Life, Bestow Curse και άλλα πολλά χρήσιμα εργαλεία για κάθε bard!

Mystical Connection: Στο 14ο επίπεδο μπορείς να κάνεις το Tales from Beyond ρίχνοντας 1d6, αντί να ξοδέψεις bardic inspiration. Αν και σχετικά αργά, η δυνατότητα να κάνεις το Tales from Beyond ουσιαστικά δωρεάν είναι πολύ δυνατή. Ακόμα καλύτερο είναι το γεγονός ότι μπορείς να το χρησιμοποιείς συνέχεια μέχρι να σου κάτσει η ιστορία που θες, αυξάνοντας την αξιοπιστία του feature τρομερά.

Artwork από George Vostrikov

Undead Patron Warlock

Συμπληρώνοντας τη λίστα με τα πλάσματα που μπορείς να τους τάξεις την ψυχή σου για να πάρεις δύναμη, έρχονται οι ισχυρές απέθαντες φιγούρες. Πλάσματα όπως ο Acererak ή ο Strahd, που συνήθως σε κάνουν το παιχνίδι τους, στις αντίστοιχες περιπέτειές τους, τώρα έρχονται να σου κάνουν και τον σκοτεινό sugar daddy, εάν το επιθυμείς

Expanded Spell List: Η λίστα με τα επιπλέον ξόρκια που παίρνεις από το 1ο επίπεδο είναι αρκετά καλή, αλλά όχι κάτι που θα εκστασιάσει. Υπάρχει τουλάχιστον σε κάθε επίπεδο κάποιο ξόρκι που να είναι χρήσιμο, με το 2ο να βρίσκει χρήσεις ανάλογα με την κατάσταση.

Form of Dread: Θεματικό και ισχυρό, απλά υπέροχο! Στο 1ο επίπεδο μαθαίνεις να παίρνεις μια σκοτεινή αμφίεση που σου δίνει, επιπλέον ζωή, γίνεσαι άτρωτος στον τρόμο και με κάθε χτύπημα τρομάζεις του αντιπάλους σου. Ουσιαστικά κάθε σπαθιά ή ξόρκι απειλεί να αφήσει τον αντίπαλο frightened για ένα γύρο και να του δώσει disadvantage τουλάχιστον στις επιθέσεις του. Ευχαριστώ μπαμπα!

Grave Touched: Στο 6ο επίπεδο δεν τρως, πίνεις, αναπνέεις και όταν ρίχνεις ζημιά (από επίθεση) μπορείς να αλλάξεις τον τύπο ζημιάς σε necrotic. Εάν είσαι και στο Form of Dread ρίχνεις άλλο ένα ζάρι ζημιάς. Εδώ τα συναισθήματα είναι μεικτά. Αν και η επιπλέον ζημιά είναι σημαντική, αρκετά πλάσματα είναι ανθεκτικά σε necrotic ζημιά, οπότε η αλλαγή δεν θα σε βοηθήσει και πολύ. Σε περιπέτειες που δεν παλεύεις undead ή εξερευνείς συνεχώς και πρέπει να μετράς τις μπουκιές σου, είναι εύκολα μπλε feature.

Mortal Husk: Αυτό είναι ένα feature πακεταρισμένο με καλούδια! Στο 10 επίπεδο παίρνεις μόνιμο resistance στη necrotic ζημιά ή immunity αν είσαι στο Form of Dread. Επιπλέον, όταν πέσεις στα 0 HP εκριγνύεσαι κάνοντας ζημιά τριγύρω και επιστρέφεις στο 1 HP λίγο κουρασμένος (ένα exhaustion level). Από τα καλύτερα features που σε επιστρέφουν στη ζωή, αφού δεν χάνεις και το γύρο (όπως ο Celestial Warlock ή ο Phoenix Domain Cleric), το παίρνεις αρκετά νωρίς και η αντίσταση σε necrotic είναι δώρο. Ποιος ήξερε ότι οι undead είναι τόσο απλόχεροι στους πιστούς τους???

Spirit Projection: Στο 14ο επίπεδο σαν action αφήνεις πίσω το εύθραυστο σώμα σου και σαν πνεύμα για 1 ώρα (ή μέχρι να τελειώσει το concentration) ίπτασαι, περνάς μέσα από τοίχους, έχεις resistance στη ζημιά από όπλα και θεραπεύεσαι από τη necrotic ζημιά που κάνεις. Μακράν το πιο δυνατό feature του επιπέδου, σε σύγκριση με άλλα patrons. Όσο είσαι πνεύμα είσαι μια πολεμική μηχανή που δεν φοβάται τίποτα. Ο ίδιος ο θάνατος δεν πρέπει να σε τρομάζει, αφού αν πέσεις στα 0 HP μπορείς να γυρίσεις πίσω στο σώμα σου και στην ασφάλεια. Α και αν θες μπορείς όταν τελειώσει, αντί να γυρίσεις πίσω, να φέρεις το σώμα σου όπου είσαι, κάνοντας κάθε infiltration αποστολή ένα αστείο. Κύριε undead patron που υπογράφω?!

Artwork από Strbarry

Και τα δύο subclass που είδαμε είναι αρκετά καλά και δυνατά. Ο College of Spirits Bard είναι θεματικός και στέκεται κάπου στη μέση των ήδη υπάρχων colleges. Έχει ιδιαίτερα όμορφη χρήση σε campaign με τρόμο ή undead και ικετεύει να βρει τη θέση του σε ένα παιχνίδι Curse of Strahd. Ακόμη πιο θεματικός είναι ο Undead Patron Warlock, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με μικρή επιφύλαξη. Είναι από τα πιο δυνατά patrons χωρίς αμφιβολία, αν και δεν έχει κάποια ικανότητα που θα κατέστρεφε το παιχνίδι.

Για περισσότερα subclasses για σκοτεινές περιπέτειες, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα Dark Archetypes.

Καλά playtesting!!!

Γεώργιος Σφενδουράκης
Γεώργιος Σφενδουράκης
Τακτικό μέλος

geosfen1@gmail.com

Ο Γεώργιος Σφενδουράκης έχει φάει στη μάπα 16 χρόνια DMing (έχοντας επιβιώσει dnd με εφήβους), μια κατάρα που δεν περίμενε ποτέ, όταν πήρε το βιβλίο και είπε στους φίλους του «εντάξει θα το διαβάζω αλλά δεν θα τρέχω εγώ τις ιστορίες». Κατέληξε να κάνει DM σε 4-5 γκρουπ την εβδομάδα σε DnD 3.5, 5e, pathfinder, legend of the five rings και Cthulu. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με διάβασμα βιβλίων, μοντελισμό και όλα τα «καλά» πράγματα που σου προωθεί το D&D και μπορούν να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι σου.