Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Unearthing Arcana: Subclasses Revisited

Subclasses για Rogue, Warlock και Wizard!

Συνεχίζοντας με το τρίτο άρθρο της σειράς Unearthing Arcana, σήμερα θα δούμε το Unearthed Arcana: Classes Revisisted, με τρία subclass, που έχουν ήδη περάσει τoν πρώτο γύρο playtesting, έχουν διορθωθεί από την WotC και είναι στο δρόμο τους για το νεότερο βιβλίο με subclasses! Αυτά είναι: ο Phantom Rogue, o Genie Patron Warlock και ο Order of Scribes Wizard.

Όπως σε όλα τα άρθρα της σειράς, τα features θα αναλύονται με τα ακόλουθα χρώματα:

Κόκκινο: Κακό, αδύναμο ή δυσλειτουργικό
Πορτοκαλί: Οκ σε μερικές περιπτώσεις
Πράσινο: Καλό και χρήσιμο
Μπλέ: Πολύ δυνατό και ίσως πάνω από το μέσο όρο των αντίστοιχων features

Χωρίς άλλη καθυστέρηση πάμε στο ψαχνό!

Phantom Rogue

Αν και πολλοί rogues περπατούν την λεπτή γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου, ρισκάροντας καθημερινά για λάφυρα, ο Phantom Rogue το έχει πάει στο επόμενο επίπεδο! Παίρνοντας γνώση από τους νεκρούς, μπορεί να χειριστεί σκοτεινές ενέργειες και να εμπλουτίσει το ρεπερτόριό του από ικανότητες (και να κάνει τη σκοτεινή γωνία του στην ταβέρνα πολύ, πολύ πιο μακάβρια)

Whispers of the Dead: Στο 3ο επίπεδο τα πνεύματα σου κολλάνε και σου μουρμουρίζουν συνεχώς. Ανά short rest ή long rest σου λένε τόσα πολλά που σου δίνουν ένα skill ή tool proficiency της επιλογής σου. Καλό γενικά, αλλά όχι τόσο σε rogue που έχει skills να φάνε και οι κότες. Εφόσον τα skills δεν είναι και πολλά γενικά στην έκδοση, οι πιθανότητες λένε ότι θα τα έχουν οι υπόλοιποι που «εκμεταλλεύεσαι» αυτή τη στιγμή. Ωραίο για όποιον θέλει να παίξει, ότι τα πνεύματα επηρεάζουν και την προσωπικότητά του κάθε φορά όμως!

Wails from the Grave: Επιπλέον στο 3ο επίπεδο, όποτε κάνεις sneak attack, κραυγές των νεκρών αντηχούν τριγύρω, τραυματίζοντας έναν άτυχο σε 30ft για τα μισά ζάρια σε phychic ζημιά. Θα ήταν καλό, αν δεν μπορούσες να το κάνεις μόνο τόσες φορές όσο το proficiency bonus σου τη μέρα. Άχρηστο σε boss fights. Μέχρι στιγμής οι συμβουλές τον ψόφιων δεν βοηθάνε και πολύ.

Tokens of the Departed: Στο 9ο επίπεδο, σαν reaction παγιδεύεις την ψυχή ενός που σκότωσες μόλις, σε ένα trinket που τον αντιπροσωπεύει… hardcore. Όσο το κρατάς έχεις advantage σε death saving throws και constitution saving throws. Αν από την άλλη το σπάσεις και ελευθερώσεις την ψυχή από μέσα, σου απαντάει μια ερώτηση, χωρίς γρίφους και αηδίες. Ναι κοιτάω εσένα Speak with the DeadFlavorful και σε βοηθάει με ένα από τα πιο σημαντικά saves, τώρα κάτι κάνουμε.

Ghost Walk: Στο 13ο επίπεδο, γίνεσαι φάντασμα για 10 λεπτά και περνάς μέσα από τοίχους, ενώ οι επιθέσεις έχουν disadvantage εναντίων σου. Κρίμα που είναι μια φορά τη μέρα… εκτός και αν θυσιάσεις ένα soul trinket!!! Λίγα πράγματα είναι πιο τρομακτικά από ένα rogue που περνάει μέσα από τοίχους.

Death Knell: Στο 17ο επίπεδο, τo wails from the grave πιάνει και τον 1ο στόχο σου. Ναι αυτό είναι όλο. Στο ίδιο επίπεδο ο thief παίζει 2 φορές τον 1ο γύρο και ο scout κάνει 2 sneak attacks το γύρο. Και είχα ξεκινήσει να ενθουσιάζομαι για εσένα Phantom Rogue.

Illustration από ArtDeepMind

Genie Warlock

Είχες φανταστεί ποτέ πως θα ήταν να ήσουν εσύ υπηρέτης σε genie, αντί για το αντίστροφο; Δεν χρειάζεται να περιμένεις άλλο, καθώς πλέον τα noble genie (πλάσματα με δυνάμεις μικρών θεών) ψάχνουν για υπηκόους για να αυξήσουν την επιρροή τους. Για να δούμε λοιπόν αν αξίζουν οι δυνάμεις που παίρνεις σαν αντάλλαγμα:

Expanded Spell List (DaoDjinniEfreetiMarid): Τα περισσότερα ξόρκια που σου δίνει το genie σου από το πρώτο επίπεδο είναι… κακά. Υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις, όπως και κάνα δύο μαργαριτάρια, αλλά οι λίστες άλλων patrons είναι πολύ καλύτερες.

Genie’s Vessel: Στο 1ο επίπεδο διαλέγεις τι δοχείου genie θες να είσαι. Ακούγεται αστείο αλλά έχει πολύ καλές χρήσεις, δεδομένου ότι μπορείς να μπαίνεις μέσα σε αυτό και να κάθεσαι για ώρες. Η φαντασία είναι το μόνο όριο στις χρήσεις αυτού του feature. Σαν επιπλέον δώρο 1 φορά το γύρο, όταν πετυχαίνεις με attack roll (και ξόρκια), κάνεις επιπλέον ζημιά ίση με το proficiency σου. Ωραίο συναίσθημα να είσαι στα χαμηλά επίπεδα με ένα eldritch blast που κάνει 1d10+5.

Elemental Gift: Στο 6ο επίπεδο παίρνεις resistance σε ζημιά ανάλογα με τον genie λόρδο σου. Σαν bonus action μπορείς να πετάς με 30ft για 10 λεπτά. Έχεις προσπαθήσει να σκοτώσεις ιπτάμενο μάγο, ενώ σου πετάει cantrips? Είναι φριχτό για τον DM, φοβερό για κάθε παίκτη.

Sanctuary Vessel: Στο 10ο επίπεδο μπαίνουν και οι φίλοι σου μαζί σου στο δοχείο σου. Θα έπρεπε να είναι μπλε μόνο για το πόσο αστείο ακούγεται. Αν μείνετε 10 λεπτά μέσα κάνετε ένα short rest, ενώ τα hit die που ξοδεύονται για θεραπεία είναι πιο δυνατά. Ένα ωραίο feature για όλη την ομάδα, αλλά στο μπουκάλι μπαίνεις 1 φορά τη μέρα…

Limited Wish: Στο 14ο επίπεδο ήσουν ένας τόσο καλός υπηρέτης που ο άρχοντάς σου, σου δίνει ένα limited wish. To wish αυτό παίρνει τη μορφή οποιουδήποτε 6ου επιπέδου ή χαμηλότερου ξορκιού. Το divine intervention από τα Lidl, μπορεί να αποβεί πιο χρήσιμο από το κανονικό στα χέρια του παίκτη που ξέρει τα ξόρκια και θα βρει ακριβώς αυτό που χρειάζεται!

Illustration από ChaoyuanXu

Order of Scribes Wizard

Για τις στιγμές που ο wizard σου χρειάζεται λίγο παραπάνω wizard. Ο Order of Scribes Wizard είναι τόσο πορωμένος με τα βιβλία του που είναι όλη του η ζωή… και οι μόνοι του φίλοι. Θα δείτε τι εννοώ στη συνέχεια.

Wizardly Quill: Στο 2ο επίπεδο μπορείς να δημιουργείς μια πένα από το πουθενά, που γράφει σε ό,τι χρώμα θες, σβήνει και μειώνει το κόστος νέων ξορκιών στο μισό! Τι άλλο να θέλει ένας πραγματικός wizard; Τρόπους να ζήσει είναι μια σκέψη, αλλά τέλος πάντων.

Awakened Spellbook: Επίσης στο 2ο επίπεδο, χρησιμοποιώντας μαγικά μελάνια και ξόρκια δίνεις συνείδηση στο βιβλίο σου. Το νέο, ζωντανό, βιβλίο χρησιμοποιείται σαν spellcasting focus, κάνει ritual spell στον κανονικό χρόνο (1 φορά τη μέρα) και αλλάζει τον τύπο ζημιάς των ξορκιών σου. Έχει πολύ ωραία φαντασία και σίγουρα καλές στιγμές roleplay, αλλά σαν feature είναι μέτριο στην καλύτερη. Ίσως η αλλαγή της ζημιάς να το σώσει σε μερικά campaign.

Master Scrivener: Στο 6ο επίπεδο, ανά long rest γράφεις ένα ημερήσιο scroll 1ου ή 2ου επιπέδου, που χρησιμοποιείται μόνο από εσένα, αλλά ανεβαίνει ένα επίπεδο. Ουσιαστικά είναι ένα παραπάνω spell slot στην αρχή, άχρηστο στα πιο μετά επίπεδα. Σου δίνει και την ικανότητα να φτιάχνεις δικά σου scroll λίγο πιο φτηνά, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι κακό σε σύγκριση με τα πράγματα των υπόλοιπων σχολών.

Manifest Mind: Στο 10ο επίπεδο, ξυπνάς τη νόηση του βιβλίου σου και αιωρείται σαν βιβλίο φάντασμα. Μπορείς να παρακολουθείς μέσα από αυτό, αλλά πετάει μόνο μέχρι εκεί που βλέπεις και δεν περνάει μέσα από τοίχους. Φωνάξτε το Phantom Rogue να σας δείξει πως γίνεται! Υποθέτω ότι κάποιος ίσως βρει χρήση στο ότι κάποια ξόρκια τη μέρα μπορούν να γίνουν μέσα από αυτό. Ο ίδιος όμως μάλλον δεν θα έχει διαλέξει αυτό το subclass.

One with the Word: Στο 14ο επίπεδο κάνεις 4-5 misty step τη μέρα σαν action. Προσοχή μην σπάσει το subclass παιδιά. Επιπλέον, αν πεθάνεις και έχεις 1 ξόρκι ακόμη στο spellbook σου, επιστρέφεις στη ζωή 1 λεπτό αργότερα, αλλά σου σβήνονται 3d6 επίπεδα ξορκιών. Τα ξόρκια δεν μπορείς να τα πάρεις πίσω παρά μόνο με wish!!! Τα μισά class έχουν τρόπο στην 5e να έρχονται πίσω στη ζωή και αυτός είναι ο χειρότερος από όλους.

Illustration από emmgoyer7

Οφείλω να συγχαρώ τη συγγραφική ομάδα της WotC που συνεχίζει να βρίσκει subclasses με νέο και μοναδικό flavor. Κάθε ένα από τα 3 subclass μπορεί να προσφέρει μοναδικό roleplay, που διαφέρει από το αρχικό class (ναι, ακόμα και ο πορωμένος με τα βιβλία μάγος είναι μοναδικός με το βιβλίο sidekick του). Δυστυχώς δεν λειτουργούν όλα το ίδιο καλά. Ο Phantom Rogue μπορεί να σταθεί αντάξιος ανάμεσα στου υπόλοιπους και να συμπληρώσει με το σκοτεινό θέμα του, ό,τι του λείπει σε δύναμη. Ο Genie Warlock είναι ένα καλό υπόδειγμα playtested subclass. Έχει ισχυρά features, τα οποία είναι μοναδικά και καινούργια, χωρίς να αχρηστεύει λόγω δύναμης τα υπόλοιπα patrons. Δυστυχώς, ο Order of the Scribes Wizard, όσο ωραίος και αν είναι, δεν είναι λειτουργικός. Δεν είναι μόνο αδύναμα τα πράγματα που παίρνει, αλλά τα μισά μπορείς να τα κάνεις ούτως ή άλλως, με άλλα εργαλεία του class.

Ελπίζουμε να τα δοκιμάσετε και να μας πείτε τη γνώμη σας!

Καλό Playtesting!

Γεώργιος Σφενδουράκης
Γεώργιος Σφενδουράκης
Τακτικό μέλος

geosfen1@gmail.com

Ο Γεώργιος Σφενδουράκης έχει φάει στη μάπα 16 χρόνια DMing (έχοντας επιβιώσει dnd με εφήβους), μια κατάρα που δεν περίμενε ποτέ, όταν πήρε το βιβλίο και είπε στους φίλους του «εντάξει θα το διαβάζω αλλά δεν θα τρέχω εγώ τις ιστορίες». Κατέληξε να κάνει DM σε 4-5 γκρουπ την εβδομάδα σε DnD 3.5, 5e, pathfinder, legend of the five rings και Cthulu. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με διάβασμα βιβλίων, μοντελισμό και όλα τα «καλά» πράγματα που σου προωθεί το D&D και μπορούν να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι σου.