Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

FAQs

Συχνές Απορίες

Τι είναι το Goblin’s Tavern;

Το Goblin’s Tavern ή αλλιώς η Ταβέρνα του κ. Γκόμπλιν, γνωστού και ως κ. Πίπη, είναι μια κοινότητα φίλων των Παιχνιδιών Ρόλων με τα μέλη της να βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία της στις 15 Απριλίου του 2019 και λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2022 εξελίχθηκε σε «Πανελλήνιο Σύλλογο Δημιουργίας & Ανάδειξης Παιχνιδιών Ρόλων»

Ποιοι οι Στόχοι του Goblin’s Tavern;

Κύριος στόχος είναι η συμβολή στην ανάπτυξη, την προβολή και την διάδοση των επιτραπέζιων παιχνιδιών και ειδικότερα, των παιχνιδιών ρόλων. Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται βοηθώντας τους νέους παίκτες να γνωρίσουν τα RPGs αλλά και παρέχοντας εργαλεία και συμβουλές στους παλιούς παίκτες. Ταυτόχρονα, στην ίδια κατεύθυνση, στοχεύουν και οι  μεταφράσεις κανονων στα ελληνικά, οι δημοσιεύσεις βιβλίων και πολλά άλλα. 

Γενικότεροι στόχοι αποτελούν η ανάδειξη των υπαρχόντων επιτραπέζιων παιχνιδιών και παιχνιδιών ρόλων, η δημιουργία νέων και η ανάδειξη των νέων δημιουργών. Ακόμα, στοχεύουμε στην ενημέρωση της κοινότητας μέσω της συντεχνίας της αρθρογραφίας και στη δημιουργία μιας μεγάλης φιλικής κοινότητας με σκοπό τη σύσφιξη σχέσεων των μελών, τη συνεργασία μεταξύ τους αλλά και την επαφή με άλλους συλλόγους με παρεμφερή σκοπό.

Που Βρίσκεται η Ταβέρνα;

H έδρα της ταβέρνας, από νομικής απόψεως, βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς εκεί ξεκίνησε να χτυπάει η καρδιά της. Όμως καθώς πρόκειται για έναν Πανελλήνιο σύλλογο τα μέλη της, το διοικητικό συμβούλιο και γερουσία, βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Τι Είδους Μέλη Υπάρχουν;

Τα μέλη του Goblin’s Tavern διακρίνοται σε «ελεύθερα» και «τακτικά». Τα ελεύθερα μέλη στηρίζουν τις δράσεις της ταβέρνας και επωφελούνται από όλα τα οφέλη που έχουν τα μέλη. Όμως, δεν έχουν δικαίωμα και υποχρεώσεις ως προς τις εκλογές και τις ψηφοφορίες σε σχέση με τα δεύτερα. Τα ελεύθερα μέλη, εφόσον το επιθυμούν, ύστερα από σχετική αίτηση τους, μετά από ένα έτος μπορούν να γίνουν τακτικά μέλη.

Τι Σώματα Ορίζουν την Διοίκηση του Συλλόγου;

Τα κύρια σώματα που απαρτίζουν την διοίκηση της Ταβέρνας είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γερουσία. Το πρώτο αποτελείται από πέντε μέλη και τρεις αναπληρωματικούς και είναι υπεύθυνο για όλες τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον και τις δράσεις του συλλόγου. Η Γερουσία είναι ελεγκτικό όργανο και αποτελείται από τρία μέλη και έναν αναπληρωματικό. Ακόμα υπάρχουν ομάδες εργασίας ή «Συντεχνίες»  που μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη της ανάλογα τα ενδιαφέροντα τους.

Πως Μπορεί να Γίνει Κάποιος Μέλος του Goblin’s Tavern;

Για να γίνει κάποιος ή κάποια μέλος του Goblin’s Tavern, πρέπει να συμπληρώσει την φόρμα εγγραφής που θα βρει εδώ και να καταθέσει την ετήσια συνδρομή. Εφόσον όλα είναι εντάξει, η αίτηση θα εξεταστεί και θα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο. Αυτό ήταν, είσαι γκόμπλιν!

Γιατί να Γίνει κάποιος Μέλος του Goblin’s Tavern;

Ο κυριότερος λόγος για να γίνει κάποιος γκόμπλιν είναι να στηρίξει τις προσπάθειές μας για την εξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής κοινότητας παιχνιδιών ρόλων, μέσα από τις μεταφράσεις, τα άρθρα και τα βιβλία μας τα οποία προσφέρουμε δωρεάν και ανιδιοτελώς στην κοινότητα, ανεξάρτητα από το αν είναι κάποιος μέλος ή όχι. Ακόμη, τα μέλη έχουν διάφορα οφέλη, σε σχέση με τους απλούς επισκέπτες στο site της ταβέρνας, όπως για παράδειγμα προτεραιότητα στα events, συμμετοχή σε playtest υλικό, πρόσβαση σε μη δημοσιευμένα έργα άλλων μελών, απεριόριστη συμμετοχή στις Συντεχνίες της Ταβέρνας κ.α.. 

Διοργανώνει Δρώμενα η Ταβέρνα;

Φυσικά, δεν μπορεί να υπάρξει κοινότητα χωρίς δράσεις. Σε αυτό το σκέλος, φροντίζουμε να κάνουμε δράσεις, όπως η διεξαγωγή one-shots στον Discord server της Ταβέρνας, οι παρουσιάσεις και ο σχολιασμός διάφορων RPGs. Επίσης, διεξάγουμε συχνά διαγωνισμούς, όπως το «One Page Dungeon» και το «NPCs Wanted Dead or Alive». Ακόμα, γίνονται και κληρώσεις σε συνεργασία με βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.

Μπορώ να Πάρω Μέρος στην Δημοσίευση ενός Βιβλίου;

Οι πόρτες της Ταβέρνας είναι πάντα ανοιχτές σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν παρέα με συνοδοιπόρους. Είτε συγγραφέας, είτε καλλιτέχνης, χαρτοποιός. σελιδοποιός ή γραφίστας, εάν θες να έρθεις σε επαφή με άτομα που θα απαρτίσουν την ομάδα συντελεστών του επόμενου βιβλίου που θα δημοσιεύσει η ταβέρνα μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Όλοι μαζί εξελισσόμαστε, μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο και ταυτόχρονα μέσα από το χόμπι μας αφήνουμε τον στίγμα μας στην εγχώρια RPG ιστορία.

Τι είναι οι Συντεχνίες της Ταβέρνας;

Οι Συντεχνίες είναι ομάδες εργασίας δημιουργικού περιεχομένου στην οποία τα μέλη τους μπορούν να ασχολούνται με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν οι συντεχνίες της Αρθρογραφίας, Χαρτογραφίας και Μεταφράσεων

Τι σημαίνει RPG;

To RPG αποτελεί συντομογραφία του Role-Playing Game και σημαίνει Παιχνίδι Ρόλων. Tα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι γνωστά και ως TTRPG (Tabletop RPG), δηλαδή Επιτραπέζια Παιχνίδια Ρόλων, αλλά και ως P&P (Pen & Paper), δηλαδή Στυλό & Χαρτί,  καθώς αυτά είναι τα πιο βασικά εργαλεία (μαζί με τα ζάρια) που χρειάστηκαν οι παίκτες για να ζήσουν την εμπειρία αυτού του τύπου παιχνιδιών από την δημιουργία τους μέχρι και σήμερα.

Βασισμένο στο παραπάνω είναι και το είδος είναι του MMORPG (massively multiplayer online role-playing games), δηλαδή Μαζικό Διαδικτυακό Παιχνίδι Ρόλων Πολλαπλών Παικτών, κάτι που διαφέρει πολύ, έχει όμως τις ρίζες του στην παραπάνω κατηγορία.

Ποια η διαφορά τους από τα κοινά επιτραπέζια;

Πρόκειται για Επιτραπέζια Παιχνίδια Φαντασίας, στα οποία οι παίκτες υποδύονται φανταστικούς Χαρακτήρες, οι οποίοι ζουν και λαμβάνουν δράση σε ένα φανταστικό κόσμο βάσει της μοναδικής προσωπικότητας τους, ενώ στα κοινά επιτραπέζια οι παίκτες χειρίζονται ομάδες, στρατούς ή έναν ρόλο χωρίς προσωπικότητα. 

Μια άλλη βασική διαφορά είναι πως οι παίκτες περιορίζονται σχεδόν μόνο από την φαντασία τους και τους λογικούς κανόνες του κόσμου στον οποίο αλληλεπιδρούν. Ακόμη, σε αντίθεση με τα απλά επιτραπέζια που έχουν μια συνθήκη τέλους, τα επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων ολοκληρώνονται όταν οι παίκτες το αποφασίσουν, καθώς η μια περιπέτεια μπορεί να διαδεχθεί την προηγούμενη.

Πόσα RPG υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά Επιτραπέζια Παιχνίδια Ρόλων και το κάθε ένα διαθέτει τους δικούς του κανόνες, προκειμένου να αποδώσει όσο τον δυνατό καλύτερα και πιο ρεαλιστικά τα συμβάντα στον φανταστικό αυτό κόσμο. Το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων στην ιστορία της ανθρωπότητας, υπήρξε το Dungeon & Dragons που δημιουργήθηκε το έτος 1974. 

Έκτοτε, έχουν κάνει την εμφάνιση τους αμέτρητα άλλα RPGs, για παράδειγμα τα Call of Cthulhu, Vampires the Masquerade, Pathfinder, Legend of the Five Rings. Κάθε ένα διαδραματίζεται σε έναν διαφορετικό φανταστικό κόσμο, που έχει επιρροές από τον  μεσαίωνα, τις αρχές του εικοστού αιώνα, φουτουριστικά στοιχεία, μετά-αποκαλυπτικά στοιχεία και πάρα πολλά άλλα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κανείς ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων (RPG);

Ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσει κάποιος αρχάριος που θέλει να παίξει, είναι να βρει κάποιον που ήδη γνωρίζει και να παίξουν παρέα. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσει περιττό διάβασμα, ενώ θα έχει κάποιον δίπλα του κατά την διάρκεια του παιχνιδιού να του εξηγεί τους μηχανισμούς και τους κανόνες. 

Τέλος υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα βιβλία για την εισαγωγή και εκμάθηση νέων παικτών. Για παράδειγμα, αν θες να μυηθείς στον κόσμο των RPGs με το Dungeons & Dragons, σου προτείνουμε να δεις το επίσημο Starter kit, ή Η Καρδιά Του Ψύχους γραμμένο από τα γκόμπλιν της Ταβέρνας. Αν πάλι θες να ξεκινήσεις με το Call of Cthulhu, το Cthulhu Quickstart περιέχει όλους τους βασικούς κανόνες και ένα έτοιμο σενάριο, ειδικά σχεδιασμένο για νέους παίκτες.

Ποιο είναι το καλύτερο παιχνίδι για έναν αρχάριο παίκτη;

Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια λυσσαλέα διαφωνία, κάντε αυτή την ερώτηση σε ένα διαδικτυακό φόρουμ! Υπάρχουν τόσες απόψεις για το θέμα αυτό όσες και τα παιχνίδια. Ένας λόγος για τον οποίο είναι τόσο δύσκολο να απαντηθεί η ερώτηση είναι ότι μπορείτε να είστε αρχάριος μόνο μία φορά- οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν όποιο παιχνίδι έπαιξαν πρώτοι. 

Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα απλά επιτραπέζια, αυτό που ο φίλος σας βρίσκει πιο εύκολο να μάθει, μπορεί να μην είναι και το πιο εύκολο για εσάς. Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε ένα παιχνίδι που σας τραβάει το ενδιαφέρον ως προς την Κοσμολογία (δεδομένου πως έτσι κι αλλιώς δεν γνωρίζετε τους κανόνες). Αν πάλι, έχετε και κάποιον πιο έμπειρο φίλο να παίξετε παρέα, θα έκανε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. 

Πού μπορώ να βρω παίκτες;

Οι φίλοι σας, ακόμη και αν δεν παίζουν ήδη, μπορεί να είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν το επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων. Συμφοιτητές, συνάδελφοι, γείτονες – θα εκπλαγείτε από το ποιος μπορεί να παίζει ήδη ή να ενδιαφέρεται να το δοκιμάσει. Για να βρεις παρέα, αρχάριος ή όχι, μπορείς να δοκιμάσεις και στο discord της ταβέρνας!

Πως μπορεί να παίξει κανείς;

Βασικά συστατικά είναι να έχεις παρέα 2-3 άτομα, συνήθως μια χούφτα ζάρια, φύλλα χαρακτήρων, χαρτιά και μολύβια. Επίσης πρέπει όλοι να είναι έστω και λίγο οικείοι με τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού που θα επιλέξουν να παίξουν καθώς και ένας από αυτούς να πάρει τον ρόλο του Αφηγητή στην κεφαλή του τραπεζιου. 

Τι είναι ο Dungeon Master;

Γνωστός και με τα αρχικά γράμματα «DM» ή Game Master (GM), Storyteller, Keeper ή Αφηγητής είναι το μέλος της παρέας που θα κάτσει στην κεφαλή του τραπεζιού και θα αναλάβει τον ρόλο να αφηγηθεί την ιστορία με την οποία οι παίκτες θα αλληλεπιδράσουν. Ακόμα, θα υποδυθεί τους χαρακτήρες και τα πλάσματα που θα συναντήσουν οι παίκτες και θα μιλήσει εκ μέρους τους. Τέλος είναι ο άνθρωπος που θα λειτουργήσει ως διαιτητής στους κανόνες του παιχνιδιού.

Είναι δύσκολο να μάθει κανείς αυτού του είδους τα παιχνίδια;

Όπως τα βιβλία, οι ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια, έτσι και ορισμένα Επιτραπέζια Παιχνίδια Ρόλων είναι απλά και εύκολα στην κατανόηση, ενώ άλλα απαιτούν λίγη περισσότερη προσπάθεια για να κατανοηθούν. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε αρχάριους και να προχωρήσετε σε ένα με πιο περίπλοκους κανόνες, ή να μπείτε κατευθείαν σε βαθιά νερά με ένα δύσκολο στην εκμάθηση παιχνίδι – εξαρτάται από εσάς.

Πόσο διαρκεί μια τυπική συνεδρία παιχνιδιού;

Εξαρτάται από το σύστημα παιχνιδιού και τους παίκτες, αλλά οι συνεδρίες τείνουν να διαρκούν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες. Έχοντας αυτό υπόψη μας, μια συνεδρία μπορεί να παιχτεί σε ένα μεσημεριανό διάλειμμα ή να περάσετε ένα ολόκληρο βράδυ παίζοντας. Μπορείτε να προσαρμόσετε τη διάρκεια των συνεδριών παιχνιδιού ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Πρέπει να αγοράσω ένα σωρό βιβλία για να παίξω;

Οι βασικοί κανόνες για τα περισσότερα παιχνίδια χωράνε σε ένα μικρό αρχείο PDF, ένα λεπτό χαρτόδετο βιβλίο, ή ένα μεγαλύτερο σκληρόδετο βιβλίο. Πολλά παιχνίδια παρέχουν επίσης επεκτάσεις βιβλίων που προσθέτουν  προαιρετικός κανόνες, νέους τύπους χαρακτήρων, περιπέτειες και υλικό για το σκηνικό, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.

Απαιτούνται μινιατούρες;

Το Dungeons & Dragons, το πρώτο Επιτραπέζιο RPG, ξεκίνησε ως παρακλάδι ενός πολεμικού παιχνιδιού με μινιατούρες, οπότε οι μικρές μολύβδινες μινιατούρες ήταν μέρος του D&D από την αρχή. Οι παίκτες συνειδητοποίησαν γρήγορα, ωστόσο, ότι μπορούσαν να παίξουν επιτραπέζια RPG και χωρίς αυτές, μια προσέγγιση που μερικές φορές αποκαλείται «θέατρο του μυαλού». Ορισμένα συστήματα παιχνιδιών έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση με μινιατούρες, αλλά τα περισσότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ή χωρίς αυτές. 

Τα RPGs είναι Video Games ή Επιτραπέζια Παιχνίδια;

Η απάντηση εδώ είναι πως αγνό RPG υπάρχει μόνο όταν η παρέα μαζεύεται γύρω από ένα τραπέζι δια ζώσης και παίζουν. Υπάρχουν και video games που προσπαθούν να δώσουν μια νότα προσωπικότητας στον κεντρικό ήρωα που χειρίζεται ο παίκτης όμως δεν είναι εφικτό στον βαθμό που γίνεται στα επιτραπέζια παιχνίδια, παρά το γεγονός ότι αγαπάμε πολύ και τα συγκεκριμένα παιχνίδια ρόλων.