
The Order Of Combat
Μια τυπική μάχη είναι μία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο πλευρές, όπλα που αστράφτουν όταν συγκρούονται, προσποιήσεις, αποκρούσεις, και ξόρκια. Το παιχνίδι οργανώνει το χάος της μάχης σε ένα κύκλο από γύρους και σειρές. Ένας γύρος αντιπροσωπεύει 6 δευτερόλεπτα στον κόσμο του παιχνιδιού. Κατά την διάρκεια ενός γύρου, κάθε παρευρισκόμενος στην μάχη παίζει στην σειρά του. Η σειρά αυτή καθορίζεται στην αρχή της μάχης, όταν όλοι ρίξουν ζάρια για initiative. Όταν όλοι έχουν παίξει την σειρά τους, η μάχη συνεχίζεται με τον επόμενο γύρο αν καμία πλευρά δεν έχει ηττηθεί.
Η Μάχη Βήμα προς Βήμα
- Καθορισμός ενέδρας. Ο DM αποφασίζει αν κάποιος από τους παρευρισκόμενους στην μάχη έχει αιφνιδιαστεί.
- Καθορισμός Θέσης. ο DM αποφασίζει που βρίσκονται όλοι οι χαρακτήρες και τα τέρατα. Δεδομένου του σχηματισμού που είχαν πάρει οι παίκτες πριν την μάχη, το που είχαν ανακοινώσει ότι βρίσκονται οι χαρακτήρες τους ή την αρχιτεκτονική του χώρου και στη συνέχεια αποφασίζει που βρίσκονται οι εχθροί – πόσο μακριά και σε ποια κατεύθυνση.
- Ζαριές Initiative. Όσοι παίρνουν μέρος στην μάχη ρίχνουν τις ζαριές τους για initiative για να καθοριστεί με ποια σειρά παίζουν.
- Σειρές. Κάθε παρευρισκόμενος στην μάχη παίζει την σειρά του όταν έρθει η ώρα.
- Ξεκινάει ο επόμενος γύρος. Όταν και αφού παίξουν όλοι την σειρά τους, τέρατα και παίκτες, ο γύρος τελειώνει. Επαναλάβατε το βήμα 4 εως ότου ή μάχη τελειώσει.
Surprise
Μια ομάδα adventurers εισχωρεί κρυφά σε έναν καταυλισμό ληστών, αιφνιδιάζοντας τους. Ένα gelatinous cube γλιστράει σιωπηλά σε έναν διάδρομο μπουντρουμιού, οι παίκτες δεν το αντιλαμβάνονται μέχρι που καταπίνει έναν από αυτούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μία πλευρά κερδίζει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού σε βάρος της άλλης. Ο Dungeon Master καθορίζει ποιος αιφνιδιάστηκε. Αν καμία από τις δύο πλευρές δεν προσπαθήσει να μείνει κρυφή τότε αυτόματα η μία εντοπίζει την άλλη. Αλλιώς ο DM συγκρίνει τις Dexterity (Stealth) ζαριές όποιου προσπαθεί να κρυφτεί με το passive Wisdom (Perception) του κάθε πλάσματος της αντίπαλης μεριάς. Κάθε πλάσμα που δεν αντιλαμβάνεται την απειλή είναι αιφνιδιασμένο στην αρχή της μάχης. Αν αιφνιδιαστείς, τότε στον πρώτο γύρο της μάχης χάνεις την σειρά σου και το reaction σου μέχρι να τελειώσει αυτός ο γύρος. Ένα μέλος της ομάδας μπορεί να αιφνιδιαστεί ακόμα και αν τα υπόλοιπα μέλη της δεν αιφνιδιάστηκαν.
Initiative
Το initiative καθορίζει την σειρά με την οποία θα παίξει κάθε παρευρισκόμενος στην μάχη. Όταν η μάχη ξεκινήσει όλοι ρίχνουν Dexterity check για να αποφασιστεί η σειρά τους στην μάχη. O DM ρίχνει μία ζαριά για κάθε ομάδα παρόμοιων πλασμάτων (πχ λύκοι) οπότε κάθε μέλος αυτής της ομάδας παίζει ταυτόχρονα. O Dungeon Master βάζει σε σειρά τους παρευρισκόμενους με αυτόν που έφερε το μεγαλύτερο Dexterity Check πρώτο και το μικρότερο τελευταίο. Η σειρά αυτή μένει η ίδια από γύρο σε γύρο.
Αν προκύψει ισοπαλία, ο Dungeon Master διαλέγει ποιό θα παίξει πρώτο αν είναι πλάσματα που ελέγχει ο ίδιος, ενώ οι παίκτες που ισοβάθμησαν διαλέγουν μεταξύ τους. Ο Dungeon Master μπορεί να αποφασίσει την σειρά με την οποία θα παίξουν ένα πλάσμα και ένας χαρακτήρας που έφεραν την ίδια ζαριά. Διαφορετικά μπορούν να ξαναρίξουν για να δουν ποιος θα φέρει το μεγαλύτερο.
Ο Γύρος Σου
Στον γύρο σου, μπορείς να κινηθείς μια απόσταση όση το speed σου συνολικά και να κάνεις ένα action. Μπορείς να διαλέξεις αν θα κινηθείς πριν ή μετά το action. H συνολική ταχύτητα σου (speed) αναγράφεται πάνω στο character sheet σου.
Τα πιο κοινά actions που μπορείς να κάνεις περιγράφονται στην ενότητα Actions in Combat. Πολλές μοναδικές ικανότητες που προέρχονται από την κλάση ή την φυλή σου είναι επίσης actions. Η ενότητα Movement and Position έχει τους κανόνες για το πως κινείσαι. Μπορείς να μην κουνηθείς καν, να μην κάνεις action ή και να μην κάνεις τίποτα στο γύρο σου. Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις τι θα κάνεις, σκέψου τα Dodge και Ready actions που περιγράφονται στην ενότητα “Actions in combat”.
Bonus Actions
Διάφορα class features, ξόρκια και άλλες ικανότητες σου επιτρέπουν να κάνεις κάποιες κινήσεις οι οποίες ονομάζονται bonus actions. Η cunning action ικανότητα για παράδειγμα επιτρέπει στον Rogue να κάνει ένα bonus action. Μπορείς να κάνεις bonus action μόνο αν μια ειδική ικανότητα, ξόρκι ή κάτι στο παιχνίδι αναγράφει ότι μπορείς να το κάνεις σαν bonus action. Μπορείς να επιλέξεις πότε θα κάνεις το bonus action στο γύρο σου, εκτός και αν ο χρόνος περιγράφεται συγκεκριμένα γι’ αυτό ειδικά το bonus action. Ακόμα αν κάτι σε περιορίζει από το να κάνεις actions τότε δεν μπορείς να κάνεις ούτε bonus actions.
Άλλες Ενέργειες Στο Γύρω Σου
Ο γύρος σου μπορεί να περιέχει μια ποικιλία από ενέργειες που δεν χρειάζονται ούτε action, ούτε bonus action, ούτε speed. Μπορείς να επικοινωνήσεις με όποιο τρόπο μπορείς, μέσω από προτάσεις ή κινήσεις των χεριών σου καθώς κάνεις τον γύρο σου.
Μπορείς να αλληλεπιδράσεις με ένα αντικείμενο ή χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος (π.χ κλαδί) χωρίς να ξοδέψεις κίνηση ή action. Παράδειγμα μπορείς να ανοίξεις μια πόρτα κατά την κίνησή σου ή να τραβήξεις το ξίφος σου ενώ προχωράς για να επιτεθείς. Αν θελήσεις να αλληλεπιδράσεις με δεύτερο αντικείμενο πρέπει να χρησιμοποιήσεις το action σου. Κάποια μαγικά αντικείμενα και άλλα ειδικά αντικείμενα χρειάζονται πάντα action για να τα χρησιμοποιήσεις όπως αναγράφεται στην περιγραφή τους.
Ο Dungeon Master μπορεί να σου ζητήσει να κάνεις action για κάποιες από αυτές τις αλληλεπιδράσεις αν χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο να γίνει ή υπάρχει κάτι ασυνήθιστο. Για παράδειγμα ο DM μπορεί να σου ζητήσει να χρησιμοποιήσεις action για να ανοίξεις μια πόρτα επειδή αυτή είναι κολλημένη.
Reactions
Κάποιες ειδικές ικανότητες, ξόρκια και περιστάσεις σου επιτρέπουν να κάνεις μία ειδική κίνηση που ονομάζεται reaction. Ένα reaction είναι η άμεση αντίδραση σε κάποια άλλη δράση άλλου πλάσματος. Το ευκαιριακό χτύπημα (attack of opportunity), που περιγράφεται αργότερα, είναι η πιο συχνή χρήση reaction. Όταν κάνεις reaction, δεν μπορείς να κάνεις άλλο μέχρι την αρχή της επόμενης σου σειράς. Αν το reaction διακόπτει την σειρά κάποιου άλλου πλάσματος, αυτό το πλάσμα συνεχίζει την σειρά του μετά το reaction σου.