Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Eye of the Beholder: Η τέχνη στο Dungeons & Dragons

Φορέστε τα μονόκλ σας, το άρθρο μιλάει για την τέχνη γύρω από το D&D

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πράγματα στο Dungeons & Dragons έπειτα από το σύστημα κανόνων που το καθιέρωσε ως τον βασιλιά των pen & paper ή role play games είναι η τέχνη που το περιβάλλει.

Εικονογραφήσεις, ζωγραφιές και σκίτσα έδωσαν μορφή σε πλάσματα που ήταν άγνωστα στο κοινό μέχρι που δημιουργήθηκαν για να γίνουν μέρος αυτού του τεράστιου φανταστικού σύμπαντος. Beholders, Gelatinous cubes, Dragons, Mind Flayers, Goblins, Kobolds, Dragonborns, Tieflings και πολλά άλλα πλάσματα δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το παιχνίδι ή υιοθετήθηκαν από την παγκόσμια μυθολογία και λογοτεχνία. Μέσα από τα βιβλία, όμως, τα πλάσματα αυτά πήραν μορφή ή εξελίχθηκαν δίνοντας στους αναγνώστες μια ιδέα που πολλές φορές σχεδόν χαράχτηκε στην μνήμη τους για πάντα.

Κάθε εποχή και έκδοση του παιχνιδιού που πέρασε είχε το δικό της στυλ, το δικό της άρωμα. Μιλάμε άλλωστε για ένα παιχνίδι που έκανε την εμφάνιση του στις αρχές της δεκαετίας του 1970, περίπου μισό αιώνα πριν. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, το ίδιο και οι καλλιτέχνες καθώς και τα μέσα που διαθέτουν.

Το Eye of the Beholder: The Art of Dungeons and Dragons είναι ένα ντοκιμαντέρ που μελετά την ιστορία, τις επιρροές, αλλά και τα γεγονότα που προηγήθηκαν πίσω από την τέχνη που περιβάλλει το παιχνίδι κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όποιος το παρακολουθήσει θα έχει την ευκαιρία να δει πάνω από 40 συνεντεύξεις από καλλιτέχνες, μέχρι game designersσυγγραφείς, αλλά και φίλους του παιχνιδιού-φαινόμενο που επηρέασαν την πορεία του με τις ατομικές συνεισφορές τους.

Το ντοκιμαντέρ πήρε ζωή χάρη στη στήριξη των φίλων του παιχνιδιού όταν 1.068 backers κατάφεραν να συνεισφέρουν 61.664 δολάρια μέσω της online καμπάνιας στο Kickstarter! Κάπως έτσι, οι Cavegirl Productions και X-Ray Films ένωσαν τις δυνάμεις τους και η ταινία αναμένεται να είναι διαθέσιμη για online προβολή στις 14 Μαΐου του 2019!

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν τη δημοσίευση του, το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο ιστορικό πλέον Gen Con Film Festival 2018 στο Ιντιανάπολις της Βόρειας Αμερικής και κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Η ομάδα παραγωγής ταξίδεψε σε όλη την Αμερική για 3 χρόνια και χρειάστηκε περίπου 1 χρόνο για να ολοκληρωθεί το μοντάζ ώστε να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα στις οθόνες μας!

Από το τραπέζι στις ηλεκτρονικές κονσόλες

Η Geek κουλτούρα επηρεάστηκε από το D&D κι αυτό φάνηκε από την αρχή. Υπήρξαν αμέτρητα ηλεκτρονικά παιχνίδια όπως το “Pool of  Radiance” που δημοσιεύθηκε το 1988, το  “Eye of the Beholder” το 1991, μέχρι το “Neverwinter Nights: Enhanced Edition” που δημοσιεύθηκε το 2018. Όλα τους έχουν κοινά στοιχεία όπως μοναδικά πλάσματα που υπάρχουν στο παιχνίδι, συστήματα μάχης ή τον κόσμο που συνήθως εξερευνούν τα Forgotten Realms.

Για την ακρίβεια, η εκστρατεία των Forgotten Realms στο D&D είναι εξίσου αρχαία! Δημιουργός αυτού του κόσμου είναι ο σχεδιαστής παιχνιδιών Ed Greenwood, γύρω στο 1967, που το χρησιμοποίησε ως βάση για τα μυθιστορήματα που έγραφε. Ο ίδιος ανακάλυψε το D&D λίγο αργότερα το 1975 οπού σύντομα έγινε φανατικός παίκτης. Συνήθιζε να προσαρμόζει το παιχνίδι του σε αυτόν τον κόσμο με επίκεντρο ενδιαφέροντος τις φανταστικές τοποθεσίες των Waterdeep και Shadowdale. Ξεκίνησε να γράφει άρθρα για το επίσημο περιοδικό του παιχνιδιού “Dungeon” το 1979. Τελικά πούλησε τα δικαιώματα στην TSR, το 1986,που με τη σειρά της πέρασε το έργο του στην αθανασία!

Η Warner Bros απορρίπτει το D&D

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα του παιχνιδιού βρίσκεται σε κατακόρυφη άνοδο και ότι αποτελεί ένα σύμπαν με άπειρες πραγματικά δυνατότητες για ιστορίες, δεν είδαμε ποτέ ταινίες με την προσοχή και το μπάτζετ που του αρμόζει. Η Warner Bros είχε ένα project για μια ταινία που σχετίζεται άμεσα με το D&D από το 2015, αλλά σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η εταιρεία φαίνεται να έχει απορρίψει την ιδέα.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ έχει συγκεντρώσει πληροφορίες που αφορούν την τέχνη του D&D από τα επίσημα βιβλία μέχρι βιντεοπαιχνίδια, σινεμά, περιοδικά και πολλά άλλα.

Team Beholder

Ο Brian Stillman έχει περισσότερο από 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ. Είναι ο άνθρωπος πίσω από την τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ “The Toys That Made Us” που μπορείτε να δείτε στο Netflix. Ακόμα, το 2014 μέσω της δικής του εταιρείας παραγωγής X-Ray Films δημοσίευσε το ντοκιμαντέρ “Plastic Galaxy: The Story of Star Wars Toys”.

Οι Kelley Slagle και Seth C. Polansky είναι μια ομάδα από μόνοι τους, καθώς ζουν τον έγγαμο βίο με μοναχοπαίδι τους την Cavegirl Productions. Το ζευγάρι ξεκίνησε να δημιουργεί ανεξάρτητες ταινίες το 2004, συμπεριλαμβανομένων 13 ταινιών μικρού μήκους και της βραβευμένης σειράς φαντασίας “The Broken Continent” η οποία έγινε πραγματικότητα πάλι μέσω της στήριξης του κοινού όταν κατάφεραν να μαζέψουν 50.000 δολάρια στο Kickstarter. Το 2014 η Cavegirl δημοσίευσε την επίσης βραβευμένη ταινία “Of Dice and Men”-“Μια geek ταινία χωρίς να σιχαίνεσαι τον εαυτό σου μετά” η οποία διατίθεται δωρεάν στο Amazon Prime.

Το κοινό πάθος και των τριών για το Dungeons & Dragons τους έδεσε σε μια ομάδα με το όνομα “Team Beholder”. Οι τρεις τους, λοιπόν, πέρασαν τρία χρόνια ταξιδεύοντας στην Αμερική, παίρνοντας συνεντεύξεις, κάνοντας γυρίσματα και ανακαλύπτοντας θησαυρούς τέχνης από πρωτότυπες ζωγραφιές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα στα βιβλία του D&D. Χρειάστηκε ένας χρόνος μοντάζ και πάνω από 1.000 υποστηρικτές για να καλύψουν τα έξοδα, όμως το όνειρο όλων τους τώρα έφτασε να γίνει πραγματικότητα κι εμείς να το απολαύσουμε στις οθόνες μας στις 14 Μαΐου το 2019!

Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Τακτικό μέλος │ Πρόεδρος Δ.Σ. │ Αρχισυντάκτης

georgeavramidis21@gmail.com

Κατά κόσμον Γεώργιος Ε Αβραμίδης συνήθιζε να γυρνάει στο μαθηματικό τμήμα του Ηρακλείου Κρήτης, με άσπρη ρόμπα και μια γάτα στο χέρι, που Νεοκλίδες φοιτητές του φιλούσαν ευλαβικά το χέρι. Τα καλοκαίρια στήνει αντίσκηνο σε παραλίες (από αφραγκία) από άποψη με το σκύλο του. Από χόμπι έχει πολλά, όπως το να αφήνει γυαλιστερούς κροτάφους, τη λογοτεχνία του φανταστικού, κόμιξ, D&D και πολλά άλλα που σιγά σιγά ξανά ράβουν τον παρθενικό υμένα του. Όταν δε σερβίρει υπέροχη, περσινή, ζεστή μπύρα στην ταβέρνα, ελέγχει θεωρίες συνωμοσίας για το που μπορεί να εμφανιστεί ο Doctor Who για free ride και γιατί απορρίφθηκε η επίσημη αίτηση για Erasmus που έκανε στο Χογκουαρτς. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει κανονικός ταβερνιάρης και να σταματήσει να γράφει στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, Gollum! Gollum!