Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Oδηγός για online D&D

Dungeons and dragons από το δικό σου... μπουντρούμι!

Θες να παίξεις D&D, οι φίλοι σου όμως είναι ένας εδώ, ένας στην Λαμία, ένας κάνει μεταπτυχιακό στην Αμερική και η συνάντησή σας προβλέπεται μακρινή. Παρομοίως, μένεις στο Κολοκοτρωνίτσι, που αν ρωτήσεις τους ντόπιους να παίξετε εκείνο το παιχνίδι με τους δράκους και τα μπουντρούμια, μάλλον πως θα σε πάνε στον παπά της ενορίας, όποτε η μόνη σου ελπίδα είναι κάποιο LFG (Looking for group) που θα βρεις online. Η σκέψη όμως της διοργάνωσης ενός online campaign, σου ξενίζει στην καλύτερη και σου φαίνεται ακατόρθωτη στην χειρότερη. Είναι όμως εφικτό και μπορεί να αποδειχθεί μία μοναδική εμπειρία. Εδώ θα βρεις έναν οδηγό που θα σε βοηθήσει με τα πιο σημαντικά κομμάτια του στησίματος.

Τα αντικείμενα που θα χρειαστείς

Ας αρχίσουμε με τα υλικά αγαθά που πρέπει να έχεις στην διάθεσή σου.

Το πιο απαραίτητο είναι σίγουρα μία σύνδεση στο ίντερνετ. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες απαιτήσεις, αλλά σίγουρα μια σταθερή σύνδεση βοηθά στην ομαλότητα της κλήσης και της ροής του παιχνιδιού.  Έπειτα, θα χρειαστείς ένα μικρόφωνο, και προαιρετικά μία κάμερα. Αν χρησιμοποιείς laptop, υπάρχουν ενσωματωμένα, βέβαια καλό θα είναι αν επενδύσεις κάπου να είναι σε ένα καλό μικρόφωνο που δεν ψαλιδίζει και δεν κάνει παράσιτα. Καλές οικονομικές λύσεις αποτελούν τα Razer Kraken X Lite και το FIFINE K669, ενώ για κάτι πιο επαγγελματικό, μπορεί να πάει κανείς στο Audio Technica AT2020 (θέλει ειδική θύρα) ή στο Blue Yeti Snowball για ηχογράφηση πολλών ατόμων ταυτόχρονα. Στην χείριστη περίπτωση, και ένα smartphone μπορεί να λειτουργήσει, αλλά θα σε δυσκολέψει στον χειρισμό κάποιων εργαλείων που θα δούμε παρακάτω.

Πλατφόρμες κλήσεων

Έχεις λοιπόν όσα χρειάζονται για να επικοινωνήσεις με τους συμπαίχτες σου. Ποια είναι όμως η κατάλληλη πλατφόρμα για αυτό? Εξαρτάται. Εάν θες το διαδικτυακό σας παιχνίδι να βασίζεται κυρίως στην επικοινωνία σας, χωρίς χάρτες, κοινά ζάρια, και άλλα εργαλεία, οτιδήποτε προσφέρει δυνατότητα κλήσης πολλών ατόμων (όπως messenger, skype, curse, discord) είναι επαρκές.

Εάν σε ενδιαφέρει μια πλατφόρμα που έχει παραπάνω δυνατότητες εκτός της κλήσης, τότε το discord είναι για σένα.

Γιατί εμείς προτιμούμε το Discord

Είτε χρησιμοποιήσεις ένα virtual tabletop (βλέπε παρακάτω), είτε όχι, η κλήση θα είναι πιο σταθερή και αποδοτική μέσω discord. H ίδια η πλατφόρμα μαζί με τα τις προεκτάσεις της (bots, widgets, webhooks) προσφέρει πολλά για να διοργανώσεις το παιχνίδι σου. Αρχικά, από τις ίδιες τις ρυθμίσεις του, μπορεί να τεθεί ο DM ως priority speaker, ώστε να ακούγεται πιο καθαρά και καλύτερα. Από τα bots που μπορεί κάποιος να καλέσει στον server του έχουμε 3 πολύ χρήσιμα. Το DiceParser επιτρέπει, με μερικές απλές εντολές (π.χ. !4d6, !2d20), να ρίχνετε κοινά διαδικτυακά ζάρια. Το 2ο bot που πρέπει να αναφερθεί, είναι ο προσωπικός σας DJ. Δίνοντάς του στο chat την εντολή (!play/-play) και ένα link στο youtube, θα μπει στο voice chat σας, και θα παίζει το αντίστοιχο τραγούδι. Ο κάθε παίκτης μπορεί να ρυθμίσει την ένταση στην αρέσκεια του, χωρίς η μουσική να «μικροφωνίζει» στους υπολοίπους. Υπάρχουν 2 δημοφιλή bot για αυτή την δουλεία: το Rhythm και το Groovy. Τέλος το 3ο bot για το οποίο θα μιλήσουμε είναι το Avrae, ένα bot που αν δεν χρησιμοποιήσετε virtual tabletop θα σας λύσει τα χέρια, καθώς προσφέρει κοινά ζάρια, ενσωματωμένο character sheet (διαβάζει το character sheet σας από D&D BeyondDicecloud, ή Google Sheet) και δημιουργεί αυτόματα macros για attack rolls, ability checks, και saving throws. Τέλος μπορεί να κρατάει και το initiative.

Virtual Tabletops

Αν θες το διαδικτυακό σου session να είναι εμπλουτισμένο με χάρτες, μινιατούρες, character sheets, macros, ζάρια και εμφανές initiative, τότε θες ένα virtual tabletop. Ποιο όμως είναι το κατάλληλο για σένα? Έχουμε 8 επιλογές για να το μάθεις.

Το 1ο και πιο δημοφιλές virtual tabletop είναι το Roll20, το οποίο υποστηρίζει πολλά RPG, η χρήση του είναι ελεύθερη (με δυνατή αγορά premium χαρακτηριστικών), έχει official υλικό από WotC (Wizards of the Coast) και άλλες εταιρίες, με συνεργασία με το D&D Beyond. Η εμφάνισή του είναι 2D, top-down και λειτουργεί στο browser σου. Tέλος, υπάρχουν κάποιες επεκτάσεις όπως το VΤΤ enhancement suite, που μπορούν να απογειώσουν την εμπειρία σου (animated maps!).

Το 2ο, εξίσου δημοφιλές, είναι το Fantasy Grounds, μια εφαρμογή μέσω Steam, την οποία αγοράζει ο DM σαν host, και οι παίκτες μπαίνουν δωρεάν μέσω του client. Είναι και αυτό 2D, top down, με υλικό από WotC. Αν και αρχικά δύσκολο να το μάθεις, δίνει πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης, ενώ μπορεί να ρυθμιστεί να υπολογίζει αυτόματα να ρίχνονται attack rolls ή saving throws και να ειδοποιεί για την επιτυχία τους (αφαιρόντας damage από τους αντιπάλους αντίστοιχα).

Παρόμοιο είναι και το 3ο, το Foundry VTT, με την διαφορά ότι παρέχει ένα δωρεάν δοκιμαστικό.

Το 4ο είναι το Astral ένα δωρεάν virtual tabletop με premium χαρακτηριστικά που λειτουργεί στον browser. Eίναι 2D, top down με μία μοντέρνα και ανάλαφρη διεπαφή, και με την συνεργασία του με το DriveThruRPG επιτρέπει να εισάγεις υλικό που έχεις ήδη αγοράσει.

Το 5ο είναι το Let’s Role, μία όμορφη πρωτοπόρα διεπαφή που λειτουργεί στον browser, είναι 2D, top-down και δωρεάν.

Tης ίδιας κλίμακας είναι και το 6ο, το Tabletop.

Αυτό που ξεφεύγει από τα προηγούμενα είναι το Tabletop Simulator, ένα λογισμικό μέσω Steam. Είναι ταιριαστό με VR, το οποίο πρέπει να αγοράσουν όλοι οι παίκτες, και μπορείτε να εισάγετε δικά σας 3D μοντέλα.

Επίσης 3D είναι και το 8ο, το Talespire που κυρίως είναι φτιαγμένο για δημιουργία χαρτών, με υπέροχους φωτισμούς και αντικείμενα, αλλά μπορούν να μπουν και άλλα άτομα με υποστήριξη για ρίξιμο ζαριών.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σου, θέλουν μόνο να τα ανακαλύψεις και να βρεις ποιο είναι καταλληλότερο για τις προτιμήσεις σου.

Καλές πολιτικές

Καλά όλα τα παραπάνω, και θα κάνουν σίγουρα τη ζωή σου ευκολότερη, αλλά αν οι παίκτες (και ο DM) δεν ακολουθήσουν κάποιες σωστές τακτικές ώστε να εξάγεται ομαλά το παιχνίδι, θα πάνε στράφι. Καλό θα είναι να υπάρχει ένα “session 0”, όπου ο κάθε παίκτης και ο DM θα μπορούν να θέσουν κάποιους κανονισμούς για την καλύτερη ροή του παιχνιδιού και να αφιερώσουν χρόνο για να μάθουν τα εργαλεία τους .

Καταρχάς πρέπει, όπως και σε ένα πραγματικό παιχνίδι, να είσαι στην ώρα σου! Κανένας δεν θέλει να περιμένει μάταια, ή να μην υπάρχει επαρκής χρόνος για το session. Έπειτα, δεν θα πρέπει να μιλάει ο ένας πάνω στον άλλο, καθώς κανένας δεν θα ακούγετε στην κλήση. Όταν o DM περιγράφει μία σκηνή μην τον διακόπτεις, αν θες κάτι περίμενε η γράψε το στο chat. Όταν μιλάει κάποιος συμπαίχτης, άσε τον να ολοκληρώσει την πρότασή του και μετά μίλα, ή αν θες να κάνεις ταυτόχρονο roleplay με κάποιον άλλο, κάντε το γραπτώς ή μπαίνοντας σε ένα private voice chat (όχι για υπερβολική ώρα!).

Πάντα πρέπει να μιλάς σχετικά αργά και καθαρά, ειδικά αν δεν έχεις και το καλύτερο μικρόφωνο. Τέλος, θα πρέπει να μένεις συγκεντρωμένος. Eίναι εύκολο να αφαιρεθείς σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι, αλλά γίνεται κουραστικό, όταν δεν είσαι ποτέ έτοιμος στον γύρο σου ή αν ρωτάς συνέχεια τι έγινε, γιατί χάζευες ταυτόχρονα αλλού! Αν ακολουθηθούν όλα αυτά, το παιχνίδι θα κυλάει ομαλά και δεν θα μοιάζει τόσο σαν ένα συνονθύλευμα φωνών και αποριών.

 

Είναι, λοιπόν, εφικτό να παιχτεί και online το D&D. Μάλιστα θα σε φέρει πιο κοντά με άλλα άτομα, είτε φίλους, είτε καινούργιες γνωριμίες με ένα κοινό ενδιαφέρον. Χρειαζόμαστε ασφάλεια αυτή την δύσκολη εποχή αλλά και ανθρώπινη επαφή και διασκέδαση.

Καλά παιξίματα!

Φλώρα Κωστοπούλου
Φλώρα Κωστοπούλου

flora.gtavern@gmail.com

Η Φλώρα σαν φοιτήτρια της πληροφορικής είπε να ολοκληρώσει το στερεότυπο της nerd, βάζοντας σαν προσθήκη και τα table top rpg’s(και αν αποτελειώσει ότι budget είχε). Μετά από ένα χρόνο παίκτρια είπε να γίνει DM, και να μην ξέρει να λέει όχι, καθώς τρέχει 5 campaign την εβδομάδα. Έμπειρη στην Pathfinder, και αναγκαστικά έμαθε και λίγη 5e, για να μην την πετάξει ο Πίπης από την ταβέρνα (Τς Τς Τς).Ορκίζεται ότι δεν έχει πεθάνει μέσα της εδώ και κάτι χρόνια, και την έχει αναστήσει νεκρομάντης.