Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Gamers’ Corner: «Μια Ζαριά και έναν Καιρό»

“The secret we should never let the gamemasters know is that they don’t need any rules.”

 

― Gary Gygax

Αγαπητά μου πλάσματα του Φανταστικού, 

 

Γεια σας και καλωσήρθατε σε ακόμα μία συνέντευξη της στήλης μας, “Creators’ Corner”, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε παρέα, μέσα από συνεντεύξεις, εμπνευσμένους Έλληνες (και όχι μόνο) δημιουργούς και κοινωνούς του Fantasy και των παιχνιδιών, που ομορφαίνουν τη ζωή μας με τις εμπνεύσεις τους. Θα μιλήσουμε για υλικό σχετικό με παιχνίδια ρόλων, μαγικά ραβδιά, θυρεούς, βιβλία, κοινότητες RPG, Game Masters, βιβλιοπωλεία, video-games, comics, επιτραπέζια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί το διεγερμένο, από τη Φαντασία, μυαλό σας. 

Σήμερα, έχω την τιμή και τη χαρά να φιλοξενώ έναν αγαπημένο κωμικό και έναν άκρως ψυχαγωγικό DM, τον Δημήτρη Δούκογλου, ο οποίος, μαζί με μερικούς αγαπημένους έλληνες stand-up comedians, μεταξύ άλλων, όπως τον Ζήση Ρούμπο, τον Στέλιο Ανατολίτη και τον Γιάννη Ρουμπούλια, μάς έχουν χαρίσει επικές στιγμές και πολύ γέλιο μέσα από την αγαπημένη ελληνική RPG εκπομπή, το «Μια Ζαριά και έναν Καιρό». Για να μην σπάσω την  παράδοση, δεν θα πω περισσότερα, ώστε να αφήσω τον Δημήτρη να μας φανερώσει περισσότερα πράγματα για τη «Ζαριά», που… επιστρέφει!

Ο Δημήτρης Δούκογλου ανακοινώνει τη δεύτερη σεζόν της «Ζαριάς»

Δημήτρης Κολοβός: Αλήθεια, ας πάμε λίγο πίσω! Πώς ξεκίνησε η ιδέα, την πρώτη φορά, και μαζευτήκατε τόσοι stand-up comedians για μία τέτοια πρωτοβουλία; Είδαμε ότι συνεχίζετε στο ίδιο μοτίβο, με τις προσθήκη της Χρύσας!

Δημήτρης Δούκογλου: Είμαι μεγάλος fan του “The Adventure Zone” και του “Acquisitions Incorporated”. Ζήλευα το πόσο καλά περνούσαν και το πόσο πηγαία αστείο ήταν το αποτέλεσμα. Ήθελα κι εγώ! Πρότεινα την ιδέα στον Μάνο Τσιμπουκίδη, του “ComedyLab”, ο οποίος με έφερε σε επαφή με τον Γιάννη Ρουμπούλια, που, εμπνευσμένος από το “Harmonquest”, ενδιαφερόταν κι αυτός να διοργανώσει κάτι παρόμοιο. Φωνάξαμε μερικούς ακόμη φίλους μας κι έτσι γεννήθηκε το «Μια Ζαριά κι Έναν Καιρό…». 

 

Κολοβός  Δ.: Όταν σταμάτησε η εκπομπή, το κοινό στενοχωρήθηκε ιδιαιτέρως, ίσως και να σας ρώτησε και κάνα-δυό φορές, όπου σας έβρισκε. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σταμάτησε η εκπομπή;

Δούκογλου Δ.: Είμαι πολύ περήφανος για την πρώτη σεζόν της «Ζαριάς». Βάλαμε πολύ κόπο, καθαρά από ενθουσιασμό κι αγάπη για το όλο εγχείρημα. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να συνεχιστεί. Κάπου, όμως, έπρεπε να μπει κι ένα όριο στο πόσο θα κοπιάζουμε για μία εκπομπή που απαιτεί τόσο χρόνο κι ενέργεια, χωρίς να πληρώνει καθόλου.

Στιγμιότυπο από την πρώτη σεζόν της «Ζαριάς»

Κολοβός  Δ.: Τι οδήγησε στην επανεκκίνηση του «Μια Ζαριά κι Έναν Καιρό»;

Δούκογλου Δ.: Ο Γιώργος Σούλας, από το “Nerdula Creative Lab”, που εξασφάλισε την ευγενική χορηγία της “Wolt”. Γιατί, μπορεί να έχουμε μεράκι και φιλότιμο, αλλά έχουμε και νοίκια.

 

Κολοβός  Δ.: Αλήθεια, πότε να περιμένουμε το πρώτο επεισόδιο και με τι συχνότητα ελπίζετε να ανεβαίνουν; Θα προβάλλεται στο ίδιο κανάλι στο “YouTube”;

Δούκογλου Δ.: Στοχεύουμε να βγάλουμε έναν μίνι κύκλο, πέντε επεισοδίων, προς το τέλος της χρονιάς. Θα τον απολαύσετε στο κανάλι του “Nerdula Creative Lab”: 

 

Μια Ζαριά κι έναν Καιρό: Η Μεγάλη Επιστροφή! 

 

Κολοβός  Δ.: Τι να περιμένουμε όσον αφορά την περιπέτεια που θα παίξετε; Την πρώτη φορά, είδαμε την επίσημη περιπέτεια “Lost Mine of Phandelver”. Θα συνεχίσετε στο ίδιο μοτίβο με κάποια δημοσιευμένη, επίσημη περιπέτεια ή να περιμένουμε κάτι από το σκοτεινό και αραχνιασμένο σου συρτάρι ως Dungeon Master;

Δούκογλου Δ.: Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μήκος κύματος, προσδίδοντας τη δική μας ιδιαίτερη χροιά σε υπάρχουσες ιστορίες.

 

Κολοβός  Δ.: Αλήθεια, να περιμένουμε κάποια αλλαγή στους γνώριμους χαρακτήρες ή θα δούμε, για ακόμα μια φορά, τους αγαπημένους μας της πρώτης σεζόν, όπως τον Άσταροθ Πανταζή του Ζήση Ρούμπου, τον Ντράγκο του Γιάννη Ρουμπούλια ή τον Πανφνούτιο του Στέλιου Ανατολίτη ;

Δούκογλου Δ.: Δύσκολο να στερήσουμε από το κοινό μας τους χαρακτήρες που τόσο αγαπήσανε. Σ’ αυτούς έρχεται να προστεθεί κι ο ήρωας της Χρύσας Κατσαρίνη, για τον οποίο είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος!

Οι χαρακτήρες της πρώτης σεζόν της «Ζαριάς»

Κολοβός  Δ.: Πώς είναι να τρέχεις ένα τραπέζι για τόσους πολλούς κωμικούς; Σε δυσκολεύει, ενδεχομένως, τις στιγμές που θες να δώσεις μια πιο σοβαρή νότα στην ατμόσφαιρα ή μια δόση μυστηρίου; Έχει πολύ αυτοσχεδιασμό, πολλή προετοιμασία, κάτι τέτοιο; Πες μας δυο λόγια για τις προκλήσεις που σου παρουσιάζονται, ως DM, σε ένα τέτοιο τραπέζι.

Δούκογλου Δ.: Βοηθάει πολύ το ότι δεν είμαστε μόνο μια παρέα που παίζει, αλλά και συνάδελφοι σε επαγγελματικό γύρισμα. Έχουμε, διαρκώς, συναίσθηση πως στο τραπέζι, εκτός από μας, βρίσκεται και το κοινό. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε διασκεδαστικό θέαμα και σε αυτόν υποτάσσονται εγωισμοί, διαφωνίες γύρω από τους κανόνες, περισπασμοί όπως κινητά κοκ. 

Άλλωστε, ο λόγος που είμαστε τόσοι κωμικοί είναι πως το «Μια Ζαριά» είναι πρωτίστως κωμωδία. Θέλω οι παίχτες μου να κάνουν αστεία. Γι’αυτό είμαστε εκεί! Από κει και πέρα, η δραματική ένταση και το χιούμορ δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα. Αν η ιστορία, οι χαρακτήρες και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ξεκάθαρα, η κωμωδία ενισχύει το δράμα κι αντιστρόφως. Η περίφημη σκηνή με τη Φωτεινή είναι αστεία ακριβώς λόγω της έντασης της στιγμής και του ότι διακυβεύονται οι ζωές των ηρώων. 

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις μου ως DM αφορούν στο «τηλεοπτικό» κομμάτι. Πώς θα δομηθεί μία δίωρη παρτίδα, ώστε να μονταριστεί σε τριαντάλεπτο επεισόδιο με αρχή, μέση και τέλος; Πώς θα γίνει εύληπτη, χωροταξικά, μία μάχη χωρίς μινιατούρες; Πώς θα συμπεριλάβουμε θεατές που δεν γνωρίζουν τους κανόνες; Η νέα σεζόν είναι, μεταξύ άλλων, και μια προσπάθεια να βρω καλύτερες απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω.

 

Κολοβός  Δ.: Τι θα ήθελες να κρατήσεις από την πρώτη σας προσπάθεια και τι καινούργιο ελπίζεις να έρθει στο τραπέζι σας;

Δούκογλου Δ.: Το μεγαλύτερο προσόν μας είναι η ενέργεια και η δυναμική της παρέας. Καταφέραμε να αναπαράγουμε και να μοιραστούμε την άρρητη γοητεία των παιχνιδιών ρόλων, αυτό το μαγικό συναίσθημα πως τα πάντα μπορεί να συμβούν. Σκοπός μας δεν ήταν να παρουσιάσουμε ρεαλιστικά το πώς είναι να παίζεις, αλλά το απόσταγμα, την αίσθηση που σου μένει. Γι’αυτό, αφαιρέσαμε τα βαρετά διαδικαστικά, τις μεγάλες παύσεις, το ξεφύλλισμα των εγχειριδίων. Από την άλλη, δεν κάναμε αρκετά ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν τη δράση άτομα εκτός του χώρου. Ο μόνος τρόπος να μακροζωήσει η «Ζαριά» είναι να αποκτήσει οπαδούς που απολαμβάνουν την ιστορία και τα αστεία ακόμη κι αν δεν έχουν ιδέα από D&D, RPG, d20 και λοιπά ακρωνύμια.

Η Χρύσα Κατσαρίνη μαθαίνει για τη συμμετοχή της στη δεύτερη σεζόν της «Ζαριάς»

Κολοβός  Δ.: Έχεις αναφέρει όταν πρωτοξεκίνησε το show πως δεν είχες ιδιαίτερη εμπειρία. Τώρα, που έχουν περάσει κάποια χρόνια, θα ήθελες να βρίσκεσαι στη θέση των παικτών σου μπροστά από τις κάμερες ή νιώθεις πιο άνετα στην καρέκλα του μπουντρουμάρχη;

Δούκογλου Δ.: Κι εγώ μπροστά στην κάμερα ήμουν! Τι εννοείς;! Γενικά, μου αρέσει ο ρόλος του οικοδεσπότη/παρουσιαστή και μου ταιριάζει κιόλας. Από την άλλη, η ξεγνοιασιά του παίχτη, που απλά εμφανίζεται και παίζει χωρίς καμία προετοιμασία, είναι πολύ ελκυστική…

 

Κολοβός  Δ.: Τι προσδοκίες έχει για όλους σας η νέα «Ζαριά»; Υπάρχουν μακρόπνοα σχέδια;

Δούκογλου Δ.: Από σχέδια άλλο τίποτα. Δυστυχώς, είναι νωρίς για περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ελπίζουμε να καταφέρουμε να τα πραγματοποιήσουμε όλα! Προσωπικά, θα μου άρεσε να φύγουμε εντελώς από το D&D σαν σύστημα, αλλά και από ήρωες “murder hobos”, που σκάνε σε ξένους τόπους για να εξοντώσουν τον γηγενή πληθυσμό και να λεηλατήσουν τον πλούτο του. Μακάρι να πάει καλά αυτή η νέα σεζόν και να μας δοθεί η ευκαιρία.

 

Κολοβός  Δ.: Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου. Ανυπομονούμε πολύ να ξεκινήσουν και πάλι τα επεισόδια!

Δούκογλου Δ.: Κι εμείς ανυπομονούμε να τα μοιραστούμε μαζί σας! Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Αυτός ήταν, λοιπόν, ο Δημήτρης Δούκογλου, Dungeon Master της εκπομπής «Μια Ζαριά και έναν Καιρό». Η εκπομπή αυτή αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο και ήταν μεγάλη χαρά να μάθουμε νέα της επιστροφής της. Ανυπομονώ – φαντάζομαι κι εσείς – για το τέλος της χρονιάς, όπου η Κωμωδία με τη Φαντασία θα ξανασυναντηθούν και θα χορέψουν στον ρυθμό των ζαριών που κυλούν. 

Εμείς θα τα ξαναπούμε σύντομα, με ακόμα περισσότερες συνεντεύξεις και ιστορίες! Δημήτρης over and out!

 

Τα Social Media του Δημήτρη Δούκογλου: Facebook | Twitter | YouTube

και του «Μια Ζαριά και έναν Καιρό»: YouTube 1st Season | Trailer 2nd Season

Δημήτρης Κολοβός
Δημήτρης Κολοβός
Ελεύθερο μέλος │ Αρχισυντάκτης

jdimikolovos@gmail.com

Ο Δημήτρης, Δημούτρης ή κύριος Μιμήτρης Κολοβός είναι ένα goblin ανέκαθεν παλαβό με τα RPGs. Ξεκίνησε να παίζει 5άρα στις σπηλιές φίλων του, αλλά θέλει να παίξει και να μάθει τα πάντα γύρω από το αγαπημένο του είδος παιχνιδιών. Στην υπόλοιπη ζωή του προσπαθεί να διαβάσει σοφά βιβλία αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα γιατί δεν ξέρει να διαβάζει καλά. Όνειρο του είναι κάποια στιγμή να ζήσει σε μία χομπιτότρυπα, ίσως αυτή του Μπίλμπο. Είναι σχετικά έξυπνος για goblin (8 intelligence?) και ασχολείται με τη γλωσσολογία και τις γλώσσες του Faerûn. Υποστηρίζει πως είναι υποψήφιος διδάκτορας σε κάποιο πανεπιστήμιο που λέγεται Δημοκρίτειο στη Θράκη, αλλά κανείς δεν ξέρει τέτοιο πανεπιστήμιο, ούτε τέτοια περιοχή που να ονομάζεται έτσι. Υποστηρίζει πως βρίσκεται κοντά στη Halruaa αλλά ελάχιστοι έχουν ταξιδέψει εκεί, πόσο μάλλον Goblins.