Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Top 5 γλώσσες που πρέπει να γνωρίζει ο Χαρακτήρας σου

Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, μα κόκκαλα τσακίζει. – Αρχαία παροιμία των Goblins

Για κάθε παίκτη, όταν φτιάχνει έναν χαρακτήρα, έρχεται η στιγμή που αναρωτιέται τι γλώσσες θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει. Στο Role Play Game (RPG) ή αλλιώς κοινωνική αλληλεπίδραση είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια κοινή γλώσσα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση του D&D που έχει τόσους πολιτισμούς και φυλές ενσωματωμένες να ζουν ειρηνικά ή να καταλήγουν σε επικούς πολέμους;

Την ανάγκη αυτή όπως και τις περισσότερες τις καλύπτει η δύναμη της συντροφιάς, της παρέας των ηρώων. Τα δυνατά σημεία του ενός καλύπτουν τα αδύναμα του άλλου. Δεδομένου ότι η κοινή ή common γλώσσα είναι σίγουρα η πιο σημαντική αλλά και γνωστή, ας δούμε μερικές άλλες επιλογές.

5. Celestial

Οι θεότητες στον κόσμο του D&D συναγωνίζονται σε πλήθος και παραξενιά μόνο το αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο. Υπάρχει τεράστιο πλήθος, τόσο σε οντότητες όσο και σε δυνάμεις που διαφέρουν μεταξύ τους. Από τον κορυφαίο θεό, μέχρι τον ημίθεο και τον κληρικό, όλοι τους μιλάνε την Celestial γλώσσα. Ορίστε μερικοί λόγοι για να την μελετήσεις:

  • Η γλώσσα των θεών ρε αντίχριστε και των ενάρετων ιερέων ανά τον κόσμο. Με τόσα σατανικά πλάσματα εκεί έξω, ποτέ δε ξέρεις από που θα έρθει ο “από μηχανής θεός” και σίγουρα θα θες να του εξηγήσεις 2-3 καλούς λόγους για να μη σε κάψει μαζί τα orcs που σε βρήκε.
  • Είναι ένας ωραίος τρόπος να γνωρίζεις καινούργια πλάσματα και να δίνεις την εντύπωση πως είσαι στο σωστό δρόμο (ακόμα και αν δεν είσαι!).
  • Η γλώσσα χρησιμοποιείται συχνά σε γραφές μαγείας και ξορκιών, οι clerics την μιλάνε για να επικοινωνούν με τις θεότητες που υπηρετούν. Οι Wizards την μελετάν για σκοπούς έρευνας πολύ συχνά.

4. Undercommon

Γνωστή και ως Deep Speech ή Undercommon η γλώσσα αυτή είναι η μέθοδος επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων του Underdark. Αρχικά η γλώσσα δημιουργήθηκε από τους σκλάβους των drow και αργότερα εξαπλώθηκε στις κοινότητες κάτω από την επιφάνεια της γης.

  • Εκτός τα Drow, η Undercommon γλώσσα χρησιμοποιείται μεταξύ των Duergars (Grey Dwarfs), Driders, Orcs, Mind-flayers, Aboleths, Chuuls, Rakshasas και άλλων.
  • Το Underdark λοιπόν είναι η γη μιας πληθώρας πλασμάτων. Τα πάσλαματα αυτά όμως δεν μένουν πάντα κάτω από την επιφάνεια της γης. Σε μεγάλες πόλεις όπως το Waterdeep και το Baldur’s Gate πολλές φυλές σμίγουν, οπότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να σμίξετε κι εσείς. Επομένως, κάθε άλλο παρά κακή ιδέα είναι η γνώση μιας τόσο διαδεδομένης γλώσσας.
  • Σχεδόν κάθε νοήμον πλάσμα που κατοικεί στο Underdark μιλάει Undercommon. Αν ποτέ βρεθείς χαμένος σε αυτό το αχανή, σχεδόν απέραντο δίκτυο σπηλαίων η γλώσσα αυτή θα σε βοηθήσει να επικοινωνήσεις με κάποιον ντόπιο.

3. Dragonic

Οι Δράκοι υπάρχουν από την δημιουργία του παιχνιδιού όπως λέει και το όνομα. Πανάρχαιοι, πανίσχυροι και σοφοί υπάρχουν πίσω από πολλούς μύθους, γνώσεις και μαγεία. Οι περισσότεροι από αυτούς μιλάνε την κοινή γλώσσα, ορίστε όμως λίγοι ακόμα λόγοι για να επιλέξεις αυτή τη γλώσσα:

  • Εκτός από τους δράκους την γλώσσα μιλάνε και η φυλές των dragonborn ,των lizardfolk και των kobolds.
  • Μερικά από τα πιο αρχαία γραπτά που αφορούν τη χρήση πανίσχυρης μαγείας είναι γραμμένα σε dragonic γλώσσα. Οπότε εάν σκοπεύεις να εξερευνήσεις αυτόν τον εντυπωσιακό κόσμο γράψου στο ανάλογο φροντιστήριο.
  • Η πιο σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξεις άμα είσαι τόσο άτυχος ώστε να έρθει η στιγμή που συναντήσεις δράκο, είναι η ίδια η φύση του πλάσματος αυτού. Τα αρχαία αυτά πλάσματα πέρα από την τεράστια δύναμη και το μέγεθος τους, χαρακτηρίζονται από την αλαζονεία και τον εγωισμό τους. Πολλοί από αυτούς θα προτιμούσαν από το να διαπράξουν για ακόμα μια φορά μια σφαγή, να έχουν μια υψηλού επιπέδου συζήτηση με έναν έξυπνο συνομιλητή που ξέρει ποια είναι η σωστή δόση κολακείας. Με λίγα λόγια, η καλύτερες πιθανότητες που έχετε να επιβιώσετε σε μια αναμέτρηση με έναν δράκο είναι μια “νοητική σκακιέρα” και η γλώσσα του θα σας κερδίσει σημαντικούς πόντους προβαδίσματος.

2. Goblin

Περίμενες κάτι άλλο ας πούμε σε αυτό το site; Σκέψου ξανά!

Πέρα από τον ευνόητο λόγο να αποδώσεις φόρο τιμής στον καλό μας ταβερνιάρη κύριο Πίπη το γκομπλιν, σκέψου πως οι δράκοι, τα beholder και τα goblins είναι από τα τέρατα που πρωταγωνίστησαν από την δημιουργία του παιχνιδιού κι έπειτα. Όπως και οι δράκοι έτσι και τα μικρά παρεξηγημένα πράσινα αυτά πλάσματα μιλάνε την κοινή – common γλώσσα. Ορίστε οι λόγοι που θα ήθελες να μιλάς κι εσύ την δική τους:

  • Εκτός από τα Goblin, την γλώσσα αυτή συνήθως μιλάνε η φυλή των Bugbear και των Hobgoblin.
  • Επειδή ακριβώς είναι τόσο παλιά αυτά τα τέρατα, οι ρίζες τους έχουν απλώσει σε τόσες πολλές ιστορίες που είναι απίθανο να μην τα συναντήσεις.
  • Σε περίπτωση που βρεθείς σε κάποια σπηλιά, μπουντρούμι ή στο πεδίο της μάχης μετά την λήξη του, υπάρχει περίπτωση να βρεις κάποιο άψυχο σώμα στο έδαφος. Πάνω του υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πέρα από πολύτιμα αντικείμενα να βρεις κάποιο γράμμα με την περιγραφή της αποστολής από τον αρχηγό του, χάρτες και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
  • Οι ανακρίσεις μπορεί να πάνε πολύ καλύτερα αν αντί να βγάζεις νύχια με το καλημέρα σα χουντικός, πιάσεις με το καλό το αλυσοδεμένο goblin (και με μια καλή ζαριά στο Persuasion) του αποσπάσεις πληροφορίες.
  • Αντί να υποκλέπτουν πληροφορίες από την δική σου ομάδα, μια φορά θα μπορούσες κι εσύ να πλησιάσεις αθόρυβα στις σκιές την ομάδα του εχθρού και να κατασκοπεύσεις τις επόμενες κινήσεις τους. Παίξ’ το 007 αλλά μεσαιωνικά.

1. Thieves’ Cant

Ναι οκ οι κουλτουριάριδες βιβλιοφάγοι θα πουν πως η Thieves’ Cant δεν είναι πραγματική γλώσσα. Έτσι λέγαν και στον Ηλία Πετρόπουλο όταν έγραψε “Τα Καλιαρντά” την γλώσσα που μιλούσαν οι μάγκες στους τεκέδες ή το “Εγχειρίδιο του καλού Κλέφτη” που κακώς δεν έχει μπει εσώκλειστο στο Player’s Handbook!

Ε λοιπόν εμείς λέμε ότι
η Thieves’ Cant είναι γλώσσα,
καθώς και οι κλέφτες έχουν ψυχή γραφή!

Έχει δική της χαρακτηριστική γραφή ακόμα και αν τη συναντάς χαραγμένη σε τοίχους και αμπαρωμένες πόρτες και αντί για αλφάβητο έχει σύμβολα για κάθε τι που θες να εκφράσεις  (Το ίδιο έκαναν και οι Αιγύπτιοι, αλλά δεν ακούω ενστάσεις). Έχει δική της καθομιλουμένη είτε την χρησιμοποιείς με το στόμα, είτε με κινήσεις του σώματος, είτε με σπαστικά τικ στο μάτι!

 

Οι λόγοι που την φέρνουν στην κορυφή είναι:

  • Το γεγονός ότι την χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο υπόκοσμος (Roguάδες) την κάνουν εξωφρενικά ισχυρή όταν χρησιμοποιείται για να στείλεις κρυφά μηνύματα.
  • Η γλώσσα είναι τόσο κρυπτογραφημένη που δεν αναγνωρίζεται καν σαν γλώσσα από αυτούς που δεν την γνωρίζουν. Μπορείς να μιλάς με αυτάρκεια και αυτοπεποίθηση μπροστά σε όλους χωρίς να σε υποψιαστεί κανείς.
  • Επειδή στην ουσία δεν είναι ούτε καθομιλουμένη αλλά ούτε και γραπτή γλώσσα με συντακτικό, αλφάβητο κτλ, δεν έχει καμία επίδραση πάνω της ούτε το ξόρκι “Comprehend Languages” το οποίο δίνει την δυνατότητα σε όποιον το ασκήσει να επικοινωνεί μέσω οποιαδήποτε γλώσσας!
  • Υπάρχει μια σχετική διαφωνία στην κοινότητα των παικτών για το αν μπορεί κάποιος που δεν είναι Rogue να μιλήσει την γλώσσα. Προσωπικά είμαι με αυτούς που δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα στο να μπορέσει κάποιος να μάθει οποιαδήποτε γλώσσα συμπεριλαμβανομένου και αυτής. Δεδομένου ότι αφιερώσει το ανάλογο χρόνο και κόπο (και σε συνεννόηση με τον Dungeon Master πάντα)

Κούτσουρο Αγράμματο (bonus)

Τις γλώσσες ένας χαρακτήρας τις μαθαίνει κατά την διαδικασία δημιουργίας του, βάση της Φυλής, της Κλάσης και του Background του. Υπάρχουν διάφοροι κανόνες που μπορεί να εφαρμόσει όμως κάποιος πάντα σε συμφωνία με το Dungeon Master του.

  • Στην σελίδα 187, του κεφαλαίου 8, στο Player’s Handbook, υπάρχει μια παράγραφος που αφορά την εκπαίδευση ενός χαρακτήρα. Το “Training” αναφέρει πως μπορεί κάποιος να μάθει μια γλώσσα ή μια τέχνη που απαιτεί την χρήση εργαλείων. Πρώτα πρέπει να βρεις κάποιον πρόθυμο να σου μάθει ενώ DM καθορίζει τον τελικό χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να μάθει μια γλώσσα ή ποιά ability checks είναι αναγκαία. Η εκπαίδευση μπορεί να διαρκεί για 250 ημέρες και κοστίζει 1 χρυσό νόμισμα την ημέρα.
  • ΄Ενας ακόμα κανόνας που μπορεί να σου επιτρέψει την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας είναι παίρνοντας το feat: Linguist (Σελίδα 167, Player’s Handbook). Συγκεκριμένα το feat αυτό μεταξύ άλλων χαρισμάτων σου δίνει την δυνατότητα να μάθεις 3 επιπλέον γλώσσες της επιλογής σου.
Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Τακτικό μέλος │ Πρόεδρος Δ.Σ. │ Αρχισυντάκτης

georgeavramidis21@gmail.com

Κατά κόσμον Γεώργιος Ε Αβραμίδης συνήθιζε να γυρνάει στο μαθηματικό τμήμα του Ηρακλείου Κρήτης, με άσπρη ρόμπα και μια γάτα στο χέρι, που Νεοκλίδες φοιτητές του φιλούσαν ευλαβικά το χέρι. Τα καλοκαίρια στήνει αντίσκηνο σε παραλίες (από αφραγκία) από άποψη με το σκύλο του. Από χόμπι έχει πολλά, όπως το να αφήνει γυαλιστερούς κροτάφους, τη λογοτεχνία του φανταστικού, κόμιξ, D&D και πολλά άλλα που σιγά σιγά ξανά ράβουν τον παρθενικό υμένα του. Όταν δε σερβίρει υπέροχη, περσινή, ζεστή μπύρα στην ταβέρνα, ελέγχει θεωρίες συνωμοσίας για το που μπορεί να εμφανιστεί ο Doctor Who για free ride και γιατί απορρίφθηκε η επίσημη αίτηση για Erasmus που έκανε στο Χογκουαρτς. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει κανονικός ταβερνιάρης και να σταματήσει να γράφει στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, Gollum! Gollum!