Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Η Εργαλειοθήκη του Δημιουργού Περιπετειών

Με το Dungeons and Dragons 5th edition να κάνει τα trpg όλο και πιο mainstream, η είσοδος στον κόσμο των παιχνιδιών φαντασίας ποτέ δεν ήταν πιο εύκολη. Πολλοί νεόφερτοι έχουν φέρει μαζί και τις ικανότητές τους, βελτιώνοντας τα rpg και οδηγώντας σε μια πληθώρα από χάρτες, κανόνες, art και προγράμματα. Εδώ θα εστιάσουμε στο τελευταίο από αυτά αναδεικνύοντας κάποια από τα προγράμματα που έχουν ξεχωρίσει στο να κάνουν τη ζωή των DM πιο εύκολη από ποτέ. Δε θα μιλήσουμε για κολοσσούς στον τομέα τους, όπως το Inkarnate και το World Anvil, αλλά για λίγο πιο κρυμμένα μαργαριτάρια που είναι κατά κύριο λόγο δωρεάν. Ακολουθούν 10 εργαλεία που παλαιοί και καινούργιοι θα βρουν εξαιρετικά χρήσιμα:

Donjon Random Dungeon Generator

Μία σελίδα που κρατά πάνω από μία δεκαετία τώρα και συνεχώς βελτιώνει την εργαλειοθήκη της, το Donjon θα μπορούσε από μόνο του να καλύψει το 80% των αναγκών ενός DM. Το χρυσό εργαλείο του Donjon είναι δίχως αμφιβολία το Random Dungeon Generator τους. Με αρκετές επιλογές σε θέμα, επίπεδο και σχεδιασμό, το generator μπορεί να βγάλει πολύ πετυχημένους χάρτες μπουντρουμιών γεμισμένους με τέρατα, αντικείμενα και παγίδες.

Ίσως το πιο πετυχημένο στο είδος του, απλά σιγουρευτείτε ότι στο μέγεθος μπουντρουμιού θα βάλετε κάτι σε small για να μην βγει κάτι σε μέγεθος campaign! Αξίζει να σημειωθεί πως το περιεχόμενο που γεμίζει δεν είναι άριστο, αλλά μια καλή βάση για έμπνευση.

Town Generator και Medieval City Generator

Ο Kassum έχει δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα Town Generators online. Επιτρέπει επιλογές όπως μέγεθος ή τι φυλές κατοικούν εκεί και αμέσως σου βγάζει μια πόλη με λεπτομέρεια ακόμα και στο πόσους παπουτσάδες έχει! Αυτό που το ανεβάζει πάνω από άλλα, είναι η λεπτομέρεια στα παραδείγματα μαγαζιών που δίνει από κάτω, τα οποία ζωντανεύουν πολύ την πόλη για τους παίκτες και δίνουν ιδέες για περιπέτειες σε DM.

Επιβάλλεται ο συνδυασμός του με το Medieval City Generator του Watabou για μία υπέροχη οπτική απεικόνιση του οικισμού. Μία δόση από Town Notice Board τυχαίες φήμες και κανείς δε θα ξέρει πως είναι μια τυχαία δημιουργημένη πόλη.

Kobold Fight Club

Συγνώμη κύριε Πίπη, αλλά εδώ τα Kobold ξεπέρασαν τα Goblin. To Kobold Fight Club είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει ταχύτατη δημιουργία encounter για την 5η έκδοση. Ανεξάρτητα το επίπεδο και τον αριθμό των παικτών το εργαλείο σου επιτρέπει να φτιάξεις από εύκολες μέχρι θανατηφόρες μάχες, είτε τυχαία είτε αναζητώντας τα πλάσματα του Monster Manual στη λίστα δίπλα. Για τους πιστούς goblin fans υπάρχει και το Goblinist που κάνει καλή δουλειά για χτίσιμο encounters, αλλά είναι λιγότερο εύχρηστο.

Weak Magic Items

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ξενέρα από το να περιμένεις μέχρι το 5ο level και να βλέπεις το πρώτο σου μαγικό αντικείμενο να είναι ένα ξερό +1 σπαθί. Εδώ έρχεται το Weak Magic Items του Len Pelletier, ένα random generator γεμάτο με υπέροχες ιδέες μαγικών αντικειμένων φτιαγμένες για 1 ως 5 level (που είναι και τα επίπεδα που παίζουν οι περισσότεροι).

Πέραν του ότι είναι balanced για αυτά τα επίπεδα, οι ιδέες είναι αρκετά μοναδικές που εύκολα κάποιος μπορεί απλά να ανεβάσει τα νούμερα και να τα κάνει σωστά legendary επιπέδου

Azgaar’s Fantasy Map Generator

Πώς ακούγεται ένας κόσμος με κράτη, πόλεις, κατοίκους, θρησκείες, στρατούς, δάση, υψόμετρα και θερμοκρασίες με ένα click; Αυτό ακριβώς προσφέρει το Fantasy Map Generator του Azgaar! Διαθέτοντας πολλές επιλογές στην εμφάνιση και σχετικά ρεαλιστικές αποστάσεις και γεωγραφία στο τυχαίο κομμάτι του, το εργαλείο αυτό είναι η τέλεια έμπνευση για την αρχή ενός νέου campaign.

Ένα δεύτερο εργαλείο με λιγότερα στοιχεία και κατώτερο οπτικά είναι το Worldographer. Κερδίζει μια τιμητική θέση όμως για την ευκολία στην επεξεργασία των χαρτών του και τα hexes, που κάνουν το ταξίδι πάνω στο χάρτη πιο εύκολο.

RPG tinker NPC Generator

Όλοι ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα οι παίκτες θα θέλουν να παίξουν ξύλο με τον ταβερνιάρη, που θα οδηγήσει σε μάχη με τους φύλακες και θα καταλήξει σε μπουνιές με το βασιλιά. Η 5η έκδοση έκανε κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση βάζοντας κάποια στατιστικά για κλασικούς NPC, μιας και λίγο πολύ οι humanoid φυλές είναι ο πιο συχνός αντίπαλος σε ιστορίες. Για ό,τι λείπει από το Monster Manual υπάρχει το RPGtinker του Bruno Freitas. Το συγκεκριμένο generator ξεχωρίζει καθώς κρατά τα statblocks απλά, βάζοντας θεματικές ικανότητες αντί για όλα τα class features του class. Απλά θα έδινα μικρή προσοχή στο προτεινόμενο Challenge Rating.

Auto Roll Tables

Για ό,τι δεν έχουμε καλύψει μέχρι τώρα υπάρχει το Auto Roll Tables. Ένα πάρα πολύ φιλόδοξο έργο από την ομάδα του reddit /r/BehindTheTables/, το εργαλείο αυτό έχει τα πάντα από τυχαίες περιγραφές για τον κόσμο. Τα πάντα σας ακούγεται πολύ;;; Οι κατηγορίες που διαθέτει είναι: ιδέες για dungeon, συντεχνίες ή ομάδες κάθε είδους, μαγικά μαγαζιά και αντικείμενα, τέρατα, NPC, μη μαγικά αντικείμενα, τυχαίες περιπέτειες, οικισμούς και κτήρια, οχήματα, καραβάνια, περιβάλλον και κράτη. Αν θες να ρίξεις τι φαγητό θα φας σήμερα στο camp αυτή η σελίδα το έχει!!!

Tabletop Audio

Η δημιουργία custom ambient ήχων δεν είναι κάτι που επιχειρεί κάποιος πρώτη φορά. Το Tabletop Audio όμως έχει καταφέρει να το φέρει σε ένα στάδιο άριστης ποιότητας που το καθιστά κάτι άξιο και εύκολο στη χρήση. Διαθέτει μία πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη με ήχους, χωρισμένους ανά θέμα, την ικανότητα να τεθούν ένταση ή ρυθμός επανάληψης και το τελικό αποτέλεσμα να σωθεί για μελλοντική χρήση.

Για DM που είναι έτοιμοι να διαθέσουν χρήματα, υπάρχει και η πιο ακριβή λύση του Syrinscape, που έχει ακόμη μεγαλύτερη γκάμα και έτοιμα πακέτα για τις official περιπέτειες Pathfinder και D&D 5e. Δείγματα της δουλειάς τους μπορεί να απολαύσει κανείς και στο Pathfinder: Kingmaker όπου ήταν οι υπεύθυνοι του ήχου.

GM Binder

Όχι κάποιο εργαλείο σαν τα παραπάνω, αλλά σίγουρα η καλύτερη αποθήκη homebrew περιεχομένου για πολλά rpg. Το GMbinder προσφέρει έτοιμα πρότυπα για να φτιάξει κανείς περιεχόμενο που θυμίζει τα επίσημα της WotC, ενώ επιτρέπει την εύκολη προσθήκη εικόνων, πινάκων κ.ά. Η χρήση του οδήγησε στο να δημιουργηθεί μια προσεγμένη βιβλιοθήκη με καλό επιμελημένο περιεχόμενο. Ναι εξακολουθεί να είναι homebrew και κάποια πράγματα δεν είναι balanced, αλλά η πλειοψηφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει.

Adventure Hook Random Generator

Κάθε DM αργά η γρήγορα χρειάζεται μια μορφή έμπνευσης για να φτιάξει μια περιπέτεια. Δύο ή τρεις προτάσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα κάνουν τη φαντασία να καλπάζει. Εδώ έρχονται τα adventure hook generators, τυχαίοι δημιουργοί περιπετειών με μία πρόταση. Υπάρχουν πολλά online αλλά ένα από καλύτερα είναι το official Adventure Hook Random Generator της WotC. Ένα παλιό απολίθωμα από τα γεννοφάσκια της 3.5 και αρκετά καλό για να παραμείνει το μόνο πράγμα που δεν έχουν σβήσει ακόμα από το παλιό τους site.

Illustration από Iain Mccaig

Επίλογος

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα online εργαλεία που διαθέτει σήμερα η κοινωνία των rpg. Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν δεκάδες ακόμα, χωρίς καν να κινηθούμε σε αυτά που είναι αυστηρά επί πληρωμή. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει κάτι που μπορεί να βοηθήσει σε κάθε εμπόδιο DM ή παίκτη. Ελπίζουμε πως τα παραπάνω θα σας ανοίξουν τη διάθεση για δημιουργία και θα βοηθήσουν να φτιάξετε ακόμα καλύτερες περιπέτειες!

Καλά παιχνίδια!

Γεώργιος Σφενδουράκης
Γεώργιος Σφενδουράκης
Τακτικό μέλος

geosfen1@gmail.com

Ο Γεώργιος Σφενδουράκης έχει φάει στη μάπα 16 χρόνια DMing (έχοντας επιβιώσει dnd με εφήβους), μια κατάρα που δεν περίμενε ποτέ, όταν πήρε το βιβλίο και είπε στους φίλους του «εντάξει θα το διαβάζω αλλά δεν θα τρέχω εγώ τις ιστορίες». Κατέληξε να κάνει DM σε 4-5 γκρουπ την εβδομάδα σε DnD 3.5, 5e, pathfinder, legend of the five rings και Cthulu. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με διάβασμα βιβλίων, μοντελισμό και όλα τα «καλά» πράγματα που σου προωθεί το D&D και μπορούν να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι σου.