Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

The Tablet of Holding: Η δύναμη των εφαρμογών για RPGs

«Ρίξε attack roll» ζήτησε ο Dungeon Master. Μετά, περίμενε 5 λεπτά γιατί το attack roll μπορεί να γίνεται με advantage, να έχει ή να μην έχει bonuses από το class και το race, κάποια feats μπορεί να μην συμμετέχουν, τελικά ο παίκτης κάνει και λάθος στα μαθηματικά και πάμε πάλι απ’ την αρχή!

Από την δημιουργία κάθε καινούργιας έκδοσης, μια απ’ τις πρώτες μέριμνες των παικτών είναι η δημιουργία εργαλείων που κάνουν την αναφορά στους κανόνες της όσο πιο εύκολη γίνεται, ώστε ο χρόνος που αφιερώνεται στην φαντασία της στιγμής να είναι όσο πιο απερίσπαστος γίνεται.

Το πιο απλό παράδειγμα τέτοιου εργαλείου είναι το  character sheet για τους παίκτες και το DM screen για τον Dungeon Master. Εξυπηρετούν μεν ένα πρωτεύον σκοπό (την καταγραφή του χαρακτήρα για τους παίκτες και την απομόνωση ενός χώρου για τον DM) αλλά πλέον και τα δύο είναι γεμάτα κανόνες και διευκολύνσεις ώστε να μην τρέχουμε σε τόμους βιβλίων κάθε τρεις και λίγο. Αυτά έρχονται να συμπληρώσουν άλλα εργαλεία όπως initiative tents, condition cards, monster cards, handouts κανόνων κ.ο.κ.

Με την εισαγωγή των smartphones στη ζωή όλων μας, το παραπάνω σύνολο έχει πλέον επεκταθεί τρομακτικά σε μέγεθος. Όπως οι εφαρμογές κινητών έχουν προσφέρει πολλές ευκολίες σε καθημερινά προβλήματα έτσι έρχονται να λύσουν και πολλά «γραφειοκρατικά» ζητήματα στα παιχνίδια ρόλων.

Παραδόξως, αρκετός κόσμος δεν είναι όσο ενημερωμένος για αυτό το θέμα όσο θα μπορούσε να είναι και το σημερινό άρθρο έρχεται για να τονίσει τις πιο διάσημες αλλά και τις πιο υποεκτιμημένες, κατά τη γνώμη μου, εφαρμογές για την συνολικότερη βελτίωση της εμπειρίας ενός παιχνιδιού ρόλων.

Δεν θα αναφερθώ σε βιντεοπαιχνίδια ρόλων ή σε προγράμματα διενέργειας session online καθώς τα πρώτα αφαιρούν το στοιχείο της φαντασίας και του αυτοσχεδιασμού των παικτών τους, ενώ τα δεύτερα είναι ήδη γνωστά στους περισσότερους από εσάς και σπανίως λειτουργούν αποδοτικά μόνο από smartphones ή tablets. Χωρίς άλλη καθυστέρηση λοιπόν, ας προχωρήσουμε στη λίστα.

“You got the perfect warlock. Her weapons and supplies. But you need a place to track your stuff ‘Cause you’re so disorganized. You click open a web page You heard about on Critical Role And now you’re ready to kick some butt In a mineshaft full of gnolls”
– Sam Riegel, D&D Beyond promotion

Αξιοσημείωτη Αναφορά

D&D Beyond

Το D&D Beyond είναι η επίσημη υποστήριξη της Wizards of the Coast σε ηλεκτρονικές εφαρμογές. Όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του αλλά πλέον διαθέτει και μια εφαρμογή που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα αυτών των υπηρεσιών. Το D&D Beyond διαθέτει ένα εξαιρετικό character creation tool, εύκολη αναφορά σε όλους τους κανόνες του παιχνιδιού καθώς και εύκολη υλοποίηση homebrew, ενσωμάτωση του στη βάση δεδομένων της εφαρμογής και διαμοιρασμού του με την κοινότητα.

Το σημαντικό αρνητικό είναι πως το D&D Beyond απαιτεί την αγορά όλων των βιβλίων για πρόσβαση στο αντίστοιχο περιεχόμενο. Είναι ελαφρώς στενάχωρο βέβαια πως τα βιβλία στην εφαρμογή είναι και αρκετά πιο φθηνά από τα φυσικά αντίτυπα και καλύτερα οργανωμένα ώστε να εξυπηρετούν την γρήγορη αναφορά σε κάθε ενότητά τους. Δυστυχώς κανείς δεν ξέρει τι θα γίνουν αυτά τα ηλεκτρονικά βιβλία αν κάποια στιγμή σταματήσει η υποστήριξη της εφαρμογής.

Κατέβασε εδώ την εφαρμογή του D&D Beyond για Android ή iOS

Εφαρμογές για ηλεκτρονικό Character Sheet

Fifth Edition Character Sheet

Η πιο απλή, ready to go, cut and dry εφαρμογή για character sheet. Είναι δωρεάν, προσφέρει ένα βασικό character creation tool και αν δεν θες πολλά-πολλά καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός character sheet. Δεν προσφέρει πολλούς αυτοματισμούς βέβαια και δεν έχει καλή βάση δεδομένων για κανόνες. Με άλλα λόγια πρέπει να περάσεις πολλά πράγματα «με το χέρι». Από τον ίδιο δημιουργό υπάρχουν αρκετές ακόμα εφαρμογές που θα τις αναφέρουμε στις αντίστοιχες κατηγορίες. Όλες αυτές οι εφαρμογές μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για Pathfinder Second Edition.

Κατέβασε εδώ το Fifth Edition Character Sheet για Android ή iOS

RPG Scribe

Τα ηλεκτρονικά character sheet είναι χρήσιμα για τα πιο μοντέρνα RPGs αλλά ακόμα περισσότερο είναι χρήσιμα για μαθηματικά και μηχανικά φορτωμένες εκδόσεις όπως η 3.5e ή η Pathfinder 1e. Το RPG Scribe έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Έχει μια βάση δεδομένων με ολόκληρο το SRD και για τα δύο RPG. Έχει αυτοματισμούς στον υπολογισμό των στατιστικών και των αλλαγών που προκύπτουν περιστασιακά σε αυτά (συχνό φαινόμενο σε αυτές τις εκδόσεις). Κάθε αλλαγή στο χαρακτήρα αντικατοπτρίζεται αμέσως σε κάθε σημείο που χρειάζεται στο character sheet. Επίσης η εφαρμογή έχει ενσωματωμένο character creation tool καθώς και level up tool. Τέλος, υποστηρίζει homebrew υλικό και την δυνατότητα δημιουργίας custom NPC για τους GMs. Η εφαρμογή κοστίζει 3.19€

Κατέβασε εδώ το RPG Scribe για Android ή iOS

Fight Club 5th Edition

Η πιο πλήρης και καλοφτιαγμένη εφαρμογή για τη διαχείριση του χαρακτήρα μας για αυτό την κράτησα και για το τέλος. Ο δημιουργός Lion’s Den παρέχει ένα εξαιρετικό σύνολο εφαρμογών που θα αναφερθούν όλες σε αυτό το άρθρο στις αντίστοιχες κατηγορίες τους.

Μιλώντας για το Fight Club συγκεκριμένα, είναι μια εφαρμογή που λειτουργεί ως character sheet, dice roller, spellbook και compendium για τις πιο διάσημες εκδόσεις του παιχνιδιού. Έχει από μόνη της το SRD κάθε έκδοσης και υποστηρίζει την δυνατότητα εισαγωγής homebrew και «με το χέρι» αλλά και μέσω xml αρχείων επιτρέποντας την εύκολη «ενημέρωση» της εφαρμογής με όλους τους κανόνες που μας ενδιαφέρουν.

Η κοινότητα έχει δημιουργήσει τέτοια xml αρχεία τα οποία εύκολα κανείς μπορεί να αναζητήσει και να χρησιμοποιήσει με δική του ευθύνη. Όπως και με το RPG Scribe η εφαρμογή υποστηρίζει πλήρη αυτοματισμό του character sheet αντικατοπτρίζοντας κάθε αλλαγή όπου χρειάζεται. Διαχειρίζεται αυτόματα ή ημιαυτόματα τη δημιουργία χαρακτήρα και το level up. Έχει ενσωματωμένο ένα εξαιρετικό dice roller/calculator και επιτρέπει εύκολα dice rolls σε κάθε στοιχείο του χαρακτήρα που χρειάζεται (όπως skills ή attacks). Ένα μεγάλο θετικό υπέρ του RPG Scribe είναι πως η εφαρμογή, όπως και το D&D beyond, επιτρέπει την εξαγωγή του χαρακτήρα σε ένα official character sheet για εκτύπωση και χρήση σε τραπέζια που δεν επιτρέπουν ηλεκτρονικές συσκευές. Η εφαρμογή είναι δωρεάν με περιορισμούς και η πλήρης έκδοση κοστίζει 2.99€.

Κατέβασε εδώ το Fight Club 5th Edition για Android ή iOS. Ακόμα για τους χρήστες iOS η ίδια εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για 3.5e/Pathfinder 1e καθώς και για D&D 4e.

Εφαρμογές για GMs και Compendium

5e Companion App

Αυτή η εφαρμογή αποτελεί ένα εξαιρετικό βοηθητικό εργαλείο για GMs που θέλουν εύκολη πρόσβαση σε στατιστικά τεράτων καθώς και εύκολο encounter generation και initiative tracking. Ακόμα, περιέχει αρκετά στοιχεία compendium (σύνολο κανόνων της έκδοσης) καθώς και τη δυνατότητα διαχείρισης character sheet αλλά το encounter management είναι ο λόγος που η εφαρμογή αυτή βρίσκεται στη λίστα.

Κατέβασε εδώ το 5e Companion App για Android ή iOS

Pocket Campaigns

Αυτή η εφαρμογή είναι ένα εργαλείο οργάνωσης campaign για τους GM. Επιτρέπει την οργάνωση κάθε στοιχείου ενός campaign (όπως χαρακτήρες, τοποθεσίες, plot hooks και άλλα) σε «κάρτες» που περιέχουν όλες τις σχετικές πληροφορίες (σημειώσεις, εικόνες, tags, links σε άλλες κάρτες). Οι κάρτες μπορούν εύκολα να μοιραστούν σε παίκτες και να γίνουν imported με την ίδια εφαρμογή δίνοντας έτσι handouts. Εκτός αυτού περιέχει και ένα character generator για να βοηθήσει στις στιγμές που οι παίκτες σου θέλουν να μάθουν τα πάντα για τον τυχαίο NPC στην ταβέρνα.

Κατέβασε εδώ το Pocket Campaigns για Android

Game Master 5th Edition

Από τον δημιουργό Lion’s Den που έχει φτιάξει την εφαρμογή “Fight Club” που αναφέραμε παραπάνω, το “Game Master 5th Edition” είναι το εργαλείο διαχείρισης campaign και encounter που καλύπτει σφαιρικά ό,τι χρειάζεται ένας GM. Έχει combat και encounter tracking, encounter building, creature building και αυτόματο scaling υπαρχόντων τεράτων, customizable ηλεκτρονικό GM Screen, οργάνωση και διαχείριση campaign σε αρχεία, το εξαιρετικό dice roller που έχει και το “Fight Club” καθώς και επεκτάσιμο compendium που έχει όλο το SRD και επιτρέπει την εύκολη εισαγωγή επιπλέον στοιχείων ως xml αρχεία όπως με το fight club.

Η εφαρμογή επίσης συνεργάζεται με το “Fight Club” ώστε να υπάρχει εύκολη διαχείριση των χαρακτήρων ενός campaign σε ένα μέρος και εύκολη συμπερίληψή τους στα encounters που φτιάχνονται απ’ την εφαρμογή. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την δωρεάν έκδοση της εφαρμογής με περιορισμούς ή την πλήρη έκδοση που κοστίζει 2.99€.

Κατέβασε εδώ το Game Master 5th Edition για Android ή iOS. Ακόμα για τους χρήστες iOS η ίδια εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για 3.5e και Pathfinder 1e

Spellbooks

5th Edition Spellbook 

Μια αρκετά απλή εφαρμογή με compendium για όλα τα ξόρκια και εύκολη εισαγωγή homebrew ξορκιών. Επιτρέπει τη δημιουργία και διαχείριση πολλών διαφορετικών spellbooks για διαφορετικούς χαρακτήρες.

Κατέβασε εδώ το 5th Edition Spellbook για Android

Spellbook – Pathfinder

Παρόμοια με την πιο πάνω εφαρμογή, αυτή υποστηρίζει ένα μεγάλο μέρος του Pathfinder 1e compendium σε spells και επίσης επιτρέπει την δημιουργία και διαχείριση πολλών διαφορετικών spellbooks. Η εφαρμογή κοστίζει 1.99€.

Κατέβασε εδώ το Spellbook – Pathfinder για Android

Grimorium for AD&D

Για να μην μείνει και η AD&D τελείως ακάλυπτη στο θέμα των εφαρμογών, το Grimorium επιτρέπει την δημιουργία και διαχείριση spellcaster χαρακτήρων όσον αφορά τα ξόρκια τους. Έχει πλήρη λίστα με περιγραφές ξορκιών της AD&D και ένα ισχυρό σύστημα φιλτραρίσματος για εύκολη οργάνωση και αναζήτηση.

Κατέβασε εδώ το Grimorium for AD&D για Android

Druidshape 5e

Τεχνικά όχι spellbook αλλά αυτή η εφαρμογή επιτρέπει στους druids να διαχειριστούν τα wild shapes τους ανά επίπεδο και να δουν τα στατιστικά τους. Επιτρέπει επίσης να μαρκάρεις πια beasts έχει δει ο χαρακτήρας σου και πια όχι, να εισάγεις homebrew beasts καθώς και να διαχειριστείς πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες.

Κατέβασε εδώ το Druidshape 5e για Android ή iOS

Bonus Εφαρμογές

Reroll

Αν έχεις βαρεθεί να ψάχνεις για ώρες στο google για art των χαρακτήρων σου και τελικά ο φίλος σου σε ενημερώνει πως η «ψαγμένη και πρωτότυπη» εικόνα που βρήκες είναι από το anime που έβλεπε χθες, αυτή η εφαρμογή είναι για σένα.

Το reroll σου επιτρέπει να φτιάχνεις 16 bit pixel art για τους χαρακτήρες σου σαν να φτιάχνεις ήρωα σε βιντεοπαιχνίδι. Μπορείς να επιλέξεις το σωματότυπό του, τα μαλλιά του, τα ρούχα του και τον εξοπλισμό του από μια αρκετά μεγάλη λίστα. Είναι από τις ακριβότερες εφαρμογές στα 5.95€ αλλά έχει ένα δωρεάν demo και σίγουρα έχει φέρει τους χαρακτήρες μου στη ζωή περισσότερο από ποτέ. Επιπλέον, με μια απλή αναφορά στους δημιουργούς της μπορεί κανείς να δημοσιεύσει art φτιαγμένο από την εφαρμογή ελεύθερα στο internet. Η εφαρμογή επίσης έρχεται με ένα απλό character sheet ενσωματωμένο.

Κατέβασε εδώ το Reroll για Android ή iOS

RPG Sounds: Fantasy

Αν εσύ, όπως κι εγώ, χρησιμοποιείς ήχους και μουσική στα session σου για να ενισχύσεις την ατμόσφαιρα αυτή η εφαρμογή θα σου φανεί αρκετά χρήσιμη. Έχει πάνω από 400 διαφορετικά αρχεία ήχου και μουσικής, εκ των οποίων μπορείς να κάνεις μίξη δύο ή περισσότερων ώστε να παίζουν ταυτόχρονα.

Κατέβασε εδώ το RPG Sounds: Fantasy για Android ή iOS

d20 Calculator

Αν σου αρέσει το εξαιρετικό dice roller των εφαρμογών της Lion’s Den (Fight Club, Game Master) τότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνο του αν δεν σε ενδιαφέρει το συνολικό πακέτο με αυτή την εφαρμογή. Λειτουργεί σαν calculator αλλά έχεις τη δυνατότητα να προσθέσεις ζαριές μέσα στη φόρμουλα που θες να υπολογίσεις, όπως (3d100 + 5d7) x 3d2.

Κατέβασε εδώ το d20 Calculator για Android ή iOS

Συνοψίζοντας

Με την παραπάνω λίστα προσπάθησα να καλύψω όσες περισσότερες εφαρμογές μπορούσα και θεωρούσα αξιόλογες. Οι περισσότερες από αυτές είναι δωρεάν ή προσφέρουν μια δωρεάν έκδοση επομένως ο καθένας μπορεί αμέσως να τις κατεβάσει και να πειραματιστεί.

Το σημαντικό είναι πως με την συμπερίληψη τέτοιων εργαλείων στα τραπέζια μας εξοικονομούμε και χρόνο και χώρο, επιτρέποντας να απλώνουμε μεγαλύτερους χάρτες και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο roleplay παρά στα μηχανιστικά του παιχνιδιού. Σίγουρα υπάρχουν αρκετές που δεν ανέφερα και για πολλούς να είναι αξιόλογες αλλά για αυτό υπάρχουν τα σχόλια, φροντίστε να μας ενημερώσετε για τις δικές σας προτάσεις σε εφαρμογές για D&D. Ανυπομονώ να τις διαβάσω!

 

Ένας από τους δικούς μου χαρακτήρες φτιαγμένος στο Reroll

Αναστάσης Λιβανίδης
Αναστάσης Λιβανίδης
Τακτικό μέλος │ Ταμείας ΔΣ

alivanidis@gmail.com

Ο Αναστάσης Λιβανίδης από μικρός είχε μια αγάπη για φανταστικούς κόσμους και για επιτραπέζια. Στο D&D ξεκίνησε ως player σε προχωρημένο party επομένως έφαγε στη μάπα τους κανόνες και το character creation με τον πιο ωμό τρόπο (πέσε κολύμπα). Η καριέρα του ως player, παρότι σύντομη είχε μεγάλη ποικιλία μιας και βρέθηκε σε τραπέζια 5e, 3.5e, Pathfinder, καθώς και custom συστημάτων. Ο Αναστάσης βέβαια επιθυμούσε πάντοτε το να τρέξει τη δική του ιστορία στον δικό του κόσμο, και αυτό έκανε. Απ’ την πρώτη στιγμή που έκατσε στην καρέκλα του DM, ήξερε ότι αυτή είναι η θέση που προτιμάει. Τώρα έχει πλέον 4 χρόνια εμπειρία DMing σε 5e και Legend of the Five Rings RPG. Από τον Ιούνιο του 2020 είναι οργανωτικό μέλος και συγγραφέας του Goblin’s Tavern στο ρόλο του Content Manager