Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Ο Artificer Μάλλον Ήρθε Για Να Μείνει

Για όποιον θέλει να μπει στο μυαλό της ομάδας που επιμελείται τα βιβλία που εκδίδονται και ορίζουν αυτό που λέμε επίσημο D&D, πρέπει να διαβάσει τα μηνιαία supplements με το όνομα Unearthed Arcana που εκδίδει η Wizard of the Coast και στην ουσία είναι ενότητες με επιπλέον ιδιότητες και κανόνες που ίσως δούμε επίσημα δημοσιευμένες. Αυτό θα γίνει δεδομένου ότι υπάρχει απήχηση από τον κόσμο και πήγε καλά στο playtest, γι’ αυτό άλλωστε τέτοιες καινοτομίες δημοσιεύονται από πριν, καθώς όλοι μαζί παίκτες και WotC οδηγούν το παιχνίδι προς το μέλλον.

Ο κύριος Γκόμπλιν, λοιπόν, έχει ενθουσιαστεί καθώς η Wizards of the Coast επιτέλους επανέφερε την κλάση του Artificer που είδαμε για πρώτη φορά στην 3.5 και έπειτα στη 4η έκδοση. Μια προσπάθεια είχε γίνει και στο παρελθόν δειλά δειλά όσον αφορά στην 5η έκδοση στις αρχές του 2017, αλλά πριν λίγες ημέρες είδαμε την νέα προσπάθεια και τα όνειρα μας αναζωπυρώθηκαν!

Για όποιον δεν γνωρίζει, οι Artificers χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους για να χειραγωγήσουν την Arcane Μαγεία, μετατρέποντας καθημερινά αντικείμενα σε πολύτιμα αντικείμενα με μαγικές ιδιότητες. Πρόκειται για τεχνίτες με μεγάλο ταλέντο που δεν αγαπάνε τίποτα περισσότερο από την ερεύνα, τις πατέντες και τις κατασκευές. Φανταστείτε κάτι σαν τρελο-επιστήμονες των μεσαιωνικών χρόνων (ο μεγάλος διδάσκαλος Leonardo Da Vinci ίσως είναι ένα ταιριαστό παράδειγμα).

Update: O Artificer τελικά δημοσιεύθηκε επίσημα λίγο καιρό αργότερα από τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο, ως μέρος του campaign Eberron: Rising From the Last War!


Arcane Μαγεία δεν είναι το είδος της μαγείας που γεννιέται μέσα σε ένα πλάσμα, ούτε έρχεται μέσω θεϊκής χάρης, αλλά αποτέλεσμα μελέτης και χειραγώγησης του Weave ή αλλιώς του κύματος που διέπει όλο το πολυσύμπαν.

Η χειραγώγηση του κύματος μπορεί να γίνει είτε μέσω μουσικής, που κρυφά ηχεί σε όλο το πολυσύμπαν από την δημιουργία του μέχρι σήμερα (Bards), είτε μέσω ισχυρών και αρχαίων λέξεων που μπορεί να βρει κάποιος σε αρχαία κείμενα (Wizards) καθώς και με πολλούς άλλους τρόπους.


Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή, ο Artificer είναι ο πλέον ειδήμων στο να ξεκλειδώσει την μαγεία σε ένα καθημερινό αντικείμενο και ανώτατος εφευρέτης παντός είδους. Οι ίδιοι βλέπουν την μαγεία ως ένα πολύπλοκο σύστημα που περιμένει να αποκωδικοποιηθεί και να χειραγωγηθεί. Χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους για να χειραγωγήσουν την arcane μαγεία, φτιάχνοντας αντικείμενα με προσωρινές ή ακόμα και μόνιμες μαγικές ιδιότητες.

Για να εκτελέσει ένα ξόρκι ο Artificer θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις προμήθειες ενός αλχημιστή ώστε να δημιουργήσει ένα ισχυρό ελιξίριο, τις προμήθειες ενός καλλιγράφου ώστε να χαράξει μια σφραγίδα στην πανοπλία ενός συμμάχου με στόχο να του εκχωρήσει μαγικές δυνάμεις ή τα εργαλεία ενός τεχνίτη ώστε να κατασκευάσει ένα φυλαχτό με προσωρινές μαγικές δυνάμεις.

Στο 2ο επίπεδο ο Artificer στα μάτια ενός ανεκπαίδευτου μοιάζει με θαυματοποιός και μπορεί μέσα λίγες ώρες να κατασκευάσει πράγματα που άλλοι χρειάζονται εβδομάδες ολόκληρες! Κάπως έτσι μπορεί να εμφυσήσει μαγεία για μόνιμη χρήση σε καθημερινά αντικείμενα.

Για παράδειγμα ένα παλιό ζευγάρι μπότες μετά από την επεξεργασία του τεχνίτη μπορούν να δώσουν στον κάτοχο του τη δυνατότητα να τηλεμεταφέρεται σε κοντινές αποστάσεις (15 feet), η επεξεργασία μιας πανοπλίας ή ασπίδας με τις κατάλληλες μαγικές χαράξεις να δώσουν ένα μπόνους προστασίας στον κάτοχο τους (+1 Armor Class) ή (το αγαπημένο μου) 2 έως 5 πουγκιά μπορούν να μοιράζονται το περιεχόμενο τους σε έναν κοινό φασματικό χώρο. Απλά φανταστείτε τις δυνατότητες!

Στο 3ο επίπεδο ο Artificer επιλέγει ειδικότητα. Στο τελευταίο supplement προστέθηκαν δύο νέες υποκλάσεις λοιπόν, ο Archivist και ο Battle Smith που συμπληρώνουν τους Alchemist και Artillerist που προϋπήρχαν. Ας δούμε με λίγα λόγια τις ειδικότητες που μπορεί να επιλέξει κάποιος:

  • Alchemist. Πρόκειται για έναν ειδικό στην μιξολογία σπάνιων υλικών, καθημερινών ή και μαγικών, που σαν αποτέλεσμα έχει να παράγει μαγεία. Ανάμεσα σε αυτούς θα βρει κανείς του καλύτερους θεραπευτές (healers) όπως και ειδικούς στην δημιουργία επικίνδυνων χημικών ουσιών. Ενδιαφέρον έχει πως σαν Αλχημιστής έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις μηχανικό ακόλουθο που έφτιαξες με μια μίξη μηχανικών εξαρτημάτων και χημικών στοιχείων που πότισες τον πυρήνα του ώστε να του δώσεις ζωή. Ο ακόλουθος αυτός είναι φιλικός προς εσένα και τους συμμάχους σου, υπακούει στις εντολές σου και μπορεί να μοιάζει με μηχανικό πουλί ή κάτι παρόμοιο.
  • Archivist. Πρόκειται για έναν βιβλιοφάγο τεχνίτη που μπορεί να εμφυσήσει τεχνητή νοημοσύνη σε καθημερινά αντικείμενα, φυτά ή και ζώα στα οποία μπορεί να αποθηκεύσει γνώσεις από ολόκληρους τόμους και ν’ ανατρέξει ανά πάσα στιγμή απλά χαράσσοντας μαγικά σύμβολα πάνω τους. Ακόμα, τα αντικείμενα ή πλάσματα αυτά, αποκτούν διάφορες ικανότητες που σκοπό έχουν να συμβουλεύουν και να κατευθύνουν τον δημιουργό τους, ίσως σε πράγματα που ο ίδιος υστερεί σε ταλέντο. Ακόμα ο δημιουργός τους μπορεί να βλέπει και να ακούει ότι και το κατασκεύασμα του όταν αυτό βρίσκεται εντός της επιτρεπόμενης εμβέλειας ή να τα βάλει να πραγματοποιήσουν μια νοητική επίθεση σε κάποιον.
  • Artillerist. Πρόκειται για έναν ειδικό που βασίζεται στη μαγεία για να προκαλεί εκρήξεις και αμυντικούς μηχανισμούς που του δίνουν πλεονέκτημα σε κάθε μάχη. Ακόμα, μπορεί να κατασκευάσει ραβδιά που εμποτίζει με μαγεία και σίγουρα μπορεί να είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Ενδιαφέρον έχει πώς μπορεί να δημιουργήσει μια μαγική κατασκευή που στην ουσία είναι πολυβόλο με πόδια κάβουρα και μπορεί να επικαλεστεί και να εμφανίσει κατά την διάρκεια της μάχης!
  • Battle Smith. Πρόκειται για έναν συνδυασμό προστάτη και θεραπευτή. Ακόμα και οι στρατοί χρειάζονται προστασία όταν οι άμυνες τους πέσουν. Είναι ειδικός στο να επιδιορθώνει αντικείμενα αλλά και να θεραπεύει ζωντανούς οργανισμούς. Επιπλέον, μπορεί να κατασκευάσει έναν Iron Defender, δηλαδή ένα μηχανικό πλάσμα φτιαγμένο από μαγεία και γρανάζια που μοιάζει όπως ένα κυνηγόσκυλο, πούμα, αρκούδα ή άλλο τετράποδο ζώο.

Ο Artificer, προφανώς πέρα από εφευρέτης, είναι μελετητής και γνώστης μαγείας και κάθε μια από τις παραπάνω ειδικότητες έχει μια λίστα με ξόρκια στη διάθεση του τόσο από το Player’s Handbook, όσο και από το Xanathar’s Guide to Everything.

Το παιχνίδι, όπως είπαμε και στην αρχή, βασίζεται στο Playtesting και στο feedback από το κοινό του, ώστε να συνεχίσει να εξελίσσεται. Οπότε δεν έχετε να κάνετε κάτι άλλο, πέρα  από το να πάρετε ένα άδειο character sheet, ένα καλοξυσμένο μολύβι (Αν δεν ξέρεις πως να φτιάξεις έναν χαρακτήρα μπορούμε να σε βοηθήσουμε) και να ξαμοληθείτε σε νέους κόσμους περιπέτειας!

Θα έπαιζες ποτέ σου Artificer ή αν έχεις παίξει πως σου φάνηκε;

Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Τακτικό μέλος │ Πρόεδρος Δ.Σ. │ Αρχισυντάκτης

georgeavramidis21@gmail.com

Κατά κόσμον Γεώργιος Ε Αβραμίδης συνήθιζε να γυρνάει στο μαθηματικό τμήμα του Ηρακλείου Κρήτης, με άσπρη ρόμπα και μια γάτα στο χέρι, που Νεοκλίδες φοιτητές του φιλούσαν ευλαβικά το χέρι. Τα καλοκαίρια στήνει αντίσκηνο σε παραλίες (από αφραγκία) από άποψη με το σκύλο του. Από χόμπι έχει πολλά, όπως το να αφήνει γυαλιστερούς κροτάφους, τη λογοτεχνία του φανταστικού, κόμιξ, D&D και πολλά άλλα που σιγά σιγά ξανά ράβουν τον παρθενικό υμένα του. Όταν δε σερβίρει υπέροχη, περσινή, ζεστή μπύρα στην ταβέρνα, ελέγχει θεωρίες συνωμοσίας για το που μπορεί να εμφανιστεί ο Doctor Who για free ride και γιατί απορρίφθηκε η επίσημη αίτηση για Erasmus που έκανε στο Χογκουαρτς. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει κανονικός ταβερνιάρης και να σταματήσει να γράφει στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, Gollum! Gollum!