Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Επιλέγοντας Το Κατάλληλο Παιχνίδι Ρόλων Για Παιδιά

Τα πρώτα βήματα στον κόσμο του φανταστικού τα κάναμε όλοι από πολύ μικρή ηλικία, ακόμη και αν άθελα μας το παραβλέπουμε.  Ποιος άλλωστε δεν έχει αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, ξαπλωμένος στο κρεβάτι, λίγο πριν το βραδινό ύπνο να ακούει με αγωνία τα παραμύθια της μαμάς και του μπαμπά, ταξιδεύοντας έτσι σε κόσμους φανταστικούς και μαγικούς;

Ποιος από εμάς δεν «έπαιξε» τον πρώτο του χαρακτήρα καβάλα στο σκουπόξυλο υποδυόμενος τον ιππότη ή την μάγισσα;

Το φανταστικό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας από τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας και απολύτως απαραίτητο συστατικό για την ατομική και κοινωνική πρόοδο. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε γράψει «Η φαντασία είναι τα πάντα. Είναι η πρόβλεψη για τα ελκυστικά αξιοθέατα της ζωής».

Όσοι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τα παιχνίδια ρόλων, σύντομα αντιληφθήκαμε την διαφορά του να παρακολουθούμε σαν θεατές/αναγνώστες έναν φανταστικό κόσμο και του να συμμετέχουμε σε αυτόν ενεργά αλληλοεπιδρώντας και καθορίζοντας τον.  Συναίσθημα και εμπειρία που άνοιξε νέες πόρτες και ορίζοντες στο μυαλό μας, μας πλημμύρισε με συναισθήματα, εμπειρίες και μας άλλαξε γενικότερα την κοσμοθεωρία.

Τα παιχνίδια ρόλων δεν δημιουργούν απλά μοναδικές εμπειρίες αλλά τις μετατρέπουν σε συλλογικές. Μια ιστορία με προσεγμένο περιεχόμενο βοηθά τους εφήβους να καλλιεργήσουν το πνεύμα της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, της ομαδικότητας, της συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας καθώς και της σκέψης έξω από τα καθορισμένα πλαίσια. Έχουμε μιλήσει πρόσφατα και για τα οφέλη να παίξεις κάποιο Παιχνίδι Ρόλων με τα παιδιά σου!

Τι γίνεται όμως με τις μικρότερες ηλικίες; Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια περιπέτεια για παιδιά δημοτικού;  Με την δέουσα ωριμότητα και προσοχή που απαιτείται για την προσέγγιση μιας τόσο τρυφερής ηλικίας η απάντηση είναι ναι! Προσοχή όμως! Οι περιπέτειες αυτές δεν θα πρέπει να προάγουν τη βία αλλά την εφευρετικότητα, τη συλλογικότητα και άλλα παρόμοια θετικά χαρακτηριστικά.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές περιπέτειες και σενάρια που κατασκευάστηκαν για παιδιά ή θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως βάση για περιπέτειας για τους μικρούς μας φίλους.

Animal Adventures RPG Starter Set

Αν είστε γονιός και αναρωτιέστε ποιος είναι ο πιο δόκιμος τρόπος να γνωρίσουν τα παιδιά σας τα παιχνίδια ρόλων τότε σας έχω καλά νέα, η Steamforged Games σας έβγαλε από τον κόπο.

Το Animal Adventures αποτελεί την πύλη εισόδου των παιδιών στον κόσμο των Role Playing Games. Πρακτικά είναι μια περιπέτεια όπου οι μικροί μας φίλοι «μπαίνουν στις πατούσες» γατόμορφων και σκυλόμορφων ηρώων βιώνοντας την εμπειρία του «χαρακτήρα» και της εξερεύνησης όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα παιχνίδια ρόλων για ενήλικες.

Οι χαρακτήρες που απαρτίζουν τη συντροφιά και βρίσκονται διαθέσιμοι μέσα στο κουτί είναι:

H Whisper: Μια Sorceress θηλυκή γάτα Σφιγξ
O Solan: Μια αρσενική γάτα Περσίας ως Warlock
Ο Molly: Μια αρσενική γάτα λύκος ως τον Rogue του πάρτι μας.
H Chantilly: Ενα θηλυκό Λαμπραντόρ ως Fighter
H Brianna: Ένα θηλυκό Μπόξερ που αποτελεί τον Paladin της συντροφιάς
Ο Elvis:  Ένα αρσενικό  Κινγκ Τσαρλς Κάβαλιερ Σπάνιελ ως βάρδος
Και τέλος o Kai: Ένας αρσενικό Σίμπα Ίνου, που είναι ο κληρικός της συντροφιάς.

Η περιπέτεια που περιλαμβάνεται μέσα στο κουτί του παιχνιδιού λέγεται “The Kurse of Doktor Krankensteen” και βρίσκεται σε ένα βιβλιαράκι 32 σελίδων συμπεριλαμβανομένων των απλοποιημένων κανόνων που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του παιχνιδιού.

Ξεκινά με τους φίλους μας να βρίσκονται καθ’ οδόν για το χωριό Woofburg όπου και σκοπεύουν να παρευρεθούν στο καθιερωμένο φεστιβάλ “Furry Friends”.  Ο σκοτεινός και μυστηριώδης “Dok” όμως έχει βάλει τους υποτακτικούς του “Goblin ’Nappers” να απαγάγουν γάτες και σκύλους για τα πειράματα του και έτσι επιχειρούν να απαγάγουν τους ήρωες μας.  Ακολουθώντας τα ίχνη των Goblin Nappers, οι χαρακτήρες βρίσκονται σε μια εγκαταλελειμμένη έπαυλη και αντιμετωπίζουν αρκετά από τα πειράματα του Dok πριν συναντήσουν τον ίδιο.

Το σετ περιέχει ότι χρειάζεται για να παίξετε την περιπέτεια συμπεριλαμβανομένων κανόνων, χαρτών, χαρακτήρων, encounters κλπ.  Είναι δημιουργημένο ώστε να είναι συμβατό με την 5η έκδοση του Dungeons & Dragons και παρόλο που υπάρχουν απλοποιημένοι κανόνες, διαθέτει επιλογή για αναγωγή σε αυτούς της 5th. Παράλληλα υποστηρίζει την σειρά μινιατούρων της ίδια εταιρίας “Dungeons & Doggies” και “Cats & Catacombs fantasy miniatures.

Είναι κατασκευασμένο για 2-8 παίκτες (συμπεριλαμβανομένου του Αφηγητή), ενώ η προτεινόμενη ηλικία που απευθύνεται είναι 13 και άνω. Όπως και να έχει, αποτελεί την πρώτη και πολλά υποσχόμενη προσπάθεια εξοικείωσης των παιδιών με το φανταστικό κόσμο των παιχνιδιών ρόλων και γι’ αυτό ακριβώς το λατρέψαμε.

Stuffed FablesΗ περιπέτεια των παιδικών παιχνιδιών

Η Plaid Hat Games μας έδωσε ένα ακόμη παιχνίδι που μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή βάση για τη δημιουργία παιχνιδιού ρόλων για παιδιά.

Η ιστορία μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα παιχνίδια μιας νεαρής κοπέλας που προσπαθούν να την προστατεύσουν από τους πονηρούς και επικίνδυνους εφιάλτες της.  Οι μικροί μας ήρωες θα κληθούν να υποδυθούν ένα από αυτά τα παιχνίδια με τον ιδιαίτερο αυτοσχέδιο εξοπλισμό και θα αντιμετωπίσουν κάθε λογής δημιούργημα που έχει σκοπό να ταράξει τα όνειρα της αγαπημένης μας πρωταγωνίστριας.

Τα σενάρια είναι 7 και αντικατοπτρίζουν κυριολεκτικά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της παιδικής ηλικίας της πρωταγωνίστριας. Για παράδειγμα το πρώτο σενάριο λέγεται  “The first night in the big girl bed” και κυριολεκτικά έχει σαν στόχο να μην βρέξει το κρεβάτι της!

Mice & Mystics: Τα ποντίκια και η διάσωση της πριγκίπισσας

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι εμπνευσμένη από το εξαιρετικό και πολύ πρωτότυπο  dungeon crawling επιτραπέζιο,  Mice & Mystics.  ( Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που διάβασα το manual του παιχνιδιού, αποφάσισα ότι κάποια στιγμή θα μετατρέψω αυτό το πανέμορφο σενάριο σε περιπέτεια και θα το «τρέξω» με τα παιδιά μου.

Η ιστορία λαμβάνει χώρο σε ένα μεσαιωνικό φανταστικό κόσμο όπου ο κακός μάγος έκλεψε την πριγκίπισσα από το κάστρο της. Ο νεαρός ιππότης χωρίς να το σκεφτεί ζητά την βοήθεια των συντρόφων του και ξεκινούν για τη διάσωση της μικρής πριγκίπισσας.

Στο ταξίδι του τον συντροφεύουν:

• Ο  Νεζ: ο πιστός στιβαρός ιππότης με πελώριο σφυρί του.
• Ο Φίλτς: ο επιδέξιος και σκιερός φίλος με την κουκούλα και τα στιλέτα του
• Ο Μάγκινος: ο σοφός μάγιστρος με τα ξόρκια και το ραβδί του
• Η Τίλντα: η κληρικός πολεμίστρια με το απελατίκι της
• Η Λίλυ: η τοξότισσα με την αξιοσημείωτη σπιρτάδα της.

Φτάνοντας όμως στο κάστρο και με το άγχος του να σώσουν την πριγκίπισσα, υποτίμησαν τον σκοτεινό μάγο όπου με ένα δυνατό ξόρκι τους αιφνιδίασε  και τους συνέλαβε.  Μαζεμένοι στο μπουντρούμι της φυλακής οι μικροί ήρωες μας έχουν σχεδόν απελπιστεί, εξετάζουν τρόπους να αποδράσουν και να βοηθήσουν την πριγκίπισσα αλλά τα κάγκελα του κελιού τους φαίνονται αρκετά ανθεκτικά.

Μερικές ώρες αργότερα και εκεί που όλα δείχνουν ότι έχουν χαθεί ο μάγος Μάγκινος παίρνει την μεγάλη απόφαση… Μεταμορφώνει όλους τους συντρόφους του σε ποντίκια δίνοντας τους τη δυνατότητα να δραπετεύσουν από το σιφόνι του κελιού.

Οι μικροί μας ήρωες και ηρωίδες, με χαρακτηριστικά ποντικιού πλέον, κάνουν ένα φανταστικό αλλά επικίνδυνο ταξίδι πρώτα από τον υπόνομο, μετά από τους σωλήνες που ανεβαίνουν και τους οδηγούν ξανά στην επιφάνεια για να βρεθούν στην κουζίνα του κάστρου και από εκεί με τη σειρά τους στον κήπο όπου βρίσκεται φυλακισμένη η πριγκίπισσα.

Όπως προαναφέραμε βέβαια ο δρόμος τους δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και το μικρό τους μέγεθος τους φέρνει μπροστά σε πρωτόγνωρες δυσκολίες και απειλές όπως  τα «πλάσματα» που συναντούν στο ταξίδι τους, που δεν είναι άλλα από μερικές κατσαρίδες που βρίσκονται στα υπόγεια και την κουζίνα, τη φοβερή σαρανταποδαρούσα και… τον μαυριδερό γάτο του φοβερού μάγου που βρίσκεται στον κήπο και παραμονεύει την πριγκίπισσα.

Οι μικροί μας ήρωες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες, να αποδράσουν από το κάστρο και να επιστρέψουν με ασφάλεια στο παλάτι όπου και θα λύσουν το ξόρκι που τους μετέτρεψε σε ποντίκια.

Επίλογος

Αυτές ήταν μερικές προτάσεις για να βοηθήσουμε τους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν με ασφάλεια τον κόσμο του φανταστικού μέσα από τα παιχνίδια ρόλων. Σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερες ιστορίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις «περιπέτειες» των επίδοξων εξερευνητών μας και σίγουρα ειδικοί με γνώσεις στην παιδαγωγική θα μπορούσαν να διαμορφώσουν αυτές και άλλες ιστορίες ακόμη καλύτερα ώστε να τροφοδοτούν με οφέλη τις προσωπικότητες των παιδιών μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα θα επανέλθω όταν ολοκληρώσω αυτές τις περιπέτειες με τα παιδιά μου.

Δημόκριτος Σαλούστρος
Δημόκριτος Σαλούστρος
Ελεύθερο μέλος

dimokritos.saloustros@gmail.com

Ο Δημόκριτος στην πρώτη εποχή ήταν ο κλασσικός Έλληνας RPGας της δεκαετίας του ‘90. Ξεκίνησε με D&D, έκανε το φυσικό του πέρασμα στο World of Darkness παίζοντας ότι story & campaign του ερχόταν στο μυαλό το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ενώ αραιά που και που διάβαζε και κανένα άλλο world setting. 25 χρόνια μετά, έχοντας υποκύψει στο Ring of Power της γυναίκας του, έχει φτιάξει το δικό του adventuring party σπίτι, μια human barbarian με μαγικό μπλάστρι +4, ένα orc & ένα goblin. Παράλληλα, προσπαθεί ακόμα να ξεκλέψει λίγο χρόνο και να διαβάσει τα αγαπημένα του RPG’s, κρυμμένος στο πατάρι, στην τουαλέτα, κάτω από το κρεβάτι, μέσα στην ντουλάπα κ.ο.κ. Τέλος, τρελαίνεται να γράφει ιστορίες και δε χάνει ευκαιρία να συμμετέχει στα αγαπημένα του WOD LARPS.