Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Gamers’ Corner: “Dragon Tale”, ένας σύλλογος παιχνιδιών στην πόλη των Σερρών

Draco dormiens nunquam titillandus (= Never tickle a sleeping dragon)

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Καλωσήρθατε! Βρισκόμαστε στην καρδιά του Φθινοπώρου και εμείς συνεχίζουμε το ταξίδι γνωριμία μας με την κοινότητα του Φανταστικού με μία ακόμα συνέντευξη της στήλης μας, «Creators’ Corner», όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε παρέα, μέσα από συνεντεύξεις, εμπνευσμένους Έλληνες (και όχι μόνο) δημιουργούς και κοινωνούς του fantasy και των παιχνιδιών, που ομορφαίνουν τη ζωή μας με τις εμπνεύσεις τους. Θα μιλήσουμε για υλικό σχετικό με παιχνίδια ρόλων, κούπες, μαγικά ραβδιά, θυρεούς, βιβλία, κοινότητες RPG, Game Masters, βιβλιοπωλεία, video-games, comics, επιτραπέζια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί το διεγερμένο, από τη φαντασία, μυαλό σας. Η στήλη μας, αυτή τη φορά, φιλοξενεί το Σύλλογο “Dragon Tale”, έναν επικό σύλλογο, μια όμορφη κοινότητα χτισμένη γύρω από τα χόμπι μας με πολλή αγάπη. Εγώ δεν θα σας σποϊλάρω κάτι, αλλά θα αφήσω τρία μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, τον Δημήτρη, τον Στέφανο και τον Χρήστο, να μας μιλήσουν για την όμορφη κοινότητα που έχουν χτίσει στην πόλη των Σερρών.

1. Δημήτρης Κολοβός: Παιδιά, καλησπέρα και καλωσήρθατε! Μπορείτε να συστηθείτε στους αναγνώστες μας!

Δημήτρης Δημητρόπουλος: Είμαι ο Δημήτρης Δημητρόπουλος και εκτελώ τα καθήκοντα του προέδρου στο Σύλλογο. Γεννήθηκα στις Σέρρες και δουλεύω σαν αναπληρωτής εκπαιδευτικός. Nerd για τον πολύ κόσμο, Rules’ Lawyer για όσους έχουν «άδικο» και φωνακλάς για τους πολύ φίλους.

Στέφανος Καριώτης: Καλησπέρα, είμαι ο Στέφανος Καριώτης, γεννήθηκα, μεγάλωσα και εργάζομαι ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός στις Σέρρες. Είμαι ο γραμματέας του Συλλόγου και ως ψυχαναγκαστικός προσπαθώ τα πάντα να είναι τέλεια. 

Χρήστος Γιαμαγκάκης: Καλησπέρα και από μένα. Είμαι ο Γιαμαγκάκης Χρήστος και εκτελώ τα καθήκοντα του ταμία του Συλλόγου. Γεννήθηκα και ζω στην πόλη των Σερρών και είμαι geek από πολύ μικρός.

 

2. Δημήτρης Κ.: Έχουμε ακούσει για τη συμμετοχή του Συλλόγου σας σε διάφορα δρώμενα ανά την Ελλάδα, αλλά γιατί δεν μας λέτε λίγα λόγια για την ίδρυση σας;

Δημήτρης Δημητρόπουλος: Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2018, μετά από σκέψη και συζήτηση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μας για παιχνίδι. Δεν γινόταν άλλο να μην έχουμε ένα χώρο να πάμε να παίξουμε τα RPG μας, τα επιτραπέζια ή τα καρτοπαίχνιδα και wargames μας. Έτσι, ξεκίνησε ένα ταξίδι με 20 πρώτους επιβάτες και με βάρκα την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε. Προσωπικά, για μένα, δεν υπήρχε χώρος για αποτυχία. Έτσι έλεγα μέσα μου, για να πεισμώσω ακόμα πιο πολύ και να μην αφήσω την απάθεια και την απελπισία να πνίξει αυτή τη φωτιά που σιγόβραζε μέσα στους πρώτους μας. Έτσι αυτή η φωτιά, που όλοι μας είχαμε σπίθες της μέσα μας, έγινε μια μεγάλη πυρά, που μέσα από αυτήν ξεπήδησε ο Δράκος της Ιστορίας μας… Το “Dragon Tale”!

Φωτογραφία του Συλλόγου "Dragon Tale" στη “SEREXPO 2023”

3. Δημήτρης Κ.: Τι σας τράβηξε στο Σύλλογο για πρώτη φορά;

Χρήστος Γιαμαγκάκης: Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά πού έγινα μέλος σε αντίστοιχο σύλλογο ήταν κάπου το 2007, όταν ήμουν 14-15 ετών, στο τότε παράρτημα του Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ στις Σέρρες, που είχαν ιδρύσει κάποιοι φοιτητές. Το παράρτημα έπαψε να υφίσταται, όταν έφυγαν και οι περισσότεροι φοιτητές το 2009, αλλά εγώ κράτησα επαφή με όσους μπορούσα, αν και ήμουν ακόμη ανήλικος. Όταν κάποια παιδιά μαζεύτηκαν το 2011, μεταξύ αυτών ο Δημήτρης και ο Στέφανος, για να κάνουν τον πρώτο Dragon Tale, ήταν φυσικό ότι θα συμμετείχα και εγώ. Και έτσι, όταν το ’18 έγινε η δεύτερη και σοβαρή προσπάθεια για την ίδρυση του Συλλόγου, πάλι βρέθηκα εδώ. Ελπίζω να μην είμαι ο κοινός παράγοντας που κλείνουν οι σύλλογοι.

Στέφανος Καριώτης: Θυμάμαι… Ήταν κάπου στο 2006 όταν μια φίλη μου είπε ότι υπάρχει ένα μέρος στη πόλη που παίζουν RPGs. Ως καμένος, τότε, στο “Lineage”, προσπαθούσα να καταλάβω πώς γίνεται να παίζουν RPG σε ένα τραπέζι χωρίς PC! Το ίδιο βράδυ, λοιπόν, πήγα να δω τι είναι αυτό. Φυσικά, έτυχα σε ένα session D&D, όπου είχα, στην κυριολεξία, μαγευτεί! Στο τέλος, νόμιζα ότι η όλη φάση κράτησε καμιά ώρα, αλλά όταν είδα το ρολόι μου, είχαν περάσει, κοντά, 4 ώρες. Αυτό ήταν. Βρήκα πού ανήκω. Στα επόμενα χρόνια, ο Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ. έκλεισε και με τα χρόνια η πίκρα έγινε πείσμα για κάτι νέο.

 

4. Δημήτρης Κ.: Ποια είναι τα αγαπημένα σας event; Τι τα κάνει ξεχωριστά;

Χρήστος Γιαμαγκάκης: Μου αρέσουν τα event που μπορούν να μας γνωρίσουν καινούρια άτομα και να δούνε όλα αυτά με τα οποία ασχολούμαστε. Όταν βλέπω στο πρόσωπό τους τον ενθουσιασμό που είχα και εγώ πριν, περίπου, 15 χρόνια, όταν μπήκα στον Ε.Σ.ΠΑΙ.ΡΟ.Σ, είναι σαν να αναβιώνω την ίδια στιγμή.

Στέφανος Καριώτης: Η αλήθεια είναι πως κάθε event έχει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά και το μυαλό μου. Αυτή τη στιγμή που σου γράφω, μόλις τελείωσε η 7ηη SEREXPO, ίσως το μεγαλύτερο event για την πόλη των Σερρών και ο Σύλλογος μας ήταν εκεί. Μπορώ να πω ότι, πλέον, είναι από τα αγαπημένα μου event, μιας και απευθύνεται σε άτομα της περιοχής μου, άτομα που, ίσως, γνωριζόμαστε εξ όψεως και ενώ έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα, δεν είχαμε γνωριστεί ποτέ. Επίσης, για όσους είμαστε εκπαιδευτικοί, είναι μια καλή ευκαιρία να μας ξαναδούνε οι μαθητές μας κάτω από ένα άλλο πρίσμα. 

 

5. Δημήτρης Κ.: Τι σημαίνει ο Σύλλογος για τον καθένα από σας;

Στέφανος Καριώτης: Μία από τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων είναι να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου, σε κάποιο σύνολο. Εγώ καλύπτω την ανάγκη μου αυτή με το “Dragon Tale”. Ο Σύλλογος, για μένα, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούν όλοι να χτίσουν όμορφα πράγματα. Μέσω του Συλλόγου, προσπαθούμε να μάθουμε στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια στην εκπαιδευτική διαδικασία. Mέσω του Συλλόγου, κάνουμε εκπαιδευτικές εκδρομές, μέσω του Συλλόγου πολλοί άνθρωποι κοινωνικοποιήθηκαν, μέσω του Συλλόγου πιτσιρικάδες αφήνουν τα κινητά και παίζουν επιτραπέζια, μέσω του Συλλόγου επαγγελματίες έγιναν γνωστοί στο κοινό των Σερρών. Αν δεν υπήρχε ο Σύλλογος, μάλλον, θα ψάχναμε ακόμα σπίτι για να παίξουμε το D&D μας.

Χρήστος Γιαμαγκάκης: Για εμένα, ο Σύλλογος είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Όποιος ζει σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να βρει κάποιος άτομα του χόμπι, που να είναι και κοντά στην ηλικία του, για να μπορεί να  παίζει ή να συνομιλήσει ή γενικά να ασχοληθεί, συλλογικά, με το χόμπι. Οπότε, ο Σύλλογος είναι ένα μέρος που μπορώ να ξεφύγω από την καθημερινότητά μου και να ασκήσω τα χόμπι μου, με άλλα άτομα. Αν με ενδιέφερε η μπάλα, αυτό θα ήταν πολύ εύκολο, μιας και υπάρχουν δεκάδες σύλλογοι στην πόλη, ήτοι καφετέριες. Για τα δικά μας χόμπι, όμως, υπάρχουμε μόνο εμείς.

Φωτογραφία από εκδρομή του Συλλόγου "Dragon Tale"

6. Δημήτρης Κ.: Έχετε συμμετάσχει σε διάφορα events στην Ελλάδα! Πώς είναι η εμπειρία της εκπροσώπησης ενός Συλλόγου στην εκτός Σερρών Κοινότητα;

Δημήτρης Δημητρόπουλος: Με μεγάλη μας χαρά, κάνουμε δρόμο και δρομάκι, μπορεί να πει κανείς, με σκοπό να βρεθούμε σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε πολλούς φίλους εκτός Σερρών και θέλουμε να κάνουμε και άλλους. Η εμπειρία να εκπροσωπείς ένα σύλλογο σε δρώμενα εκτός του νομού του σε κάνει να νοιώθεις ότι έχεις ένα έργο να διατελέσεις, μια αποστολή να ολοκληρώσεις, να δείξεις αυτό το όμορφο χόμπι, πώς περνάς δημιουργικά το χρόνο σου και δείχνοντάς τα, να πείσεις και άλλους να μπουν σε αυτόν το δρόμο μαζί σου. Πάντα, η χαρά της εξερεύνησης είναι αυτό που βιώνεις σε τέτοια ταξίδια, είτε γιατί γνωρίζεις νέα μέρη είτε γιατί γνωρίζεις νέο κόσμο. Τέλος, η γλυκιά έκπληξη που συναντάς στο πρόσωπο των ατόμων που σε γνωρίζουν, λέγοντας «Μπράβο στις Σέρρες που υπάρχει τέτοιος χώρος», είναι η καλύτερη επιβράβευση που συναγωνίζεται μόνο από την έμπνευση που δημιουργείται στο νέο κόσμο που μπαίνει στο χόμπι.

 

7. Δημήτρης Κ.: Εκτός από τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα παιχνίδια ρόλων, συμμετέχετε και σε άλλα επικά δρώμενα, όπως διάφορες αστροβραδιές που λαμβάνουν χώρα στο τοπικό βουνό, τον Λαϊλιά, αν δεν κάνω λάθος. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτές! 

Στέφανος Καριώτης: Πολύ σωστά! Οι Αστροβραδιές είναι event που οργανώνονται από την «Αστροπύλη» Σερρών στην Άνω Βροντού (σε υψόμετρο 1.000 μέτρων). Με την Αστροπύλη μας συνδέει φιλία πολλών ετών και υπάρχει αλληλοστήριξη και αλληλοβοήθεια. Στις αστροβραδιές γίνονται ομιλίες από επιστήμονες του χώρου και παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων, με κάθε λογής τηλεσκόπια. Μπορείς να φανταστείς καλύτερο μέρος για να παίξεις ένα sci-fi; Ο δικός μας ρόλος εκεί είναι, φυσικά, να επικοινωνήσουμε την αγάπη μας για τα παιχνίδια. Εννοείται ότι είναι αναπόφευκτες οι αναφορές και οι συζητήσεις για “Star Wars” και “Star Trek”.

 

8. Δημήτρης Κ.: Κάτι πολύ σημαντικό που έχετε πετύχει είναι να έχετε τον δικό σας χώρο! Πείτε μας λίγο για το πώς και πόσο έχει επηρεάσει την καθημερινότητα του Συλλόγου.

Στέφανος Καριώτης: Το να υπάρχει ο δικός μας χώρος είναι μείζονος σημασίας. Είναι το σημείο αναφοράς, το μέρος που παίζουμε, που φιλοσοφούμε, που συζητάμε, που πίνουμε τον καφέ μας ή και τις μπύρες μας. Αν τα μέλη του Συλλόγου είμαστε το σώμα, ο χώρος είναι ο σκελετός.

Gaming session κάθε είδους στο χώρο του Συλλόγου "Dragon Tale"

9. Δημήτρης Κ.: Ποιες είναι οι δυσκολίες του να είναι κανείς στο Δ.Σ. ενός τέτοιου συλλόγου; Τι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά σας και πώς τις αντιμετωπίζετε; Δώστε μου από ένα παράδειγμα ανάλογα με το ρόλο σας.

Στέφανος Καριώτης: Εγώ είμαι ο γραμματέας ή ο γραφειοκράτης. Είμαι αυτός που ζαλίζω το Δ.Σ. για το πρωτόκολλο, για υπογραφές και για κάθε είδους χαρτούρα. Ήδη από τη δημιουργία του καταστατικού, έχω έναν φάκελο με διάσπαρτους νόμους και τον Αστικό Κώδικα, προσπαθώντας να βγάλω άκρη. Η νομοθεσία είναι ή ανύπαρκτη ή ασαφής ή σε κάποιες περιπτώσεις και άκρως επιθετική για συλλόγους και συλλογικές δράσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αποτέλεσμα αυτού, για να πας by the book, είναι η υποστήριξη από λογιστή/τρια και από δικηγόρο και είναι απαραίτητη. Για το παράδειγμα που ανέφερες, θα αναφερθώ χωρίς λεπτομέρειες στις εκλογές για Δ.Σ., όπου μετά τις εκλογές, θα πρέπει να γίνουν έγγραφα προς Πρωτοδικείο, Εφορία και Τράπεζα. Το ξέρω ότι ακούγεται ίσως και τρομακτικό όλο αυτό, αλλά είναι το αναγκαίο κακό. Πλέον, δεν είμαστε ο Μάκης, ο Μπάμπης και ο Τάκης. Είμαστε το “Dragon Tale” και έχουμε κοινωνική και νομική υπόσταση. 

Χρήστος Γιαμαγκάκης: Ως ταμίας του Συλλόγου έχω, ίσως, τον πιο απλό ρόλο, αν και επίσης σημαντικός. Ο πρόεδρος και ο γραμματέας έχουν άλλο, κοινωνικό και νομικό, βάρος αντιστοίχως. Εγώ, απλά, πρέπει να βγάζω τους αριθμούς σωστά. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε μόνο τον επίσημό του ρόλο ο καθένας, αλλά συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Επίσης, ως μη κερδοσκοπικός σύλλογος, έχω δει, πολλές φορές, τα μέλη του Δ.Σ. να βάζουν το χέρι στην τσέπη, χώρια από τις συνδρομές που πληρώνουμε, ούτως ή άλλως, ως μέλη.

 

10. Δημήτρης Κ.: Μία από τις αρετές που πρεσβεύουν, συνήθως, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και το Φανταστικό είναι η δημιουργικότητα. Ξέρω πως καλλιεργείτε και αυτή την αξία, μεταξύ άλλων. Πείτε μας λίγα λόγια για τους τρόπους που το κάνετε.

Χρήστος Γιαμαγκάκης: Εκτός από ψυχαγωγικά event, κάνουμε και δημιουργικά. Δηλαδή, μαζευόμαστε όλοι μαζί για να βάψουμε μινιατούρες, να κατασκευάσουμε μακέτες και να ανταλλάξουμε τεχνικές και ιδέες. Επίσης κάνουμε playtest επιτραπέζια των μελών μας και τους βοηθάμε να βελτιώσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες. Γενικά, και μόνο όταν ένα άτομο ασχολείται με δημιουργικά χόμπι, βγαίνει κερδισμένος, χόμπι δηλαδή που δεν απαιτούνε μόνο στείρες τις σωματικές και πνευματικές τους ικανότητες, αλλά σε βοηθούν να εκφραστείς, να δημιουργήσεις και να αφήσεις, γενικά, το δικό σου στίγμα. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια ρόλων ή ο μοντελισμός μινιατουρών όχι μόνο απαιτούν, αλλά και καλλιεργούν τη δημιουργικότητα. Θα έλεγα, βασικά, ότι είναι το πιο σημαντικό τους συστατικό. 

 

11. Δημήτρης Κ.: Τι μελλοντικά σχέδια έχετε για το Σύλλογο; Πού θέλετε να φτάσει;

Δημήτρης Δημητρόπουλος: Εδώ, δεν θα κρύψω τις φιλοδοξίες μου, μιας και είμαι από τους ανθρώπους που εξωτερικεύω τα σχεδία μου. Θέλω να δω το Σύλλογο και σε άλλα σημεία του χάρτη της Ελλάδας, είτε ως παράρτημα είτε ως αρωγός δημιουργίας παρόμοιων συλλόγων. Σκοπός μου είναι το “Dragon Tale” να γίνει πανελλήνιος σύλλογος και στην ουσία να διοργανώσει events, που θα φέρουν τον κόσμο κοντά απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος, ώστε να φανούν και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες που έχουν στην περιφέρεια για το χόμπι. Όπως εμείς βρήκαμε εύφορο έδαφος αυτο να μεταφερθεί και σε όμορους και μη νομούς των Σερρών, θέλουμε ομάδες να γίνουν σύλλογοι, ώστε όλοι μαζί να συνεργαστούμε, για να ολοκληρώσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Στόχος μου είναι να δημιουργήσω κοιτίδες ατόμων που ασχολούνται με το χόμπι και μεταφέρουν την αγάπη τους γι’ αυτό στη νέα γενιά. «Τόπος στα νιάτα», άκουγα τους μεγαλύτερους να λένε και δεν το καταλάβαινα, αλλά τώρα το βλέπω. Αν δείξουμε στα παιδιά πώς είναι να συμμετέχεις στα κοινά μέσα από τέτοιες ομάδες και από μικρά, τότε έχουμε ελπίδες για ενεργούς πολίτες, που θα διασφαλίσουν την πρόοδο της κοινωνίας. Αν μάθουμε στα παιδιά χαρακτηριστικά που προάγουν και μας δείχνουν τα επιτραπέζια παιχνίδια (συνεργασία, ευγενής άμιλλα, συναγωνισμός, εξέλιξη, στρατηγική), θα έχουμε υγιείς πολίτες, που θα είναι ευτυχισμένοι και παραγωγικοί. 

 

12. Δημήτρης Κ.: Τα τελευταία λόγια είναι δικά σας!

Χρήστος Γιαμαγκάκης: Ευχαριστούμε πολύ για αυτή την ευκαιρία που μας δώσατε. Ελπίζω να μάθει ο κόσμος πράγματα για εμάς από την συνέντευξή αυτή και ο σύλλογος να γίνει καταφύγιο για ακόμα περισσότερα άτομα του «χώρου» μας.

Στέφανος Καριώτης: Να σε ευχαριστήσω και εγώ πολύ Δημήτρη για το χρόνο που μας αφιέρωσες. Εγώ θα ήθελα να βλέπω όλο και περισσότερες ομάδες, ανά την Ελλάδα, να οργανώνονται, να οργανώνουν τα δικά τους events και να ρολάρουν τη φάση. Η κοινωνικοποίηση θα μας βοηθήσει όλους να γίνουμε καλύτεροι παίκτες, καλύτεροι άνθρωποι και πολύ πιο σοφοί. 

Αυτοί ήταν, λοιπόν, οι “Dragon Tale”. Όντας μέλος της δημιουργικής τους κοινότητας, το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ, σε όποιον θελήσει να μας γνωρίσει, είναι ένα φιλικό και γεμάτο επικές ιστορίες περιβάλλον, όπου μπορεί ο καθένας να παίξει τα παιχνίδια που αγαπά και να σφυρηλατήσει δυνατές φιλίες. Μην διστάσετε να χτυπήσετε την πόρτα μας. Σας περιμένουμε!

Εμείς τα λέμε τον επόμενο μήνα με ακόμα περισσότερες συνεντεύξεις και ιστορίες! Δημήτρης over and out!

Τα Social Media του Συλλόγου Dragon Tale: WebsiteFacebook | Instagram

Δημήτρης Κολοβός
Δημήτρης Κολοβός
Ελεύθερο μέλος │ Αρχισυντάκτης

jdimikolovos@gmail.com

Ο Δημήτρης, Δημούτρης ή κύριος Μιμήτρης Κολοβός είναι ένα goblin ανέκαθεν παλαβό με τα RPGs. Ξεκίνησε να παίζει 5άρα στις σπηλιές φίλων του, αλλά θέλει να παίξει και να μάθει τα πάντα γύρω από το αγαπημένο του είδος παιχνιδιών. Στην υπόλοιπη ζωή του προσπαθεί να διαβάσει σοφά βιβλία αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα γιατί δεν ξέρει να διαβάζει καλά. Όνειρο του είναι κάποια στιγμή να ζήσει σε μία χομπιτότρυπα, ίσως αυτή του Μπίλμπο. Είναι σχετικά έξυπνος για goblin (8 intelligence?) και ασχολείται με τη γλωσσολογία και τις γλώσσες του Faerûn. Υποστηρίζει πως είναι υποψήφιος διδάκτορας σε κάποιο πανεπιστήμιο που λέγεται Δημοκρίτειο στη Θράκη, αλλά κανείς δεν ξέρει τέτοιο πανεπιστήμιο, ούτε τέτοια περιοχή που να ονομάζεται έτσι. Υποστηρίζει πως βρίσκεται κοντά στη Halruaa αλλά ελάχιστοι έχουν ταξιδέψει εκεί, πόσο μάλλον Goblins.