Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Gamers’ Corner: “Guardians of the White Tower”, όταν το Wargaming συναντάει το έργο του Τόλκιν

I do not love the bright sword for its sharpness, nor the arrow for its swiftness, nor the warrior for his glory. I love only that which they defend.

― J.R.R. Tolkien, The Two Towers

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Καλησπέρα! Τα κρύα έσφιξαν και κλεινόμαστε, σιγά-σιγά, στη θαλπωρή των σπιτιών μας και στα καλοριφέρ ή/και τα τζάκια μας. Όπως βολεύεται ο καθένας. Καλωσήρθατε σε ακόμα μία συνέντευξη της στήλης μας «Creators’ Corner», όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε παρέα, μέσα από συνεντεύξεις, εμπνευσμένους Έλληνες (και όχι μόνο) δημιουργούς και κοινωνούς του fantasy και των παιχνιδιών, που ομορφαίνουν τη ζωή μας με τις εμπνεύσεις τους. Θα μιλήσουμε για υλικό σχετικό με παιχνίδια ρόλων, κούπες, μαγικά ραβδιά, θυρεούς, βιβλία, κοινότητες RPG, Game Masters, βιβλιοπωλεία, video-games, comics, επιτραπέζια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί το διεγερμένο, από τη φαντασία, μυαλό σας. 

Αυτή τη φορά, ταξιδεύουμε στη συμπρωτεύουσα, στη Νύφη του Θερμαϊκού, στο αρχηγείο των “Guardians of the White Tower”, μια νέα και ακμάζουσα κοινότητα από war gamers, που ασχολούνται, κυρίως, με το παιχνίδι της “Games Workshop” που ονομάζεται “Middle-earth Strategy Battle Game”, που δεν οφείλει πουθενά αλλού την έμπνευση του, παρά στον πατέρα του σύγχρονου Φανταστικού, τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Εκ μέρους των “Guardians of the White Tower” θα μας μιλήσει ο Παύλος Χριστόπουλος, έναν εκ των ιδρυτών τους. Όπως πάντα, δεν θα σας ζαλίσω με περισσότερα, αλλά θα αφήσω τον Παύλο να μοιραστεί τα βιώματα του μαζί μας.

1. Δημήτρης Κολοβός: Αγαπητέ Παύλο, καλησπέρα! Πες μας λίγα λόγια για σένα, ώστε να σε γνωρίσουμε και σύστησε μας και τους “Guardians of the White Tower”. Γιατί ονομάσατε έτσι την ομάδα;

Παύλος Χριστόπουλος: Καλησπέρα, φίλε Δημήτρη! Νομίζω πως θα αδράξω την ευκαιρία που μου δίνει η πάντα φιλόξενη γωνιά σου, ώστε να αρκεστώ στο ότι είμαι απλώς ο Παύλος και να μιλήσουμε περισσότερο για την αγαπημένη μου ομάδα. Οι “Guardians of the White Tower of Thessaloniki”, όπως είναι ο πλήρης τίτλος που έχουμε δώσει, είναι ουσιαστικά το επιστέγασμα μιας πιο οργανωμένης προσπάθειας σε σχέση με το επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής “Middle-earth Strategy Battle Game” (MESBG) στη Βόρεια Ελλάδα. Το όνομα το εμπνευστήκαμε από  τον Λευκό Πύργο του Εκθέλιον, τον ψηλότερο πύργο της ακρόπολης της Μίνας Τίριθ, της πρωτεύουσας της Γκόντορ.

Οι πέντε Ίσταρι περικυκλωμένοι από ορκ και Νάζγκουλ

2. Δημήτρης Κ.: Μίλησε μας, λίγο, για την αγάπη σου για τα war games και το “Middle-earth Strategy Battle Gameγνωστό και ως MESBG, ειδικότερα.

Παύλος Χ.: Παρότι είμαι μεγάλος board game fan, δεν έχω ασχοληθεί με άλλα war games πέραν του MESBG. Οπότε, δε μπορώ να σου απαντήσω! Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως το συγκεκριμένο επιτραπέζιο καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου, σε σημείο… ακραίο. Από το 2005, είμαι συλλέκτης και βάφω μοντέλα, έχοντας περίπου 5000 μινιατούρες, αν όχι και παραπάνω, μακέτες, διοράματα και πολλά άλλα! Ο επιτραπέζιος αυτός κόσμος αποτελεί το προσωπικό μου καταφύγιο από τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

 

3. Δημήτρης Κ.: Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τους “Guardians of the White Tower”;

Παύλος Χ.: Η αλήθεια είναι πως στο χώρο των war games επικρατεί μια είδους υποτίμηση, τόσο του περιεχομένου όσο και του τρόπου παιχνιδιού του MESGB. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει οργανωμένη κοινότητα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πολύς κόσμος να αγνοεί και την ύπαρξή του ίδιου του παιχνιδιού. Ακριβώς αυτό το κενό ήρθαμε να κλείσουμε ως ομάδα. Αυτός είναι και ο σκοπός μας από την πρώτη στιγμή, ο συντονισμός των ενδιαφερομένων και η ανάδειξη της τοπικής επιτραπέζιας κοινότητας, μέσω διαφόρων δράσεων που θα «αγκαλιάζουν» έμπειρους και αρχάριους παίκτες.

Ένα warband αποτελούμενο από hobbits

4. Δημήτρης Κ.: Πώς είναι να συντονίζεις μια τόσο μεγάλη ομάδα; Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις ενός εγχειρήματος όπως οι “Guardians”;

Παύλος Χ.: Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη αφορμή που μου δίνεις, καθώς θα ήταν άδικο να απαντηθεί η ερώτηση σε 1ο ενικό. Και αυτό διότι μπορεί η δημιουργία ενός τέτοιου εγχειρήματος να γύριζε στο μυαλό πολλά χρόνια, αλλά η υλοποίησή της δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν συναντούσα τους κατάλληλους ανθρώπους, την κατάλληλη στιγμή. 

Μαζί με τον Σταύρο Ξάκη βάλαμε τα θεμέλια και έχοντας και τον Μανώλη Μπόνη παρέα, κύλησε ο πρώτος χρόνος. Αυτή την τριάδα ήρθαν να πλαισιώσουν οι Μπάμπης Ντικιόζογλου και Θεόφιλος Χατζόγλου, που διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία στο χώρο των war games και έχουν και το ίδιο πάθος με μας. Πλέον, η οργανωτική αυτή «πενταρχία» προσπαθεί να βελτιώσει και να αναβαθμίσει την κοινότητα. Σίγουρα, το γεγονός πως δεν είμαστε νομικά κατοχυρωμένος σύλλογος ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας, αλλά η αγάπη που έχουμε γι’ αυτό που κάνουμε ισορροπεί την όποια πρόκληση. 

 

5. Δημήτρης Κ.: Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, πηγή έμπνευσης του MESBG, έχει παίξει ρόλο στην αγάπη σου για το παιχνίδι;

Παύλος Χ.: Αδιαμφισβήτητα. Το παιχνίδι το προσέγγισα, όπως και οι περισσότεροι, εξαιτίας του περιεχομένου του. Το μεγαλείο της γραφίδας του αγαπημένου Καθηγητή ζωντανεύει μέσα από την αναπαράσταση μαχών των βιβλίων και των ταινιών. Παίζοντας το επιτραπέζιο, μπορεί κανείς να ζήσει τη μάχη στο Φαράγγι του Χελμ, την Τελευταία Συμμαχία των ελεύθερων λαών ενάντια στον Μαύρο Άρχοντα και πολλές ακόμα επικές στιγμές! Βέβαια, ως ομάδα, μας αρέσει πολύ να δημιουργούμε ‘‘what if’’ σενάρια, αφορμώμενοι από τις ελλιπείς ή λίγες πληροφορίες που άφησε ο Καθηγητής για ορισμένα θέματα. Με λίγη φαντασία, ένα ποτήρι μπύρα και καλή παρέα, το παιχνίδι αποκτά άλλη διάσταση!

Φωτογραφία, κατά τη διάρκεια τουρνουά, μελών της ομάδα “Guardians of the White Tower”

6. Δημήτρης Κ.: Μίλησε μας για το ίδιο το παιχνίδι; Πώς παίζεται; Ποιος είναι ο σκοπός του;

Παύλος Χ.: Είναι ένα 1v1 παιχνίδι (ενίοτε και 2v2) κατά κανόνα, που αφορμάται από τη μυθολογία του Τόλκιν. Οι δύο παίκτες «χτίζουν» από ένα στρατό, με όριο όσους πόντους συμφωνήσουν, και μάχονται, με σκοπό να πετύχουν τα ζητούμενα του κάθε σεναρίου. Το παιχνίδι χωρίζεται σε φάσεις, που παίζονται εναλλάξ από τους παίκτες, είναι με ζάρια και στατιστικά των μοντέλων και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ταμπλό του παιχνιδιού είναι τρισδιάστατο. Δυστυχώς, δέκα σειρές δεν μπορούν να αποδώσουν το μεγαλείο του παιχνιδιού.

 

7. Δημήτρης Κ.: Δυνάμεις του Καλού ή Δυνάμεις του Κακού; Ποια είναι η αδυναμία σου;

Παύλος Χ.: Όταν παίζω με τους καλούς, βιώνω το ρομαντικό του πράγματος, ενώ με τους κακούς διασκεδάζω περισσότερο. Θα έλεγα και τα δύο, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω, θα πήγαινα με το στρατό των Dunedain και των περιπλανώμενων φυλάκων του Βορρά.

Στρατός της Άνγκμαρ σε παράταξη

8. Δημήτρης Κ.: Έχω δει πως οργανώνετε, συχνά-πυκνά, πολλά και διαφορετικού είδους τουρνουά! Περίγραψε μας ένα τέτοιο, σύντομα, μέσα από τα μάτια σου.

Παύλος Χ.: Το ένα κομμάτι είναι το κομμάτι του παιχνιδιού. Αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή. Αυτό που νομίζω έχει αξία να ειπωθεί είναι η στιγμή των απονομών. Βλέπεις χαρούμενα πρόσωπα, νικητές και ηττημένους μαζί, βραβεία από ψηφοφορίες καλύτερου βαψίματος μοντέλου, αλλά και καλύτερου αντιπάλου. Γενικά, η συμμετοχή σε ένα τουρνουά είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, επικοινωνώντας με άλλους ανθρώπους με κοινό παρονομαστή.

 

9. Δημήτρης Κ.: Υπάρχουν και άλλες ανάλογες κοινότητες στην Ελλάδα; Έχετε συνεργαστεί με άλλους φορείς;

Παύλος Χ.: Ναι. Στην Αθήνα υπάρχουν δύο αντίστοιχες ομάδες, που ασχολούνται, αμιγώς, με το MESBG, με τις οποίες δεν έχουμε ακόμα συνεργαστεί. Θα το θέλαμε όμως, καθώς μας αρέσει η ιδέα κοινών δράσεων με όσους αγαπάνε το χόμπι μας. Μια τέτοια συνεργασία κάναμε με τον πολύ καλό, φίλο σύλλογο, “Dragon Tale”. Μάλιστα, είμαστε πολύ χαρούμενοι που εκείνη η συνάντηση αποτέλεσε αφορμή να εισχωρήσουν στο παιχνίδι νέοι παίκτες.

Εκδρομή των “Guardians of the White Tower" στο σερραϊκό σύλλογο “Dragon Tale”

10. Δημήτρης Κ.: Ποια είναι τα όνειρα σας για τους “Guardians”;

Παύλος Χ.: Ως πεντάδα, πλέον, ο πήχης έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά. Τα τουρνουά θα γίνονται ολοένα και περισσότερα, αλλά και καλύτερα. Ήδη, οι παίκτες αυξάνονται, οι παλιοί χαίρονται όλο και πιο πολύ και νομίζω όλοι έχουν αντιληφθεί την οπτική που έχουμε ως ομάδα. Προσωπικά, θα ήθελα να μπορούμε να κλείνουμε ολόκληρες αίθουσες για μεγάλα τουρνουά και γιατί όχι να γίνει και ένας πανελλήνιος θεσμός. Το σίγουρο είναι πως ήδη ετοιμάζουμε πολλές εκπλήξεις…

 

11. Δημήτρης Κ.: Πώς μπορεί και να σας προσεγγίσει κάποιος που θέλει να γνωρίσει εσάς και το παιχνίδι;

Παύλος Χ.: Έχουμε ενεργή την επίσημη σελίδα μας στο Facebook και μπορεί κανείς να μας στείλει μήνυμα. Επίσης, κάθε Παρασκευή μαζευόμαστε στο “eFantasy Game Arena” και παίζουμε φιλικές μάχες μεταξύ μας, αλλά και “how to play” για νέους παίκτες.

 

12. Δημήτρης Κ.: Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου!

Παύλος Χ.: Πέραν των θερμών ευχαριστιών για την αφορμή αυτή που μας έδωσες, φίλε Δημήτρη, ώστε να μας γνωρίσει περισσότερος κόσμος, δεν νομίζω πως χρειάζεται κάτι άλλο να ειπωθεί. Θα χαρούμε να δούμε πολλούς νέους παίκτες, να γνωριστούμε και να χαθούμε όλοι μαζί στο μαγικό αυτό κόσμο της Μέσης Γης.

Αυτός ήταν, λοιπόν, ο Παύλος Χριστόπουλος και η αεικίνητη και αφοσιωμένη ομάδα των “Guardians of the White Tower”. Το καθιερωμένο sparring της Παρασκευής και τα τουρνουά είναι εξαιρετική ευκαιρία για να γνωρίσετε την MESBG κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Έχοντας παίξει με τα παιδιά και έχοντας φτιάξει το δικό μου στρατό (Gondor φυσικά), με τη βοήθεια τους, μπορώ να σας εγγυηθώ ένα φιλικό περιβάλλον και ανθρώπους που αγαπάνε τα war games και το έργο του Τόλκιν και ανυπομονούν, κάθε βδομάδα, να κονταροχτυπηθούν στις πεδιάδες και τα κάστρα της Μέσης-γης. Πολύ πιθανόν να με συναντήσετε σε μένα σε κάποιο από τα terrains τους.

 

Εμείς τα λέμε τον επόμενο μήνα με ακόμα περισσότερες συνεντεύξεις και ιστορίες! Δημήτρης over and out!

 

Οι “Guardians of the White Tower” στο Facebook

Δημήτρης Κολοβός
Δημήτρης Κολοβός
Ελεύθερο μέλος │ Αρχισυντάκτης

jdimikolovos@gmail.com

Ο Δημήτρης, Δημούτρης ή κύριος Μιμήτρης Κολοβός είναι ένα goblin ανέκαθεν παλαβό με τα RPGs. Ξεκίνησε να παίζει 5άρα στις σπηλιές φίλων του, αλλά θέλει να παίξει και να μάθει τα πάντα γύρω από το αγαπημένο του είδος παιχνιδιών. Στην υπόλοιπη ζωή του προσπαθεί να διαβάσει σοφά βιβλία αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα γιατί δεν ξέρει να διαβάζει καλά. Όνειρο του είναι κάποια στιγμή να ζήσει σε μία χομπιτότρυπα, ίσως αυτή του Μπίλμπο. Είναι σχετικά έξυπνος για goblin (8 intelligence?) και ασχολείται με τη γλωσσολογία και τις γλώσσες του Faerûn. Υποστηρίζει πως είναι υποψήφιος διδάκτορας σε κάποιο πανεπιστήμιο που λέγεται Δημοκρίτειο στη Θράκη, αλλά κανείς δεν ξέρει τέτοιο πανεπιστήμιο, ούτε τέτοια περιοχή που να ονομάζεται έτσι. Υποστηρίζει πως βρίσκεται κοντά στη Halruaa αλλά ελάχιστοι έχουν ταξιδέψει εκεί, πόσο μάλλον Goblins.