Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Η Χαρά της (mini) Ζωγραφικής: Βάφοντας χαρακτήρα σε 5 βήματα

Όλοι το έχουμε περάσει.

Βρισκόμαστε για το σέσσιον. Έχεις φτιάξει τον ΤΕΛΕΙΟ χαρακτήρα και η ομάδα αναμένεται να είναι μπόμπα. Μαζευόμαστε σπίτι του Dungeon Master, που έχει ετοιμάσει ένα τέλειο τραπέζι με κτήρια και μακέτα, dolby surround μουσική και soundtrack για ΚΑΘΕ τέρας ή NPC και έχεις φέρει τα τυχερά σου ζάρια. Οι χαρακτήρες εμφανίζονται ένας ένας στο τραπέζι, ο Druid έχει μινιατούρα γεμάτη εφέ και φύλλα που πέφτουν, καθώς και ασορτί μινιατούρες για κάθε wild shape του. Ο Sorcerer έχει διάφανες μινιατούρες για τα ξόρκια του και μεζούρες για ΟΛΑ ΤΑ AOE ΚΑΙΙΙΙΙΙ βγάζεις και συ μια γκρι βλακεία με λυγισμένο σπαθί που πήρες από ένα ξεχασμένο επιτραπέζιο του παππού σου και λες «Εεε δεν έχω κάτι άλλο για μινιατούρα».

Το πάρτι καταρρέει, ο Dungeon Master παθαίνει νευρικό κλονισμό, η κοπέλα σου αρχίζει να φασώνεται με το κολλητό σου και οι γονείς σου σε αποκληρώνουν. Πως μπορούμε να αποτρέψουμε αυτό το τραγικό σκηνικό και να τη γλυτώσει ο κακομοίρης ο Dungeon Master;

Μπορείς απλά να βάψεις τη μινιατούρα σου. Δε θα σου πάρει πολύ, κάνα 2ωράκι χαλάρωσης όλο κι όλο, δεν ξέρεις, μπορεί να αποκτήσεις ένα νέο χόμπι.

Disclaimer: Ο-παρακάτω-οδηγός-απευθύνεται-σε-αρχάριους-που-πιθανόν-θέλουν-τις-μινιατούρες-τους-βαμμένες. Δε-θα-μπούμε-σε-τεχνικά-και-λεπτομέρειες-αλλά-σε-απλά-βήματα-που-μπορεί-να-ακολουθήσει-κάποιoς-που-δεν-έχει-ασχοληθεί-ποτέ.

Τα πράγματα που θα χρειαστείτε για τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι τα εξής:

  • Ένα πινέλο, ιδανικά νούμερο 1 αλλά οποιοδήποτε έχει καλή μύτη κάνει
  • Ένα πινέλο παχύτερο από το προηγούμενο
  • Ένα ποτήρι νερό για να ξεπλένετε τα πινέλα και να αραιώνετε τα χρώματα
  • Μια παλέτα ή ένα πλαστικό πιάτο (ή απλά κάτι να βάλετε τις μπογιές πάνω που δε σας νοιάζει)
  • Τα ακρυλικά χρώματα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Εδώ συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται τα εξής (Με σειρά τηλεοπτικής εμφανίσεως):

Matt Black Primer (ArmyPainter)
Chaotic Red (Army Painter)
Mournfang Brown (Citadel)
Leadbelcher (Citadel)
Retributor Armour (Citadel)
Matt White (Army Painter)
Nuln Oil (Citadel)
Ακίνδυνος Γκίκας (για τους 2-3)

  • Ένα φωτιστικό διαβάσματος για να φωτίζει καλά τη δουλειά που κάνετε

Δίπλα σε κάθε στάδιο θα αναγράφεται χοντρικά και πόσος χρόνος παίρνει το αντίστοιχο στάδιο (χωρίς να υπολογίζουμε το στέγνωμα).

Μινιατούρα

⏳ Ανάλογα πόσο γρήγορα περπατάς μέχρι το μαγαζί και πόσο μακριά είναι αυτό, ααα και 1 λεπτό να την ανοίξεις, να βάλεις την κόλλα και να περιμένεις να κολλήσει.

Αυτή είναι η μινιατούρα μας όπως βγήκε από το κουτί (Pathfinder Deep Cuts: Female Knights/Gray Maidens). Μια σταγόνα superglue στη βάση της και την κολλάμε πάνω στη στάση που θέλουμε:

Primer (αστάρι)

⏳ 1 λεπτό με σπρέι, 6-7 λεπτά με πινέλο

Πολλές μινιατούρες έχουν ήδη ασταρ…ωθει? (Δεν ξέρω αν υπάρχει αυτό το ρήμα, Μπαμπινιώτη take the wheel). Η εισαγωγή του primer ως πρώτο βήμα είναι σημαντική, καθώς δημιουργεί μια στρώση για να είστε σίγουροι ότι τα υπόλοιπα χρώματα θα κάτσουν καλά πάνω. Σημειώνεται ότι μερικές μινιατούρες έρχονται ήδη “primed”.

Το μαύρο χρώμα (Matt Black) σε αυτή την περίπτωση μας δίνει μια γερή βάση για να αρχίσουμε και σε περίπτωση λάθους είναι ευκολότερο να διορθωθεί. Ταυτόχρονα μένει σε εσοχές που είναι δύσκολο να βαφτούν και μετατρέπει ό,τι απλά δεν έφτανε το πινέλο σε σκιά για αίσθηση βάθους.

Σταδιακά διαλέγουμε τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε και σε ποια σημεία θα πάνε. Κάποιοι τα σημειώνουν σε χαρτί για να μην ξεχάσουν, άλλοι έχουν μπροστά τους μια χαρακτήρα για έμπνευση, άλλοι πετάνε τα χρώματα στον αέρα και όποια κάτσουν όρθια (Όταν ξεμένεις από ιδέες…). Ιδανικά τα χρώματα θα έπρεπε να ξεκινάνε από μέσα προς τα έξω, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες ατυχήματος (Π.χ πρώτα το δέρμα, μετά η πανοπλία, η ασπίδα και τέλος η μπέρτα), αλλά για τον οδηγό αυτό είναι ευκολότερο όπως θα δούμε στη συνέχεια, για να δείτε καλύτερα τα αποτελέσματα.

Κόκκινα υφάσματα

⏳ 10-15 λεπτά το πρώτο πέρασμα και άλλα 4-5 το δεύτερο, δεδομένου ότι είναι σχετικά μεγάλη επιφάνεια

Ξεκινώντας με το κόκκινο χρώμα (Chaotic Red) για τα υφάσματα και το λοφίο, το τοποθετούμε στην παλέτα και προσθέτουμε νερό (σταγόνα-σταγόνα, μη δω κανέναν με το λάστιχο), μέχρι να αραιωθεί αρκετά ώστε να μην καλύψει τις λεπτομέρειες της μινιατούρας όταν το απλώνουμε.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακριβής δοσολογία νερού/μπογιάς που να κάνει για κάθε μινιατούρα. Είναι σημαντικό το να αραιωθεί αρκετά, ώστε να χρειαστεί 2 περάσματα για πλήρης κάλυψη της μπέρτας. Το πρώτο πέρασμα μοιάζει κάπως έτσι:

Ξεχωρίζει λίγο μαύρο κάτω από το χρώμα που βάλαμε και αυτό είναι σωστό. Σημαντικό είναι επίσης το πινέλο να έχει ΜΙΑ κατεύθυνση μονό, όχι wax on, wax off, αλλά από πάνω προς τα κάτω για να μη μείνουν πινελιές πάνω στο χρώμα. Δίνουμε στο χρώμα χρόνο να στεγνώσει ΠΛΗΡΩΣ και συνεχίζουμε κάνοντας τη διαδικασία μία ακόμα φορά.Περνώντας το δεύτερο χέρι το ύφασμα θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι:

Πιθανόν, να μη βλέπετε και καμία διαφορά, αυτό είναι εν μέρει μάλλον γιατί το φαίνεται από φωτογραφία, και εν μέρει ότι το 2ο πέρασμα απλά καλύβει τα μαύρα στίγματα που είχαν μείνει από το πρώτο πέρασμα και κάνει το χρώμα να μοιάζει πιο έντονο.

Δερμάτινα μέρη

⏳ 7 λεπτά καθώς αν και μικρά μέρη θέλουν προσοχή, το δεύτερο πέρασμα θέλει λιγότερο

Δεύτερο χρώμα που διάλεξα είναι το καφέ (Mournfang Brown) για το παντελόνι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και πριν, με προσοχή και χωρίς βιασύνη. Εν τέλη το κάνουμε για χαλάρωση. Αν γίνουν λάθη και πάει καφέ στα σημεία που είναι μαύρα τότε δεν πειράζει, το καθαρίζουμε με ένα καθαρό πινέλο και αν έχει στεγνώσει περνάμε πάλι λίγο μαύρο από πάνω.

Βαρύ μέταλλο

⏳ 20 λεπτά και τα 2 περάσματα καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της μινιατούρας

Αφού στεγνώσει (ή και ενώ περιμένουμε να στεγνώσει) περνάμε το μεταλλικό χρώμα (Leadbelcher) πάνω σε όλα τα κομμάτια της πανοπλίας. Ενώ στεγνώνει το μέταλλο, βάφουμε το δεύτερο χέρι καφέ στα δερμάτινα κομμάτια, με την Ιππότη να μοιάζει κάπως έτσι:

Όταν στεγνώσουν και αυτά, περνάμε το δεύτερο χέρι μεταλλικού πάνω στην πανοπλία καθώς και μικρά τετράγωνα σημάδια στις μπότες, ώστε να μοιάζει το κάθε ένα με αγκράφα (το σημείο που σφίγγουν τα λουριά που δένουν την πανοπλία στα πόδια).

Χρυσές λεπτομέρειες

⏳ 4 λεπτά, μπορεί και παραπάνω αν βάλετε παραπάνω λεπτομέρειες

Τελειώνοντας παίρνουμε το χρυσό χρώμα (Retributor Armour) στην άκρη του πινέλου και περνάμε ΟΟΟΤΙ λεπτομέρειες αρέσουν στον καθέναΠροσεκτικά πάντα καθώς είναι λεπτοδουλειά:

Η μινιατούρα θεωρητικά είναι έτοιμη. Άφησα τη ζώνη και κάποια άλλα σημεία μαύρα με το χρώμα που είχε το primer για ευκολία, αλλά και για να υπάρχει ένα ακόμα χρώμα να σπάει τη μονοτονία. Μπορείτε να την αφήσετε έτσι, να πάτε επιτόπου στη σκίαση ή να βάλετε μια τελευταία πινελιά, όπως έκανα εγώ παρακάτω για τον δικό μου χαρακτήρα. Όσοι θέλετε να δείτε τη σκίαση απλά προσπεράστε το παρακάτω βήμα.

Mάσκα & ασπίδα

⏳1-2 λεπτά η μάσκα και άλλα 3 το κάθε πέρασμα της ασπίδας

Θυμήθηκα τον Jack of Blades απο το Fable και αποφάσισα να κάνω μια παρόμοια μάσκα, καθώς και να τονίσω λίγο την ασπίδα. Πέρασα την προσωπίδα της περικεφαλαίας με άσπρο (Matt White) (χρειάστηκαν 3 περάσματα καθώς το άσπρο είναι δύσκολο χρώμα) και το κάτω μέρος της ασπίδας, μαζί με το κέντρο της, πάνω στο οποίο έφτιαξα και έναν χρυσό σταυρό (καθώς αποφάσισα εκείνη τη στιγμή ότι θα παίξω paladin)

Σκιά!

3 λεπτά καθώς αν αρχίσει να στεγνώνει και την απλώνεις ακόμα θα μείνουν πινελιές

Καλώς ήρθατε πίσω όσοι αγνοήσατε το προηγούμενο βήμα, πιθανότατα έχουμε ακόμα καραντίνα οπότε τι βιάζεστε;

Το κομμάτι της σκίασης είναι απλό. Βουτήξτε τη μινιατούρα μέσα στο μπουκάλι με τη σκιά!

Όχι νταξ μωρέ πλάκα κάνω.

Σκιά ή shade είναι μπογιές αραιωμένες σχεδόν σαν νερό οι οποίες ρέουν ΜΕΣΑ στις σχισμές και κάνουν τις λεπτομέρειες να φαίνονται έντονα, δίνοντας την ψευδαίσθηση της σκιάς.

Πρακτικά θέλετε ένα πινέλο ιδανικά παχύτερο από το βασικό (νούμερο 2 θα έλεγα) το οποίο βουτάτε στη σκιά (το αγαπημένο σε όλους Nuln Oil πιθανότατα) και απλώνετε σε όλη τη μινιατούρα, με εξαίρεση τις ευθείες επιφάνειες όπως το λευκό κομμάτι της ασπίδας.

ΑΝ Η ΜΠΟΓΙΑ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ (ήρεμα μιλάω) τότε μαζέψτε τη με το πινέλο και απλώστε την ξανά πριν στεγνώσει ή σκουπίστε τη σε μία χαρτοπετσέτα. Αν αυτό το πράγμα μείνει τότε δε διορθώνεται εύκολα.

Θα πρέπει η σκιά να έχει απλωθεί όπως στην μπέρτα από κάτω. Αφήστε το για μια ώρα πάνω κάτω να στεγνώσει και σερβίρετε με λεμόνι.

Το αποτέλεσμα!

Προσωπικά μου πήρε 1 ώρα και 20 λεπτά γιατί είχα αφήσει την τιβί να παίζει. Η μινιατούρα μετά το πέρασμα σκιάς σε όλες τις οπές θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι:

Αν όχι τότε μην αποθαρρύνεστε. Πάρτε ξανά πινέλο και διορθώστε όπου έκατσε στραβά η σκιά, όποια ατέλεια φάνηκε με την εφαρμογή του shade ή οποίο σημείο μοιάζει πολύ σκοτεινό για εσάς και θέλετε λίγο περισσότερο φως.

Μην ξεχάσετε τα βασικά όσοι εν τέλη προσπαθήσετε να ακολουθήσετε αυτόν τον οδηγό:

  • Δεν υπάρχει βιασύνη, σιγά σιγά για να μη χρειάζεται να κάνετε πολλές διορθώσεις μετά.
  • Αραιώστε τα χρώματα με νερό. Καλύτερα το χρώμα να βγει νερουλό και να πάρει περισσότερα χέρια παρά να είναι πηχτό και να καλύψει λεπτομέρειες.
  • Να έχετε καλό φωτισμό και να δίνετε χρόνο στο κάθε πέρασμα να στεγνώνει πριν περάσετε στο επόμενο.

Όσοι θέλουν να βάψουν τη μινιατούρα τους και να τελειώνουν, ελπίζω να τα πήγατε καλά και ο νευρικός κλονισμός του DM να αποτράπηκε. Ίσως κάποιος από το τραπέζι σας να είδε το αποτέλεσμα και να ζήλεψε, αν ναι στείλτε του αυτό το άρθρο. Όσοι από την άλλη μαγευτήκατε από τη χαλάρωση που προσφέρει και ενδιαφερθείτε να συνεχίσετε ελπίζω να σας δω και στα επόμενα άρθρα. Μέχρι τότε:

Καλό βάψιμο!

Κωνσταντίνος Δανιήλ
Κωνσταντίνος Δανιήλ

dinos.gtavdddern@gmail.com

Μπαίνοντας στη ταβέρνα ένα δυνατό φως από χαμηλά μπορεί να σας θορυβήσει και να νομίζετε ότι μπήκατε λάθος αλλά μην φοβάστε. Είναι απλά το φως του δαυλού που ανακλάται στη γυαλιστερό θόλο του κεφαλιού του επιστάτη. Ο Μεσήλικας νάνος εν ονόματι Κωνσταντίνος Δανιήλ γκρινιάζει, φτύνει, πετάει πράγματα κάτω και μετά γκρινιάζει γιατί είναι αναγκασμένος να τα καθαρίσει. Στον ελεύθερο χρόνο, ανάμεσα στα μαθήματα ορθογραφίας, μαζεύει ζάρια από σκουπίδια του Ηρακλείου και τα βάζει σε ένα σακί μαζί με σκοπό σύντομα να έχει ένα όπλο για να μπορεί να σκοτώνει αρουραίους. Στα ρεπό του γράφει χαμηλής ποιότητας και ηθικής ερωτικά μυθιστορήματα, αποφεύγει να απαντάει σε μηνύματα και τηλέφωνα καθώς «δεν έχει χρόνο για τις σαχλαμάρες τους» και παίζει βιντεοπαιχνίδια στο πισί του. Όταν μεγαλώσει θέλει να σκάψει ένα λάκκο να μπει μέσα γιατί «κανένας δεν θα νοιαστεί όπως και να 'χει».