Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Goblin’s Spotlight: Crippled God Foundry

Κινούμενοι μετά από καιρό μακριά από τα κλασσικά DMtips και Class Guides, θα εστιάσουμε σε ένα ακόμη από τα μαργαριτάρια της ελληνικής κοινότητας RPG. Σήμερα ο προβολέας πέφτει πάνω στους Crippled God Foundry! Οι Crippled God Foundry είναι μια ελληνική εταιρία, που φτιάχνει μινιατούρες και terrain για tRPG και επιτραπέζια wargames. Με ένα αρκετά πλούσιο site, ενεργό patreon και τρομακτικά πετυχημένα kickstarter, η παραπάνω εταιρία έρχεται σαν μια γουλιά δροσιστικού νερού, στην έρημο που είναι η παραγωγή μινιατούρων στην Ευρώπη και όχι μόνο!

Ο μπαμπάς των Forgotten Realms, Ed Greenwood, δείχνει λίγη αγάπη στα terrain tiles των Crippled God Foundry

Λίγο Lore

Οι Crippled God Foundry, ξεκίνησαν 5 χρόνια πριν, με τη δημιουργία των πρώτων τους 3D terrain και αξεσουάρ προς πώληση. Έκτοτε έχει μεγαλώσει αρκετά για να αρχίσει να ανταγωνίζεται γνωστούς δημιουργούς, όχι μόνο σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, όπου γίνεται ο πραγματικός πόλεμος της μινιατούρας. Πιο πρόσφατα ήρθε η πρώτη μεγάλη επιτυχία που έφερε τους Crippled God Foundry στο προσκήνιο, όταν με το 1ο τους μόλις kickstarter έφτασαν το 1518% της χρηματοδότησης που χρειάζονταν για να κάνουν το προϊόν τους πραγματικότητα! Τη στιγμή που πάνω από 700 νοματαίοι παραγγέλνουν ένα προϊόν από την άλλη μεριά του κόσμου, ε κάτι θα το κάνει να ξεχωρίζει.

Διόραμα με τις μινιατούρες του νέου kickstarter

Οι μινιατούρες

Και αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη εταιρία να ξεχωρίζει είναι η λεπτομέρεια και η ποιότητα στις μινιατούρες, τα αξεσουάρ και τα κομμάτια terrain. Κάποιοι από εσάς μπορεί να έχουν ήδη πεταχτεί από το site για να τσεκάρουν τα προϊόντα των Crippled God Foundry και έχουν παρατηρήσει πως οι τιμές είναι λίγο πιο τσιμπημένες σε σύγκριση με άλλους πωλητές. Τώρα κάθε Goblin που σέβεται τον εαυτό του είναι τσιγκούνης, αλλά όπως και παντού αλλού, ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Για όσους έχουν αμφιβολία, θα ήθελα να ρίξουν μια ματιά στη σύγκριση από κάτω. Ακόμη και άβαφες είναι αρκετά όμορφες, για να μπορούν να σταθούν θριαμβευτικά στο ταμπλό του παιχνιδιού (αφού έχουν και το σωστό μέγεθος, πράγμα περιέργως σπάνιο!).

Για όσους ξέρουν από βάψιμο, οι φιγούρες είναι το wet dream κάθε καλλιτέχνη, καθώς ισορροπούν ανάμεσα σε λίγο πιο χοντροκομμένο σκελετό για ευκολότερο βάψιμο και τρελή λεπτομέρεια στα αξεσουάρ. Το τονισμένο χάραγμα σε πανοπλίες και πρόσωπα, εγγυάται πως θα επιβιώσουν ακόμα και αρχάριο primer (από το οποίο οι κλασσικές φιγούρες της Wizkids υποφέρουν). Ταυτόχρονα υπάρχουν έντονοι φυσικοί κυματισμοί στα ρούχα επιτρέποντας φανταστικό layering, drybrushing και όλα τα καλά που θα σας μάθουμε σε επόμενο άρθρο!

Τύπωμα με στηρίγματα (Crippled God Foundry)

Κάθε φιγούρα υπάρχει διαθέσιμη και σε αρχείο κατάλληλο για 3D printing (STL αρχείο). Όχι, ο παραπάνω πολεμιστής δεν έπεσε σε κάποια φριχτή παγίδα. Αυτό που φαίνεται λέγεται φροντίδα του προϊόντος σου. Οκ, καλά, στηρίγματα για την 3D εκτύπωση λέγονται, αλλά θα εκπλησσόσασταν πόσα online αρχεία δεν τα έχουν, με αποτέλεσμα να πρέπει να βάλεις δικά σου και να δοκιμάζεις αν αυτή τη φορά θα κάτσει η όχι. Με κάθε εκτύπωση να παίρνει 2-3 ώρες απλά για να δεις ότι έσπασε στη διάρκεια τις πρώτες 10 φορές, όταν τυπώνεις με custom στηρίγματα διαλέγεις ή τον εκτυπωτή ή το sanity σου.

Shattered Hell - Kickstarter

Kickstarter

Χθες ξεκίνησε και το 2ο kickstarter των Crippled God Foundry με έμφαση στα πλάσματα των 9 κολάσεων και τους ήρωες που τολμούν να τα αντιμετωπίσουν. Ονομάζεται Shattered Hell, διαθέτει 36 μινιατούρες (έως 50 με τα stretch goals) και θα κάνουν οποιοδήποτε Descent into Avernus group να απογειωθεί (Το Goblins Tavern δεν ευθύνεται για θανάτους, διαμελισμούς και εφιάλτες που μπορεί να προκληθούν από τα παραπάνω τέρατα).

Για όσους νέους στον κόσμο του kickstarter, λειτουργεί ως εξής:

  • Βλέπεις κάτι που σου αρέσει
  • Διαλέγεις πόσα χρήματα θες να δώσεις και τί θες να πάρεις
  • Αν ο μήνας τελειώσει και έχουν μαζέψει τη χρηματοδότηση, πληρώνεις το προϊόν σου
  • Κοιτάζεις κάθε μέρα μήπως σου στείλαν δέμα, γιατί σου είπαν σε 5-10 μήνες και δεν μπορείς να περιμένεις!

Ουσιαστικά είναι απλά μία προπαραγγελία που πληρώνεις το προϊόν μόνο αν αξίζει τα λεφτά σου (αφού αλλιώς σιγά μη μαζέψει τη χρηματοδότηση!).

Tromos, μία από τις Huge φιγούρες του Kickstarter - Shattered Hell

Μιλώντας για λεφτά, ένα kickstarter είναι συνήθως ο πιο φτηνός τρόπος για να πάρεις ένα προϊόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για έως και 40% πιο χαμηλά από την τιμή που θα διατίθενται στην αγορά! Τα ίδια τα μοντέλα είναι εμπνευσμένα από διάφορα τμήματα του fantasy κόσμου και πολλά από αυτά έρχονται να συμπληρώσουν τη συλλογή του εκάστοτε DM με μοντέλα, που η WotC δεν μπορεί ή αρνείται να βγάλει. Κάποια από αυτά είναι:

  • Persephone – Η τέλεια Lady of Pain της Sigil που δεν πήραμε ποτέ
  • Xenomorphos – Γνωστός ως πρωταγωνιστής στο Alien
  • Tromos – Diablo με φτερά για να μη γλυτώνει τίποτα
  • Phobos – Ο Orcus αλλά επιτέλους απειλητικός
  • Echidna – H Tiamat σε σωστό μέγεθος
  • Ksediatropos – Εντάξει αυτός είναι εδώ απλά γιατί το όνομα είναι τέλειο

Με το kickstarter τους να χρηματοδοτήθηκε ήδη μέσα σε σχεδόν 3 ώρες από το ξεκίνημά του, η Crippled God Foundry μαρκάρει μία ακόμη πολύ μεγάλη επιτυχία στην εκρηκτική άνοδό τους!

Patreon

Πλην του μαγαζιού και του kickstarter οι Crippled God Foundry διαθέτουν και Patreon. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Patreon είναι ουσιαστικά ένα site όπου πληρώνεις συνδρομή, για να στηρίξεις τον δημιουργό που επιθυμείς, και έχεις πρόσβαση σε κάποια «δωράκια» κάθε μήνα. Εδώ παίρνουν τη μορφή 3D μοντέλων (STL αρχεία) για εκτύπωση, τα οποία καταλήγουν να είναι ιδιαίτερα φτηνά και κάθε μήνα έχουν διαφορετικό θέμα. Ταυτόχρονα ένα μέλος μπορεί να είναι κομμάτι της discord κοινότητας, να συμμετάσχει σε poll και ουσιαστικά να έχει μια φωνή στην παραγωγή των προϊόντων.

Hades, μία από τις Huge φιγούρες του Kickstarter - Shattered Hell

Επίλογος

Οι Crippled God Foundry είναι μία από τις λίγες εταιρίες που επιβίωσε τα πρώτα βήματα σε μία κατά τα άλλα δύσκολη αγορά να μπεις. Όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν μία φοβερή άνοδο και το όνομά τους γίνεται όλο και πιο γνωστό στην RPG κοινότητα. Όντας από τους λίγους σωστούς παραγωγούς μινιατούρων και terrain της Ευρώπης, δεν θα είναι έκπληξη σε κανέναν, όταν σε λίγο καιρό ακόμη εδραιώσουν την πρωτιά σε αυτή την αγορά και αρχίσουν να ανταγωνίζονται τα πιο μεγάλα ονόματα της Αμερικής.

Γεώργιος Σφενδουράκης
Γεώργιος Σφενδουράκης
Τακτικό μέλος

geosfen1@gmail.com

Ο Γεώργιος Σφενδουράκης έχει φάει στη μάπα 16 χρόνια DMing (έχοντας επιβιώσει dnd με εφήβους), μια κατάρα που δεν περίμενε ποτέ, όταν πήρε το βιβλίο και είπε στους φίλους του «εντάξει θα το διαβάζω αλλά δεν θα τρέχω εγώ τις ιστορίες». Κατέληξε να κάνει DM σε 4-5 γκρουπ την εβδομάδα σε DnD 3.5, 5e, pathfinder, legend of the five rings και Cthulu. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με διάβασμα βιβλίων, μοντελισμό και όλα τα «καλά» πράγματα που σου προωθεί το D&D και μπορούν να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι σου.