Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Dungeons & Dragons: Περιμένοντας το Dark Sun;

Μετά την επίσημη ανακοίνωση των Wizards of the Coast για την κυκλοφορία του Spelljammer, πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν τα λεφτά τους πως το επόμενο βιβλίο που περιμένουμε θα είναι το Dark Sun, ένα setting που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παραδοσιακά high-fantasy settings εμπνευσμένα από τον Tolkien. Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά το θέμα.

Spelljammer & …

Πίσω στο 2021, οι Wizards of the Coast διοργάνωσαν μια διαδικτυακή εκδήλωση με το όνομα “D&D Celebration”, που μεταξύ άλλων θεμάτων ανακοίνωσαν και τα σχέδια τους όσον αφορά την επαναφορά δύο παλιών settings του D&D. Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, μας ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του ενός από τα δύο settings και συγκεκριμένα το “Spelljammer: Adventures in space”. Το συγκεκριμένο Setting είναι συμβατό με την 5η έκδοση (πλέον), επανασχεδιασμένο πάνω στο αγαπημένο σκηνικό φαντασίας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Advanced Dungeons & Dragons Second Edition.

Παρ’ όλα αυτά, περιμένουμε ακόμα την ανακοίνωση για το ποιο θα είναι το δεύτερο Setting που θα κυκλοφορήσει. Αυτό δεν σταματάει, όμως, τους φανς του D&D να κάνουν διάφορες εικασίες. Ο πιο δημοφιλής υποψήφιος είναι το Dark Sun, άλλο ένα Setting από την 2η έκδοση. Συνδυάζοντας τις δυνάμεις όπλων και μαγείας σε μια μετα-αποκαλυπτική δυστοπία, το Dark Sun θα αποτελούσε μια εξαιρετική προσθήκη στον κατάλογο των παιχνιδιών της Wizards of the Coast.

Darksun

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το Dark Sun είναι ένα setting που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παραδοσιακά high-fantasy settings εμπνευσμένα από τον Tolkien που πολλοί από τους παίκτες του D&D έχουν συνηθίσει.

Με φόντο τον πλανήτη Athas, έναν, κάποτε, ειρηνικό κόσμο, κατεστραμμένο από την ανακάλυψη και την απερίσκεπτη χρησιμοποίηση όπλων μαγείας. Ο σκοτεινός ήλιος μετατρέπει χωράφια και δάση σε ερήμους γεμάτες δυστοπικές πόλεις, κράτη και ερείπια. Η ζωή στον Athas είναι ένας αγώνας επιβίωσης και όσοι θέλουν να πολεμήσουν για ένα καλύτερο αύριο, συνήθως, σκοτώνονται ή υποδουλώνονται από τους Δράκοντες Μάγους-Βασιλιάδες που κυβερνούν ό,τι λίγο έχει απομείνει από τον πολιτισμό.

To Dark Sun είναι ένα από τα πιο σκοτεινά περιβάλλοντα στην ιστορία του D&D και ταυτόχρονα από τα πιο δημιουργικά. Ο πλανήτης Athas κατοικείται από πολλές γνωστές φυλές, όπως ξωτικά, νάνους, halflings κ.λπ… Το σκληρό του, όμως, οικοσύστημα μπορεί να δώσει την δυνατότητα στους Wizards να δημιουργήσουν νέα subraces ή να αλλάξουν κάποιες ικανότητες από τις ήδη υπάρχουσες φυλές. Το Athas, όμως, φιλοξενεί και κάποιες ιδιαιτερες φυλές που δεν κατοικούν πουθενά αλλού στο σύμπαν των Far Realms του D&D. Αναφερόμαστε στα Maenads και στα Pterrans. Οι Maenads δεν είναι ντόπιοι του Athas, αλλά μεταφέρθηκαν σε αυτόν τον πλανήτη ως στρατιώτες του Sorcerer-King Andropinus, όταν επέστρεψε από τα Outer Planes.  Οι Pterrans, από την άλλη, είναι ευφυή ερπετοειδή που κατοικούν δυτικά των  Ringing Mountains. Οι Pterran έχουν μια σαμανιστική κουλτούρα και πιστεύουν ότι είναι τα εκλεκτά παιδιά του πλανήτη.

Το στοιχείο που διαχωρίζει το Dark Sun από τα υπόλοιπα D&D settings είναι η απουσία των Θεών και η επικράτηση των psionics. Λόγω της απουσίας των θεών, η θεϊκή μαγεία είναι δύσκολο να βρεθεί στον πλανήτη Athas. Η arcane μαγεία από την άλλη είναι πιο συνηθισμένη, αλλά από την άλλη και πιο μισητή, αφού αυτή είναι η αιτία που ο κόσμος βρίσκεται στην άσχημη κατάσταση που βρίσκεται. Αντίθετα, οι νοητικές ικανότητες (psionic powers) που κάποιος κατέχει είναι πλήρως αποδεκτές και κοινές, καθώς κάθε όν στο Athas διαθέτει τουλάχιστον κάποιον βαθμό εγγενούς psionic ταλέντου.

Ενώ η δυνατότητα χρήσης psionics ήταν ένα εξέχον χαρακτηριστικό σε κάθε έκδοση του D&D μετά την 2e, η 5e δεν πρόσφερε κάποιον επίσημο τρόπο να παιχτεί ένας τέτοιος χαρακτήρας με ψυχικές ικανότητες. Ωστόσο, τα psionics μπήκαν τελικά στην 5e μέσω του Unearthed Arcana, το οποίο εισήγαγε αρκετές υποκατηγορίες με θέμα τα psionics που έγιναν επίσημες μέσω του Tasha’s Cauldron of Everything, που συμπεριλάμβανε τον Psi-Warrior Fighter, τον Soulknife Rogue και τον Aberrant Mind Sorcerer. Η ενσωμάτωσή τους στο Dark Sun θα έδινε την ευκαιρία στους Wizards of the Coast να το τελειοποιήσουν.

Κλείνοντας

Το Dark Sun αποτελεί ένα μοναδικά καταπιεστικό σκηνικό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κόσμος μιας εμπνευσμένης ιστορίας επαναστατικού περιεχομένου που θα ικανοποιούσε νέους και βετεράνους παίκτες. Με το Spelljammers: Adventures in Space να δημιουργεί τεράστιο ενθουσιασμό στους παίκτες D&D, τώρα είναι η τέλεια ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κόσμο του Athas σε μια νέα γενιά παικτών.

Ζέφη Παπαδάκη
Ζέφη Παπαδάκη

zefi.gtavern@gmail.com

Πίσω από τις στοίβες βιβλίων, πινέλων, χαρτιών, μολυβιών, ζαριών και μικροφώνων, με ένα τίμιο Perception, ο οποιοσδήποτε μπορεί να διακρίνει ένα Goblin γεμάτο μπογιές. Η Ζέφη για άλλη μια φορά ψάχνει απεγνωσμένα την επόμενη δημιουργική ασχολία της. Αν δεν βρίσκεται στον μικρόκοσμό της, μπορεί να την βρει κανείς παρέα με άλογα, για πεζοπορία σε ειδυλλιακά δάση και λίμνες κυνηγώντας ηλιοβασιλέματα, ή απλά να αράζει στην ταβέρνα των Γκόμπλινς πίνοντας οτιδήποτε ΜΗ αλκοολούχο και ακούγοντας ιστορίες.