Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

One Shot Review: Escape from the Underdark

Γραμμένο από τους Σπύρο Κυπριότη και Κωνσταντίνο Σκεντερίδη, διαβάσαμε το σενάριο Escape from the Underdark για χαρακτήρες 2ου εώς 3ου επιπέδου το οποίο λειτουργεί σαν εισαγωγή για το Campaign “Across The Realms”. Με 13 σελίδες και αρκετά ευχάριστο (τουλάχιστον για τον DM) περιεχόμενο, περιέχει μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές και καταστάσεις όσον αφορά το survival κομμάτι και επικεντρώνεται σε αυτό περισσότερο από τα συνηθισμένα σενάριο D&D.

Ο Κωνσταντίνος είναι ο υπεύθυνος των υπέροχων artworks που θα δεις στο βιβλίο και μπορείς να δεις το υπόλοιπο μέρος της δουλειάς του σε αυτό το facebook page!

Illustration που θα βρεις στο Escape from the Underdark (click to artist facebook page)

Η επιβίωση στις ερημιές, η εύρεση τροφής και νερού αλλά και οι συνθήκες παγωνιάς θα έπρεπε να έχουν ρόλο στις περισσότερες ιστορίες ή τουλάχιστον σε αυτές που δεν λαμβάνουν μέρος σε πολιτισμένες περιοχές (Βλέπε Waterdeep: Dragon Heist). Βέβαια 9 στα 10 party είτε θα βρουν μια λύση για το πρόβλημα μέσω μαγείας είτε θα το αγνοήσουν για να επικεντρωθούν στα κεντρικά κομμάτια της περιπέτειας. Ως εκ τούτου όταν διάβασα τους κανόνες και τις επιλογές περί survival μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον.

H ιστορία ξεκινάει με μια γιγαντιαία γιορτή στην αυλή ενός οίκου ευγενών με τους παίκτες να είναι καλεσμένοι. Αυτόματα ο DM αλλά και οι παίκτες έχουν στα χέρια τους μια ευκαιρία για εξαίσιο roleplay, να μιλήσουν με τα διάφορα npcs να απολαύσουν την φιλοξενία του οίκου Urdo. Τόσο το τι έκαναν οι χαρακτήρες πριν την γιορτή, όσο και το τι γίνεται κατά την διάρκεια δεν έχει μεγάλη σχέση με το κεντρικό θέμα της ιστορίας, αλλά προσφέρει στους παίκτες την άνεση του να ετοιμαστούν κατάλληλα, προφανώς όπλα και πανοπλίες δεν είναι ευπρόσδεκτα στην γιορτή και ως αποτέλεσμα οι χαρακτήρες μπορεί να θέλουν να κρύψουν πράγματα πάνω τους (λόγο κλασικού murderhoboing και παράνοιας) ή και να ετοιμαστούν για το social κομμάτι της γιορτής με το κατάλληλο ρουχισμό. Λίγο παραπάνω λεπτομέρεια σχετικά με τα npcs και το μέρος που γίνεται η γιορτή να είχαμε και θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένα session από μόνης της η γιορτή.

Σε περίπτωση που ΕΣΥ αναγνώστα ενδιαφέρεσαι να παίξεις το συγκεκριμένο σενάριο τότε πρέπει να ξέρεις πως από ΕΔΩ και κάτω θα υπάρξουν spoilers (εντάξει όχι ακριβώς εδώ, άντε δες την επόμενη εικόνα)​! Στείλε όμως τον DM σου να ρίξει μία ματιά για μία μικρή σύνοψη της ιστορίας σε περίπτωση που τον ενδιαφέρει να το τρέξει για την παρέα σας.

Illustration που θα βρεις στο Escape from the Underdark (click to artist facebook page)

Είσαι ακόμα εδώ; Όχι; Τέλεια! Για τους  Άρχοντες των Μπουντρουμιών (και μόνο, τα είπαμε αυτά) που διαβάζουν, η ιστορία παίρνει μια μικρή στροφή στο όλο ύφος της (όπως είχε υποπτευθεί). Καθώς άτομα μισθωμένα από τον οίκο Urdo ωθούν τους καλεσμένους να πιουν κρασί, δίνοντας μια ιδιαίτερη έμφαση στο να πιουν ΟΛΟΙ. Ίσως στους χαρακτήρες να υπάρχει κάποιος κληρικός ή paladin που αποφεύγει το ποτό και θα χρειαστεί να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να τον ποτίσουν.

Όταν λοιπόν όλοι έχουν πιει από το (προφανώς) ποτισμένο με υπνωτικό κρασί, οι καλεσμένοι θα πέσουν θύματα απαγωγής από Duergar οι οποίοι ενδιαφέρονται να πάρουν τους στιβαρότερους και δυνατότερους καλεσμένους (συμπεριλαμβανομένων των χαρακτήρων) οι οποίοι θα μεταφερθούν στο underdark. Εκεί μετά από μία μικρή σύγκρουση με ένα πλάσμα, το βαγόνι που κρατάει τους χαρακτήρες και μερικά ακόμα npc θα πέσει σε ένα γκρεμό. Οι χαρακτήρες καθώς και 2 NPC’s θα επιβιώσουν και θα πρέπει να βρουν το δρόμο για έξω.

Για όσους γνωρίζουν το Underdark ξέρουν ότι είναι ένα αφιλόξενο και επικίνδυνο μέρος, οι χαρακτήρες θα πρέπει να επιβιώσουν, έχοντας ότι εξοπλισμό και πράγματα κατάφεραν να περάσουν κρυφά στο φεστιβάλ, από πλάσματα, αναρριχήσεις, αντίξοες συνθήκες και κακές ζαριές. Το σενάριο έχει μια αρκετά μεγάλη λίστα από μέρη και γεγονότα που μπορούν να πάρουν μέρος στη περιπέτεια, κάποια υπέρ των παικτών, κάποια κατά. Κάποιες μάχες είναι για να τις αποφύγουν, κάποιες είναι για επιβίωση και κάποιες θα είναι για να εξασφαλίσουν το νερό τους για μία μέρα.

Illustration που θα βρεις στο Escape from the Underdark (click to artist facebook page)

Αν επιβιώσουν αρκετά, οι χαρακτήρες θα έχουν ίσως μια ευκαιρία να σώσουν τους υπόλοιπους που απήγαγαν οι Duergar ή και να τους αγνοήσουν και να τρέξουν προς την έξοδο. Όποια η επιλογή τους, όταν βγουν στην επιφάνεια τους περιμένει ακόμα ένα μυστήριο που θα πρέπει να ξεδιαλύνουν. Και ας μη ξεχνάμε το πόσος καιρός πέρασε όσο ήταν στο underdark αλλά και τι επιδράσεις θα έχει πάνω τους.

Ένα σενάριο που θα το πρότεινα για έμπειρους χαρακτήρες που δεν θα τρέξουν να δείρουν το πρώτο πράγμα που θα περάσει από μπροστά τους, θέτει ωραία θεμέλια και για άλλες survival περιπέτειες αλλά και για το τι θα ακολουθήσει στο Campaign “Across The Realms”. Από πλευρά προετοιμασίας του DM βολεύει λόγο του μικρού μεγέθους καθώς μπορείς να το «σκηνοθετήσεις» με όποια σειρά και διαδρομή θέλεις αν νιώθεις δημιουργικός. Προσωπικά έχω σκοπό να το τρέξω με το που βρω 2-3 σκληροτράχηλους roleplayers.

Το Escape from the Underdark θα το βρείτε (πατώντας εδώ) για 3.95$ στο Dungeons Masters Guild.

Κωνσταντίνος Δανιήλ
Κωνσταντίνος Δανιήλ

dinos.gtavdddern@gmail.com

Μπαίνοντας στη ταβέρνα ένα δυνατό φως από χαμηλά μπορεί να σας θορυβήσει και να νομίζετε ότι μπήκατε λάθος αλλά μην φοβάστε. Είναι απλά το φως του δαυλού που ανακλάται στη γυαλιστερό θόλο του κεφαλιού του επιστάτη. Ο Μεσήλικας νάνος εν ονόματι Κωνσταντίνος Δανιήλ γκρινιάζει, φτύνει, πετάει πράγματα κάτω και μετά γκρινιάζει γιατί είναι αναγκασμένος να τα καθαρίσει. Στον ελεύθερο χρόνο, ανάμεσα στα μαθήματα ορθογραφίας, μαζεύει ζάρια από σκουπίδια του Ηρακλείου και τα βάζει σε ένα σακί μαζί με σκοπό σύντομα να έχει ένα όπλο για να μπορεί να σκοτώνει αρουραίους. Στα ρεπό του γράφει χαμηλής ποιότητας και ηθικής ερωτικά μυθιστορήματα, αποφεύγει να απαντάει σε μηνύματα και τηλέφωνα καθώς «δεν έχει χρόνο για τις σαχλαμάρες τους» και παίζει βιντεοπαιχνίδια στο πισί του. Όταν μεγαλώσει θέλει να σκάψει ένα λάκκο να μπει μέσα γιατί «κανένας δεν θα νοιαστεί όπως και να 'χει».