Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

One-shot Review: Shore of Dreams

Ιστορίες και θρύλοι μιλούν για ένα μεγαλοπρεπές πειρατικό θησαυρό που θάφτηκε, αλλά δε διεκδικήθηκε ποτέ κοντά στο Mistcliff της Chult. Πολλοί μιλούν για αυτά τα πλούτη, αλλά ελάχιστοι βρίσκουν το κουράγιο να τον κυνηγήσουν με τους κινδύνους που φημολογείται να παραμονεύουν. Αν κανείς ρωτήσει τους ντόπιους, θα τον κατευθύνουν στην ταβέρνα, τη Shore of Dreams, την οποία λειτουργεί η πιο καλοσυνάτη triton. Το καλύτερο σημείο να μάθει κανείς για ιδιαίτερο κουτσομπολιό και αν αυτό αποτύχει, ένα τέλειο σημείο για ανεφοδιασμό για επόμενες περιπέτειες.

Με ένα τέτοιο δυναμικό intro σε περιπέτεια, δύσκολα μένει κανείς στην αφάνεια. Αυτό διαπίστωσαν οι Florian Emmerich και JVC Parry, όταν δημοσίευσαν την εν λόγω περιπέτεια. Κουβαλώντας πλέον γιγάντια ονόματα εκδόσεων στο DM’s Guild στο δημιουργικό τους ρόστερ, όπως Call of the Deep και Monsters of the Guild, η συνεργασία τους ήταν life hack για επιτυχία. Enter Shore of Dreams, ένα fun-sized, ευέλικτο one-shot adventure, έτοιμο να εισαχθεί στην περιπέτεια κάθε DM που ορέγεται θαλασσινή ίντριγκα και υπόγειο μυστήριο.

Η περιπέτεια είναι προσαρμοσμένη για party από 5ου έως 7ου επιπέδου και είναι μελετημένη για να διαρκέσει από 3 έως ώρες ανάλογα τα κέφια του εκάστοτε party και την πείνα του για ανακαλύψεις και εξερεύνηση. Ένα από τα δυνατά της σημεία είναι ότι προσαρμόζεται εύκολα σε οποιοδήποτε campaign, με highlights από τους ίδιους τους συγγραφείς για Princess of the Apocalypse και Tomb of Annihilation.

Illustration από την περιπέτεια Shore of Dreams

Γενικές Πληροφορίες

Παρόλο που μέχρι στιγμής φαίνεται σαν μια ακόμα run-of-the-mill περιπέτεια γενικού ενδιαφέροντος και κλασικών tropes, αυτό που κάνει το Shore of Dreams να ξεχωρίζει είναι το εξαίσιο build-up του. Ενώ οι τυχοδιώκτες ξεκινούν σε ένα σχετικά αδιάφορο οικισμό, το κάθε interaction που τους είναι διαθέσιμο βάζει ένα λιθαράκι ως προς τον BBEG (Big Bad Evil Guy) και τους στόχους του, μεγάλο ή μικρό ανάλογα των ζαριών και των ικανοτήτων των παικτών. Έτσι χτίζει ένα δυνατό climax με ιδιαίτερη ευκολία. Έχοντας άριστη ισορροπία μεταξύ social και combat encounters, και ένα κόσμο καλά τοποθετημένο και πολυποίκιλο, εγγυάται ότι στα χέρια ενός DM με όρεξη θα δημιουργήσει μια ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη εμπειρία.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η περιπέτεια είναι γεμισμένη έως τα μπούνια με commissioned artwork για κάθε χαρακτήρα, καθώς και περιγραφικό υλικό για το χωριό και τους κατοίκους. Ακόμα, όπως κάθε αξιοπρεπής περιπέτεια, έρχεται πλήρες με τα δικά του handoutsmaps, statblocks καθώς και το δικό του unique αντικείμενο και ένα χάρτινο μίνι της πρωταγωνίστριας (για εκτύπωση), για όσους μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις!

Illustration από την περιπέτεια Shore of Dreams

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το περιεχόμενο αυτό προορίζεται για τον DM και δίνει πληροφορίες για το ύφος, που μπορεί να θεωρηθούν mini-spoiler.  Όσοι θα ήθελαν να το παίξουν μπορούν να κατευθυνθούν απευθείας στον επίλογο.

Ένα από τα δυνατότερα σημεία του one-shot είναι ότι η μορφή που θα πάρει η περιπέτεια, βρίσκεται πρώτα στα χέρια του DM. Το hub στο οποίο βρίσκονται οι παίχτες έχει συγκεκριμένα available interactions, όλα από τα οποία καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Με τις κατάλληλες μανούβρες μπορεί κανείς να προσαρμόσει την ιστορία σε όλα τα party ή timetables, κόβοντας και ράβοντας στα κατάλληλα σημεία διατηρώντας το πνεύμα της περιπέτειας. Ακόμα, αν και straightforward, η ιστορία είναι γραμμένη αναλογιζόμενη τα περισσότερα πιθανά σενάρια και προσφέρει αντίστοιχες λύσειςμοναδικές αλληλεπιδράσεις και διαλόγους για κάθε ένα από τα σενάρια αυτά, λύνοντάς σου τα χέρια και δίνοντας ένα απρόσμενο βάθος στα πιο απλά πράγματα.

Το punchline του module είναι ξεκάθαρα ο BBEG του. Με τον τρόπο που είναι δοσμένο το υπόβαθρο της ιστορίας και τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν για να μάθεις για αυτόν, κάθε βήμα της ιστορίας φαίνεται να τον αναβαθμίζει σε επικινδυνότητα και να κάνει το σχέδιό του τόσο περισσότερο απόρθητο. Δεδομένου πλέον και του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές της ιστορίας, επηρεάζοντας λίγο το όλο σχέδιο, οι συγγραφείς ζωγραφίζουν μια περίπλοκη φιγούρα, που παρόλο το αρχικά πεζό και εύκολο σχέδιο, φαντάζει άπιαστη και μονίμως ένα βήμα μπροστά.

Illustration από την περιπέτεια Shore of Dreams

Όντας ένα one-shot που δεν κάνει frontload κάποιο έντονο encounter, όπως ένας γρίφος ή μια μάχη, οι social αλληλεπιδράσεις στην αρχή είναι κλειδί. Με σκοπό να δώσει αρκετή πληροφορία στους παίκτες, έτσι ώστε να καταλάβουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, μόνο όταν ο κίνδυνος είναι παρών, διατηρεί ένα ρεαλιστικό ρυθμό που κρατάει το immersion και τους παίκτες on edge. Από την άλλη, το dungeon του, αν και μικρό σε μέγεθος, εμπεριέχει όλα τα είδη encounters (social, combat, skillcheck, γρίφος) σε τακτά χρονικά διαστήματα και βαθμό δυσκολίας μέτριο προς δύσκολο, διατηρεί το suspence στο μέγιστο.

Ένα από τα ίσως controversial σημεία της είναι ότι η ιστορία δεν έχει απαραίτητα καλό τέλος για όλους. Ενώ σίγουρα ο BBEG παίρνει, (ή όχι) αυτό που του αξίζει οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, τυχοδιωκτών εξαιρουμένων, πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα των πράξεών τους και να προσαρμοστούν ή να απορρίψουν τη νέα πραγματικότητα. Μπορεί αυτό να μην επηρεάζει τους παίχτες, αλλά στερεί το τέλος καλό όλα καλά από αυτούς που το ψάχνουν.

Illustration από την περιπέτεια Shore of Dreams

Επίλογος (spoiler free)

All in all, ένα ξεκάθαρο προϊόν αγάπης που προήλθε από έμπειρα χέρια, πλήρως προσαρμόσιμο και αναπάντεχα ζουμερό. Μια περιπέτεια που αξίζει να πέσει στα χέρια κάθε ορεξάτου DM που ψάχνει για ένα γρήγορο και ελαφρύ session, γεμάτο stunning artwork και ένα απλό αλλά γεμάτο plot. Δίνοντας πολλαπλά μονοπάτια, προσαρμοζόμενο ρυθμό και τα ενίοτε μοναδικά conditions και items, προσφέρει αρκετό χώρο για το προσωπικό flair του κάθε party. Δίνοντας μαθήματα στο πώς γράφεται ένας ικανοποιητικός BBEG, κερδίζει αξιωματικά μια θέση σε κάθε βιβλιοθήκη.

Την περιπέτεια Shore of Dreams μπορεί να τη βρει κανείς για 2.95$ στο Dungeon Master’s Guild.

Σας περιμένουμε να έρθετε να τη δοκιμάσετε στο one-shot event του Απρίλη, σαν DM ή παίκτες!

Απόστολος Παναγιωτάκης
Απόστολος Παναγιωτάκης

theronsunstrider@gmail.com

Τις σπάνιες στιγμές που μπορεί κανείς να τον συναντήσει , (επειδή οι servers του WoW κάνουν update), το μυθολογικό πλάσμα, γνωστό στην κοινή ως Απόστολος Παναγιωτάκης, βρίσκει το δρόμο του σε ένα τραπέζι, ζάρια και μερικές αθώες ψυχές να ζαλίσει με τη φλυαρία του προτού περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα και επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί να περνάει και σε αλλά φανταστικά realms, καθώς απ’ ότι φαίνεται είναι γνώστης πάσης μορφής της νερντικής διαλέκτου