Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Star Signs: Τα παιδιά των Άστρων

Άστρα. Ένα θαυμαστό και μαγευτικό θέαμα που έχει κινήσει τη δημιουργία άπλετων μύθων και ιστοριών μέσα στα χρόνια. Έχουν υπάρξει αντικείμενο λατρείας, επιστημονικής μελέτης και εκφράζουν κάτι το άπιαστο, κάτι το ταυτόχρονα μικρό αλλά και μεγαλειώδες. Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει κανείς για τα άστρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι κάτι που μπορεί να σε μαγέψει και το θέαμά τους να σε εμπνεύσει να φανταστείς. Παρόμοια συγκινημένος από αυτό το μοναδικό πράγμα ο Nicos Ostas έγραψε το Star Signs: Children of the Stars, ένα βιβλίο για την 5η έκδοση D&D σχεδιασμένο να βάλει τη μαγεία των άστρων και στον φανταστικό κόσμο.

Γενικές Πληροφορίες

Το Star Signs: Children of the Stars είναι μία εκτενής εργασία, που περιέχει ένα κομμάτι ενδιαφέροντος ανεξάρτητα τον αναγνώστη. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις σελίδες του κρύβει επιλογές για χαρακτήρες, φοβερές ιδέες για worldbuilding και μία τράπουλα με κάρτες βασισμένες στους αστερισμούς, όπως και τρόπο να ρίχνεις χαρτιά, αν θες αυτά να έχουν κάποια μαγεία μαντείας στο φανταστικό σου κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο είναι καλά γραμμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς τη γεύση αστεριών για κάποιον που δεν την επιθυμεί.

Από την αρχή το βιβλίο ξεχωρίζει από πολλά άλλα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στο DMs guild. Ο συγγραφέας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά από την εισαγωγή, όχι μόνο για να τοποθετήσει το προϊόν του και να εξηγήσει τους διάφορους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά και να εισάγει τον αναγνώστη στη φαντασία των άστρων. Με απίστευτη γραφή που συνεχίζει σε όλο το βιβλίο, ο Nicos Ostas καταφέρνει να ισορροπίσει μεταξύ λιτού περιεκτικού λόγου και την τοποθέτηση lore και ιδεών στα σημεία που τον παίρνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι ένα πολύ ξεκούραστο διάβασμα, κάτι που καταφέρνουν λίγοι να φέρουν εις πέρας.

Στη συνέχεια θα αναλύσουμε λίγο περισσότερο τα κομμάτια του βιβλίου:

Artwork από το βιβλίο Star Signs Children of the Stars

Eren Calendar

Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου μας γνωρίζει στο Eren Calendar. Το ημερολόγιο αυτό είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει τον εκάστοτε DM στην οργάνωσή του. Διαφέρει από το παραδοσιακό ημερολόγιο στο ότι χωρίζεται σε 16 μήνες των 36 ημερών ο καθένας. Αν και μπορεί να θέλει λίγο καιρό η συνήθειά του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξεφεύγει από προβλήματα του σημερινού ημερολογίου, που έχουν μείνει σαν υπολείμματα λόγο της εξέλιξής του στην ιστορία. Ίσοι σε μέγεθος μήνες και συγκεκριμένος αριθμός εβδομάδων σε κάθε έναν από αυτούς, είναι εργαλεία που ένα campaign βασισμένο σε συχνά downtimes μπορεί να βρει χρήσιμο.

Πέραν όμως τη χρησιμότητα του ημερολογίου (που μπορεί να εκτυπωθεί!) σε αυτό το σημείο εισάγονται και έννοιες όπως η επιρροή των μηνών και των θέσεων των άστρων στον κόσμο. Δε μιλάμε για κάτι τόσο ισχυρό που να αλλάξει τη ροή του κόσμου, αλλά για μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να προσέξει κάποιος μόνο αν ξέρει που και πως να ψάξει (πχ. πώς τα άστρα επηρεάζουν ελαφρά τις συμπεριφορές ζώων).

Προφανώς όλα τα παραπάνω είναι προαιρετικά και ο συγγραφέας τονίζει πως όποια χαρακτηριστικά θέλει κάποιος να τα χρησιμοποιήσει, μπορούν κάλλιστα να εισαχθούν σε ένα πιο παραδοσιακό ημερολόγιο.

Artwork από το βιβλίο Star Signs Children of the Stars

Star Signs

Χωρίς αμφιβολία το πιο ζουμερό κομμάτι του βιβλίου (ειδικά για παίκτες). Εδώ εισάγονται οι έννοιες των αστερισμών και των εκλεκτών λίγων που μπορεί να γεννηθούν εναρμονισμένοι με αυτά. Ανάλογα με την εποχή και τον πιο ισχυρό αστερισμό τότε, μπορεί να γεννηθεί ένας χαρακτήρας με ιδιαίτερα χαρίσματα, όπως επαφή με το ethereal plane ή την ιδιότητα του ονειροπερπατητή.

Για να αποκτήσει κανείς όμως αυτές τις δυνάμεις και να τις φτάσει σε επίπεδο να είναι χρήσιμες, πρέπει να εμβαθύνει σε αυτή την εναρμόνιση. Αυτή η μελέτη/εκπαίδευση αντικατοπτρίζεται στο ότι ξοδεύεις feat για να την κάνεις και με αυτό τον τρόπο παραμένει καλά ισορροπημένη. Ουσιαστικά μπορεί να το σκεφτεί κανείς σαν 16 αλυσίδες με feat η καθεμία, που σταδιακά εμβαθύνουν στον εκάστοτε αστερισμό και δίνουν αντίστοιχες δυνάμεις στο χαρακτήρα.

Artwork από το βιβλίο Star Signs: Children of the Stars

Από μηχανιστικής άποψης οι αστερισμοί είναι από τα πιο καλά σχεδιασμένα κομμάτια για χαρακτήρες υπάρχουν στο DMs guild. Είναι σχεδιασμένοι να προσφέρουν επιπλέον επιλογές που δεν υπήρχαν πριν, χωρίς όμως να πέσουν στην παγίδα του να μπλέξουν ιδιαίτερα τους κανόνες και να φέρουν ξένα πράγματα στην έκδοση. Κάποια από αυτά ίσως να φαίνονται αρκετά δυνατά με μια πρώτη ματιά, αλλά όταν το αντάλλαγμα είναι feat δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολύ ισχυρότερες επιλογές εκεί.

Πολλές από τις επιλογές που παρουσιάζονται εδώ, δίνουν ενδιαφέρον πράγματα τα οποία δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένα με τα άστρα και μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά σαν σκέτα feat με προσωπικό lore από πίσω ή ακόμα και για να σχεδιάσουν ένα νέο subclass. Κάποια άριστα παραδείγματα αυτού είναι ο αστερισμός που δίνει χρήση Truespeech, ο αστερισμός του δημιουργού (για magic item crafting) και ο αστερισμός που δίνει επιρροή πάνω στις σκιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το κεφάλαιο δίνονται και 3 πολύ καλά γραμμένα backgrounds, που ξεχειλίζουν από φαντασία για να φτιάξεις ένα χαρακτήρα επηρεασμένο από τα άστρα, αλλά και ιδέες για το πως να εισάγει κάτι τέτοιο στην ιστορία του ο Dungeon Master.

Artwork από το βιβλίο Star Signs: Children of the Stars

Planar Correlations

Ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στον DM. Εδώ δίνονται λόγοι γιατί οι κινήσεις των αστεριών μπορούν να επηρεάζουν τον κόσμο, καθώς και πώς τα άστρα συνδέονται με τις άλλες διαστάσεις της κοσμολογίας του D&D. Το κεφάλαιο παρουσιάζει πολύ όμορφα τις ιδέες του και εισάγει έννοιες που είναι πρωτότυπες για την 5η έκδοση, χωρίς όμως να μοιάζουν ξένες. Αναμφίβολα κάτι που γίνεται εφικτό από τον τρόπο γραφής, ίσως να είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου για όποιον δεν είναι παίκτης.

Ταυτόχρονα, εισάγονται τα Κοσμικά Φαινόμενα, γεγονότα που συμβαίνουν ανάλογα με τις θέσεις ή ευθυγραμμίσεις των αστεριών. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από απλά εποχιακά γεγονότα που δίνουν επιπλέον flavor στα άστρα, έως κοσμοϊστορικά συμβάντα που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο για πάντα. Οι επιλογές που δίνονται για τη δημιουργία φρέσκιας ιστορίας είναι αρκετές και οι κανόνες για το να φτιάξεις δικά σου τέτοια συμβάντα αναλυτικοί.

Artwork για τις κάρτες από το βιβλίο Star Signs: Children of the Stars

Deck of Fates

Το τελευταίο κεφάλαιο εισάγει μία τράπουλα βασισμένη στους αστερισμούς (σαν ταρώ) και την έννοια της χαρτομαντείας. Η εισαγωγή της χαρτομαντείας γίνεται πρώτα με λίγο lore να σε βάλει στη διάθεση και μετά με απλούς και λειτουργικούς κανόνες. Οι ίδιες οι κάρτες έχουν αρκετά ασαφή νοήματα και γενικές ερμηνείες για να κάνουν τη μαντεία πιστευτή σε όποιον θέλει να την πιστέψει.

Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, το πραγματικό μαργαριτάρι εδώ είναι η ίδια η τράπουλα. Όλο το βιβλίο έχει απίστευτο artwork, αλλά η ευκαιρία να μπορείς να το τυπώσεις και να το κάνεις κάρτες απογειώνει το προϊόν. Πολύ ευχάριστη εισαγωγή και οι συμβουλές στο πως ακριβώς να κάνεις την εκτύπωση.

Artwork για τις κάρτες από το βιβλίο Star Signs: Children of the Stars

Επίλογος

Στο σύνολό του το Star Signs: Children of the Stars είναι ένα βιβλίο γραμμένο με πάρα πολύ αγάπη. Ο Nicos Ostas έχει κάνει κάτι που μπορεί να απολαύσει ο καθένας. Σαν βιβλίο είναι δύσκολο να σε αφήσει απογοητευμένο. Για όσους αρέσουν τα άστρα, lore, για όσους ξενερώνουν με τέτοια, πολύ καλούς μηχανισμούς. Για όσους είναι Dungeon Masters, ιδέες για world building, για όσους είναι παίκτες, νέες επιλογές για τους χαρακτήρες τους. Για όσους φτάσανε κατά λάθος εδώ μια τράπουλα δώρο. Δεν είναι τυχαίο που στο release του έφτασε στα top selling titles του DMs guild. Ένα είναι σίγουρο, καλό θα ήταν κανείς να προσέχει από κοντά την The Eren Chronicles (συγγραφική ομάδα του Nicos Ostas) αφού υπόσχεται να δημιουργήσει φοβερά πράγματα για τον κόσμο του D&D της 5ης έκδοσης.

Το βιβλίο Star Signs: Children of the Stars μπορεί να το βρει κανείς για 14.95$ στο Dungeon Master’s Guild (9.99$ την ημερομηνία συγγραφής του άρθρου).

Γεώργιος Σφενδουράκης
Γεώργιος Σφενδουράκης
Τακτικό μέλος

geosfen1@gmail.com

Ο Γεώργιος Σφενδουράκης έχει φάει στη μάπα 16 χρόνια DMing (έχοντας επιβιώσει dnd με εφήβους), μια κατάρα που δεν περίμενε ποτέ, όταν πήρε το βιβλίο και είπε στους φίλους του «εντάξει θα το διαβάζω αλλά δεν θα τρέχω εγώ τις ιστορίες». Κατέληξε να κάνει DM σε 4-5 γκρουπ την εβδομάδα σε DnD 3.5, 5e, pathfinder, legend of the five rings και Cthulu. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με διάβασμα βιβλίων, μοντελισμό και όλα τα «καλά» πράγματα που σου προωθεί το D&D και μπορούν να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι σου.