Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Ghosts Outside Your Window: Νεκρικές “λύσεις” για κάθε party

Ανεξαιρέτως, όλοι όσοι ασχολούνται με το Φανταστικό μοιράζονται μια μακάβρια ανάγκη να ασχολούνται με τη θνητή φύση όλων των πραγμάτων, τις συνέπειες που επιφέρει και την αδιαμφισβήτητη αίσθηση της απελπισίας που γεννά η αναπόφευκτη αυτή δύναμη. Ταυτόχρονα, σπάνια μπορείς να ξεπεράσεις τον ασυγκράτητο ενθουσιασμό και τις πολύτιμες αντιδράσεις που δημιουργούνται όταν παίχτες συνειδητοποιούν πως, το άψυχο, ακίνδυνο αντικείμενο κουνιέται. Το κλειδί για ένα πετυχημένο τέτοιο encounter βέβαια, δεν είναι άλλο από την κατάλληλη ατμόσφαιρα, η οποία δημιουργείται επιτυχώς, όταν η ιδέα της ταραγμένης ψυχής που ετοιμάζεται για spooks στο party, είναι ολοκληρωμένη και πιστευτή, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο. Για όλους όσους βρίσκουν τη δημιουργία τέτοιων περιπετειών περισσότερο εμπόδιο παρά διασκέδαση, η Mara R. Carlisle του Corvus Project έρχεται να σας λύσει τα χέρια με τον δικό της οδηγό για απόκοσμα encounters, Ghosts Outside Your Window.

Το Ghosts Outside Your Window είναι ένα mini monster manual αφοσιωμένο σε ποικίλα ghosthauntsgeists και πάσης φύσεως αλύτρωτους νεκρούς. Κάθε ένας έχει ιδιαίτερα λεπτομερείς, αλλά μικροσκελής περιγραφές καθώς και πιθανές προτάσεις για το πώς να ενταχθεί ένα τέτοιο πλάσμα στην εκάστοτε περιπέτεια.

Τα πλάσματα έχουν τα δικά τους προσαρμοσμένα statblock, με ενδιαφέρονται twists και πικάντικα abilities που παραμένουν διαρκώς στο θέμα, καθώς μέχρι και δικά τους miniature loot tables, με μαγικά αντικείμενα για τα δόντια του κάθε πεινασμένου τυχοδιώκτη. Αν δε το κοινότυπο loot δεν είναι για τους σκληροπυρηνικούς του τραπεζιού σας, προσφέρεται και ένα υποτυπώδες craftable item tree με τέσσερις νέες δημιουργίες από τα απομεινάρια των ησυχασμένων πλέον νεκρών.

Για αρχή, στρέφοντας την προσοχή σε κάτι πιο quality of life, ένα σημείο που το Ghosts Outside Your Window υστερεί είναι ο τρόπος γραφής του. Σε ουκ ολίγα σημεία εμφανίζονται από προτάσεις μέχρι και παράγραφοι που βγάζουν νόημα μόνο στα Ελληνικά, καθιστώντας μεγάλα μέρη πιο δύσκολα στην κατανάλωση. Αν κάποιον δεν τον ξενίζει αυτό, θα βρει μέσα στο βιβλίο πράγματα που αξίζουν την προσοχή του.

Αυτό που κάνει το Ghosts Outside Your Window ξεχωριστό είναι τα tactics που προσφέρονται με όλα τέρατα στο manual, που εξηγούν εκτενώς τη συμπεριφορά του κάθε πλάσματος στο περιβάλλον το οποίο βρίσκεται. Χώρια από τις προθέσεις και τους λόγους μη ανάπαυσής και επιθετικότητας ως προς τους θνητούς, εμπεριέχονται μέχρι και οι αιμοδιψείς τακτικές, που θα χρησιμοποιήσει στην προσέγγιση του θηράματος και κατά τη διάρκεια της μάχης. Έτσι δίνεται ένα εκτενές insight στη διαχείριση του πλάσματος για DM κάθε εμβέλειας.

Στο Ghosts Outside Your Window υπάρχουν πλάσματα μεγάλης γκάμας επικινδυνότητας, από πενιχρά φαντάσματα του ½ CR έως φρικιαστικά αμαλγάματα από πονεμένες ψυχές με μοναδική εκτόνωση την εκδίκηση ή πλάσματα του θρύλου με τα δικά τους προσωπικά legendary actions. Τα φώτα στρέφονται πάνω στον Caller in the Darkness, που παρά την ίσως ελαφρώς γενική περιγραφή του, κρύβει πίσω από τις κουρτίνες εύκολα το πιο τροφαντό statblock του guide. Με εργαλεία όπως μειωμένη ίαση, δυνατότητα να περνά μέσα από στόχους ή αντικείμενα, AoE παράλυση και damage reduction βάζει ψηλά τον πήχη δυσκολίας. Σε συνδυασμό με τα παχουλούτσικα hp και τη δυνατότητα να εμποδίζει ressurections, ο μέσος τυχοδιώκτης θα τα έβρισκε σκούρα μπροστά σε ένα τέτοιο ανίερο πλάσμα.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσθήκη δεν είναι άλλη από το όνειρο πολλών, ένα Ghost Ship, βγαλμένο από τα αλμυρά βάθη, που δίνει ένα twist στους τυπικούς απέθαντους, με το vehicle combat vibe που προσφέρει. Έχοντας συνολικά το stablock για ολόκληρο το πλάσμα, αλλά και επιμέρους στατιστικά για τα μέρη, τον οπλισμό ακόμα και μερικά abilities, είναι ισχυρό εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου DM.

Τίποτα, ωστόσο, δεν έρχεται χωρίς ατέλειες και το Ghosts Outside Your Window δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα. Μέσα στο μακάβριο menagerie θα βρει κανείς πράγματα που αποτυγχάνουν να εντυπωσιάσουν και ίσως χρειάζονται αλλαγές για κάποια party. Ένα από πλάσματα που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία είναι το Drowned Ghost. Υποφέροντας από πολυ υψηλά effective hitpoints για το πόσο deadly είναι στο γύρο του, και μια γιγάντια λίστα από resistances και immunities που κάνουν Lich να ζηλεύει, καθιστούν το πλάσμα δυσλειτουργικό σε χρήσεις πέραν tpk. Τα δε πολλά και υπερβολικά περίπλοκα, στη χρήση abilities και τα δύο conditions που μπορεί να προκαλέσει με το απλό action του, το στέλνουν σε ένα υγρό τάφο στα βάθη της αβύσσου.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα monster guides, το Ghosts Outside Your Window, σφύζει από οπτικό υλικό. Χώρια από το ανατριχιαστικό artwork που κολακεύει κάθε πλάσμα του βιβλίου σε ικανοποιητικό βαθμό, υπάρχουν και έτοιμοι χάρτες (με Dungeondraft artstyle), κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του κάθε encounter που τα προτείνει. Αν και κυμαίνονται μεταξύ σχετικά κακής ποιότητας και λίγα μαργαριτάρια, οι δώδεκα χάρτες αυτοί είναι ένα όμορφο δωράκι για όποιον τους αναζητεί, καθώς έχουν γενική θεματολογία, όπως ανοικτό νεκροταφείο, ωκεανός, ή εγκαταλελειμμένο οχυρό, κάτι που τους καθιστά χρήσιμους ανεξαρτήτως content.

Εν κατακλείδι, για την τιμή του το Ghosts Outside Your Window είναι ένας well rounded, κατατοπιστικός οδηγός για οποιονδήποτε ψάχνει να μπήξει τα δόντια του ή να πασπαλίσει το υλικό του με ένα καρύκευμα από ανήσυχα ανίερα πλάσματα που ψάχνουν λύτρωση. Με υποστηρικτικό υλικό που δίνει επιπλέον layers υπόστασης στο περιεχόμενο του βιβλίου, είναι σίγουρα μια ευχάριστη και χρήσιμη προσθήκη γεμάτη θεματικά εργαλεία, άξιο για τη βιβλιοθήκη κάθε DM που έχει τη διάθεση και την εμπειρία να κρατήσει τα μαργαριτάρια που υπάρχουν και να χρησιμοποιήσει τις βάσεις των υπολοίπων σαν έμπνευση.

Το βιβλίο Ghosts Outside Your Window: A Guide To Otherworldly Encounters μπορεί να το βρει κανείς για 6.99$ στο Dungeon Master’s Guild.

Απόστολος Παναγιωτάκης
Απόστολος Παναγιωτάκης

theronsunstrider@gmail.com

Τις σπάνιες στιγμές που μπορεί κανείς να τον συναντήσει , (επειδή οι servers του WoW κάνουν update), το μυθολογικό πλάσμα, γνωστό στην κοινή ως Απόστολος Παναγιωτάκης, βρίσκει το δρόμο του σε ένα τραπέζι, ζάρια και μερικές αθώες ψυχές να ζαλίσει με τη φλυαρία του προτού περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα και επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί να περνάει και σε αλλά φανταστικά realms, καθώς απ’ ότι φαίνεται είναι γνώστης πάσης μορφής της νερντικής διαλέκτου