Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Mansions of Madness: Το ετοιματζίδικο Call of Cthulhu

Lovecraftian One Shots χωρίς DM!

H.P. Lovecraft. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του τρόμου και συνώνυμο με το cosmic horror, τη νέα κατηγορία φόβου που δημιούργησε σαν συγγραφέας. Ένα όνομα που είναι διάσημο για τα βιβλία του και για το φρικιαστικό Mythos που δημιούργησε. Ένα όνομα που έγινε ακόμη πιο διάσημο τα τελευταία χρόνια, όταν πολλοί δημιουργοί συνειδητοποίησαν ότι το Mythos δεν προστατεύεται από copyright και τσουπ ξεπήδησαν από παντού μπλούζες, κούπες, rpg, επιτραπέζια και ταινίες.

Ανάμεσα σε αυτά εμφανίστηκαν κάποια άριστα, όπως τα Call of Cthulhu trpg και video game, ενώ άλλα οδήγησαν σε νέες μορφές τρόμου, όπως ο Nicolas Cage στο Color out of Space. Εδώ θα εστιάσουμε σε ένα πολύ μοναδικό επιτραπέζιο που ξεχώρισε από αυτή τη θύελλα προϊόντων και θα δούμε πώς κατάφερε να φτάσει στα 50 καλύτερα επιτραπέζια όλων των εποχών, καθώς και πώς γεφυρώνει τους κόσμους των απλών επιτραπεζίων και των trpg.

Πανοραμική θέα του σχηματιζόμενου ταμπλό. Φωτογραφία από CSW

Γενικές πληροφορίες

Το Mansions of Madness είναι ένα adventure/horror επιτραπέζιο, που εμφανίζει αρκετά κοινά με τα trpg. Πιο συγκεκριμένα, 1 έως 5 παίκτες (ναι και πασιέντζα παίζει) υποδύονται έτοιμους investigators και καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο ή να επιβιώσουν, σε ένα ήδη υπάρχον σενάριο, που διαρκεί από 1 έως 6 ώρες. Το παιχνίδι είναι αυστηρά συνεργατικό, ενώ το σενάριο αναλαμβάνει να τρέξει ένα application σε υπολογιστή ή κινητό.

Το application DM είναι αυτό που κάνει το παιχνίδι να ξεχωρίζει, αφού διαθέτει voiced διήγηση, ατμοσφαιρική μουσική και sound effects. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει το χάρτη με τα σημεία αλληλεπίδρασης, διανέμει αντικείμενα, διαχειρίζεται διαδραστικούς γρίφους και καθοδηγεί τα τέρατα στη σφαγή. Στο σύνολο, προσφέρει ό,τι θα χρειαζόταν κάποιος για να κάνει ένα oneshot εξαιρετική επιτυχία!

Επιλογές έτοιμων investigators. Εικόνα από το Mansions of Madness application.

Κανόνες

Το ίδιο το επιτραπέζιο είναι τρομερά εύκολο στην εκμάθηση. Αυτό ακούγεται συχνά για διάφορα παιχνίδια όμως, οπότε ας δούμε όντως αν ισχύει. Αρχικά, οι παίκτες διαλέγουν τους χαρακτήρες τους και το σενάριο που θα τρέξουν. Το application DM, θέτει τη σκηνή, αποκαλύπτει το χάρτη, καθώς και τι ενδιαφέρον υπάρχει τριγύρο. Οι παίκτες ξεκινούν να παίζουν τους γύρους τους, με όποια σειρά θέλουν, κάνοντας 2 actions από: κίνηση, επίθεση, ανταλλαγή αντικειμένου ή αλληλεπίδραση. Καιιιι αυτό είναι ό,τι πρέπει να ξέρει κάποιος για να ξεκινήσει!

Η απλότητα, δίχως να χαθεί βάθος στους κανόνες και την ιστορία, έρχεται με τη διαχείριση των κανόνων από το application. Έχει έτοιμα τα skill check DC, τις αντιδράσεις των NPC, τα αποτελέσματα των μαχών με τέρατα και το μόνο που χρειάζεται είναι να εισάγεις το πόσες επιτυχίες έφερες στο check που σου ζητήθηκε ή τον τρόπο που θες να επιλύσεις ένα πρόβλημα. Βεβαίως, οι κανόνες για το πως διαχειρίζεσαι όλα τα παραπάνω υπάρχουν γραμμένοι, για όποιους θέλουν να δοκιμάσουν το παιχνίδι, χωρίς κάποιο application να τους λέει τι να κάνουν (αν και δεν προτείνεται).

Αλληλεπίδραση με τον πίνακα χρειάζεται observation check. Εικόνα από το Mansions of Madness application.

Σενάρια και ιστορίες

To Mansions of Madness διαθέτει 22 μοναδικά σενάρια (μαζί με τα expansions) με πολλά από αυτά να είναι replayable, καθώς έχουν κάποια διαφορετικά γεγονότα κάθε φορά ή η ομάδα αδυνατεί να τα βγάλει με την πρώτη. Κάθε σενάριο έχει το δικό του βαθμό δυσκολίας, κυρίως θέμα (πχ μάχη ή horror) και διάρκεια. Προσωπικό αγαπημένο είναι το Rising Tide, όπου οι παίκτες καλούνται από ένα μυστήριο γράμμα, να ερευνήσουν τα μυστικά του Innsmouth πριν μία απόκρυφη τελετή φτάσει στο κρεσέντο της. Βάλε μέσα roleplay και in-character αντιδράσεις και έχεις ένα πολύ ωραίο investigation oneshot, να σε κρατήσει 6 με 8 ώρες! Αν όλα τα παραπάνω κάποια στιγμή τελειώσουν, υπάρχει και η κοινότητα του Mansions of Madness, που διαθέτει πολλά custom σενάρια, καθώς και οδηγό (περίπου 200 σελίδες) για το πώς να φτιάξεις τα δικά σου. Στην κοινότητα αυτή θα βρει κανείς και custom κάρτες, χαρακτήρες και madnesses (γιατί ποιος δε θέλει να γίνει cultist) για να κρατηθεί το παιχνίδι μονίμως φρέσκο.

Εισαγωγή στο Rising Tides. Εικόνα από το Mansions of Madness application

Co-DM

Μία εναλλακτική στους κλασσικούς κανόνες, που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία, είναι ένα επιπλέον άτομο να κάνει τον co-DM (ή Keeper). Ο παίκτης αυτός δεν υποδύεται investigator μέσα στην ιστορία, αλλά αναλαμβάνει να είναι ο μεσάζοντας μεταξύ παικτών και application. Αυτό μπορεί να κάνει τη ροή του παιχνιδιού πιο ομαλή, καθώς και να επιτρέψει μια παρέα 6 ατόμων να απολαύσει εξίσου το παιχνίδι. Βάλε τον co-DM να βελτιώσει τις περιγραφές, να τις ελαττώσει όπου κουράζουν ή να χειριστεί τα τέρατα και αρχίζει να μοιάζει πολύ σαν έτοιμο oneshot σε απλοποιημένο σύστημα!

Επίθεση με πιστόλι σε αντίπαλο. Εικόνα από το Mansions of Madness application.

Επίλογος

Το Mansions of Madness είναι ένα επιτραπέζιο αρκετά μοναδικό στο είδος του, που κάποιοι το έχουν αποδεχθεί σαν ένα πολύ απλό trpg σύστημα για τις ιστορίες τους. Έχοντας ήδη 4 χρόνια στην αγορά με συνεχή εξέλιξη, είναι ένα πολύ καλό προϊόν για όποιον θέλει να κάνει μια ομαλή εισαγωγή στο Call of Cthulhu ή γενικά στον κόσμο των trpg. Από προσωπική εμπειρία έχω δει άτομα που ξεκινώντας σαν co-DM πήραν μια μικρή γεύση και το θάρρος για να κάνουν κανονικά DM σε trpg. Ταυρόχρονα είναι ιδανικό για εκείνες τις φορές που ο DM έχει burnout και χρειάζεται κάτι χαλαρό ή τυχαίνει να λείπουν παίκτες από το κανονισμένο session.

Το βασικό σετ του Mansions of Madness μπορεί να βρει κανείς στην τιμή των 99€. Περιέχει 32 άβαφες φιγούρες (medium έως huge), 24 βαμμένα tiles και ένα σκασμό καρτούλες (211) και tokens (106). Το ίδιο το application είναι δωρεάν στο Steam ή στο αντίστοιχο app store. Μακράν ο καλύτερος τρόπος να παίξεις Mansions of Madness αν και ακριβός.

Εναλλακτικά, σε μια εποχή που είναι δύσκολο να μαζευτεί κόσμος σε σπίτι, μπορεί να το παίξει κανείς στο Tabletop Simulator, όπου διατίθεται δωρεάν με όλα τα expansions για όποιους έχουν αγοράσει το simulator.

Για τους πιο σκληροπυρηνικούς roleplayers, κατεβάστε απλά το application, πάρτε χαρτί, μολύβι, μια χούφτα οκτάπλευρα και είστε έτοιμοι!

Γεώργιος Σφενδουράκης
Γεώργιος Σφενδουράκης
Τακτικό μέλος

geosfen1@gmail.com

Ο Γεώργιος Σφενδουράκης έχει φάει στη μάπα 16 χρόνια DMing (έχοντας επιβιώσει dnd με εφήβους), μια κατάρα που δεν περίμενε ποτέ, όταν πήρε το βιβλίο και είπε στους φίλους του «εντάξει θα το διαβάζω αλλά δεν θα τρέχω εγώ τις ιστορίες». Κατέληξε να κάνει DM σε 4-5 γκρουπ την εβδομάδα σε DnD 3.5, 5e, pathfinder, legend of the five rings και Cthulu. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με διάβασμα βιβλίων, μοντελισμό και όλα τα «καλά» πράγματα που σου προωθεί το D&D και μπορούν να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι σου.