Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

World of Warcraft: Το πιο γνωστό ΜΜΟ, τώρα και σε tabletop

World of Warcraft. Ένας από τους μεγαλύτερους πυλώνες της ιστορίας των RPGs και το μεγαλύτερο τρέχων MMORPG της αγοράς. Καυχιέται 16 χρόνια ύπαρξης και διόλου ευκαταφρόνητα νούμερα από καμένες ώρες ικανοποιημένων neckbeards σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάρα την όλη επιτυχία στον τομέα του και την εξάπλωση του franchise σε πολλαπλές αγορές (μέσω επιτραπέζιων παιχνιδιών, μυθιστορημάτων, μέχρι και ταινίας) υπάρχει μια μικρή, φαινομενικά ανεξερεύνητη γωνίτσα του playerbase, η οποία λιμοκτονεί για ένα είδος content που η μαμά blizzard φαίνεται να αγνοεί επιμελώς και επισταμένως. Ωστόσο αυτό δεν σταμάτησε τους καθαρόαιμους οπαδούς από το να ανοίξουν το δικό τους δρόμο προς την Azeroth (ο κόσμος του warcraft). Έτσι με Warchief τον Jih δημιουργήθηκε το πρώτο Warcraft campaign setting στο DMbinder, εν ονόματι Warcraft Heroes Handbook.

World of Warcraft?

Όταν έχεις ένα franchise που είναι αρκετά γηραιό, έτσι ώστε να μπορεί να βγάλει δίπλωμα αυτόματης μηχανής είναι αναμενόμενο να πρέπει να σπάσεις τα «ye olde timer game» στερεότυπα, να ανανεώσεις τις μνήμες των παλαιών και να κερδίσεις το ενδιαφέρον των νεότερων. Ο κόσμος του Warcraft είναι η επική εξιστόρηση των γεγονότων που αφορούν τις περιπέτειες των θνητών φυλών της Azeroth, καθώς και το φεστιβάλ από αρχαίες και/ή κοσμικές κακουχίες που φαίνονται να μην τις αφήνουν σε ησυχία.

Χαρακτηριστικό ρόλο παίζουν οι διαμάχες των δύο αντίπαλων φατριών στις οποίες χωρίζονται:

  • Alliance: μια ομάδα από φυλές που ενώνονται κάτω από αόριστες έννοιες όπως μεγαλοπρέπεια, τιμή, πίστη, δικαιοσύνη, αυτοθυσία, τάξη και παράδοση.
  • Horde: μια ομάδα από παράταιρες φυλές που έχουν συμμαχήσει από ανάγκη, ενάντια σε έναν εχθρικό κόσμο που αντιτίθεται στην επιβίωσή τους.
Illustration από Quirkilicious

Quiet Begginings

Έχουν περάσει μόλις λίγα χρόνια μετά που οι θνητές φυλές της Azeroth ενώθηκαν σε κοινό σκοπό ενάντια στους Δαίμονες της Burning Legion. Η Horde παραμένοντας στο Kalimdor, ξεκινάει να χτίζει ένα άξια κερδισμένο σπιτικό στο Βόρειο Durotar και επεκτείνει συμμαχίες στα ιθαγενή Trolls της περιοχής, τους Tauren της Mulgore, (μινώταυρους της πεδιάδας στα νοτιοδυτικά), και τους Forsaken του Lordraeron, (τους απέθαντους πλέον υπηκόους του κατεστραμμένου βασιλείου των ανθρώπων). H Alliance γλύφοντας τις πληγές που άφησε πίσω της η προδοσία του πρίγκηπα των ανθρώπων, προσπαθεί να καταλάβει χαμένο έδαφος και να επιδιορθώσει συμμαχίες με τις φυλές των Dwarves, των Gnomes και των High Elves του Βορρά. Πασχίζοντας για να ανακτήσει την κυριαρχία της, παρόλη τη γενοκτονία που υπέστη, δημιουργεί οχυρά στη νέα ανακαλυφθείσα ήπειρο στα δυτικά και παγιοποιεί τη θέση των ιθαγενών Night Elves, με τα οποία συμμάχησε εκεί. Παρόλο που η συμμαχία των δύο φατριών οδήγησε στην επιτυχή σωτηρία της Azeroth, δεν έμελλε να κρατήσει. Καθώς η ανάπτυξη και η ανάγκη για κυριαρχία (και επιβίωση) επιστρέφουν στις βλέψεις της κάθε φατρίας, τα καταπιεσμένα μίση και οι ξεχασμένες αψιμαχίες αναζωπυρώνονται. Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά.

Illustration από Talah

The Cosmic Forces

Σε αντίθεση με τα περισσότερα tRPG που διατηρούν ένα πάνθεον από κοσμικά όντα, τα οποία εκφράζουν ιδεώδη και δίνουν την εύνοιά τους σε θνητούς, ο κόσμος του Warcraft δημιουργήθηκε και μορφοποιήθηκε από τις συγκρούσεις έξι θεμελιωδών δυνάμεων που βρίσκονται σε μια μόνιμη ανισορροπία, προσπαθώντας η κάθε μια, με τις υποστάσεις τις να κατευνάσει τις υπόλοιπες. Είναι οι προσπάθειες αυτών των δυνάμεων που δημιουργούν κινδύνους για τις θνητές φυλές της Azeroth. Οι δυνάμεις αυτές έρχονται σε τρείς αδιάσπαστες δυάδες καθώς δεν μπορεί να υπάρξει η μία χωρίς την άλλη.

Light and Shadow

Το Φως και το Σκότος είναι ίσως οι πιο θεμελιώδεις των δυνάμεων. Στην αγνή τους μορφή δεν μπορούν να υπάρξουν εντός τα όρια της πραγματικότητας, ωστόσο ισχνές εκφράσεις τους υπάρχουν διάσπαρτες στο σύμπαν. Το Φως εκφράζεται ως holy magic ενώ το Σκότος (γνωστό και ως The Void) ως shadow magic.

Life and Death

Οι δυνάμεις της Ζωής και του Θανάτου επηρεάζουν κάθε τι ζωντανό ή απέθαντο στο σύμπαν. Οι εκφράσεις της Ζωής, nature magic, προωθούν ανάπτυξη και ανανέωση σε όλες τις υπάρξεις. Ο Θάνατος, από την άλλη είναι η αντιπαράθεση στις προσπάθειες της Ζωής. Είναι η αναπόφευκτη δύναμη που προκαλεί απόγνωση σε κάθε τι θνητό και ωθεί τα πάντα σε μια κατάσταση εντροπικής σήψης και τελικά ανυπαρξίας.

Order and Disorder

Οι δυνάμεις της Τάξης και του Χάους επίστανται των κοσμικών συστημάτων και του σύμπαντος με τις μορφές της arcane και fel magic. H arcane είναι μια αρκετά ασταθής ενέργεια, η χρήση της οποίας απαιτεί συγκέντρωση και ακρίβεια. Η fel από την άλλη είναι μια αρκετά καταστροφική και εθιστική ενέργεια που τροφοδοτείται από την ζωτική ενέργεια του κάθε χρήστη.

Illustration από Elizanel

Denizens of the Cosmos

Όταν δημιουργείται συγκέντρωση από κάθε μια από τις παραπάνω δυνάμεις, πλάσματα αντίστοιχης φύσεως αρχίζουν και παίρνουν υλική υπόσταση, ξεκινώντας να ταξιδεύουν μέσα στα όρια του σύμπαντος προσπαθώντας να βοηθήσουν στην εξάπλωση της δύναμης που αποτελεί τη φύση τους. Μερικά από αυτά:

Artwork από Peter Lee

Elemental Spirits:

Τα Elemental Spirits είναι πρωτόγονα, χαοτικά πλάσματα από φωτιάνερόγη και αέρα και από τα πρώτα πλάσματα με συναίσθηση στο σύμπαν. Εμφανίζονται με σχεδόν άπειρες μορφές, ενώ κάθε ένα από αυτά τα πλάσματα διατηρεί τη δική του προσωπικότητα, επηρεαζόμενο πάντα από το element στο οποίο ανήκει.

Naaru:

Ίσως η αγνότερη έκφραση του Φωτός, εντός τα σύνορα του υλικού κόσμου, οι Naaru είναι ευεργετικά πλάσματα ζωντανής holy ενέργειας. Έχουν ορκιστεί να φέρουν ειρήνη και ελπίδα σέ όλους τους θνητούς πολιτισμούς και να καθυστερήσουν τις εξαπλώσεις του Σκότους.

Illustration από ToaMataNui123

Old Gods:

Οι Old Gods είναι οι υλικές εκφράσεις του Void. Είναι εφιαλτικές, γιγαντιαίες μάζες από αρρωστημένη σάρκα και σφαδάζοντα άκρα, που μεγαλώνουν ως καρκινικές απολήξεις στην επιφάνεια πλανητών σε όλο το σύμπαν. Αυτά τα κακοήθη πλάσματα υπηρετούν τους Void Lords και μοναδικός τους σκοπός είναι να μετατρέψουν κάθε κόσμο που μολύνουν, σε μέρη απόγνωσης και τρέλας.

Titans

Οι Titans είναι υλικές εκφράσεις της arcane στη μορφή κολοσσιαίων πλασμάτων, περιπλανώμενων γιγάντων οπλισμένων με την δύναμη να μορφοποιούν τις υπόλοιπες ενέργειες, τη δύναμη της ίδιας της δημιουργίας. Είναι παντοδύναμα όντα με σκοπό το ταξίδι μέσα στο υλικό σύμπαν και τη δημιουργίας μιας συνολικής Τάξης μεταξύ όλων των Όντων μέσα σε αυτό.

Illustration από Sergey Samarskiy

The Burning Legion

Οι Δαίμονες της Burning Legion είναι ανεξέλεγκτες μορφές ενέργειας που έχουν πάρει φυσική μορφή και υπόσταση με μοναδικό σκοπό την επιστροφή του σύμπαντος σε μία εντροπική μορφή χάους. Κάτω από την ηγεσία του Fallen TitanSargeras, κατατρέχουν πολιτισμούς ανά τον κόσμο καταστρέφοντας κάθε μορφή ζωής και τάξης στο διάβα τους.

Undead

Μορφές θνητών που έχουν παγιδευτεί μεταξύ ζωής και ανυπαρξίας. Υπηρέτες του Θανάτου και αναπόφευκτα καταραμένοι, προσπαθούν να τελειώσουν κάθε μορφή ζωής, όντας το μοναδικό πράγμα που δεν μπορούν να ξαναέχουν.

Illustration από Velimir Kondic

Void Lords

Οι Void Lords είναι κτηνώδεις υπάρξεις καθαρού Void, σκληρές και ανήλεες πέρα από κάθε θνητή κατανόηση. Κυριευμένα από ατελείωτη πείνα, προσπαθούν να καταναλώσουν κάθε μορφής ύλη και ενέργεια εντός του σύμπαντος. Δε μπορούν ωστόσο να διατηρήσουν στέρεη υλική μορφή εντός του σύμπαντος, παρά για ελάχιστα χρονικά διαστήματα, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αμέτρητα πολλή ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγω προσπαθούν να καλλιεργήσουν τέτοιες συνθήκες μέσα από τα ελάχιστα κομμάτια της υπόστασής τους, τους Old Gods.

Wild Gods

Οι Wild Gods είναι πρωτογενείς εκφράσεις της ζωτικής ενέργειας πάνω στην Azeroth, προστάτες της φύσης και κάθε μορφής ζωής. Συνήθως παίρνουν τις μορφές υπερμεγεθών ζώων όπως λύκους, αρκούδες, τίγρεις ή πτηνά.

Illustration από DeanOyebo

Το Handbook

Το Warcraft Heroes Handbook, γραμμένο για 5η έκδοση D&D, περιέχει πλήρεις περιγραφές των φυλών που υπάρχουν στον κόσμο του World of Warcraft, με ενδιαφέροντα lore nuggets κρυμμένα για όσους έχουν την όρεξη να τα ψάξουν, καθώς και τις κλάσεις που μπορούν να έχουν. Πιστό στο MMO, η κάθε κλάση είναι μια κοντινή μετατροπή της κλάσης του WoW, με mechanics, λειτουργείες και ρόλους μεταφρασμένους σε κανόνες 5ης έκδοσης, καταφέρνοντας να διατηρήσει την αυθεντικότητά της ακέραια. Όλο το Handbook, είναι γραμμένο καθ’ ομοίωση ενός Players Handbook, κάτι που εγγυάται όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κανείς για να δημιουργήσει τον χαρακτήρα του επαρκώς, από definitive σημεία στο timeline, αρχικό πλούτο μέχρι και travellinglifestyle και crafting expenses. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι εμπεριέχει το δικό του extended spell list για κάθε κλάση, με πικάντικα μοναδικά στο WoW ξόρκια για προστιθέμενο immersion και flavor για όσους το αναζητούν, μέχρι και επιπλέον backgrounds και features προσαρμοσμένα στον κόσμο του Warcraft.

IIlustration από studaa

Ναι, αλλά, γιατί;

Για τους die-hard fan του franchise δεν έπρεπε να υπάρχει καν ερώτηση ή και αν υπήρχε, η δικαιολογία μόλις εμφανίστηκε. Για τους πιο σκεπτικούς:

  • Eίναι ένα έτοιμο pre-rendered universe με τον κόσμο έτοιμο για κατάκτηση, με έτοιμες λεπτομερείς τοποθεσίες, χάρτες και NPC που περιμένουν το δικό σου touch.
  • Pick your poison από κατεστραμένα badlands σε ζωηρά και αιώνια δάση, από παγωμένη βουνοκορφή σε σκοτεινά βάθη.
  • Ακόνισε τα νύχια σου στο high fantasy, με θέματα όπως Demonic invasionstides of Undeath και ταξιδιού μεταξύ planes και κόσμων.
  • Θα βρεις mind blowing fanmade artwork που υπάρχει διάσπαρτο μπορεί από μόνο του να σε προσηλυτίσει σε φανατικό οπαδό.
  • Όλα αυτά και παραπάνω κρυμμένα στο αστείρευτο content που μπορεί να βρεθεί σε in-game ή rendered cinematics και ιστοσελίδες δωρεάν, ή στα αμέτρητα βιβλία και άλλου είδους publications, και πάνω απ’ όλα το ίδιο το παιχνίδι, αν σκοπεύεις να βουτήξεις βαθιά. Αν και το πλήθως του content μπορεί να είναι overwhelming, ευτυχώς όλα αυτά υπάρχουν και σε lore videos.

All in all έχεις όλα τα εργαλεία που θα σου λύσουν τα χέρια και θα σου κάνουν τη μεταφορά στο setting πιο smooth και από κεφαλάκι gnome.

Για όλους όσους ενδιαφέρονται να δώσουν ένα ιδιαίτερο spin στα session και τους κόσμους τους, βουτώντας βαθιά σε ένα κόσμο χαραγμένο από πόλεμο το Handbook βρίσκεται δωρεάν σε αυτό το link:

Happy trails και θα σας δούμε όλους στην Azeroth.

Απόστολος Παναγιωτάκης
Απόστολος Παναγιωτάκης

theronsunstrider@gmail.com

Τις σπάνιες στιγμές που μπορεί κανείς να τον συναντήσει , (επειδή οι servers του WoW κάνουν update), το μυθολογικό πλάσμα, γνωστό στην κοινή ως Απόστολος Παναγιωτάκης, βρίσκει το δρόμο του σε ένα τραπέζι, ζάρια και μερικές αθώες ψυχές να ζαλίσει με τη φλυαρία του προτού περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα και επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί να περνάει και σε αλλά φανταστικά realms, καθώς απ’ ότι φαίνεται είναι γνώστης πάσης μορφής της νερντικής διαλέκτου