Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Εργαστήριο Χαρτογράφησης Φανταστικών Κόσμων

«Do you have imagination? You can have a map!»

Έναρξη μαθημάτων: Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 στις 21:00
Συχνότητα μαθημάτων: Κάθε Πέμπτη (σύνολο 9 δίωρα μαθήματα)
Εισηγητής εργαστηρίου: Χρήστος Γ. Κούτσιανος
Διοργάνωση: Durg Fantasy Cartographer & Thirsty Dragon Inn
Χορηγός επικοινωνίας: Goblin’s Tavern

 

Όλοι γνωρίζουν πως τα γκόμπλιν μπορεί να μην ξέρουν γραφή, όμως σίγουρα ξέρουν να σχεδιάζουν χάρτες ώστε να διαφεύγουν σε περίπτωση επίθεσης μανιασμένων χωρικών! Έτσι, δεν θα γινόταν να λείπουν από ένα τέτοιο εργαστήριο χαρτογραφίας και ταυτόχρονα να μην διαδώσουν το νέο. Χωρίς περαιτέρω εισαγωγές, ακολουθεί η ανακοίνωση των διοργανωτών του εργαστηρίου.

Φίλοι συγγραφείς και μυθοπλάστες, μπουντρουμομάστορες, αφηγητές και σχεδιαστές παιχνιδιών, αλλά και όλοι εσείς που απλά ενδιαφέρεστε για τη φανταστική χαρτογράφηση, παρακαλώ μαζευτείτε γύρω από τη φωτιά μας! Έχετε φανταστεί τον κόσμο σας; Θέλετε έναν χάρτη για αυτόν, αλλά πιστεύετε ότι είναι πολύ δύσκολο να φτιάξετε έναν; Ο Μάστορας Χαρτογράφος του Διψασμένου Δράκου είναι εδώ για να σας δείξει ότι έχετε, ήδη, τα μέσα για να σχεδιάσετε τον δικό σας χειρόγραφο φανταστικό χάρτη!

Από την προϊστορία ακόμα, ωθούμενος από το ένστικτο του να ανακαλύψει τον κόσμο, ο άνθρωπος πραγματοποιούσε ταξίδια. Από την άμεση επαφή του με τον κόσμο αυτό προέκυψε η επιθυμία να απεικονίσει το περιβάλλον του, πραγματικό και φανταστικό. Από τα σχέδια σουμεριανών πόλεων σε πήλινες πλάκες, και τους ελληνικούς χάρτες του τότε γνωστού κόσμου, μέχρι την πρώτη γνωστή χαρτογραφική απεικόνιση ενός φανταστικού κόσμου, πέρασαν χιλιάδες χρόνια.

Ένθετος χάρτης της ανθολογίας διηγημάτων «Παιάνες Από Ατσάλι» φιλοτεχνημένος από τον Χρήστο Κούτσιανο.

Τι είναι όμως ένας φανταστικός χάρτης;

Ένας φανταστικός χάρτης, είναι η οπτική αναπαράσταση μιας φανταστικής γεωγραφίας. Κάποιοι χάρτες συνοδεύουν έργα μυθοπλασίας (βιβλία ή παιχνίδια ρόλων), αλλά ο σκοπός της δημιουργίας ενός φανταστικού χάρτη είναι να δείξει έναν φανταστικό τόπο και δεν περιλαμβάνεται αναγκαστικά σε έργα λογοτεχνικής φαντασίας.

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου Χαρτογράφησης Φανταστικών Κόσμων, οι συμμετέχοντες θα διαβούν απόκρημνα μονοπάτια, θα διασχίσουν απάτητες οροσειρές και καταπράσινες κοιλάδες. Θα κληθούν να πετάξουν μέσα από φανταστικούς κόσμους όπως ένας δράκος σκίζει τους αιθέρες πάνω από στεριές και θάλασσες και να αναρωτηθούν πως οι πρώτοι χαρτογράφοι χωρίς σύγχρονα τεχνολογικά μέσα απεικόνιζαν τον κόσμο γύρω τους.

Μετά το πέρας του εργαστηρίου, κάθε συμμετέχων, όχι μόνο, θα κατέχει τον δικό του χάρτη, αλλά και τα μέσα για να δημιουργήσει ατελείωτους κόσμους· με μόνο όριο τη φαντασία του. Δεν απαιτούνται γνώσεις σχεδίου, ενώ τα μόνα προαπαιτούμενα για συμμετοχή είναι η όρεξη και η φαντασία (κι ελάχιστα υλικά που αναφέρονται παρακάτω). 

Ο χάρτης του Anumeya φιλοτεχνήθηκε από την Λίλα κατά την διάρκεια παλαιότερων εργαστηρίων

Τι ύλη θα καλύψουν τα εργαστήρια

  • Πώς να σχεδιάσεις τον δικό σου χάρτη: Από τις στεριές και τις θάλασσες, έως το περίγραμμα του γεωγραφικού ανάγλυφου και τη χλωρίδα, αλλά και από τον διαχωρισμό των αστικών περιοχών μέχρι τη διακόσμηση και το κάδρο.
  • Θεωρία περί χαρτογραφίας. Κοσμοπλασία και χάρτες: Πώς αυτά τα δύο συνδέονται και πώς θα χρησιμοποιήσεις τον χάρτη σου για να γνωρίσεις καλύτερα τον κόσμο που εσύ δημιούργησες.
  • Προσχέδιο: Τι πρέπει να προσέξεις καθώς δημιουργείς τον χάρτη σου.
  • Κλίμακα, κλίμα, πλανήτης, γεωγραφική θέση: Τι είναι όλα αυτά; Και τι πρέπει να μάθεις για τον φανταστικό κόσμο που θέλεις να χαρτογραφήσεις.
  • Τι πρέπει να προσέξεις σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, αν αποφασίσεις να φτιάξεις χάρτη για κάποιον άλλο.

Μαθήματα & Προαπαιτούμενα

Κάθε δίωρη συνάντηση θα περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική εξάσκηση. Στο τέλος κάθε συνάντησης θα δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν τα αντίστοιχα κομμάτια του χάρτη που διδάχτηκαν. Σαν αποτέλεσμα αυτού, μετά το πέρας του εργαστηρίου ο κάθε συμμετέχων θα έχει στα χέρια του έναν φανταστικό χάρτη σχεδιασμένο στο χέρι με απλά υλικά από τον ίδιο.

Απαραίτητα υλικά:

  • Μολύβια 2Β, ΗΒ, 2Η
  • Χάρακας stencil με βασικά γεωμετρικά σχήματα σε μικρό μέγεθος. 
  • Σβήστρα & Ξύστρα 
  • Φύλλα Α4 για πρόχειρη σχεδίαση.
  • Χαρτί τύπου «πάπυρος» Α4 ή χαρτί schoeller σχεδίου Α4

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί online μέσω της πλατφόρμας zoom σε 9 δίωρες συναντήσεις, κάθε Πέμπτη, 21:00-23:00. Η συνάντηση γνωριμίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 στις 21:00.

Για συμμετοχές και περαιτέρω πληροφορίες, πληρώτητα τμημάτων ή κόστος επικοινωνήστε με τους Innkeepers του Διψασμένου Δράκου ή με τον Μάστορα Χαρτογράφο.

Παρακάτω θα βρείτε χάρτες που δημιούργησαν οι μαθητές κατά την διάρκεια των εργαστηρίων:

Διοικητικό Συμβούλιο
Διοικητικό Συμβούλιο

mr.goblins.tavern@gmail.com