Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Wheel of Time: Οι τηλεοπτικές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά

Ένα όνειρο που ελπίζω να μη γίνει εφιάλτης!

Ναι, είναι γεγονός! Η αναμονή φτάνει στο τέλος της. Ο Νοέμβριος έφτασε και η 19η  του μηνός κοντεύει. Τι θα γίνει τότε; Μα φυσικά, καταφθάνει η πρεμιέρα της τηλεοπτική σειράς του Wheel of Time, η σειρά που, εγώ προσωπικά αλλά και πολλοί fans του fantasy, περιμέναμε πως και πως εδώ και χρόνια.

Πρόκειται για μία σειρά βιβλίων που είναι ορόσημο για τη λογοτεχνία του Φανταστικού. Η πλήρης κατανόηση του Τροχού, προϋποθέτει να ακολουθήσει κανείς τα λογοτεχνικά βήματα του συγγραφέα. Σε αυτό το άρθρο εμείς, δεν θα σταθούμε σε περιττές πληροφορίες για να μη χαλάσουμε τον ενθουσιασμό σας, αλλά θα σκιαγραφήσουμε τα βασικά βήματα για να ξεκινήσετε τη σειρά της Amazon Prime προετοιμασμένοι.

Η ιστορία μας μιλά για μία οντότητα που είναι η προσωποποίηση του κακού, τον Σκοτεινό (ή Shai’tan). Εκείνος, μετά από χρόνια φυλάκισης, απειλεί και πάλι με τα τσιράκια του, τους Forsaken, να ελευθερωθεί και να καταστρέψει τον κόσμο. Εδώ, έρχεται, λοιπόν, μια προφητεία που αναγγέλλει ότι ο ήρωας που φυλάκισε τον Σκοτεινό πριν χιλιάδες χρόνια, ο Δράκοντας (Dragon, aka Lews Therin Telamon), θα μετενσαρκωθεί και θα τον σταματήσει για ακόμα μια φορά ή θα καταστρέψει τον κόσμο προσπαθώντας να φυλακίσει τον Σκοτεινό, όπως παραλίγο να κάνει και τότε. Ακούγεται ενδιαφέρον και αν βάλεις μέσα ένα φανταστικό σύστημα μαγείας, μια σέκτα πανίσχυρων μαγισσών, καταπληκτικούς χαρακτήρες και επικές μάχες με πλάσματα της Σκιάς, όπως τους Shadowspawns, τους Trollocs και τους Myrdraals, τότε έχεις ένα πραγματικό επος.

Οι άνθρωποι πίσω από τη σειρά και η Παραγωγή

Ας δούμε τώρα πως μπορεί να γίνει όνειρο ή εφιάλτης η αγαπημένη μας σειρά βιβλίων. Τα πρώτα καλά νέα ήρθαν τον χειμώνα του 2019 με τις πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες να βγαίνουν στο φως για τη δημιουργία της σειράς από την Sony Pictures Television και την Amazon Prime. Στην αρχή, δεν δώσαμε σημασία γιατί όσοι κατάφεραν και είδαν στο διαδίκτυο ένα πιλοτικό επεισόδιο, πριν χρόνια, με τον Billy Zane θα είναι πολύ, μα πολύ, επιφυλακτικοί να ξαναδούν κάτι σχετικό με το Wheel of Time.

Όμως, γρήγορα οι προσδοκίες άρχισαν να μεγαλώνουν, καθώς σιγά σιγά άρχισαν να βγαίνουν ονόματα στην επιφάνεια. Ξεκινάμε με τον Showrunner και σεναριογράφο της σειράς, τον Rafe Junkins (Agents of S.H.I.E.L.D). Ίσως, θέλαμε κάτι καλύτερο. Δε θα το κρύψω! Όμως, στη συνέχεια, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των σκηνοθετών και το χαμόγελο άρχισε, δειλά δειλά, να επιστρέφει στα χείλη. Συγκεκριμένα, τη σκυτάλη πήραν οι Uta Briesewitz (Stranger Things, Westworld), Wayne Yip (Hunters, Lord of the Rings) και Salli Richardson – Whitfield (NCIS, Altered Carbon). Τα καλά νέα δεν είχαν τελειώσει ακόμα. Ακολούθησαν οι σεναριογράφοιAmanda Shuman (The Blacklist) και Mike και Paul Clarkson (The Haunting of Bly Manor), μεταξύ άλλων. Τη μουσική θα επιμεληθεί ο Lorne Balfe (κάτοχος βραβείου Emmy, Sherlock Holmes, The Dark Knight). Η επιλογή των προσώπων μέχρι στιγμής γεννά την ελπίδα για κάτι πραγματικά δυνατό και δεν μένουν παρά μερικές μέρες για να το εξακριβώσουμε.

Blood and bloody ashes, let it be good

Επιπλέον, αξίζει να πούμε δυο πράγματα για την  παραγωγή. Τα CGI θα είναι περιορισμένα στα απολύτως αναγκαία μιας και θα παίξει πολύ κοστούμι και μακιγιάζ. Τα Trollocs θα παιχτούν, κατά κύριο λόγο, από ηθοποιούς και φυσικά πολλά κομμάτια των σκηνικών είναι κανονικά κτίρια που κατασκευάστηκαν και καταστράφηκαν για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πως ολόκληρο χωριό χτίστηκε για το πρώτο επεισόδιο και μετά κάηκε συθέμελα για τις ανάγκες του τέλους του ίδιου επεισοδίου. Ακόμα και η εκπληκτική πόλη Shadar Logoth «χτίστηκε» για τις ανάγκες μερικών μόνο λεπτών σε πραγματικό χρόνο επεισοδίου! Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τα γυρίσματα μόνο στην Τσεχία έφτασαν το κόστος των 91 εκατομμυρίων δολαρίων. Πολλά τα λεφτά λοιπόν και ελπίζουμε σε κάτι καλό.

Οι βασικές πληροφορίες για τα επεισόδια και τα γυρίσματα

Τα επεισόδια του πρώτου κύκλου είναι οκτώ. Ίσως να αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν μέσα σε 8 επεισόδια να δούμε στοιχεία από τρία βιβλία. Σίγουρα, είναι ένα απαιτητικό και δύσκολο έργο αλλά ας ελπίσουμε στο καλύτερο. Οι τίτλοι και οι ημερομηνίες των επεισοδίων είναι οι εξής:

  • Leavetaking, 19/11.
  • Shadows Waiting, 19/11.
  • A Place of Safety, 19/11.
  • The Dragon Reborn, 26/11
  • Blood Calls Blood, 31/11
  • The Flame of Tar Valon, 10/12
  • Tα δύο τελευταία δεν έχουν ακόμα τίτλο και θα προβληθούν 17/12 και 24/12.

Ενδιαφέρον έχει πως τα γυρίσματα έγιναν αποκλειστικά στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα σε Τσεχία, Κροατία και Σλοβενία, με το budget να είναι πολύ υψηλό για σειρά και να φτάνει μέχρι και τα 10 εκατομμύρια δολάρια για κάθε επεισόδιο! Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί είναι πως η διάρκεια του κάθε επεισοδίου θα είναι στα 60 χορταστικά λεπτά.

Φωτογραφία από τα γυρίσματα της σειράς

Κάπως έτσι κλείνουμε το κεφάλαιο σχετικά με τις βασικές πληροφορίες που αφορούν την πολυαναμενόμενη σειρά του Wheel of Time. Όσοι έχετε ενθουσιαστεί και όσοι περιμένατε σαν τρελοί αυτοί τη σειρά εδώ και χρόνια κρατηθείτε γερά. Έμειναν μόνο λίγες μέρες για τη μεταφορά των αγαπημένων μας βιβλίων στη μικρή οθόνη. Επειδή θέλουμε να ταράξουμε λίγο τα νερά θα προχωρήσουμε σε ένα μικρό σχολιασμό θετικών και αρνητικών στοιχείων που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής προσπαθώντας να σας προϊδεάσουμε για το τι πρόκειται να δείτε. Για πάμε λοιπόν!

Το άγγιγμα του Φωτός – Θετικά Στοιχεία

Ο Rafe Junkins έχει κάνει μερικές ενδιαφέρουσες δηλώσεις για τη σειρά, που νομίζω άρεσαν πολύ σε αρκετούς fans. Μερικές από αυτές είναι ότι ο Logain Ablar, ο ψεύτικος Αναγεννημένος Δράκοντας, θα έχει κατά πολύ αυξημένο χρόνο συμμετοχής σε σχέση με τα πρώτα βιβλία και ότι μόνο οι χρήστες της Μιας Δύναμης θα μπορούν να δουν τα weaves κάποιου που κάνει channeling, κάτι πολύ βασικό και σωστό σύμφωνα με τα βιβλία.

Μιας και μιλάμε για τη Μία Δύναμη, απ’ ότι έχουμε δει στα trailer, αποδίδεται άψογα και βλέπουμε μια λεπτομέρεια στα τελευταία trailers, όπου το  ανδρικό Saidin παρουσιάζεται με σκούρο χρώμα και το γυναικείο Saidar με λευκό. Οι Shadowspawns, οι Trollocs και οι Myrdraals, επίσης, είναι super cool και εντυπωσιακοί. Στα θετικά θα προσθέσω και το  σπαθί του Tam al’Thor που φέρει το heron mark που είδαμε στα teaser, σήμα κατατεθέν των swordmasters της σειράς και φυσικά το υπέροχο στιλέτο που κρατά με λαχτάρα ο Mat Cauthon στο trailer στη Sandar Logoth!

Ακόμα, θαυμάζουμε την καθηλωτική Tar Valon, το κέντρο διοίκησης των Aes Sedai και φυσικά την Kesiera, το περιδέραιο της Moiraine Sedai, που επιτέλους είδαμε και που τόσο ψάχναμε. Επίσης, είδαμε και ένα Ter’angreal, ένα αντικείμενο της Μίας Δύναμης και το Oath Rod, τη ράβδο με την οποία ορκίζονται οι Aes Sendai. Βέβαια, είδαμε και την Nynaeve να τραβά την κοτσίδα της, κάτι που διαβάζουμε συχνά στα βιβλία όταν η ηρωίδα είναι σε συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση. Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο που είχαμε την ευκαιρία να δούμε, έστω και σε μόνο ελάχιστα frames, είναι έναν Aiel να πολεμά και μπορώ να πω από τα ελάχιστα που διακρίνω πως είναι πολύ κοντά στην εικόνα των βιβλίων.

Το άγγιγμα του Σκοτεινού – Αρνητικά Στοιχεία

Ο πρώτος κύκλος, λοιπόν, θα έχει στοιχεία και από τα τρία πρώτα βιβλία. Εντάξει, δεν περιμέναμε να είναι και κάθε βιβλίο μια σεζόν. Θα θέλαμε αλλά δε γίνεται, δυστυχώς! Περιέργως, υπάρχουν διάφορες φήμες που λένε πως οι γυναίκες των «Πέντε του Emond’s Field», η Nynaeve και η Egwene, είναι υποψήφιες για Dragon Reborn. Wait a minute Amazon!  Δε θα πω κάτι παραπάνω, αλλά δεν αξίζει κανείς να διακινδυνεύσει ένα τόσο σημαντικό σημείο της υπόθεσης απλά και μόνο για να είναι politically correct η σειρά. Ο Αναγεννημένος Δράκοντας είναι ξεκάθαρο από την ιστορία πως είναι άντρας.

Φυσικά, είδαμε και μερικά ακόμη πραγματάκια που δε μας άρεσαν και τόσο αλλά θα ζήσουμε με αυτά, όπως η έλλειψη των μανδυών των προμάχων, οι οποίοι έχουν το χαρακτηριστικό να γίνονται ένα με το περιβάλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το χαρακτηριστικό δαχτυλίδι των Aes Sedai που απεικονίζει ένα φίδι που τρώει την ουρά του, το οποίο είναι κάπως διαφορετικό στη σειρά. Ταυτόχρονα, μια σκηνή που μπορεί να ενοχλήσει αρκετούς είναι αυτή με την τρυφερή στιγμή του Rand al’Thor και της Egwene al’Vere. Πρόκειται για κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στα βιβλία και ίσως ξενίσει κάπως.

Επίλογος

The Wheel weaves as the Wheel wills. Ολοκληρώνοντας το άρθρο, θα ήθελα να συμβουλέψω όλους του fans που έχουν υψηλές απαιτήσεις να χαλαρώσουν λίγο και να απολαύσουν αυτό που θα δουν. Όλοι το ξέρουμε και το έχουμε δει ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποδοθεί ένα βιβλίο σε σειρά-ταινία και να ικανοποιήσει πλήρως τους αναγνώστες. Σίγουρα, θα δούμε πράγματα που δε θα μας αρέσουν αλλά και πράγματα που έχουμε φανταστεί αλλιώς. Ο καθένας μας, όμως, ζει ό,τι διαβάζει διαφορετικά. Ας δώσουμε μια ευκαιρία σε μια προσπάθεια που μοιάζει πολλά υποσχόμενη. Κρατήστε το όνειρο ζωντανό μέσα από τα βιβλία και απολαύστε το ταξίδι της τηλεοπτικής σειράς χωρίς να ψάχνετε να βρείτε λάθη και παραλείψεις. Όσο για εσάς που δεν είστε μυημένοι στον υπέροχο κόσμο του Wheel Of Time, εύχομαι να δείτε έστω μια μικρή λάμψη στην οθόνη σας που θα σας οδηγήσει στο αληθινό Φως που μπορούν να σας προσφέρουν τα βιβλία! Καλή προβολή σε όλους και θα τα ξαναπούμε!

Κωνσταντίνος Αμβράζης
Κωνσταντίνος Αμβράζης

konstantinos.amvrazis.gtavern@gmail.com

Από τους κάμπους της Θες-Αλίας και την πόλη της Λα-Ρισας, βρέθηκε στους πρόποδες των Crane Mountains (Γεράνεια Όροι, Μέγαρα) σαν ερωτικός μετανάστης! Όταν οι υποχρεώσεις δεν του επέτρεπαν πλέον να healάρει με τον priest του στο WoW έψαξε άλλου να ζήσει λίγο από τη μαγεία του Fantasy και λυτρώθηκε όταν ανακάλυψε τη μαγεία του Τόλκιν, του Sanderson και του Jordan, όχι του Michael, του Robert! Όσο τα level ανέβαιναν, μια εσωτερική φωνή του μίλησε και τον καλούσε να γράψει! Πολλοί θα πουν ότι τρελάθηκε και δε θα έχουν άδικο. Μια στάση όμως στην ταβέρνα των Goblin τον έκανε να σιγουρευτεί ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στο μυαλό του. Τώρα ταξιδεύει με τη σελίδα του A World Of Fantasy στο Facebook και ψάχνει διάφορους άτυχους να ακούσουν αυτά που έχει να πει.