Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Meteor Tales: Ήρωας δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι.

TTRPGS. Επιτραπέζια παιχνίδια φαντασίας παντός βεληνεκούς με σκοπό να μεταφέρουν τους παίχτες μέσα σε μαγευτικούς κόσμους του εξωπραγματικού και του αλλόκοτου. Υπερφυσικές περιπέτειες γεμάτες μεγαλεπήβολα σχέδια, μεγαλοπρεπή κτήνη και αδίστακτους ανταγωνιστές, αλλά πάνω απ’ όλα γεμάτες επίδοξους τυχοδιώκτες, έτοιμους να καταφέρουν το αδύνατο και αψηφώντας κάθε κίνδυνο να πετύχουν τους εκάστοτε επικούς τους στόχους.

Παρατηρώντας κανείς τους τυχοδιώκτες και τα ταξίδια τους εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι σε κόσμους με μαγεία, θεούς και τέρατα, η ύπαρξη του ρεαλισμού περιττεύει. Τι θα γινόταν ωστόσο αν ο πήχης ανέβαινε και αν κανόνες από την σκληρή, πεζή πραγματικότητα εμπλέκονταν με τις περιπέτειες των ηρώων; Τι συμβαίνει όταν ένα σπαθί στο στομάχι είναι θανατηφόρο και η φωτιά που καίει σάρκα, αφήνει σημάδια και δυσλειτουργίες; Αν οι δυνάμεις δεν προερχόταν από ένα προκαθορισμένο checkpoint, αλλά από την ανάγκη του κάθε τυχοδιώκτη να εξελιχθεί, με βάση τον χρόνο που ξοδεύει εκπαιδευόμενος;

Enter Meteor Tales. Το passion project του Άγγελου Κυπριανού, ένα  καινούργιο και ανανεωμένο σύστημα TTRPG, στην δεύτερη του έκδοση, με έμφαση στην ρεαλιστική κατάληξη της κάθε ενέργειας, από το μοιραίο βέλος στο λαιμό, έως τις εξουθενωτικές ώρες που θα πρέπει να ξοδέψει κανείς σε βιβλίο η προσευχή για να μπορέσει να επικαλεστεί τα μυστικά της μαγείας.

Artwork απο το εσωτερικό του βιβλίου "Meteor Tales"

Πραγματευόμενο την δημιουργία και την εξέλιξη ενός χαρακτήρα και μιας περιπέτειας με πραγματικές διαστάσεις και υπόσταση, το Meteor Tales προσφέρει επιλογές που σπάνε τα στερεοτυπικά καλούπια των TTRPGs. Χώρια από την γκάμα των προσαρμοσμένων φυλών που προσφέρει, υπόσχεται ένα νέο, σκληροπυρηνικό σύστημα μάχης χωρίς hitpoints, μια πλήρη ματιά στο πως λειτουργεί η μαγεία καθώς και έναν ολόκληρο κόσμο με την δική του ιστορία και το δικό του monster manual για να μπορεί ο κάθε επίδοξος dm να μπήξει τα δόντια του με την ησυχία του.

Μέσα στο Meteor Tales θα βρει κανείς ένα πλήρη οδηγό του πως να χτίσει ένα ρεαλιστικό χαρακτήρα με 10 απλά βήματα που ωστόσο κρύβουν απρόσμενο βάθος. Χρησιμοποιώντας αντί για επίπεδα, ένα σύστημα από Experience Points, η μοίρα και η εξέλιξη του κάθε χαρακτήρα είναι συνάρτηση των επιλογών του και άμεσο αποτέλεσμα του χρόνου που αποφασίζει να ξοδέψει στην βελτίωση του.

Έπειτα στο βιβλίο αναλύεται εις βάθος το ιδιαίτερο είδος μάχης που προτείνει, εξηγώντας με λεπτομέρεια και προσοχή τους κανόνες που την διέπουν. Με σκοπό την παρουσίαση μιας ρεαλιστικής μάχης το combat manual περιέχει πληροφορίες για τις μάχες, από τον κύκλο των κινήσεων και το πως επηρεάζεται η επίκληση μαγείας, έως μοναδικές μανούβρες και ποινές στον εξοπλισμό.

Artwork απο το εσωτερικό του βιβλίου "Meteor Tales"

Ακόμα, αυτό που δίνει μια δροσιστική χροιά στο βιβλίο είναι η αφοσίωση που δείχνει για τα professions που προσφέρονται. Σε διάρκεια ενός κεφαλαίου το Meteor Tales δίνει μια εκτενή ανάλυση για όλες τις  δεξιοτεχνίες που διέπουν την Vitallia, από το πως να προσεγγιστούν και τι προσφέρουν, προσθέτοντας μια ακόμα δόση slice of life σε ένα ήδη πολύχρωμο κόσμο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στη συνέχεια ακολουθούν εκτενείς περιγραφές  για τα συστήματα του βιβλίου. Το περιεχόμενο αυτό έχει σκοπό να δώσει μια βαθύτερη ιδέα σε όλους όσους ενδιαφέρονται όσων αφορά τα εργαλεία που θα βρίσκονται στο βιβλίο. Συνίσταται, για όσους προτιμούν μια δόση από το άγνωστο μες το παιχνίδι τους, να κατευθυνθούν απευθείας στον επίλογο.

Αυτό που κάνει το Meteor Tales  να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που προσεγγίζει την κατάλληλη δημιουργία ενός ρεαλιστικού χαρακτήρα. Ενώ, όπως σε κάθε παιχνίδι του είδους του, ο κάθε παίχτης καλείται να διαλέξει μια φυλή στην οποία ανήκει και μια θεότητα στην οποία πιστεύει, εκεί τελειώνουν και οι ομοιότητες με παρόμοια TTRPGs. Ξεφεύγοντας από πεπατημένες οδούς όπως κλάση και επίπεδα, το Meteor Tales ενστερνίζεται την έννοια των Paths και την πορεία των χαρακτήρων ακολουθώντας τα, με σκοπό την  κατάληξη στο αναμενόμενο Mastery του Path συλλέγοντας το κατάλληλο ποσό από Experience Points.

Τα Paths, ενώ τρία, προσφέρουν την επιλογή για συνολικά 24 εξειδικεύσεις με την κάθε μια προσεκτικά μοναδική σε σχέση με την άλλη. Ακόμα προσφέρει μια επιπλέον επιλογή ανέλιξης του χαρακτήρα στην μορφή του Practice, όπου ο κάθε παίχτης μπορεί να βελτιωθεί στο Path του, βάσει το χρόνο που ξοδεύει χωρίς απαραίτητα να διέπεται από κίνδυνο.

Artwork απο το εσωτερικό του βιβλίου "Meteor Tales"

Έπειτα, το showstopper και ραχοκοκαλιά του Meteor Tales είναι αδιαμφησβήτητα το μοναδικό είδος combat που προσφέρει. Ξεκινώντας αρχικά από την απλοποίηση των πολεμικών συστημάτων που έχουμε δει ανά τις εκδόσεις του D&D, ο κάθε μαχόμενος δικαιούται μόλις μια κίνηση το γύρο και την εκάστοτε reaction όποτε τους δίνεται. Ενώ τέτοια αλλαγή στην αρχή φαίνεται σαν υποβάθμιση, με την εισαγωγή του Stamina, όπου η κάθε ενέργεια στην μάχη εξαντλεί λίγο από το απόθεμα σου ανεξάρτητα το πόσο επιτυχημένη ήταν, οι έως 2 κινήσεις τον γύρο είναι σοφό action economy.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον κρυφό δωράκι είναι το Focused Reaction, ένα επιπλέον feature που όταν χρησιμοποιηθεί σωστά και επιτυχώς διακόπτει την επόμενη κίνηση ενός αντιπάλου.

Κάθε μαχητής, ωστόσο, έχει και τα όρια του. Δεχόμενος ζημιά από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα σε κάθε μέλος, ή καψίματα από κάποιο ξόρκι σε όλο του το σώμα, ένας τυχοδιώκτης έρχεται πιο κοντά στον θάνατο. Βρισκόμενος αρχικά in State of Shock, παρατηρώντας τα πόσα flesh wounds απειλούν να γίνουν severe ή και lethal, συνειδητοποιεί ότι το σώμα του έχει ήδη αρχίσει να κάνει wither. Είναι σίγουρο σε λίγο αν δεν αλλάξουν τα πράγματα θα είναι νεκρός.

Με αυτήν την λογική αντιμετωπίζονται τα τραύματα στο Meteor Tales. Ο κάθε χαρακτήρας, βάσει της αντοχής του, δέχεται χτυπήματα που δηλώνουν συνολικά τραύματα. Αυτά τον ωθούν διαδοχικά από την μία κατάσταση στην άλλη, έως τον αναπόφευκτο θάνατο. Ένα ιδιαίτερο σύστημα που έρχεται να εμπλουτίσει τις επιλογές που δίνουν τα hit points.

Artwork απο το εσωτερικό του βιβλίου "Meteor Tales"

Εν κατακλείδι, το Meteor Tales είναι στην πραγματικότητα ένα άριστα γραμμένο world building module, που αντί να εισάγει απλά τον κόσμο της Vitallia, δίνει την δυνατότητα σε κάθε DM να εμπλουτίσει τον κόσμο του με όση δόση ρεαλισμού κρίνει ότι του αρμόζει. Ενώ τα συστήματα είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν βέλτιστα μαζί, προσφέροντας μια ιδιαίτερα πικάντικη εμπειρία, μπορούν και να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά, από έμπειρα χέρια. Συνολικά, το Meteor Tales είναι το go-to βιβλίο που χρειάζεται κανείς για να τρέξει μια αξέχαστη, ρεαλιστική, εμπειρία φαντασίας και αναπόσπαστο κομμάτι στην βιβλιοθήκη του κάθε DM που ψάχνεται για το νέο είδος περιπέτειας που θα τον συναρπάσει.

Το Meteor Tales, μπορεί να το βρει κανείς από 19,99$ στο www.meteortales.com.

Απόστολος Παναγιωτάκης
Απόστολος Παναγιωτάκης

theronsunstrider@gmail.com

Τις σπάνιες στιγμές που μπορεί κανείς να τον συναντήσει , (επειδή οι servers του WoW κάνουν update), το μυθολογικό πλάσμα, γνωστό στην κοινή ως Απόστολος Παναγιωτάκης, βρίσκει το δρόμο του σε ένα τραπέζι, ζάρια και μερικές αθώες ψυχές να ζαλίσει με τη φλυαρία του προτού περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα και επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί να περνάει και σε αλλά φανταστικά realms, καθώς απ’ ότι φαίνεται είναι γνώστης πάσης μορφής της νερντικής διαλέκτου