Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

The Phoenix Domain: Φωτιά & Ζωή

Προερχόμενο από τα βάθη της Αιγυπτιακής μυθολογίας, το φλεγόμενο μυθικό πουλί εν’ ονόματι Φοίνικας έχει εμπνεύσει εκατοντάδες ιστορίες, μύθους, παραμύθια, ακόμα και ταινίες, μπλέκοντας τη φωτιά με τη ζωή και την ομορφιά. Παρομοίως εμπνευσμένη από αυτές τις ιστορίες, η Oboe Lauren, συνεργάτης της ομάδας του D&D Beyond, δημιούργησε ένα homebrew domain για τον κληρικό της 5ης έκδοσης, το οποίο πριν λίγες μέρες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους.

Βασισμένο στη νοοτροπία πως η καταστροφή και η δημιουργία είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, το Phoenix Domain αποσκοπεί στο να προσφέρει τόσο θεραπευτικές δυνάμεις, όσο και καταστρεπτικά ξόρκια φωτιάς σε όποιον το διαλέξει. Στη συνέχεια θα ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στις ικανότητες που παρέχει, ελέγχοντας πως στέκεται ενώπιον των υπολοίπων domain του κληρικού.

Spells: Τα ξόρκια που δίνονται σαν domain spells είναι ακριβώς σαν κάποιος να ενώνει το μισό light με το μισό healing domain. Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές επιλογές από τα καλύτερα ξόρκια για ζημιά στο επίπεδό τους, όπως Burning Hands και Fireball, που συνήθως είναι παιχνίδια διαθέσιμα μόνο στους arcane χρήστες μαγείας. Ταυτόχρονα προσφέρονται θεραπευτικά ξόρκια που προετοιμάζονται συχνά, όπως Cure Wounds και Revivify (θα δούμε στη συνέχεια γιατί μετράει τόσο για το Phoenix Domain!), επιτρέποντας τον κληρικό να προετοιμάσει άλλα ξόρκια στη θέση τους. Στο σύνολο είναι από τις καλύτερες λίστες για domain spells που μπορεί να επιλέξει κάποιος που θέλει να κάνει ζημιά με τα ξόρκια του (αν και fire resistance είναι πιο συχνό από άλλα).

Bonus Cantrip: Στο 1ο επίπεδο παίρνεις σαν cantrip το Produce Flame. Επιτέλους ένα cantrip στον κληρικό που κάνει ζημιά με attack roll και μπορεί να κάνει critical! Καλά ξεκινάμε!

Warmth of the Flame: Στο 1ο επίπεδο και μετά, κάθε φορά που κάνεις ξόρκι (επιπέδου 1 και πάνω) θεραπεύεις ένα σύμμαχο για 1d6+spellcasting ability modifier για wisdom modifier φορές τη μέρα. Είχες ποτέ τον ενδοιασμό να σώσεις το φίλο σου ή να κάνεις ζημιά στο boss? Με τη ζεστασιά της φωτιάς σου δεν χρειάζεται να το σκεφτείς ποτέ ξανά, καθώς το action economy στα χαμηλά επίπεδα ξεχνάμε ότι υπάρχει!

Channel Divinity (Explosion of Life): Στο 2ο επίπεδο σαν action τυλίγεσαι με φλογερό φως και λάμπεις δείχνοντας στους αντιπάλους σου ότι δεν μπλέκεις με φοίνικες και την παρέα τους. Heroism? Σε όλους τριγύρω σου;; Χωρίς concentration;!;! Απλά αποφάσισε τη μάχη της μέρας που, μαζί με το warmth of the flame, δεν πρόκειται να πεθάνει κανείς. Αν και στα πιο μετά επίπεδα δεν είναι τρομερό, μπορείς τότε να κάνεις τη 2η χρήση, που δίνει fire resistance αντί για temporary hp. Α και το αποφασίζει ο καθένας τι θέλει να πάρει από τα δύο στο γύρω του…. Ζήτω οι φοίνικες!

Rise From The Ashes: Είσαι 6ο επίπεδο και κόσμος πεθαίνει; Κάτι πάει λάθος λέει ο δημιουργός του domain και σου επιτρέπει να τους αναστήσεις (με full hp) χωρίς κόστος στο Revivify και τα ανώτερα ξόρκια ανάστασης. Αντί αυτού ο κληρικός παίρνει ένα γερό penalty στα πάντα που με κάθε long rest μειώνεται σταδιακά. Ας είμαστε ειλικρινείς, ούτως η άλλως αν κόσμος πεθαίνει είναι καλό να γίνει long rest άμεσα!

Potent Spellcasting: Στο επίπεδο 8 τα cantrip σου βαράνε με επιπλέον το wisdom modifier σου στη ζημιά τους. Για να μην ξεχάσει κανείς ότι είσαι damager!

Avatar of Destruction: Σαν το capstone της κλάσης σου εάν πέσεις στα 0 ή πεθάνεις, σηκώνεσαι ένα γύρο μετά καίγοντας όποιον τόλμησε να στο κάνει αυτό! Ίσως όχι η πιο ισχυρή ικανότητα σε αυτό το επίπεδο βλέποντας ότι ο Phoenix Sorcerer και ο Celestial Warlock παίρνουν παρόμοια πράγματα από νωρίτερα, αλλά είναι κάτι που ο κάθε κληρικός θα ήταν χαρούμενος να έχει όταν του χρειαστεί σε εκείνη τη δύσκολη μάχη.

Συμπεράσματα: Το Phoenix Domain είναι ένα domain πολύ ισχυρό στα πρώτα επίπεδα το οποίο όμως πέφτει σταδιακά όσο προχωράει η περιπέτεια. Παρά τα ενθουσιώδη σχόλια, δεν είναι το πιο δυνατό domain του κληρικού, αλλά σίγουρα είναι στις υψηλές θέσεις της λίστας. Πέραν της δύναμης, το domain προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για roleplay, εστιάζοντας είτε στην αυτοθυσία του (κάτι που εκφράζεται πραγματικά μαγευτικά από το Rise From The Ashes), είτε στην καταστρεπτικότητά του ή ακόμα και στο μυστικισμό, που έχει κάποιος με το μυστικό του να θεραπεύει μέσα από τις φωτιές. Κάποιος που έχει στα χέρια του δυνάμεις να δημιουργεί και να καταστρέφει, μπορεί κάλλιστα να είναι ένα ευγενικό άτομο με τρομακτική οργή όταν τον θυμώσεις.

Παρ΄ότι παραμένει homebrew περιεχόμενο, το Phoenix Domain είναι αρκετά καλά σχεδιασμένο για να φιλοξενείται στο επίσημο site του D&D. Αν και το πιο πιθανό είναι πως θα περάσει κάποιο στάδιο μικροαλλαγών αφότου δοκιμαστεί από την κοινότητα, το Phoenix Domain εμφανίζεται μοναδικό στη μίξη ρόλων damager/healer που προσφέρει και αδιαμφισβήτητα θα προσφέρει πολλές ώρες ευχάριστων σέσσιον σε όποιον κληρικό το επιλέξει.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τα παραπάνω; Υπάρχει ίσως κάτι που ξεχάσαμε;
Περιμένουμε να ακούσουμε και τη δική σας γνώμη στα σχόλια από κάτω!

Γεώργιος Σφενδουράκης
Γεώργιος Σφενδουράκης
Τακτικό μέλος

geosfen1@gmail.com

Ο Γεώργιος Σφενδουράκης έχει φάει στη μάπα 16 χρόνια DMing (έχοντας επιβιώσει dnd με εφήβους), μια κατάρα που δεν περίμενε ποτέ, όταν πήρε το βιβλίο και είπε στους φίλους του «εντάξει θα το διαβάζω αλλά δεν θα τρέχω εγώ τις ιστορίες». Κατέληξε να κάνει DM σε 4-5 γκρουπ την εβδομάδα σε DnD 3.5, 5e, pathfinder, legend of the five rings και Cthulu. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με διάβασμα βιβλίων, μοντελισμό και όλα τα «καλά» πράγματα που σου προωθεί το D&D και μπορούν να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι σου.