Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

The Malady Codex III: Diseases of the Sea

Το Ναυτικό Malady Codex ήρθε για να πνίξει κόσμο

“ Προς άπαντες μελετητές και επιστήμονες,

Το παρακάτω εγχειρίδιο περιλαμβάνει τις πιο περίεργες ασθένειες που συνάντησα και κατέγραψα στα ταξίδια μου. Ελπίζω η ταπεινή μου γραφή να περιγράψει όπως αρμόζει τις αρρώστιες αυτές.

Ονομάζομαι Acesius (Ακέσιος) και είμαι κληρικός του Απόλλωνα. Πέρασα τη ζωή μου μελετώντας το ανθρωποειδές σώμα, όμως έχω πλέον γεράσει και δεν μπορώ να συνεχίσω τις αναζητήσεις μου. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το έργο καθώς πιστεύω πως κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να γνωρίζει τους κινδύνους που παραμονεύουν για όποιον εξερευνά τα μυστικά της θάλασσας και να προφυλαχθεί από αυτούς. Γι’ αυτόν τον λόγο συνεχίζω να γράφω το Codex of Maladies. ”

Ο Acesius συνεχίζει να γράφει σε σκονισμένους πάπυρους για ανατριχιαστικές ασθένειες με στόχο να προστατέψει τους ανυποψίαστους ήρωες που τριγυρνούν σε αυτόν τον κόσμο. Φυσικά ο σοφός αυτός κληρικός το κάνει αυτό μέσα από τα πληκτρολόγια του Ιάσονα Μπάκου και του Θέμη Παρασκευά, δύο φοιτητών ιατρικής από την Πάτρα.

Για όποιον δεν ξέρει, τα παλικάρια αυτά έγιναν γνωστά στην κοινότητα του D&D παγκοσμίως όταν όπλισαν τα χέρια των σαδιστών Dungeon Masters με φρικτές ασθένειες με το πρώτο τους βιβλίο “The Malady Codex: The Guide to Diseases” και έπειτα με το “The Malady Workshop”. Στη συνέχεια ακολούθησε το “The Malady Codex II: Diseases of the Mind” που είχε να κάνει με ψυχικές ασθένειες.

Διάβασε επίσης:

Δεν πάει καιρός που στα ράφια μας μπηκε η πολλά υποσχόμενη εκστρατεία με ναυτικό περιεχόμενο που δεν είναι άλλη από το “Ghosts of Saltmarsh”. Την ίδια εποχή τα παιδιά άκουσαν την παροιμία “Ο πνιγμένος από τα μαλλιά σώζεται”, όταν και αποφάσισαν να βοηθήσουν την θάλασσα να τελειώσει τη δουλειά της εκδίδοντας το τελευταίο τους βιβλίο με όνομα “ The Malady Codex III: Diseases of the Sea ”.

Να τονίσουμε πρώτα πως οι ασθένειες αυτές δεν έχουν φτιαχτεί πραγματικά για να σκοτώσουν ή να βασανίσουν τους παίκτες αλλα για να δημιουργήσουν είτε έναν ρεαλισμό είτε side-quests σε εκστρατείες. Ακόμα ο τεχνικός μηχανισμός των ασθενειών είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένος ώστε να μπορεί να κοφτεί και να ραφτεί στα γούστα αλλά και στους περιορισμούς του κάθε τραπεζιού!

Στο βιβλίο θα βρει κανείς Plot Hooks με τρόπους που θα μπορούσε ένας Αφηγητής να εντάξει την ασθένεια στο παιχνίδι του ή τα Origins με πληροφορίες για την δημιουργία της ασθένειας (είναι για παράδειγμα αποτέλεσμα της κακής υγιεινής ή κατάρα ενός δράκου στους πρώτους πειρατές της ιστορίας;). Ακόμα θα βρει Συμπτώματα τα οποία θα κάνουν έναν ήρωα να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του και ενδεχομένως να οδηγήσουν στην Διάγνωση της ασθένειας, Επιπτώσεις στον ακριβή τρόπο που καταπονούν το σώμα του, αλλά και οδηγίες για την Θεραπεία του.

Ας δούμε περιληπτικά τις βασικότερες ενότητες του βιβλίου!

 

Saltmarsh’s Fire

Συνήθως θα ακούσεις να λένε πως δεν υπάρχει ναυτικός που δεν έχει έρθει σε επαφή με αυτή την ασθένεια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κανείς δε θα πιστέψει πως έχεις περάσει αρκετό χρόνο ανάμεσα στα κύματα αν δεν έχεις χάσει τουλάχιστον έναν φίλο από αυτή την ασθένεια.

Η Φωτιά Του Saltmarsh είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια (βασισμένη στη Σύφιλη) και ο μύθος λέει ότι ξεκίνησε όταν ένας τρομερά δυνατός θηλυκός δράκος εξοργίστηκε με τις άνανδρες και βλάσφημες πράξεις των πειρατών. Τότε κατέβηκε από τα ουράνια και έκαψε τα πειρατικά πλοία αφήνοντας μόνο στάχτη να επιπλέει στη θάλασσα, στάχτη και έναν επιζώντα που κάθε άλλο πάρα τυχερός ήταν. Ο επιζών αυτός ήταν ο πρώτος που υπέφερε από την Φωτιά του Saltmarsh για να συνειδητοποιήσει καιρό αργότερα πως η μάχη που έδινε ήταν άνιση καθώς όταν νόμιζε πως θεραπεύτηκε, η ασθένεια έγινε χρόνια και μη αναστρέψιμη και πια είχε ξεκινήσει να μολύνει την ανθρωπότητα. Ενδιαφέρον έχει πως σε κάποιο στάδιο τα γεννητικά όργανα του ασθενή παίρνουν φωτιά!

 

Vutrim’s Treachery

Τα πλάσματα που ζουν στα πιο βαθιά και σκοτεινά μέρη των ωκεανών έχουν μυστηριώδεις και ιδιόμορφους τρόπους να κυνηγούν την τροφή τους. Ο Vutrim δεν αποτελεί εξαίρεση στον συγκεκριμένο κανόνα, αν και δεν είμαι σίγουρος αν έχουμε να κάνουμε απλά με ένα πανίσχυρο πλάσμα των ωκεανών ή κάτι τελείως διαφορετικό.

Η Προδοσία Του Vutrim είναι μια ασθένεια (βασισμένη στο Σκορβούτο) που χρειάζεται γόνιμο έδαφος την έλλειψη σωστής διατροφής και την συνεχή επαφή με το θαλασσινό νερό. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Vutrim, ένα αρχαίο και πανίσχυρο ον γεννημένο στους πιο σκοτεινούς και αχανής βυθούς δημιούργησε μια ασθένεια για να αφανίζει πλοία και να τα πνίγει κάτω από τους αφρούς της θάλασσας, έτσι πλοίο και πλήρωμα είναι εύκολη λεία για τα πλοκάμια του Vutrim. Το πλήρωμα που υποφέρει από αυτή την ασθένεια έχει να αντιμετωπίσει σωματικούς πόνους αλλά και ψυχικούς καθώς έχει παραισθήσεις, κάτι που τον οδηγεί σε μοιραία λάθη για το μέλλον του πλοίου.

 

Squiditis

Όποιος μελετήσει την δημιουργία των Illithid (γνωστοί και ως Mind Flayers) θα έρθει στο συμπέρασμα πως η εισβολή στον κόσμο μας δε θα άφηνε ανεπηρέαστα τα νερά μας από την τρέλα τους. Η “Καλαμαρίωση” όπως λέγεται αυτή η ασθένεια στα ελληνικά είναι αποτέλεσμα της άμεσης επαφής, με το Βαμπίρ Καλαμάρι.

Το πλάσμα αυτό δημιουργήθηκε ύστερα από πειράματα που έκαναν οι Mindflayer ώστε να δημιουργήσουν νέα είδη που θα τους υπηρετήσουν στους σκοτεινούς σκοπούς τους. Το συγκεκριμένο είδος θαλάσσιου τέρατος αποτελούσε τον απόλυτο υδρόβιο κυνηγό που θα προσέφερε την αναγκαία τροφή που έχουν ανάγκη οι αφέντες του σε ώρες ανάγκης. Φαινομενικά ο ασθενής δε θα καταλάβει την διαφορά από ένα κοινό κρυολόγημα όμως η ασθένεια αυτή του εξαντλεί σωματικά (exhaustion) αλλά και ψυχικά καθώς παίζει με το μυαλό του ώστε αυτός να φτάνει σε σημείο να αρνείται να μπει σε μάχη και να το βάζει στα πόδια.

 

The Rainbow Mist

Μια πολύχρωμη ομίχλη, εξ ου και το όνομά της, ταξιδεύει στις θάλασσες, ικανή να γιατρέψει πληγές, με ένα όμως τίμημα. Πρόκειται για ένα ανεξήγητο υπερφυσικό φαινόμενο που παρατηρείται ήδη από τους πρώτους πολιτισμούς, χωρίς παρόλα αυτά, να γνωρίζουμε την προέλευσή του.

Όσοι εκτίθενται σε αυτή, βλέπουν τις πληγές τους να επουλώνονται και τα ακρωτηριασμένα μέλη τους να επαναδημιουργούνται, με τον κίνδυνο, όμως, να μεταλλαχθούν σε θαλάσσια πλάσματα. Σε πρώτη φάση, επανασυντάσσονται οι ιστοί, μα στη συνέχεια νέοι, φωσφορίζοντες έρχονται να αντικαταστήσουν τους παλιούς μετατρέποντας σιγά σιγά τον ασθενή σε αμφίβιο έως ότου, στο τελικό στάδιο, να είναι εξ ολοκλήρου ένα θαλάσσιο πλάσμα χωρίς το μυαλό και την ενσυναίσθηση που κατείχε πρωτύτερα.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες από πλάσματα που κατάφεραν να γιατρευτούν. Θα υπήρχαν όμως περισσότερες, αν δεν ήταν πολλοί αυτοί που τελικά νικήθηκαν από την κατάρα της θάλασσας και πλέον αποτελούν κομμάτι της.

 

Rat’s Curse

Η Κατάρα Του Αρουραίου πρόκειται για μια εξέλιξη της «Κατάρας του Δρουίδη» (δες την μεταφρασμένη στα ελληνικά) μια ασθένειας που είδαμε στο πρώτο τόμο της φρικιαστικής σειράς βιβλίων του Ιάσονα και του Θέμη (η οποία βασίζεται στην Βουβωνική Πανώλη ή Μαύρο Θάνατο). Η Ασθένεια αυτή ταξίδεψε μέσα από τα νερά των βάλτων πάνω σε ποντίκια και κατσαρίδες με σκοπό να επιβιώσει σε θαλάσσια περιβάλλοντα και να εξαπλωθεί στα πέρατα του κόσμου.

Falling Disasters

Πέρα από τις ασθένειες και τις μάχες που μπορεί να προκύψουν με άλλα πληρώματα ή τρομακτικά πλάσματα στην αχανή θάλασσα ας μην ξεχνάμε την καθημερινότητα του ναυτικού. Τα χρόνια του μεσαίωνα η πλοήγηση ενός μεγάλου ιστιοφόρου απαιτούσε τρομερές δεξιότητες και φυσική κατάσταση.

Το βιβλίο περιέχει μια ενότητα αφιερωμένη σε τραυματισμούς που μπορεί να προκληθούν από κάθε είδους πτώση. Κάθε τραυματισμός σε διαφορετικό κόκκαλο οδηγεί και σε μια διαφορετική επίπτωση που έχει στην φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Οι συγγραφείς μας κάνουν γνωστό για ακόμα μια φορά τις ιατρικές σπουδές τους και τον ρεαλισμό που μπορούν να προσφέρουν στο παιχνίδι.

 

Συνοψίζοντας

Το The Malady Codex III: Diseases of the Sea μπορώ να πω ότι είναι στην ίδια υψηλή ποιότητα με τα προηγούμενα που έχουμε συνηθίσει και είναι ότι καλύτερο για side-quest ειδικά σε homemade εκστρατείες. Αν ο Dungeon Master διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεκάνει μέσα σε μια νύχτα τους ήρωες αλλά θα τους ταλαιπωρήσει αρκετά τόσο ώστε να έχουν μια ωραία ιστορία να διηγούνται!

Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Γεώργιος Ε. Αβραμίδης
Τακτικό μέλος │ Πρόεδρος Δ.Σ. │ Αρχισυντάκτης

georgeavramidis21@gmail.com

Κατά κόσμον Γεώργιος Ε Αβραμίδης συνήθιζε να γυρνάει στο μαθηματικό τμήμα του Ηρακλείου Κρήτης, με άσπρη ρόμπα και μια γάτα στο χέρι, που Νεοκλίδες φοιτητές του φιλούσαν ευλαβικά το χέρι. Τα καλοκαίρια στήνει αντίσκηνο σε παραλίες (από αφραγκία) από άποψη με το σκύλο του. Από χόμπι έχει πολλά, όπως το να αφήνει γυαλιστερούς κροτάφους, τη λογοτεχνία του φανταστικού, κόμιξ, D&D και πολλά άλλα που σιγά σιγά ξανά ράβουν τον παρθενικό υμένα του. Όταν δε σερβίρει υπέροχη, περσινή, ζεστή μπύρα στην ταβέρνα, ελέγχει θεωρίες συνωμοσίας για το που μπορεί να εμφανιστεί ο Doctor Who για free ride και γιατί απορρίφθηκε η επίσημη αίτηση για Erasmus που έκανε στο Χογκουαρτς. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει κανονικός ταβερνιάρης και να σταματήσει να γράφει στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, Gollum! Gollum!