Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Unearthing Arcana: Fighter, Ranger and Rogue

Με τη δέκατη προσθήκη στη σειρά Unearthing Arcana, επισκεπτόμαστε τα ίσως πιο κλασσικά αρχέτυπα στην ιστορία των TRPGS (tabletop role-playing games). Fighter, ranger και rogue, καλούνται να περάσουν ένα φρέσκο χέρι wash of popularity, ελπίζοντας να αποσύρουν την pretty basic χροιά που είχαν αρχίσει να μαζεύουν ανά τα τραπέζια. Τα ιδιαίτερα πικάντικα νέα subclasses (Rune Knight, Swarmkeeper και The Revived), έπεται να κάνουν όλους όσους περίμεναν ένα flavorful, αναζωογονητικό twist στις δυνατότητες του class, να σκάσουν ένα χαμόγελο αυτάρεσκης δικαίωσης, καθώς το όνειρό τους γίνεται πραγματικότητα.

Αν για εσάς, ο fighter πρέπει να σκαλίζει σημαδάκια σε ό,τι περάσει από το bag of holding του, ο ranger να περνά ανησυχητικά αυξανόμενο χρόνο με πολλά ενοχλητικά ζωύφια και ζουζούνια, ή ο rogue να χρησιμοποιεί ακατάπαυστα τη φράση “back in my day” τότε πάρτε βαθιά ανάσα, και γευτείτε το νέκταρ ενός ακόμη Unearthed Arcana.

Όπως σε όλα τα άρθρα της σειράς, τα features θα αναλύονται με τα ακόλουθα χρώματα:

Κόκκινο: Κακό, αδύναμο ή δυσλειτουργικό
Πορτοκαλί: Οκ σε μερικές περιπτώσεις
Πράσινο: Καλό και χρήσιμο
Μπλε: Πολύ δυνατό και ίσως πάνω από το μέσω όρο των αντίστοιχων features

Illustration από Adantonius

Rune Knight

Έχοντας υιοθετήσει τα μυστικά της ρουνικής γραφής των Γιγάντων από κάποιον Skiltgravr (χαρακτή ρούνων), οι Rune Knights μαθαίνουν να  ξεκλειδώνουν και να χρησιμοποιούν μικρά bursts από μυστικιστική μαγεία, που πηγάζει από ρουνικά σύμβολα που έχουν χαράξει στην εξάρτυσή τους. Με την αναμφισβήτητη Nordic αίσθηση, κάνουν όλους τους Γιους του Odin να τρέμουν στις καρέκλες τους, καθώς ετοιμάζουν τη ρουνικά βελτιωμένη  killing machine, που πάντα ήθελαν να έχουν.

Bonus Proficiencies (επίπεδο 3): Ποτέ κανείς δεν είπε όχι σε επιπλέον skill utility, πόσο μάλλον τώρα, αφόυ αυτά τα utilities έρχονται στη μορφή proficiency σε smiths tools και τη γλώσσα των Giants.

Rune Magic (επίπεδο 3): Η θεμέλια λίθος ολόκληρου του subclass, η λίστα της μαγικής γραφής των ρούνων σου. Με το διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο των έξι επιλογών συνολικά και προσφέροντας ενεργό και παθητικό effect σε κάθε ρούνο, δίνει  απρόσμενο βάθος σε ένα εναλλακτικά straightforward class. Οι ρούνοι μπορούν να σου δώσουν:

  • Hill Rune: advantage και resistance ενάντια σε poison και μια φορά ανά rest mini rage
  • Fire Rune: διπλό proficiency bonus σε skill checks που  περιλαμβάνουν tools και επιλογή για restrain σε ένα χτύπημα ανά rest
  • Frost Rune: advantage σε Wisdom (Animal Handling) και Charisma (Intimidation) checks και +2 Strength για 10 λεπτά ανά rest
  • Cloud Rune: advantage σε Dexterity (Sleight of Hand) και Charisma (Deception) checks και αλλαγή στόχου για ένα  attack roll, ως reaction ανά rest
  • Stone Runeadvantage σε Wisdom (Insightchecks, darkvision και ένα charm ύπνωσης για 1 λεπτό ανά rest
  • Storm Runeadvantage σε Intelligence (Arcana), δεν μπορείς να είσαι surprised και την επιλογή να δίνεις για 1 λεπτό advantage/disadvantage ζαριές εντός 60 feet, ως reaction, μια φορά ανά rest

Αν και ο κάθε Rune Knight ξεκινά με 2 από τις 6 επιλογές, ορισμένοι συνδυασμοί ρούνων δημιουργούν ένα δροσιστικότατο κοκτέιλ από χρήσιμα πράγματα άλλων classes, φτιάχνοντας τον τέλειο fighter για κάθε περίσταση.

Giant’s Might (επίπεδο 3): Η μαγεία των ρούνων επηρεάζει τα σώματα των Rune Knights σε σημείο που τους επιτρέπει να γίνονται Large (εκτός αν η καμαρούλα είναι μια σταλιά), να παίρνουν advantage σε Strength checks και saving throws και 1d6 επιπλέον ζημιά σε επιθέσεις με όπλο, όλα δύο φορές τη μέρα. By the power of Grayskull!

Defensive Runes (επίπεδο 7): Ένας από τους πιο παραπλανητικούς τίτλους, καθώς αυτοί οι ρούνοι δεν είναι ρούνοι. Είναι στην πραγματικότητα μια από τις χρήσεις της ρουνικής μαγείας, που σου επιτρέπει να προσθέσεις το Intelligence modifier σου, στο AC ενός πλάσματος εντός 60 feet ως reaction, για να προστατέψεις το τομάρι του από τον BBEG που τσάντισε. Επιπλέον, εγκαθιστάς ένα νέο rune DLC και μαθαίνεις ένα ακόμα μαγικό φασολάκι από τη λίστα σου.

Great Stature (επίπεδο 10): Ένα feature δικαιολογία για να μάθεις ένα ακόμα σκάλισμα από τους ρούνους σου. Κυριολεκτικά αυτό είναι όλο. Και ότι μεγαλώνεις κατά 3d4 feet, ενώ οι σφαλιάρες σου από το Giant’s Might τσούζουν για 1d8. Οι αναμενόμενες παρενέργειες από τα Giant drugs που καταναλώνεις.

Rune Magic Mastery (επίπεδο 15): Απλά, λιτά απέριττα και εντελώς overpowered. Οι ρούνοι σου ενεργοποιούνται πλέον δύο φορές αντί για μια και μαθαίνεις μια ακόμα μουτζουρίτσα. Good for you, δε θα ήθελα να είμαι εχθρός σου. Τέρας.

Blessing of the All-Father (επίπεδο 18): Επειδή η δύναμη δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τη μοιράζεσαι με τους φίλους σου, ή ότι άλλο λένε οι σοφοί, ο μπαμπάς All-father σου επιτρέπει να μοιράζεσαι το Giant’s Might σου με τον broAin’t never had a friend like you indeed.

Illustration από Takeda_11

Swarmkeeper

Πλήρως εναρμονισμένοι με τον κόσμο γύρω τους, οι Swarmkeepers λειτουργούν σαν πόλοι έλξης για fey spirits. Δένονται μαζί τους και δημιουργούν μια μικρή ορδή από ζωάκια ή ζωύφια, που προστατεύουν και προστατεύονται από τον ranger σαν μια ενωμένη, ίσως ενοχλητική οικογένεια. Το αντιπροσωπευτικό δείγμα ότι το παλικάρι ο ranger είναι the bee’s knees and the cat’s meow.

Swarmkeeper’s Magic (επίπεδο 3): Το να τα έχεις καλά με fey πνεύματα της φύσης έρχεται με ουκ ολίγα πλεονεκτήματα. Δωράκια όπως η γνώση του Mage Hand, και άλλων ξορκιών των φίλων των δασών όπως Faerie Fire, WebGaseous Form και Insect Plague, στερεοποιούν τη θέση του ως υπέρτατου χίπη.

Gathered Swarm (επίπεδο 3/11): Ένα ακόμη χτύπημα στο πλέον νεκρό άλογο της κούρσας για την καλύτερη class στην 5η έκδοση. Ενώ είναι το κύριο συστατικό στο subclass ο τρόπος παρουσίασής του είναι γενναιόδωρα απογοητευτικός.Τα πλήθη από kindred spirits που πάλλονται γύρω σου, τα οποία ενοχλούν το γκρουπ αλλά και τους NPCs που συναντάς, φαίνεται πως κοιμούνται in combat, καθώς χρειάζεται να ενεργοποιηθούν με bonus action. Όταν ξυπνήσουν κάνουν 1d6(2d6 στο 11ο επίπεδο) επιπλέον force damage σε όποιον επιτίθεσαι για ένα λεπτό και κινούν τον στόχο 5 feet. Σα Bolognese χωρίς κιμά.

Writhing Tide (επίπεδο 7): Συγκεντρώνεις το swarm σου σε μια μάζα η οποία μπορεί να σε μεταφέρει. Η ταχύτητά σου αυξάνει κατά 10 feet και μπορείς να πάρεις το disengage action ως bonus, και να σκαρφαλώσεις σε δύσκολες επιφάνειες χωρίς check. Παίρνεις ακόμα 10 feet flying speed και τη δυνατότητα να αιωρείσαι. Δυστυχώς, ηχεί ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω, καθώς για να πάρεις όλα αυτά τα καλούδια πρέπει να έχεις χρησιμοποιήσει ένα precious charge από το Gathered Swarm, και έτσι πέφτουν μαζί στην άβυσσο που λέγεται Swarmkeeper Ranger.

Scuttling Eyes (επίπεδο 11): Ο λόφος φαίνεται βαθύς στην κατρακύλα του Swarmkeeper, καθώς μαθαίνει πως να μετατρέπει ένα από τα μέλη του swarm σε ένα tiny beast (1/long rest), το οποίο λειτουργεί σαν κατάσκοπος, ενώ επικοινωνεί τηλεπαθητικά μαζί του. Ενώ το AC 18 φαίνεται αρκετό, το Wisdom saving throw, που πρέπει να πετύχεις για να το διατηρήσεις, εάν δεχτεί ζημιά, το καθιστούν πρακτικά χειρότερο από familiar. Tο ότι μπορείς να το διώξεις νωρίς και να τηλεμεταφερθείς 5 feet από τη θέση του, κάνει ελάχιστα για να το βοηθήσει. Όχι, ότι το familiar είναι κακό, αλλά όταν ένα feature 11ου επιπέδου ενός class συγκρίνεται με ένα ξόρκι πρώτου ενός άλλου, κάποιος κατούρησε στο πηγάδι.

Storm of Minions (επίπεδο 15): Ένα από τα redeeming features, καθώς σου επιτρέπει να μετατρέψεις τα spirit σου σε μία σφαίρα θανάτου, καλύπτοντας μία περιοχή 10 feet, προκαλώντας 2d6 ζημιά και τύφλωση σε όσους αποτύχουν το Constitution saving throw. Αναγεννώντας 1d8 HP εάν έστω ένα πλάσμα χτυπήθηκε, μπορείς κάθε γύρω να μετακινείς τη σφαίρα αυτή και αν τυχόν χρειαστεί, μπορείς να ξοδέψεις ένα 4ου επιπέδου spellslot για να επαναλάβεις την ιδιότητα. Αν και είναι μια νερωμένη έκδοση του Insect Plague, στους τυφλούς, ο μονόφθαλμος.

Illustration από miriamuk21

The Revived

Θάνατος. Το τέλος της διαδρομής για τους περισσότερους, όχι όμως για τους Revived Rogues. Πιστοί στη φύση τους, με κάποια συμφωνία ή κόλπο κατάφεραν να βρίσκονται πάλι εν ζωή, διατηρώντας ενίοτε αχνές πληροφορίες και ταλέντα από την ή τις περασμένες ζωές τους. Ο πιο εύκολος τρόπος να τους εντοπίσεις είναι να δεις ποιος χαχανίζει αμήχανα όταν ακούει τη φράση yolo.

Tokens of Past Lives (επίπεδο 3): Αναμφίβολα πολυπράγμων σε κάθε μια από τις περασμένες σου ζωές, κάθε φορά που κάνεις long rest μπορείς να επιλέξεις ένα skill ή tool και να επικαλεστείς την ξεχασμένη γνώση κερδίζοντας proficiency σε αυτό. Κάθε επόμενο long rest μπορείς να αλλάζεις αυτή σου την επιλογή και να αποδεικνύεις σε όλους ότι death is merely a setback για τα ταλέντα, και τις τέχνες σου.

Revived Nature (επίπεδο 3): Μπορεί ο θάνατος να μη σταμάτησε εσένα προσωπικά, αλλά έδωσε τέλος σε αρκετές από τις κοινότυπες, ενοχλητικές και αχρείαστες συνήθειες, όπως το να τρως να κοιμάσαι ή να ανασαίνεις. True, μπορεί να χρειάζεται να κάνεις το πτώμα για 4 ώρες κάθε βράδυ, αλλά μέχρι τώρα έπρεπε να το είχες συνηθίσει. Ακόμα, έχεις advantage ενάντια σε poison και disease, και resistance σε poison damage, καθώς εφόσον ήσουν πτώμα για καιρό στη θέση των οργάνων σου υπάρχει αστρικό κενό.

Bolts from the Grave (επίπεδο 3): Περνώντας από το κατώφλι των νεκρών, σου δίδαξε μερικά χρήσιμα κόλπα. Ένα από αυτά είναι το πως να εκτοξεύεις bolts από θανατηφόρα μαγεία από το πρώην νεκρό σώμα σου. Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει το sneak attack σου, τη στιγμή που παίρνεις το cunning action στο γύρο σου μπορείς να κάνεις ένα proficient ranged attack σε στόχο εντός 30 feet για ζημιά ίση με το sneak attack σου. Ένα ακόμα εργαλείο στο φονικό σου οπλοστάσιο.

Connect with the Dead (επίπεδο 9): Λόγω της ευρείας γνώσης επί του ζητήματος, μαθαίνεις να μιλάς με τους νεκρούς μεσώ του speak with the dead, το οποίο χρησιμοποιείς χωρίς spellslot ή υλικά ανά rest. Επιπλέον, ξυπνά μέσα σου, τυχαία και για λίγο, μια γνώση στη μορφή proficiency σε skilltool ή saving throw, μια γλώσσα από τη ζωή του πτώματος ή ανάμνηση από το δικό σου παρελθόν. Σε αντίθεση με τους περισσότερους, you can have friends from the other side.

Audience with Death (επίπεδο 13): Επειδή το να πεθαίνεις κοντεύει να σου μείνει συνήθειο, έχεις αρχίσει να αρματώνεσαι για τέτοιες περιστάσεις, εκπαιδεύοντας το σώμα σου και πιάνοντας φιλίες με δυνάμεις του θανάτου μπας και τη γλυτώσεις πάλι. Παίρνεις advantage σε death saves και κάθε φορά που ρίχνεις ένα, ο Θάνατος ή ένα άλλο death entity μπορεί να απαντήσει μια ερώτηση με ‘ναι’, ‘όχι’ ή ‘άγνωστο’ καθώς σε έχει δει ξανά περαστικό και θέλει να αποφύγει τη μουρμούρα. Ακόμα επειδή ο θάνατος είναι η καλύτερη ευκαιρία να αναθεωρήσεις επιλογές ζωής, μπορείς να αλλάξεις οποιοδήποτε personality trait σε έφερε σε αυτή τη θέση. Από Δευτέρα παύεις να καπνίζεις και τα συναφή.

Ethereal Jaunt (επίπεδο 17): Επειδή είσαι πτώμα από το περπάτημα σε αυτή τη ζωή, μια κατάσταση που τείνεις να αλλάζεις με την πρώτη ευκαιρία, αποφάσισες ότι στο cunning action σου τηλεμεταφέρεσαι έως και 30 feet απόσταση. Δε χρειάζεται να βλέπεις το που πας, δεν είσαι κανένας πληβείος, αλλά δεν μπορείς να περάσεις από μαγικούς τοίχους και κάνεις βαβά αν το σημείο που διάλεξες είναι κατειλημμένο. Ένα bonus action blink to die for.

Illustration από caioesantos

Εν κατακλείδι ένα από τα πιο fancy και περιεκτικά Unearthed Arcana, παρουσιάζει δύο πολλά υποσχόμενα subclasses, μοσχοβολούν σαν φρεσκοψημένα φρατζολάκια, έτοιμα για την δική σας κατανάλωση. Με τους Rune Knight και The Revived να αλλάζουν λίγο τη ζυγαριά της δύναμης στα εκάστοτε classes με το wellrounded, ίσως σχεδόν overpowered kit τους και τον runt της αγέλης Swarmkeeper να παραμείνει ίσα ίσα σχετικός, μια όχι πλήρης, αλλά ικανοποιητική προσθήκη Unearthed Arcana. Όπως κάθε φορά ενοχλήστε τον DM της γειτονία σας και…

Καλό playtesting!

Απόστολος Παναγιωτάκης
Απόστολος Παναγιωτάκης

theronsunstrider@gmail.com

Τις σπάνιες στιγμές που μπορεί κανείς να τον συναντήσει , (επειδή οι servers του WoW κάνουν update), το μυθολογικό πλάσμα, γνωστό στην κοινή ως Απόστολος Παναγιωτάκης, βρίσκει το δρόμο του σε ένα τραπέζι, ζάρια και μερικές αθώες ψυχές να ζαλίσει με τη φλυαρία του προτού περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα και επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί να περνάει και σε αλλά φανταστικά realms, καθώς απ’ ότι φαίνεται είναι γνώστης πάσης μορφής της νερντικής διαλέκτου