Λογαριασμός Μέλους

Back to Top

Unearthing Arcana: Subclasses Part 5

Τον περασμένο Νοέμβρη (2020) η WotC εξέδωσε το Tasha’s Cauldron of Everything, ένα βιβλίο με ενδιαφέροντες κανόνες (όπως το origin, που ξεκίνησε έντονη κουβέντα για τις φυλές), εργαλεία για τον DM και κυρίως επιλογές σε subclass, feat και ξόρκια. Με το περιεχόμενό του να είναι 90% από τα Unearthed Arcana που είχαν βγει, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να μελετά κανείς αυτά τα πακέτα και να βλέπει πρώτος το νεότερο περιεχόμενο. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι αλλαγές που έγιναν ήταν λίγες, δείχνει πως η WotC έχει μάθει να φτιάχνει καλύτερα ισορροπημένα subclass έτοιμα για χρήση.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, στρέφουμε το ενδιαφέρον στο Unearthed Arcana: Subclasses Part 5, όπου θα δούμε δύο νέα subclass με έντονη γεύση από δράκους. Τα subclass αυτά είναι ο Way of the Ascendant Dragon Monk και ο Drakewarden Ranger.

Όπως σε όλα τα άρθρα της σειράς, τα features θα αναλύονται με τα ακόλουθα χρώματα:

Κόκκινο: Κακό, αδύναμο ή δυσλειτουργικό
Πορτοκαλί: Οκ σε μερικές περιπτώσεις
Πράσινο: Καλό και χρήσιμο
Μπλέ: Πολύ δυνατό και ίσως πάνω από το μέσω όρο των αντίστοιχων features

Illustration από Clinton Felker

Way of the Ascendant Dragon Monk

Με ένα όνομα αρκετά μεγάλο για να κάνει τις ασιατικές ρίζες του περήφανες, ο monk αυτός μιμείται τους δράκους. Η μίμηση αυτή δε σταματά απλά σε τεχνικές, αλλά περιέχει και προσωρινές αλλαγές του σώματος, που κάνουν τον monk έναν ισχυρό απόηχο της δύναμης των δράκων.

Origin: Μια πολύ ωραία προσθήκη, που γίνεται όλο και πιο συχνή σε αυτού του είδους το περιεχόμενο. Σου δίνονται 6 προτάσεις για το πώς ξεκίνησες να εμφανίζεις αυτές τις δυνάμεις. Το lore είναι κάτι που όλοι θέλουμε.

Draconic Disciple: Ξεκινώντας από το 3ο επίπεδο, οι γροθιές σου κάνουν στοιχειακή ζημιά, γνωρίζεις Draconic και μία φορά ανά rest μπορείς να ξαναρίξεις ένα αποτυχημένο Intimidate ή Persuasion. Σίγουρα ένα πετυχημένο social check μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά οι πιθανότητες λένε πως δεν είσαι εσύ το face της ομάδας. Από την άλλη, το να αλλάζεις όποτε θες τί τύπου ζημιάς κάνεις είναι απίστευτα δυνατό στα σωστά χέρια. Ανταγωνιστής για το πιο ισχυρό 3ου επιπέδου feature του monk!

Breath of the Dragon: Σαν να μην έφτανε το από πάνω, στο 3ο επίπεδο επίσης μαθαίνεις την ανάσα του δράκου. Αντί για μία από τις επιθέσεις σου μπορείς να πετάξεις μια γραμμή ή κώνο, οποιουδήποτε στοιχείου, που κάνει 2 (3 στο επίπεδο 11) φορές το Martial Arts die σου σε ζημιά (proficiency φορές τη μέρα ή με κόστος 1 ki). Καλή ζημιά, στοχεύεται εύκολα ΚΑΙ δε σου τρώει όλο το action. Η γενναιοδωρία των δράκων ξεκινά από νωρίς!

Illustration από Ben Guldemond

Wings Unfurled: Στο 6ο επίπεδο όταν χρησιμοποιείς το Step of the Wind σου βγάζεις δρακόμορφα φτερά μέχρι τέλους του γύρου (ίδιες φορές τη μέρα με από πάνω). Πτήση, έστω και για λίγο, είναι σπάνια κακό πράγμα. Ανάλογα τον DM, ίσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μερικούς γύρους συνεχόμενα.

Aspect of the Wyrm: Στο επίπεδο 11 σαν bonus action βγάζεις μια τούμπανη αύρα (1/long rest ή κόστος 4 ki). Όλοι οι σύμμαχοι μέσα στην αύρα παίρνουν resistance στο στοιχείο της επιλογής σου και αν χτυπηθούν, σαν reaction κάνουν το Martial Arts die σου σε ζημιά πίσω. Το 2ο κομμάτι δεν αξίζει τόσο, αλλά το 1ο μπορεί να μετατρέψει επικίνδυνα encounter σε αστείες προσπάθειες να σας εμποδίσουν.

Ascendant Aspect: Άπαξ και φτάσεις επίπεδο 17 παίρνεις blindsight 30 feet. Ταυτόχρονα με το να μη σου κρύβεται τίποτα ξανά, η ανάσα σου κάνει ένα Martial Arts die ζημιάς στο τέλος του γύρου κάθε στόχου που πέτυχε (μέχρι να σώσουν). Τέλος, όταν ανοίγεις το Aspect of the Wyrm χτυπάς και για 4d10 τους αντιπάλους τριγύρω. Οι δράκοι κάνουν μόνο 2-3 πράγματα καλά, αλλά αυτά τα κάνουν πάρα πολύ καλά!

Illustration από Manuel Castanon

Drakewarden Ranger

Το όνειρο πολλών παικτών που διάλεξαν τον ranger κυρίως για το ζωάκι του. Ο Drakewarden ranger μπορεί να καλεί διάφορα μικρά δρακάκια και εστιάζει στο να δυναμώσουν στο έπακρο!

Origin: Όπως και πριν δίνονται 6 τρόποι που απέκτησες το δικό σου δρακάκι, χωρίς να αναφέρουμε τα παρακάλια στο DM.

Draconic Gift: Στο 3ο επίπεδο μαθαίνεις Draconic για να μιλάς στο κατοικίδιό σου και μπορείς να κάνεις το thaumaturgy σαν cantrip. Μάλλον, μπήκε περισσότερο γιατί κάποιος διάβασε το Eragon, παρά για τη χρησιμότητά του.

Drake Companion: Ευτυχώς το subclass δε σου κάνει tease και αηδίες, από το 3ο επίπεδο κιόλας μπορείς να καλείς small δρακάκια! Κάθε φορά που καλείς ένα, μπορείς να αποφασίσεις την εμφάνιση και το στοιχείο του, αλλά θέλει όλη την προσοχή σου και φεύγει αν καλέσεις 2ο. Στατιστικά είναι λίγο πιο ανθεκτικό από τα beast, που μας σύστησε το Tasha’s σαν το νέο standard, αλλά πίσω σε ζημιά και χρήσιμα speed να εκμεταλλευτείς. Είναι μπλε διότι μπορείς να αποφασίσεις τί ζημιά κάνει και σε τί είναι immune αλλάζοντας το χρώμα του, καθώς και γιατί τον κάνεις summon και unsummon με ένα action.

Bond of Fang and Scale: Ό,τι παράπονο μπορεί να είχε κανείς για το δράκο του φεύγει στο 7ο επίπεδο. Ο δράκος παίρνει swim ή flying speed 40 feet, ενώ η ζημιά της δαγκωματιάς του ανεβαίνει κατά 1d6. Επίσης δίνει στο χρήστη του resistance ανάλογα με το χρώμα του. Το καλύτερο κατοικίδιο που θα μπορούσε να έχει κάποιος!

Drake’s Breath: Στο επίπεδο 11 μια φορά τη μέρα ή ξοδεύοντας ένα 3ου επιπέδου ξόρκι, μπορείς, εσύ ή ο δράκος σου, να εκπνεύσετε μία ανάσα δράκου. Η ανάσα είναι κώνος 30 feet, όποιου στοιχείου επιθυμείς και κάνει 6d6 ζημιά (8d6 στο επίπεδο 15). Εύστοχες fireball στο χρώμα της επιλογής σας!

Perfected Bond: Ένα δάκρυ κυλάει καθώς στο 15ο επίπεδο ο δράκος σου μεγάλωσε σε ολόκληρη large γκουμούτσα. Ταυτόχρονα, η ζημία του ανεβαίνει 1d6 ακόμα και όταν τρώτε ζημιά, εσύ ή το υπερμεγεθές gecko σου, μπορείς σαν reaction να δώσεις resistance στη ζημιά αυτή. Ανεξάρτητα από την ανθεκτικότητα και τη ζημιά που σου δίνει αυτό το feature, επιτέλους μπορείς να είσαι δρακοκαβαλάρης και όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι που μετράει!

Illustration από Αntonio J Manzanedo

Στο σύνολό του το Unearthed Arcana: Subclasses Part 5 δίνει λίγη αγάπη σε δύο class που το έχουν ανάγκη. Τα δύο subclass που παρουσιάζονται έχουν εξαιρετικό fantasy θέμα, μαζί με χρήσιμα features που τα κάνουν ευχάριστα και δυνατά, χωρίς να είναι όμως σπασμένα. Στην περίπτωση του Way of the Ascendant Dragon Monk δίνει μια γεύση μακριά από τον κλασσικό martial artist, που πολλοί πιστεύουν ότι δεν κολλάει σε ένα μεσαιωνικής φαντασίας παιχνίδι. Ταυτόχρονα με λίγες οπτικές αλλαγές μπορεί να πάρει τη θέση του Dragon Disciple class, που ήταν κλασσικό σε παλαιότερες εκδόσεις. Από την άλλη ο Drakewarden Ranger εκπληρώνει μία επιθυμία που έχουν πολλοί παίκτες. Από θέμα δύναμης, ίσως να είναι too much, αλλά από την άλλη δύσκολα θα ήταν ικανοποιητικό να έχεις ένα δράκο που είναι πιο αδύναμος από απλά ζώα που έχουν οι άλλοι rangers.

Ελπίζουμε να τα δοκιμάσετε και να μας πείτε τη γνώμη σας!

 

Καλό Playtesting!

Πίνακας Περιεχομένων Unearthing Arcana

Artificer: Armorer
Barbarian: Path of the Beast, Path of the Wild Soul
Bard: College of Creation, College of Spirits
Cleric: Twilight Domain, Unity Domain
Druid: Circle of Stars, Circle of Wildfire
Fighter: Psi Knight, Rune Knight
Monk: Way of the Astral Self, Way of the Ascendant DragonWay of Mercy
Paladin: Oath of the Watchers
Ranger: DrakewardenFey Wanderer, Swarmkeeper
Rogue: Phantom, Revived, Soulknife
Sorcerer: Aberrant Mind, Clockwork Soul, Psionic Soul
Warlock: Genie Patron, The Lurker in the Deep Patron, Noble Genie Patron, Undead Patron
Wizard: Order of Scribes, Tradition of Onomancy
Races: Dhampir, Hexblood, Reborn, Fairy, Hobgoblin of the Feywild, Owlfolk, Rabbitfolk
Feats
Variant Class Features
Magic Tattoo
Summoning Spells
Mages of Strixhaven
(Spellcaster subclasses)

Γεώργιος Σφενδουράκης
Γεώργιος Σφενδουράκης
Τακτικό μέλος

geosfen1@gmail.com

Ο Γεώργιος Σφενδουράκης έχει φάει στη μάπα 16 χρόνια DMing (έχοντας επιβιώσει dnd με εφήβους), μια κατάρα που δεν περίμενε ποτέ, όταν πήρε το βιβλίο και είπε στους φίλους του «εντάξει θα το διαβάζω αλλά δεν θα τρέχω εγώ τις ιστορίες». Κατέληξε να κάνει DM σε 4-5 γκρουπ την εβδομάδα σε DnD 3.5, 5e, pathfinder, legend of the five rings και Cthulu. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με διάβασμα βιβλίων, μοντελισμό και όλα τα «καλά» πράγματα που σου προωθεί το D&D και μπορούν να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα στο πορτοφόλι σου.